Depositphotos 176242372 S

Afrikansk plommon (Pygeum africanum) – effekter och användningsområden. En mirakelingrediens för prostatahälsa

Afrikanskt plommon, även känt som Pygeum, är en medicinalväxt som härstammar från de bergiga områdena i Afrika och har använts i stor utsträckning för medicinska ändamål av lokalsamhället sedan urminnes tider. Vetenskaplig forskning bekräftar att afrikanskt plommon kan vara en värdefull allierad när det gäller att upprätthålla prostatahälsan, vilket är viktig information för män som upplever ihållande prostatasymtom. Växten innehåller en hög koncentration av aktiva substanser som visar positiva effekter på urinvägarna. På grund av sin rika sammansättning har den också många andra fördelar, inklusive en positiv effekt på immunsystemet, så inte bara män som vill ta hand om sin prostatahälsa kan dra nytta av det. Ta en närmare titt på egenskaperna hos afrikanskt plommon, kolla in dess effekter på mäns hälsa och lär dig mer om dess andra, lite mindre kända aktiviteter.

Afrikansk plommon (Pygeum africanum) – vad är den här växten?

Det afrikanska plommonträdet är en art av tropiskt träd och också en värderad medicinalväxt. Det härstammar från Syd- och Centralafrika och växer i bergsområden och på höglandet, och det största landet där det finns är Kamerun. Afrikansk plommonbark är en traditionell växtbaserad resurs som har använts i afrikansk medicin söder om Sahara i århundraden. För människorna där är det ett botemedel mot många sjukdomar, inklusive blås- och njurproblem, liksom svaghet, inflammation och infektion, feber och sexuell dysfunktion.

Det afrikanska plommonträdet tillhör rosfamiljen och har formen av ett vintergrönt träd med en stor, sfärisk och kraftigt förgrenad krona. Trädet växer främst i regnskogar.

Bladen hos Pygeum är stora, alternerande, enkla, elliptiska, glansiga, mörkgröna på ovansidan, ljusgröna på undersidan, tandade i kanterna. Blommorna är små, vitaktiga. Frukterna är små, grönröda och bönformade. Barken är mörkbrun eller svart, grov, kraftigt korrugerad och ibland sprucken. Barken, bladen och frukterna avger en mandelliknande arom. Det afrikanska plommonträdet når vanligtvis 15-20 m i höjd, men växer ibland upp till 35 m.

Afrikansk plommon – sammansättning

Bland de aktiva ingredienserna i det afrikanska plommonet spelar fytosteroler en nyckelroll för att förbättra urinvägsfunktionen och motverka prostatatillväxt.

Fytosteroler är växtföreningar med en struktur som liknar kolesterol. När det gäller afrikanskt plommon är den dominerande fytosterolen beta-sitosterol, även om andra som campesterol, sitosteron och daucosterol också förekommer. Beta-sitosterol är särskilt känt för sin förmåga att kompensera för besvärliga symtom i samband med prostatakörteln.

Afrikanskt plommon innehåller också fettsyror, polyfenoler och aromatiska föreningar. Dessa ämnen verkar synergistiskt för att förbättra de potentiella fördelarna för prostatahälsan. Med ett betydande innehåll av fytosteroler och polyfenoler undersöks afrikanska plommon för dess minskning av inflammation och effekter på de endokrina, immun- och kardiovaskulära systemen.

Forskning tyder på att fytosteroler kan hämma aktiviteten hos enzymer som är ansvariga för att omvandla testosteron till dihydrotestosteron (DHT). Alltför höga nivåer av hormonet DHT i kroppen kan leda till prostatacellsproliferation och hypertrofi i körteln. Afrikanskt plommon, tack vare sitt höga fytosterolinnehåll, motverkar denna process.

En annan anmärkningsvärd ingrediens som finns i barken på det afrikanska plommonet är ferulasyra, som är ansvarig för dess koleretiska effekt och för att stödja matsmältningsprocessen. Både ferulasyran och många andra aktiva ingredienser i det afrikanska plommonet är antioxidanter som bekämpar skadliga syreradikaler och motverkar åldrandeprocessen.

Aktiva ingredienser som ingår i afrikanska plommon:

 • Fytosteroler,
 • ferulasyra,
 • fettsyror (palmitinsyra, myristinsyra, linolsyra)
 • Triterpener (oleanolsyra, ursolsyra),
 • flavonoider (quercetin),
 • fenoliska syror,
 • tanniner.

Afrikansk plommonbark – hälsoegenskaper

Av det afrikanska folket kallas det afrikanska plommonträdet för ”järnträdet” eller ”växten med flera användningsområden”. Dessa namn antyder att det är en pålitlig, stark, effektiv resurs och att den tar hand om hälsan på ett heltäckande sätt. Detta är verkligen fallet. Afrikanskt plommon uppvisar en mängd hälsofrämjande egenskaper som kan hjälpa mot många åkommor.

Det har starka antiinflammatoriska egenskaper, gynnar urinvägarna, skyddar prostata, men tar också hand om det kardiovaskulära systemet. Det spelar också en roll när det gäller att eliminera toxiner från kroppen. Genom att stimulera immunsystemets aktivitet hjälper det oss att skydda oss mer effektivt mot attacker från patogener som virus och bakterier.

Afrikansk plommon visar egenskaper som är:

 • antiinflammatoriska,
 • antioxidant,
 • cancerhämmande,
 • antibakteriell, antiviral, svampdödande,
 • febernedsättande
 • antiedematös,
 • vätskedrivande,
 • kolagogisk,
 • diastolisk,
 • avgiftande (aktiverar kroppen för att avlägsna skadliga ämnen mer effektivt),
 • stimulerar matsmältningsprocessen,
 • normaliserar kolesterolnivåerna,
 • skyddande,
 • normaliserar det endokrina systemet,
 • immunostimulerande.

Afrikanskt plommon för godartad prostatahyperplasi

 torkad bark av det afrikanska plommonträdet (Pygeum africanum)

Afrikanskt plommon är en av de primära örter som rekommenderas för godartad prostatahyperplasi. Den innehåller en hög koncentration av ingredienser som stöder den manliga hormonbalansen och har en positiv effekt på funktionen hos de organ som utgör urinvägarna. Tack vare fytosterolerna förhindrar det ökade nivåer av hormonet DHT i kroppen och hjälper därmed till att blockera processen med prostatatillväxt.

Hur fungerar afrikanskt plommon på prostata?

 • Minskar inflammation i prostata och urinvägar, vilket minskar obehag och lindrar irriterande symtom som frekvent urinering, smärta i nedre delen av buken och perinealområdet, brännande i urinröret. Det förbättrar också urinfunktionen och motverkar de farliga komplikationer som kan uppstå till följd av långvarig inflammation i prostata.
 • Det förbättrar urinflödet och eliminerar urinproblem. Afrikanskt plommon har en positiv effekt på urinvägarna genom att öka urinvägarnas elasticitet och utvidgningsförmåga. Som ett resultat bidrar det till ökat urinflöde och effektivare urinutsöndring från kroppen. Det vanliga klagomålet på prostatahypertrofi – känslan av ofullständig urin – kan således lindras. Känslan av ofullständig tömning av blåsan, passerar små mängder urin, intermittent och svag urinström.
 • Skyddar celler från oxidativ stress. Tack vare närvaron av quercetin och andra antioxidanter skyddar afrikansk plommon prostataceller från oxidativ skada. Detta är extremt viktigt, eftersom sådan oxidativ skada kan bidra till utvecklingen av prostata störningar.
 • Det reglerar enzymaktiviteten och har en gynnsam effekt på produktionen av manliga könshormoner. Fytosterolerna i afrikanskt plommon kan påverka aktiviteten hos de enzymer som ansvarar för att omvandla testosteron till DHT. Att kontrollera denna process kan ha en betydande inverkan på prostatahälsan.
 • Det reglerar prostatakörtelns sekretoriska funktion. Tack vare sitosterol och andra steroler aktiverar afrikansk plommon prostata för att fungera, vilket hjälper till att minska svullnad och minska obehagliga obehag i samband med en ökning av steroidvolymen.
 • Det uppvisar regenerativa egenskaper. Tack vare sina fytosteroler stimulerar afrikansk plommon förnyelseprocessen för prostatapitelceller.

Du hittar afrikanskt plommonextrakt tillsammans med andra ingredienser för att stödja prostatahälsan i Prostan Plus.

Afrikanskt plommon för urinvägarna

Afrikanskt plommon främjar urinvägarnas hälsa på flera olika sätt:

 • gör urinvägarna mer flexibla, förbättrar urinflödet,
 • har en vätskedrivande effekt, ökar urinflödet,
 • motverkar urinretention i urinblåsan,
 • underlättar tömningen av urinblåsan,
 • minskar inflammation i urinvägarna,
 • minskar smärta genom att slappna av musklerna i urinvägarna,
 • skyddar urinvägarnas celler från skadliga fria radikaler.
 • Det minskar spänningen i de muskler som utgör urinröret och urinledarna och eliminerar fenomenet med konstant tryck på urinblåsan.

Tack vare dessa åtgärder är afrikanska katrinplommon ett recept för att förbättra urinvägarna hos män med godartad prostatahypertrofi. Örten är lika användbar för urinvägsproblem orsakade av andra faktorer.

Extrakt av afrikansk plommonbark – hur man använder och i vilka doser?

Afrikansk plommonbark finns i handeln som bryggört och i form av extrakt, som i sin tur kan ingå i kapslar eller flytande beredningar. Doseringen kan variera beroende på produkt, syftet med tillskott och koncentrationen av aktiva ingredienser i beredningen.

För det mesta är den rekommenderade dosen av afrikansk plommon i tillskott 200-1000 mg per dag. Men om flera örter med liknande effekter tas samtidigt eller om formuleringar med flera ingredienser används, kan den rekommenderade dosen Pygeum vara lägre.

När det gäller torkad afrikansk plommonbark för att göra dekokter är den rekommenderade dosen 1 matsked torkad skuren bark per 1 glas vatten. Avkoket konsumeras 2 gånger om dagen. Överskrid inte den rekommenderade serveringen för konsumtion.

Hur man gör ett avkok av afrikansk plommonskuren bark?

Häll 1 tsk, eller ca 3-5 g, bark i 1 glas varmt vatten. Ta med till koka. Koka på låg värme i cirka 5 minuter. Sila, lägg åt sidan för att svalna. Drick 2 gånger om dagen.

Hur man gör en infusion av malet afrikansk plommonbark?

Häll 150 ml kokande vatten över 1 tesked markbark. Lägg åt sidan för att svalna, rör om och drick. Ta 2 gånger om dagen.

Afrikansk plommon – ett växtbaserat recept för många sjukdomar, d.v.s. när är det värt att sträcka sig efter Pygeum?

Pygeum används främst för urinvägsbesvär, men på grund av sitt höga innehåll av fytosteroler och andra bioaktiva föreningar är det också till hjälp vid många andra hälsoproblem.

Bland annat har den en mycket gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet – den minskar absorptionen av kolesterol i tunntarmen och bidrar till att sänka de totala kolesterolnivåerna. Det är också ett värdefullt stöd för hud och andra problem relaterade till störda hormonnivåer, särskilt androgener.

När ska man använda afrikansk plommon:

 • vid godartad prostatahyperplasi,
 • vid urinvägssjukdomar,
 • vid behandling av polyuri eller sängvätning,
 • före och efter prostatakirurgi,
 • vid inflammationer i urinvägarna,
 • vid erektila problem,
 • vid rosacea och andra hudbesvär relaterade till överskott av androgener,
 • vid hormonella fluktuationer hos män och kvinnor,
 • vid förstoppning, matsmältningsproblem,
 • vid höga kolesterolnivåer,
 • vid störningar i immunsystemet.

Afrikansk plommon – biverkningar

Liksom alla kosttillskott och örter kan afrikansk plommon orsaka vissa biverkningar, särskilt när de används i alltför stora doser.

Potentiella biverkningar inkluderar:

 • irritation i magen,
 • buksmärta,
 • illamående,
 • flatulens,
 • huvudvärk,
 • yrsel.

Dessutom kan tillskott av afrikanska plommon påverka effekterna av vissa mediciner, särskilt de som används för att behandla urinvägsinfektion. Om du tar några mediciner är det lämpligt att rådfråga din läkare innan du tar afrikanska plommon.

Källor:

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37327163/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11869585/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9787978/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708250/

Category: Mäns frågor

Article by: admin