Gurkbär är en växt med mycket att erbjuda inom området naturligt hälsostöd, inklusive bekämpning av diabetiska problem. Dess huvudsakliga medicinska resurs är frukten, som till utseendet liknar en gurka med ett kraftigt böljande skal. Gurkbalsam, som också ofta kallas gurkbalsam, innehåller föreningar som beter sig på samma sätt som insulin i våra kroppar, vilket vid regelbunden användning leder till mer normaliserade sockernivåer. Gurka vaktel har också många andra egenskaper, bland annat starka antimikrobiella och antioxidativa egenskaper. Utan tvekan kan den vara en komplex väktare av kroppens välbefinnande. Ta reda på mer om denna anmärkningsvärda frukt med en mängd näringsmässiga egenskaper.
Innehåll
- 1 Gurkört (Momordica charantia) – exotisk grönsak, trädgårdsmästarens glädjeämne eller erövrare av hög sockerhalt?
- 2 Hur ser gurka bollmask ut?
- 3 Hur ser frukten av gurkbalsam ut?
- 4 Gurka vaktel – sammansättning
- 5 Pickleweed – ett botemedel mot höga blodsockernivåer
- 6 Bitter melon – egenskaper
- 7 Pickleweed – hur man konsumerar, vilka rätter att lägga till det i?
- 8 Pickleweed – kontraindikationer
- 9 Gurka vaktelextrakt – hur man doserar?
- 10 Odling av gurkbalsam
Gurkört (Momordica charantia) – exotisk grönsak, trädgårdsmästarens glädjeämne eller erövrare av hög sockerhalt?
Gurkväxten (Momordica charantia) har kinesiskt ursprung och är en odlad, prydnadsväxt, ätlig växt och medicinalväxt. Den tillhör familjen gurkväxter, som också omfattar pumpa, gurka och vattenmelon. Den växer i tropiska och subtropiska länder. Den odlas bl.a. i Indien, Sydamerika och Östafrika. Det är en ettårig växt som är mycket populär i asiatiska länder. Den används som en del av många rätter. Dess hälsofördelar är också allmänt kända.
Gurkväxten har en hel rad andra namn. Den kallas bland annat balsampäron, balsamgurka, karela, bitter kalebass, bitter gurka och bitter melon. Epitetet ”bitter” är inte en tillfällighet här. Växten kännetecknas nämligen av sin beska smak, vilket inte ändrar det faktum att den är en mycket eftertraktad del av många österländska rätter. De ätliga delarna av växten är främst frukten, men även frön, blad och unga skott äts.
Hur ser gurka bollmask ut?
På grund av dess estetiska, medicinska och kulinariska egenskaper är gurka vaktel en alltmer populär invånare i europeiska trädgårdar. Det är en klätterväxt som ser väldigt imponerande ut på staket, trelliser, väggar och andra stöd.
Gurkbalsam är utrustad med morrhår som gör att den kan klättra uppåt fritt. Den har också långa, tunna, flexibla, håriga stjälkar som är 3 m långa. På dessa växer många hjärtformade blad. Balsaminens blad är underdimensionerade, ljusgröna och kraftigt flikiga. Blommorna är stora, gula, trattformade eller klockformade.
Hur ser frukten av gurkbalsam ut?
Gurkbalsaminens frukt är avlång och liknar en liten gurka, men dess skal har en något annorlunda konsistens. Medan gurkans hud är slät är gurkbalsamens hud täckt av starkt uttalade utbuktningar, vilket gör att grönsaken ser mycket märklig ut.
Balsamfrukten kan bli 18 cm lång, men är oftast mindre. De är gröna, men blir sedan gula eller orange. När de når full mognad spricker de och visar röda frön. Växten blommar från juni till juli och bär frukt från september till november.
Gurka vaktel – sammansättning
Den kemiska sammansättningen av gurka vaktel innehåller ett brett spektrum av aktiva föreningar, som är ansvariga för växtens flera hälsoegenskaper. Tack vare många aminosyror stöder bitter melon cellregenereringsprocesser och hjälper till att reglera hormonbalansen. Tack vare rutin, katekiner och andra antioxidanter skyddar den cellerna från skador.
Tack vare sina steroler och glykosider har melonen en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet, triterpensaponiner och polyfenoler, antiinflammatoriska egenskaper och en positiv effekt på blodcirkulationen.antiinflammatoriska, avgiftande och antimikrobiella egenskaper och har en antidiabetisk effekt tack vare polysackarider och polypeptider.
Aktiva ingredienser i gurkbalsam:
- polypeptider,
- triterpenoider,
- saponiner,
- tanniner,
- proteiner,
- kostfiber,
- aminosyror (inklusive asparaginsyra, histidin, leucin, glutaminsyra, lysin, serin, prolin, tyrosin)
- Glukosider,
- Polyfenoler (t.ex. katekiner),
- Fytosteroler (taraxasterol, stigmasterol, lanosterol, spinasterol),
- fenoliska syror,
- alkaloider,
- C-vitamin,
- vitamin A,
- mineraler (kalcium, fosfor, kalium, järn, koppar).
Pickleweed – ett botemedel mot höga blodsockernivåer
Gurka vaktel är en värdefull källa till polypeptid-p. Det är en förening som liknar och efterliknar insulinets verkan. Polypeptid-p tillhör en grupp proteiner och kallas vanligen växtinsulin. Andra viktiga ämnen är polysackarider, steroidglykosider (charantin), alkaloider och kostfiber.
Alla dessa föreningar har antidiabetiska effekter, förbättrar insulinmetabolismen, normaliserar blodsockernivåerna och minskar risken för hyperglykemi.
Gurkbär är ett av de mest effektiva naturläkemedlen för att hjälpa till med problem med högt blodsocker. Högkoncentrerat extrakt av gurkvaktel finns i flerkomponentberedningen NuviaLab Sugar Control.
Hur gurka vaktel fungerar på blodsockernivån:
- ökar insulinaktiviteten,
- ökar insulinutsöndringen i bukspottkörteln,
- leder till att cellernas känslighet för insulin ökar, vilket hjälper cellerna att bättre utnyttja glukos,
- minskar absorptionen av glukos från maten,
- bidrar till att hämma aktiviteten hos enzymer som är involverade i glukoneogenesen, den process där glukos produceras i levern,
- skyddar cellerna i den insulinproducerande bukspottkörteln från oxidativ stress,
- bidrar till att fördröja upptaget av glukos från mag-tarmkanalen till blodomloppet.
För bästa resultat när det gäller att sänka blodsockernivån och reglera insulinutsöndringen bör gurkvaktel användas regelbundet, under en längre tid och i lämpliga doser. Personer med typ 2-diabetes och som tar diabetesmedicin bör dock vara försiktiga, eftersom gurkpärla kan öka effekten av medicinen.
Bitter melon – egenskaper
Bitter melon är en riktig antioxidantbomb. Den innehåller stora mängder polyfenoliska föreningar, inklusive katekiner, som tar bort skadliga fria radikaler, stimulerar eliminering av tungmetallermetaller från kroppen, bromsar kroppens åldrandeprocesser, stödjer hjärt-kärlsystemet och ämnesomsättningen samt har antimutagena och anticancerogena effekter.
Gurkan kvitten visar:
- Antimikrobiella och immunstimulerande egenskaper. Gurkkvitten har en gynnsam effekt på immunförsvaret. Stöder produktionen av immunceller och antikroppar, hämmar inflammatoriska processer. Det hämmar tillväxten av skadliga bakterier, virus, protozoer och andra patogener och bidrar till att de snabbare avlägsnas från systemet. Tack vare dessa egenskaper kan gurka vaktel vara ett värdefullt stöd för personer med försvagad immunitet, liksom de som lider av bakterie-, virus- och svampinfektioner och parasitsjukdomar.
- Avgiftande egenskaper. Gurka vaktel hjälper till att rengöra levern och påskyndar processen att avlägsna skadliga metaboliska produkter, toxiner, matrester, tarmavlagringar och tungmetaller från kroppen.
- Anti-cancer och antioxidativa egenskaper. Tack vare sitt innehåll av en lång rad kraftfulla antioxidanter skyddar vakteln kroppen mot för tidigt åldrande och motverkar cancerprocesser. Som många studier har visat kan vaktel uppvisa anticanceraktivitet mot bland annat bröst-, lever-, bukspottkörtel-, prostata- och tjocktarmscancer.
- Gynnsamma effekter på hjärtat och det kardiovaskulära systemet. Gurka vaktel hjälper till att sänka dåligt kolesterol (LDL) och triglycerider. Den skyddar också hjärtmuskeln och bidrar till att normalisera ett alltför högt blodtryck.
- Gynnsamma effekter på matsmältningssystemet. Bitter melon stimulerar utsöndringen av matsmältningssaft och underlättar därmed matsmältningen. Den förbättrar också tarmfunktionen och förebygger förstoppning.
- Upprätthålla en hälsosam kroppsvikt. Gurka pärla har en positiv effekt på ämnesomsättningen, förbättrar oxidationen av fettsyror och hämmar lipogenesen (processen för bildning av fettvävnad). Det är viktigt för dem som tränar att det har en positiv effekt på tillväxten av muskelvävnad och kroppens fysiska prestanda.
Pickleweed – hur man konsumerar, vilka rätter att lägga till det i?
Frukten av gurkbalsam skördas innan den är helt mogen. De bör då vara gröna i färg och cirka 10-15 cm långa.
Det är sant att gurkbalsaminens frukt har en bitter smak, men i många rätter, särskilt i den österländska stilen, är detta snarare en stor tillgång än en nackdel. Asiatiska rätter är ofta en fusion av de fem smakerna (surt, salt, sött, umami och bittert) och det är i dessa typer av rätter som bitter melon fungerar bra. Även om den inte är särskilt välkänd i vårt land är den mycket populär i många asiatiska kök, inklusive kinesisk, thailändsk och indisk matlagning.
Bitter melon fungerar bra som ingrediens i såser, en-grytsrätter, kötträtter, fiskrätter, grönsaksrätter, sallader och aromatiska soppor. Den kan också ätas rå.
Pickleweed – kontraindikationer
Även om gurkört kan stödja behandlingen av typ 2-diabetes, bör den användas med försiktighet om du samtidigt tar diabetesmedicin.tar diabetesmedicin (växten kan förvärra effekterna av medicinen och bidra till en alltför stor minskning av blodsockernivån).
Gurka balsam bör också användas med försiktighet av dem som tar kolesterolsänkande läkemedel, gravida och ammande kvinnor, personer med allvarliga gastrointestinala sjukdomar och personer med låga blodsockernivåer.
Gurka vaktelextrakt – hur man doserar?
Doseringen av gurka vaktelextrakt kan variera beroende på den specifika beredningen. Tillverkaren kommer att inkludera doseringsrekommendationer på produktetiketten. Den vanliga rekommenderade dosen är cirka 300-500 mg per dag.
Håll dig alltid till de rekommenderade doserna när du använder gurkmejaextrakt. Om den rekommenderade dosen överskrids finns det en ökad risk för biverkningar som buksmärta, huvudvärk, yrsel, illamående och kräkningar.
Odling av gurkbalsam
Gurka balsam, eller bitter melon, är en ganska krävande växt. Den växer bäst i varma, soliga klimat (den föredrar temperaturer över 20°C). Det är en mycket frostkänslig växt. Den gillar ett skyddat läge, tyst och lugnt. Jorden ska vara bördig, måttligt fuktig, väldränerad, med ett lätt surt till lätt alkaliskt pH.
Balsamgurkan är tyvärr ganska mottaglig för sjukdomar, så den bör skyddas mot patogener, inklusive skadedjur som bladlöss och spinnkvalster eller virus som gurkmosaikvirus.
Frön av gurkbalsam sås i slutet av april eller i slutet av april/början av maj. Lagligt kan den odlas i marken, men då är avkastningen inte särskilt riklig. De bästa resultaten, när det gäller fruktsättning, får man genom att plantera vaktlarna i plasttunnlar. Detta kan göras med ett snöre eller något annat stöd.
Vattna plantorna regelbundet, särskilt under torra perioder. Undvik dock att övervattna jorden eftersom det kan leda till rotröta. Ogräs bör också tas bort systematiskt. Gödsling är också nödvändigt.
Källor:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-bitter-gourd
- https://www.webmd.com/diabetes/natural-remedies-type-2-diabetes
- https://www.healthline.com/nutrition/bitter-melon
- https://www.healthline.com/health/diabetes/bitter-melon-and-diabetes