Depositphotos 376267158 S

Är jäst hälsosam – Hjälper jäst med immunitet? Kolla in de 12 fördelarna med att dricka jäst!

Är jäst hälsosamt? Ja, det är det. Under många år verkade det bara vara en ingrediens som behövdes för bröd och vin, men idag avslöjar den sina fantastiska hälsoegenskaper. Den är inte bara ett tillskott till bakverk och drycker, utan också en rik källa till näringsämnen som stöder immunförsvaret och gynnar hud, hår och naglar. Jäst hjälper också till att minska trötthet och har ett antal andra värdefulla fördelar. Värt att komma ihåg är att jäst är en riktig guldgruva av B-vitaminer, proteiner, mineraler och enzymer. Deras inverkan på vår hälsa är stor och deras möjligheter överraskande. Läs artikeln och lär dig mer om jästens hälsoegenskaper. Ta reda på hur immunförstärkande och fördelaktiga effekter på kroppen går hand i hand med att förbättra hudens och hårets tillstånd.

Vad är jäst?

I en tid av en utbredd sökning efter naturliga immunförstärkare för att bättre skydda kroppen mot patogener och skadliga faktorer i civilisationen, får jäst mer och mer uppmärksamhet.

Är jäst hälsosamt och har det en betydande effekt på kroppen? Är jäst, som du kan köpa i varje livsmedelsbutik, verkligen en gruva med värdefulla ingredienser för oss? Ja, men det är viktigt att komma ihåg att vanlig jäst inte heller är utan nackdelar. Först och främst måste den tillagas på rätt sätt för att vara bioaktiv och hjälpa vår organism i stället för att skada den.

Om vi vill konsumera jäst för hälsoskäl måste vi också förbereda oss på dess smak, som inte är särskilt angenäm. Såvida vi inte använder färdiga kosttillskott som innehåller jästextrakt. Dessa kommer inte att döma oss till obehagliga smakupplevelser. Men mer om det senare.

Vad är jäst? De är encelliga organismer som ingår i svampriket, jästfamiljen och släktet Saccharomyces. Det finns många arter av jäst, men inom livsmedelsindustrin är det främst arten Saccharomyces cerevisiae som används. Dess enskilda stammar, inklusive bageri-, öl- och vinjäst, har använts av människan sedan urminnes tider, oavsett om det gäller bakning eller framställning av exklusiva drycker.

Jäst är organismer som livnär sig på enkla sockerarter och disackarider, vilket lederunder anaeroba förhållanden till alkoholjäsning (sockerarterna ”äts” av jästen och omvandlas till alkohol och koldioxid).

Jästsvampar i naturen finns över hela världen, bland annat i jord, vatten, grönsaker, frukt, svamp, ensilage, köttprodukter och andra livsmedel. De gillar en varm miljö med ett svagt surt eller neutralt pH-värde. Livskraftiga celler av vild jäst kan observeras i form av en vitaktig fällning, som ibland uppträder på kraftigt mogna frukter och grönsaker. Jäst från vilda arter anses vara skadlig och förvärrar förstörelsen av mat och dryck.

För industriella ändamål, särskilt för bakverk, öl och vin, väljs jäst uträtt sätt och odlas under kontrollerade laboratorieförhållanden. Livsmedelsjäst odlas i stora jäsningstankar, där jästen växer och förökar sig till lämpliga kulturer, som sedan används vid tillverkningen av olika livsmedelsprodukter.

Jäst som odlas på detta sätt används sedan som startkulturer i livsmedelsproduktionen. Deras jäsningsaktivitet påverkar smaken och andra egenskaper hos produkten i fråga (t.ex. ger den koldioxid som produceras bakverk en hög grad av fluffighet).

Bagerijäst, bryggerijäst… Jästtyper efter användningsområde

 torrjäst på en tallrik, färsk jäst på en tallrik och startjäst i en skål.

När det gäller tillämpning skiljer man mellan följande typer av jäst:

  • Bagerijäst (bagerijäst) – används främst för att baka bröd, rullar, kakor och liknande produkter. Deras huvudsakliga funktion är jäsning av sockerarter, vilket leder till produktion av koldioxid, fluffning och tillväxt av degen.
  • Bryggerijäst (öljäst) – används i bryggningsprocessen. Under jäsningen av sockerarter som finns i malt eller andra spannmålsämnen omvandlar bryggerijäst dem till alkohol och koldioxid.
  • Vinjäst (vinjäst) – jäst som är särskilt framtagen för jäsning av druvmust som används vid vinframställning. Sockret i musten omvandlas till alkohol.
  • Destillers ’ yeast – denna typ av jäst används vid framställning av destillerade spritdrycker som vodka, rom eller konjak. Dess huvudsakliga funktion är att omvandla sockerarterna i råvaran (t.ex. spannmål, frukt, potatis) till alkohol.
  • Kefirjäst – används för att jäsa mjölk vid framställning av kefir. Tillsammans med mjölksyrabakterier omvandlar de laktos till mjölksyra.
  • Probiotisk jäst – jäststammar som har en gynnsam effekt på tarm- och matsmältningshälsan. De används som kosttillskott för att förbättra tarmfloran.
  • Näringsjäst (inaktiv) – även om den inte är aktiv i fermenteringssyfte är den en rik källa till näringsämnen som B-vitaminer, proteiner, mineraler och aminosyror. De används främst i tillskott.

Typer av jäst efter form

Med hänsyn till den form i vilken de förekommer kan jäst systematiseras enligt följande:

  • Färsk jäst – jäst i form av ett färskt, mjukt block som innehåller levande, aktiva jästkulturer. De används oftast för bakning.
  • Torrjäst – jäst som finns i form av flingor eller granulat, som bildas genom att vattnet avlägsnas (så att den är mer hållbar och lättare att förvara än färsk jäst). De kräver ett jäsmedel för att aktiveras.
  • Instantjäst (torr aktiv jäst) – torkas på ett speciellt sätt för att göra den mer aktiv och starta jäsningsprocessen omedelbart. Ingen jäsning krävs.

Vilken jäst ska man välja för hälsoändamål?

Att välja rätt jäst för hälsoändamål beror främst på individuella behov och hälsomål. Om du vill stödja tarmhälsan är det värt att överväga probiotisk jäst, som innehåller nyttiga mikroorganismer som stöder tarmens mikroflora.

Å andra sidan, för dem som vill öka immuniteten och mätta kroppen med värdefulla nukleotider och näringsämnen, kommer näringsjäst som finns i extraktform i en mängd olika kosttillskott att vara ett bra alternativ.

Vilka vitaminer och mineraler innehåller jäst? Näringsvärden för jäst

Jäst innehåller ett rikt spektrum av föreningar som är viktiga för människokroppens arbete, immunitet och vävnadsförnyelseprocess. En av dessa är nukleotider, dvs. partiklar som är nödvändiga för konstruktionen av bland annat DNA, RNA, enzymer, som är involverade i alla cellulära aktiviteter. Tack vare dem stöder jäst intensivt immunfunktioner och bidrar till att förbättra regenerativa processer i kroppen. De nukleotider som finns i jäst spelar en viktig roll i proteinsyntesen, överföringen av hormonella impulser och transporten av energi, och har därför en positiv effekt på kroppens allmänna tillstånd.

Jäst innehåller också en hel rad vitaminer och mineraler. Den innehåller också ett brett spektrum av aminosyror, proteiner, enzymer och immunsystemstimulerande betaglukaner.

Näringsämnen som finns i jäst:

  • B-vitaminer: B1, B2, B3, B5 (pantotensyra), B6, biotin, folsyra, B12,
  • vitamin E,
  • kolin,
  • mineraler: zink, järn, magnesium, fosfor, jod, kalium, kalcium, selen, koppar, krom, mangan,
  • aminosyror: lysin, valin, leucin, isoleucin, arginin, tryptofan, metionin, treonin,
  • proteiner,
  • peptider,
  • glutation,
  • omättade fettsyror,
  • selenometionin,
  • inositol,
  • beta-glukaner.

Är jäst hälsosamt? Jästens hälsoegenskaper

Jäst är känt sedan århundraden och spelar en viktig roll inte bara i bakning eller jäsningsprocesser utan också för att upprätthålla en god hälsa. Dessa oansenliga mikroorganismer kan överraska oss med sina hälsofrämjande egenskaper. Från att stärka immunförsvaret till att stödja en frisk hud och matsmältningssystem blir jäst alltmer intressant i samband med en hälsosam livsstil.

Värdefulla egenskaper hos jäst:

  • regenerativ,
  • antioxidant,
  • immunmodulerande,
  • skyddande (t.ex. för hjärtat, matsmältningssystemet, skelettet)
  • förbättrar matsmältningen,
  • antiinflammatorisk,
  • förbättrar hjärnans funktion,
  • stärkande,
  • vitaliserande,
  • reglerar kolhydratmetabolismen,
  • återställande, förbättrar tillståndet för hår, hud och naglar.

Hur man gör en jästdryck?

 Jästdryck i ett glas

För att göra din egen jästdryck behöver du bara fylla på med färsk jäst (alternativt kan du använda torkad jäst ).

Det du måste komma ihåg innan du dricker är att ”döda” jästen med mycket varmt vatten eller mjölk för att inaktivera den. Detta är ett mycket viktigt steg eftersom levande jäst kan sätta sig i matsmältningskanalen och börja jäsa, vilket kan orsaka diarré och andra gastrointestinala problem.

Enkelt recept på jästdryck:

Lägg smulad färsk jäst (ca 1/3 paket) i en stor mugg. Häll i kokande vatten eller mjölk (ca 250 ml). Rör om ordentligt tills jästen är helt upplöst. Låt svalna. Drick.

Var noga med att inte tillsätta produkter som innehåller enkla sockerarter i drycken, eftersom de kan beröva jästen dess värdefulla hälsoegenskaper.

De första effekterna av att dricka jäst kan märkas efter 2-3 veckor.

Dricka jäst eller jäst i kosttillskott?

Att dricka jäst är ett effektivt sätt att förbättra hälsa och skönhet, men det är utan tvekan inte för alla. För att uttrycka det milt är det inte en av de attraktiva när det gäller smak. För vissa är det rent av odrickbart. Den andra olägenheten är behovet av att förbereda jästdrycken varje dag. Det är inte alla som har tid eller lust att göra detta.

För dem som föredrar snabbare och enklare lösningar, för dem som inte kan tänka sig att dricka jäst på grund av dess dåliga smak, och för dem som letar efter ensom letar efter ett starkt och snabbverkande stöd är färdiga jästtillskott verkligen ett bättre alternativ än en vanlig jästdryck.

Oo 12 fördelaktiga åtgärder av jäst!

1. jäst för ett bra immunförsvar

Jäst gynnar immuniteten genom en välbalanserad sammansättning som innehåller nukleotider, B-vitaminer, zink, selen och andra viktiga ämnen för immunsystemet. Nukleotider stöder syntesen av DNA och RNA, vilket är viktigt för kroppens regenereringsprocesser och för produktionen av immunceller.

B-vitaminer spelar en viktig roll i produktionen av lymfocyter, viktiga immunceller, samt antikroppar och cytokiner. Dessutom är zink och selen mineraler som är nödvändiga för att immuncellerna ska fungera korrekt, och deras närvaro i jäst kan leda till att kroppens försvar blir mer effektivt.

Tack vare sin rika sammansättning bidrar jäst till att stärka immunförsvaret och öka kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Ett mycket aktivt jästextrakt finns i beredningen NuviaLab Immune. Den innehåller också andra ingredienser med liknande effekter, vilket leder till effektivare kapslar.

2. Jäst för ungdom och vitalitet

 färsk jäst på en sked, bredvid torkad jäst på en sked

Tack vare proteiner, enzymer, aminosyror, vitaminer hjälper jäst till att reglera metaboliska processer i kroppen. Tack vare nukleotider och antioxidanter förbättrar de regenerationen, saktar ner åldringsprocessen och ger en skyddande beläggning för cellerna. De hjälper till att bibehålla ungdom och kraft längre, ökar energinivåerna och främjar livslängden.

Jäst som en allierad för en frisk och välfungerande sköldkörtel

Konsumtion av jäst kan gynna sköldkörteln tack vare ingredienser som jod, selen och B-vitaminer. Jod är viktigt för produktionen av sköldkörtelhormoner, som reglerar många metaboliska funktioner i kroppen. Selen och B-vitaminer är också involverade i produktionen av sköldkörtelhormoner, vilket stöder den normala funktionen hos denna körtel.

4. Jäst som recept för att dämpa aptiten och få bättre viktkontroll

Att dricka jäst är ett bra sätt att dämpa överdriven aptit och bättre kontrollera mängden kalorier som konsumeras. Förekomsten av krom i jäst är goda nyheter för dem som har problem med sötsaker.

5. Jäst förbättrar glukos-insulinmetabolismens funktion

Jäst kan påverka blodsockerregleringen tack vare förekomsten av ämnen som kostfiber, betaglukaner och krom. Dessa komponenter förbättrar glukosmetabolismen, fördröjer upptaget av glukos från mag-tarmkanalen till blodomloppet, motverkar blodsockertoppar efter måltid och ökar vävnadernas känslighet för insulin. På så sätt främjar de glykemisk stabilisering.

6. Jäst bidrar till att sänka kolesterolnivåerna i blodet

Tack vare betaglukaner (en form av lösliga fibrer) bidrar jäst till att reglera kolesterolet. De binder till kolesterol i matsmältningskanalen och stimulerar utsöndringen av kolesterol från kroppen. Regelbunden konsumtion av jäst kan bidra till att sänka nivåerna av det ”onda” kolesterolet LDL.

7 Jäst är en skattkammare av B-vitaminer som är värdefulla för nervsystemet.

Jäst är rik på B-vitaminer, som är extremt viktiga för att nervsystemet ska fungera korrekt. Tack vare dessa vitaminer minskar jäst symtom på trötthet, lindrar depressiva tillstånd och reglerar humöret. De förbättrar också koncentrationen och har en gynnsam effekt på den mentala prestationsförmågan.

8. Jäst stödjer tarmfunktionen

Jäst främjar tillväxten och utvecklingen av den nyttiga tarmfloran, förbättrar matsmältningen och förebygger irriterande magbesvär.

9. Jäst för starka ben

Jästkomponenter som B-vitaminer, kalcium, magnesium, fosfor och protein spelar en nyckelroll för att upprätthålla benhälsan genom att stärka benstrukturen, förbättra mineraldensiteten och stödja regenereringsprocesser. Regelbunden konsumtion av jäst kan hjälpa till att förhindra osteoporos och bibehålla konditionen på äldre dagar.

10. Jäst för vacker hud och starkt hår och naglar

Tack vare sitt innehåll av B-vitaminer, inklusive biotin (vitamin H), proteiner, aminosyror samt mineraler som koppar, zink, järnelazo, selen och andra, stöder jäst regenereringsprocessen för hudceller och stimulerar produktionen av nya hudceller. De stärker också hårsäckarna och har en gynnsam effekt på hårstrukturen. De förbättrar hudens elasticitetsnivå, ger näring och styrka till naglarna och påverkar deras hälsosammare utseende.

11. Jäst som ett omfattande botemedel mot hudföroreningar, jäst mot akne

Jäst har antiinflammatoriska och hudrengörande egenskaper. De hjälper också till att reglera talgproduktionen, vilket minskar frekvensen av finnar och pormaskar. Jäst bidrar också till en hälsosam bakterieflora i huden, vilket minskar känsligheten för infektioner och aknesår.

12.Jäst som bas för återuppbyggande masker för skadad och överansträngd hud

Jäst kan vara bra för att regenerera skadad och övertrött hud tack vare sitt innehåll av B-vitaminer, aminosyror, proteiner och mineraler. Dessa ingredienser stöder reparationsprocesserna i huden och förbättrar dess elasticitet, återfuktning, näring, ton och jämnhet. De har också en positiv effekt på hudtonen.

Dessutom innehåller jäst ämnen med antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra hudirritation och skador och bidra till hudens förnyelse. Användningen av jästbaserade masker är ett sätt att återställa ett hälsosamt utseende på huden.

Category: Hälsa

Article by: admin