pexels nataliya vaitkevich 6942015

Pre-diabetes – symtom, orsaker, diagnos, behandling

Diabetes är en mycket smygande sjukdom som är svår att upptäcka till en början, men som drabbar allt fler människor, tyvärr även de allra yngsta. Man uppskattar att det i Polen finns cirka 3 miljoner människor med diabetes, varav 1 miljon är omedvetna om detta. Samtidigt kan allvarliga sjukdomar undvikas om man i tid diagnostiserar det så kallade prediabetiska tillståndet och vidtar lämpliga åtgärder.

Pre-diabetes, dvs. en metabolisk störning som kännetecknas av förhöjda blodglukosnivåer, är en allvarlig risksignal för utveckling av diabetes, även om den lyckligtvis är reversibel och endast kräver omedelbara livsstilsförändringar.

Pre-diabetes – symtom. Hur känner man igen pre-diabetes?

Onormal glukostolerans, eller prediabetes, kännetecknas av högre blodsockernivåer, även om de inte är lika höga som vid diabetes. Men om den inte diagnostiseras eller behandlas i tid kan den leda till utveckling av typ 2-diabetes, som tyvärr redan är oåterkallelig.

Vanligtvis finns det till en början en liten störning i kolhydratomsättningen, som ibland är svår att upptäcka genom tester. Med tiden stiger glukosnivåerna endast på morgonen eller efter en måltid. Men gradvis störs kroppens jämvikt och sockernivåerna börjar fluktuera runt eller till och med överskrida den övre gränsen.

En sådan liten men konstant ökning av blodsockernivån är mycket skadlig för blodkärl och perifera nerver och kan omvandla ett prediabetiskt tillstånd till avancerad diabetes. Dessutom kan allvarliga förändringar i synorganet uppstå redan i detta skede.

Följande symtom bör få dig att vidta nödvändiga åtgärder, varav den första är att göra en undersökning och vid behov besöka din läkare:

  • kände permanent trötthet,
  • överdriven sömnighet, till exempel genom ett plötsligt behov av att ta en tupplur,
  • orimligt ökad aptit och törst,
  • muntorrhet,
  • överdriven torrhet i huden,
  • frekvent urinering,
  • frekventa infektioner,
  • plötsliga synproblem.

Blodsockerkurvan – normer

Pre-diabetes är ett mellanting mellan att vara frisk och att få typ 2-diabetes. Tester är det absolut bästa verktyget för att fastställa fakta och utgångspunkten för att vidta lämpliga åtgärder enligt resultaten.

Den normala fasteblodglukosnivån hos en frisk person ligger mellan 70-99 mg/dl. Om testresultatet ligger mellan 100 och 125 mg/dl bör ytterligare ett OGTT-test utföras, den så kallade sockerkurvan. Sockerkurvan innebär att man tar ett blodprov från en ven, sedan ger man en glukoslösning och testar sockernivån igen efter 60 och 120 minuter.

Ett fasteblodsocker i sockerkurvan mellan 100-125 mg/dl är ett onormalt fasteblodsocker. Ett resultat mellan 140-200 mg/dl två timmar efter glukosintag är onormal glukostolerans.

Sådana resultat tyder på ett prediabetiskt tillstånd, det vill säga den sista tiden före utvecklingen av fullfjädrad diabetes. Ett resultat på 200 mg/dl och mer tyder däremot på avancerad typ 2-diabetes.

Pre-diabetes – orsaker, riskfaktorer

 sockerbitar utspridda, en mätbägare bredvid.

Även om pre-diabetes ännu inte är diabetes kan det utvecklas till diabetes när som helst. Därför bör den inte underskattas, och om vår livsstil är en källa till riskfaktorer bör vi ännu mer systematiskt testa vår blodsockernivå.

De främsta orsakerna till onormal glukostolerans, dvs. potentiellt farliga omständigheter för hälsan, anses främst vara övervikt och fetma samt dålig kost och brist på fysisk aktivitet.

Dessa följs av:

  • hjärt- och kärlsjukdomar,
  • högt blodtryck,
  • höga kolesterolnivåer,
  • polycystiskt ovariesyndrom,
  • tidigare graviditetsdiabetes,
  • genetiska förhållanden.

Motsvarande orsaker nämns också i samband med diabetes.

Vad är sambandet mellan fetma och pre-diabetes eller diabetes? Överskott av kroppsfett bidrar till en ökad produktion av olika ämnen som stör insulinets normala verkan och upptagningen av glukos i kroppens celler.

Som ett resultat av detta störs den subtila balansen i kroppen, vilket resulterar i en rad negativa metaboliska fenomen och följaktligen kan leda till allvarliga sjukdomar som skador på hjärta, blodkärl, njurar, syn och nervsystem.

Ett lika viktigt inflytande på utvecklingen av diabetes är vår livsstil. Brist på motion och den så kallade stillasittande livsstilen medför risk för störningar i hela organismens funktion, främst i hjärt- och kärlsystemet, men även i andnings-, nerv-, muskel- och skelettsystemet.

Med tiden minskar hjärtats förmåga att pumpa blod, kroppens celler får för lite syre och mindre näring, lungornas kapacitet minskar, ben, muskler och leder försvagas. Ämnesomsättningen saktar ner, kolhydratomsättningen störs och i stället för att producera energi ackumulerar kroppen reserver i form av fettvävnad.

Pre-diabetes – tester, diagnos

För att eliminera risken för att utveckla diabetes är det nödvändigt att grundligt ändra livsstil och kost. Men det är inte allt. Eftersom det viktigaste vid många sjukdomar, inklusive diabetes, är att ställa en tidig diagnos, dvs. i det prediabetiska stadiet, är det lämpligt att utföra ett glukostest då och då.

Frekventa screeningtester är ett utmärkt tillfälle att göra detta. Förutom att kontrollera blodsockernivån kan man utföra ett glukosbelastningstest, den så kallade sockerkurvan.

Den här typen av test har fullt diagnostiskt värde om vi följer vissa regler; först och främst bör vi inte radikalt ändra vår livsstil eller kost några dagar före testet, eftersom förändringen förfalskar resultatet. Testet bör inte utföras under infektioner eller inflammatoriska tillstånd, vilket också kan påverka resultaten.

Mer specialiserade diagnostiska verktyg inkluderar insulin-, C-peptid- och antikroppstester.

Hur man vänder pre-diabetes – de bästa metoderna

 En skål med hälsosam mat, ett stetoskop bredvid.

Att ignorera prediabetes och att inte behandla den (främst genom att ändra sin livsstil till en sundare livsstil) är ett enkelt sätt att utveckla typ 2-diabetes.

Här är några tips om hur du kan förebygga utvecklingen av den farliga diabetessjukdomen.

Pre-diabetes – kost

Det är värt att notera att kosten vid prediabetes inte på något sätt är sträng och att vissa livsmedel inte får användas. Det handlar snarare om att utveckla hälsosamma matvanor för att undvika risken att utveckla diabetes och, vilket är viktigt, för att minska vikten.

Den allmänna regeln är att äta regelbundna måltider, cirka 4-5 per dag, med mindre volym och kalorier.

Cirka 45 % av energivärdet bör bestå av komplexa kolhydrater, dvs. produkter som fullkornsbröd, spannmål, mörkt ris och gryn. Förutom ett lågt glykemiskt index innehåller de stora mängder fibrer som är bra för kroppen (särskilt matsmältningssystemet), ger en mättnadskänsla och reglerar matsmältningen.

Av samma skäl rekommenderar vi också alla grönsaker och, i mindre utsträckning, frukt, särskilt de med lägre sockerhalt, som äpplen, körsbär, jordgubbar, hallon, vinbär, grapefrukt, krusbär och blåbär.

Något högre glykemiskt index har körsbär, päron, vindruvor, ananas och bananer.

Proteinkällor bör vara magra mjölkprodukter, ägg, fisk, fjäderfä och baljväxter. Animaliska fetter bör ersättas med vegetabiliska oljor, salt och socker bör begränsas.

Undvik halvfabrikat och starkt bearbetade livsmedel, konfektyr, sötade drycker, smaksatt ost eller yoghurt samt alkohol.

Pre-diabetes – livsstilsförändringar

I dag är det förmodligen inte nödvändigt att övertyga någon om att villkoret för god hälsa, både fysiskt och psykiskt, är lämplig fysisk aktivitet som är individuellt anpassad till behov och möjligheter. Dessutom är det en oumbärlig del av terapin när det gäller förebyggande och till och med behandling av vissa sjukdomar. Detta är fallet med pre-diabetes och avancerad diabetes.

Regelbunden motion har en gynnsam effekt på kolhydratbalansen, förbättrar det allmänna konditionen och välbefinnandet och främjar viktnedgång.

Den mest rekommenderade formen av aktivitet är aerob träning – nordic walking, snabb promenad, cykling, simning, men beroende på ålder och fysisk förmåga kan praktiskt taget vilken typ av sport som helst utövas. Det viktigaste är att denna verksamhet är systematisk och regelbunden.

Pre-diabetes – naturläkemedel

Örter kan ge ett viktigt stöd vid lätt förhöjda glukosnivåer. De kanske inte botar avancerad diabetes, men de hjälper säkert till att sänka blodsockret, förbättra kolhydratmetabolismen och minimera obehag som följer med störningar i glukosnivån.

De mest effektiva örterna i detta avseende är bland annat:

  • vit mullbär – hämmar utsöndringen av enzymer som är ansvariga för bildandet av glukos, vilket förhindrar ökningar av blodsockernivåerna, särskilt efter en måltid.
  • Maskros – har många hälsofrämjande effekter, bl.a. hjälper den till att reglera sockernivåerna, sänker matens glykemiska index och bromsar upptaget av socker.
  • kanel – välkänd som en aromatisk krydda, men den har också egenskaper som hjälper till att reglera glukosnivåerna.
  • salvia – fungerar på samma sätt som vissa antidiabetiska läkemedel
  • Bockhornsklöver – förbättrar vävnadskänsligheten för insulin, fördröjer tömning av magsäcken

Vid prediabetes används sällan farmakologisk behandling, men i stället för örter kan man välja ett färdigt kosttillskott som innehåller flera olika naturliga ämnen som sänker sockret och stabiliserar glykemin.

Ett av de mest uppskattade i detta avseende är Redusugar – ett modernt, avancerat preparat med en varierad sammansättning som innehåller hela nio naturliga ämnen som är kända för sina antidiabetiska egenskaper.

 Redusugar
Källor:
  • https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes
  • https://www.healthline.com/health-news/how-to-prevent-prediabetes-from-becoming-diabetes
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22683128/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317206
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/311056

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin