Depositphotos 267412542 s 2019

Svart rova, för hår, för hy, för god hälsa. Ett naturligt recept för många sjukdomar!

Senast uppdaterad: 25.05.2021

Svarta rovor är en värdefull livlina för dem som letar efter naturliga metoder för att förbättra hårets kondition eller hälsa, eller båda! Hårinpackningar med svart raps var tidigare en vanlig huskur för att stärka svagt och håravfallande hår. I dag, i en tid av blomstrande kosmetikaindustri, har svarta rovor blivit något bortglömda, men de är definitivt värda att lära känna dem bättre på grund av deras positiva effekt på håret, många hälsofrämjande egenskaper och deras kulinariska kvaliteter! För dem som föredrar en hälsosam kost och är oroliga för kosten, är svarta rovor idealiska för att skapa rätter. Ta reda på vad svarta rovor innehåller och hur de fungerar, och se hur du kan använda denna oansenliga men mycket värdefulla grönsak!

Svart rova – en mycket underskattad grönsak

Svart rova,eller svart rädisa, är en grönsak som inte är särskilt populär i vårt land. Det är synd. Den har många kulinariska fördelar, och viktigast av allt – den innehåller ett stort antal näringsämnen och kostfibrer, proteiner och enzymer samt antocyaniner, fytosteroler och ämnen från gruppen glukosinolater.

Detta överflöd och denna mångfald av näringsämnen gör att svartrot har flera hälsoeffekter.

Först och främst ökar den sekretionen av matsmältningssaft, har en kolagogisk och kollepoetisk effekt och stöder därmed leverfunktionen, är diuretisk, avgiftande och desinficerande. Den har en diastolisk effekt, vilket intensifierar tarmperistaltiken och eliminerar överproduktion av gas. Den hjälper till vid urolithiasis, stimulerar blodcirkulationen.

Extrakt av svart rädisrot är en viktig komponent i många farmakologiska preparat. Till exempel innehåller läkemedlet Raphacholin, som används vid leversjukdomar, extrakt från denna grönsaks knöl. Vid regelbunden användning stödjer den leverfunktionen samt viktminskning. Den har diastolisk effekt, påskyndar tarmperistaltiken, avlägsnar överskottsgas, hjälper till att avlägsna skadliga ämnen.

Rönnbärsgröna för reumatism och sjukdomar i de övre luftvägarna.

Det specifika innehållet av medicinska substanser som finns i denna grönsaks knöl gör att svart rädisa, som verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt, kan vara ett viktigt stöd för att bekämpa inflammation i de övre luftvägarna, hosta och till och med reumatism. Vid extern applicering hjälper saften avsevärt vid radikulit och neuralgi.

På grund av den rika sammansättningen och de många egenskaperna hör svartrabban till de bästa hälsobringande grönsakerna. Grönsaken har en positiv effekt på nästan alla kroppens system, stöder många organs arbete och stimulerar vävnadsregenereringsprocesser. Den förbättrar immuniteten, bekämpar patogener, stärker hela kroppen och förbättrar dess funktion.

De viktigaste egenskaperna hos svart rova

 • Bekämpar skadliga mikroorganismer,
 • minskar inflammation,
 • stöder immunförsvaret och cirkulationssystemet,
 • hjälper till att bekämpa anemi,
 • har effekt mot cancer,
 • har en positiv effekt på levern, stöder dess regenerering,
 • har en kolagogisk effekt,
 • något vätskedrivande, stödjer njurfunktionen,
 • förbättrar matsmältningen, stimulerar utsöndringen av matsmältningssaft, har en antibakteriell effekt i matsmältningskanalen,
 • Vitaminer för hår

  Svart rova för hår och skönhet

   Tre svarta rovor, äng i bakgrunden

  Eftersom svart rädisa kännetecknas av en rikedom av C-vitamin och antioxidanter är det ett utmärkt sätt att bibehålla fast och smidig hud, och även, på grund av antiseptiska egenskaper, ett verktyg i kampen mot akne eller andra hudtillstånd.

  Inte undra på att den används flitigt inom kosmetikaindustrin, särskilt i schampo, balsam och hårstärkande masker samt i hudvårdskosmetika.

  Vi har ett helt sortiment av färdiga preparat för hår med svart raps. Här är några av dem:

  • Herbal Care hårschampo
  • Schampo för svart rova Joanna,
  • Farmona Herbal Care Black Turnip Hair Conditioner and Shampoo för fallande hår,
  • kosmetiklinjen Farmona Seboravit med Black Turnip,
  • Barwa Herbal Black Turnip Shampoo och Conditioner.

  I vilka hårproblem kan vi räkna med hjälp av svart raps? Denna grönsak är särskilt användbar vid svagt, fallande, bräckligt och livlöst hår. Det stärker dem, förnyar dem, ger dem glans, gör dem mer motståndskraftiga mot skador och gör att de växer snabbare.

  Svart rapsgrönsaker hjälper också mot mjäll och överdrivet fett hår – de minskar överdriven talgproduktion, förbättrar hårbottens tillstånd och har en positiv effekt på hårets utseende.

  Svart rova hår hemma

  Fördelarna med svart raps bör definitivt utnyttjas på utsidan genom att använda huskurer i form av hårinpackningar och masker. Infusioner och kompresser av svart rova har en välgörande effekt på både hår och hårbotten. De stimulerar mikrocirkulationen, stimulerar utvecklingen av nya hårceller, minskar hårproblem bör inkludera rätter, smoothies, sallader och snacks med svart rädisor i sin kost. Om vi inte har tid att förbereda måltider själva kan vi ta till färdiglagade, som finns i butiker med hälsosam mat, svart rapsjuice.

  Rönnbärssallad för friskt och starkt hår

  Svart rova-sallad kan bestå av utvalda grönsaker, beroende på din smak. För att förstärka den positiva effekten av svarta rovor på håret föreslår vi att du lägger till några andra ingredienser med liknande egenskaper.

  Här är ett beprövat recept på sallad med svart rova för hår:

  Ingredienser:

  • 2 svarta rovor
  • 1 rotselleri
  • 2 morötter
  • persilja
  • 1-2 äpplen
  • 3 msk linfröolja
  • Citronsaft, peppar, salt och socker efter smak.

  Förberedelse:

  Skala och riv grönsakerna och äpplena på ett stort rivjärn. Tillsätt lite citronsaft och salt och rör om så att grönsakerna mjuknar lite. Hacka en stor handfull persilja fint och tillsätt den till grönsakerna. Tillsätt sedan linolja, resten av citronsaften, peppar, salt och socker efter smak. Blanda alla ingredienser ordentligt.

  Lika goda sallader kan fås genom att kombinera rovor med t.ex. äpple och gräddfil, ananas, zucchini, apelsin, nötter, äpple och mandarin eller andra ingredienser enligt egen smak.

  Andra sätt att använda svarta rovor i köket

  Välsmakande och hälsosam juice

  Naturligtvis kan och bör saften av svart rädisa konsumeras i form av en dryck, till vilken vi också lägger till andra ingredienser. En sådan blandning har många fördelar – den förbättrar inte bara hudens tillstånd och ödet, utan stöder också levern, Locerin eller läckra vitamingeléer Kost för hår och ögonfransarhttps://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes

 • https://www.healthline.com/nutrition/root-vegetables
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/284815

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin