Androgentisk alopeci, eller skallighet hos män, är ett vanligt förekommande fenomen. Denna typ av alopeci orsakas av ärftliga och hormonella faktorer (hormonet DHTs skadliga effekt på hårsäckarna). Vanligast är att androgenetisk alopeci börjar efter 40 års ålder, men det kan också börja i mycket unga år. Processen kan också gå långsammare eller snabbare, beroende på individuella genetiska förutsättningar.
Det är sant att manlig skallighet inte kan botas helt och hållet, men med hjälp av några beprövade metoder är det möjligt att stoppa håravfallet och till och med aktivera hårsäckarna och stimulera ny hårväxt! Det viktigaste är att när du har märkt de första symptomen på androgen alopeci hos dig själv bör du omedelbart börja motverka denna process. Då har du en mycket större chans att rädda din frisyr. Vilka är orsakerna och behandlingsmetoderna för androgenetisk alopeci, vilka faktorer kan förvärra processen med håravfall? Hur motverkar man ytterligare utveckling av androgenetisk alopeci hemma?
Innehåll
- 1 Androgenetisk alopeci – orsaker. Ett arv från familjen eller resultatet av en ohälsosam livsstil?
- 2 Är det möjligt att eliminera orsakerna till androgenetisk alopeci hos män och stoppa håravfallet?
- 3 Vid vilken ålder uppstår hårbollar? När börjar håravfallet?
- 4 Androgenetisk alopeci – symtom
- 5 Behandling av androgenetisk alopeci. Hur stoppar man androgenetisk alopeci?
- 6 Androgenetisk alopeci hos kvinnor
Androgenetisk alopeci – orsaker. Ett arv från familjen eller resultatet av en ohälsosam livsstil?
Den vanligaste orsaken till håravfall vid androgenetisk alopeci är en hög koncentration av DHT (ett testosteronderivat). Genom enzymet 5-alfa-reduktas verkan omvandlas testosteron till dihydrotestosteron (DHT). Den finns främst i hårbotten, i hårsäckarna. Om hårsäckarna är överkänsliga för detta hormon uppstår gradvis krympning och atrofi.
Som ett resultat av miniatyriseringen förlorar hårsäckarna sin förmåga att producera normalt friskt och starkt hår. Hårets tillväxtfas (anagenfasen) förkortas, medan hårets vilofas (telogenfasen) förlängs. Följden är att håret blir tunt, svagt, kort, saknar intensiv färg, är känsligt för skador och faller snabbt ut. Förutom hormonella faktorer är en annan orsak till androgenetisk alopeci genetisk (tendensen till skallighet ärvs från en förälder eller mor- eller farförälder).
Dessutom kan vår hälsa och livsstil bidra till ökat håravfall hos män. Frekvent och svår stress, långvarig fysisk och psykisk trötthet, sömnbrist, överdriven användning aving, dermatologiska och autoimmuna sjukdomar kan försvaga kroppen, inklusive hud och hår, och orsaka alopeci.
Ofta bidrar en ohälsosam kost också till att påskynda och förvärra kalhyggesprocessen. Om vår kost till stor del består av skräpmat och högförädlad mat är det inte svårt att påskynda åldrandet och försämringen av organ och vävnader, inklusive hårstrukturer.
Är det möjligt att eliminera orsakerna till androgenetisk alopeci hos män och stoppa håravfallet?
I ett stort antal fall kan man bromsa, stoppa och ibland till och med delvis vända på skallighet. Den viktigaste faktorn för att lyckas är tid. Det är lämpligt att börja bekämpa skallighet så tidigt som möjligt.
Om du bara har små, känsliga böjningar i hårlinjen och en liten gallring på andra ställen i hårbotten har du goda möjligheter att hindra kalhyggen och stimulera hårväxten. Om vi däremot har en tydligt minskande hårlinje och kraftig gallring i frontal- och parietalområdet kan vi inte hoppas på att återfå en frodig frisyr. I det här fallet kan vi bara förhindra ytterligare håravfall, stärka hårstrukturen, förbättra den totala hårsäckensDet enda vi kan göra i detta fall är att förhindra ytterligare håravfall, stärka hårstrukturen, förbättra hårbottens och hårets allmänna tillstånd och eventuellt göra håret lite tjockare, särskilt i huvudregionen.
En kost som är fattig på mineraler, vitaminer, proteiner eller omättade fettsyror samt stress och överdriven användning av stimulantia är några av orsakerna till håravfall som du kan eliminera (inte omöjligt).(Genetiska anlag eller vissa hälsoproblem kan till exempel inte ändras, men livsstilen kan det!). Om du vill börja kampen mot androgenetisk alopeci är det säkert värt att först titta på följande din kost och andra aspekter av ditt liv som kan vara faktorer som förvärrar håravfallet.
Relativt problematisk, men hanterbar, är den hormonella orsaken till androgenetisk alopeci. Specifikt är det effekten av DHT på hårsäckarna. Det finns ett antal växtråvaror med värdefulla egenskaper för att reglera manliga hormoner och hämma de skadliga effekterna av DHT på hårsäckarna. Dessa inkluderar till exempel nässlor, som anses vara ett ogräs men som faktiskt har exceptionella egenskaper (intensivt nässelextrakt och många andra hårstärkande ingredienser finns i Profolan-tillägget mot håravfall).
Sammanfattningsvis kan man säga att de flesta orsaker till skallighet kan minskas delvis och vissa helt elimineras. Om vi kan hejda och bekämpa skallighet beror främst på hur allvarlig processen är och på vår beslutsamhet att använda skallighetspreparat och hem- eller kosmetiska behandlingar för att hejda håravfallet och stimulera hårväxten.
Vid vilken ålder uppstår hårbollar? När börjar håravfallet?
Tidpunkten för när kalhygget börjar varierar. Om det är en huvudsakligen ärftlig sjukdom kan den börja mycket tidigt, vid 20 års ålder. I andra fall är den genomsnittliga åldern för hårbortfallet 30-40 år. Något mer sällan ser man de första tecknen på skallighet förrän i 50-årsåldern. Ju senare vi börjar bli skalliga, desto lättare är det att stoppa utvecklingen och bekämpa håravfallet.
Androgenetisk alopeci – symtom
Diagnosen av androgenetisk alopeci är mycket enkel eftersom symtomen är specifika. Beroende på vilket stadium i processen alopecia befinner sig i, börjar alopecia täcka fler områden i hårbotten. Det första tecknet på androgenetisk alopeci är pannkurvor. Hos de flesta män är ett av de första symtomen kalhyggen på toppen av huvudet. Det är sällsynt att androgenetisk alopeci leder till fullständig skallighet. Det mesta av håret i bakhuvudet är kvar, men gradvis försvinner håret framtill och på huvudet.
Det finns en 7-stegsskala, den så kallade Norwood-Hamilton-skalan, som noggrant beskriver symtomen på androgenetisk alopeci i de olika stadierna:
- Grad 1 – den så kallade tonårshårlinjen. Det finns ingen gallring ännu, hårfästet är fortfarande som det var under barndomen och ungdomsåren.
- Steg 2 – den främre hårfästet är något mindre, och man kan se små kurvor i pannan (detta är det så kallade mogna hårfästet).
- Grad 3 – detta stadium kan kallas det tidiga stadiet av skallighet. Den främre hårlinjen fortsätter att minska. Kurvorna fördjupas. På båda sidorna av tinningarna kan man se tydliga U-formade fördjupningar utan hår.
- Grad 4 – tydligt minskad hårfäste, synlig gallring i parietalområdet (huvudet är hårlöst).
- Grad 5 – allt tunnare toppskikt på huvudet. Hårbandet som skiljer frontal- och parietalpartierna åt blir allt smalare.
- Grad 6 – omfattande hårlösa områden observeras på pannan och den parietala delen av huvudet. De två alopeciområdena smälter samman till ett enda (den remsa som skiljer frontal- och parietalområdet åt försvinner).
- Grad 7 – hår finns endast i huvudets occipitala region. I de andra regionerna finns det inget hår eller så är det mycket glest och tunt.
Behandling av androgenetisk alopeci. Hur stoppar man androgenetisk alopeci?
För män som kämpar med androgenetisk alopeci finns det ett antal behandlingsalternativ, både topiska (hårbottenbehandlingar) och farmakologiska (intag av medel för att hämma de hormonella förändringar som är skadliga för hårsäckarna).
Det finns också ett brett utbud av kosmetiska preparat (schampo, ampuller, vätskor) och kosttillskott för att motverka skallighet och stimulera hårväxten. Det finns också huskurer mot skallighet som är värda att titta på.
När det gäller farmakologi är finasterid ett vanligt botemedel mot skallighet. Genom att hämma aktiviteten hos enzymet 5-alfa-reduktas blockerar denna förening mekanismen för omvandling av testosteron till dihydrotestosteron och skyddar på så sätt hårsäckarna från miniatyrisering. Användningen av detta läkemedel är dock tyvärr förknippad med ett antal negativa biverkningar. Ett annat medel som används vid alopeci och som minskar omvandlingen av testosteron till DHT är dutasterid.
Av de aktuella medlen är minoxidil (minoxidil) det mest använda. Det finns som en vätska som ska gnidas in i hårbotten (t.ex. Loxon 2%, Alopexy). Produkten utvidgar hårsäckarnas kärl, vilket leder till en ökad blodtillförsel till hårsäckarna och en bättre tillförsel av näringsämnen. Som ett resultat av detta fungerar folliklarna mer effektivt och upphör att förminskas. Preparat med minoxidil stimulerar dessutom spridningen av follikelceller, vilket aktiverar ny hårväxt.
Det finns också många schampon på marknaden för androgenetisk alopeci, inklusive de som baseras på koffein och örtkomplex. Dessa ingredienser, som minoxidil, ökar blodtillförseln till hårsäckarna, påskyndar hårväxten och motverkar hormonernas negativa effekter på hårsäckarna.
Ampuller för androgenetisk alopeci är också mycket efterfrågade. De innehåller högkoncentrerade aktiva ingredienser, vanligen av vegetabiliskt ursprung (t.ex. sabalpalmextrakt, ginseng, nässlor, salvia etc.), vitaminer, bioelement och proteiner. Behandlingen är utformad för att samtidigt minska håravfallet, ge näring och återuppbygga hårets struktur och stimulera hårväxten.
Behandling av håravfall
Med utvecklingen av estetisk medicin och kosmetologi finns det ingen brist på effektiva behandlingar för skallighet, både sådana som ingriper starkare i kroppen och sådana som är mindre invasiva, till exempel bestrålning.
En av de mest effektiva behandlingarna för att behandla androgenetisk alopeci är mesoterapi av hårbotten. Det innebär att man punkterar hårbotten på flera ställen och injicerar speciellt utvalda preparat med en djupgående närande, regenererande och stärkande effekt i huden.De vanligaste mesoterapiprodukterna är mesoterapi av hårbotten. De vanligaste aktiva substanserna i mesoterapi är minoxidil,kisel, zink, vitaminer, blodplättarrik plasma, nukleinsyror, koenzymer, hyaluronsyra, aminosyror, peptider och stamceller från patientens egna vävnader.
En annan populär behandling med hög effektivitet är laserbehandling av alopeci, där en laserstråle med en speciell frekvens riktas mot hårbotten. Strålningen leder till en stimulering av mikrocirkulationen i hårbotten, vilket ökar cellnäringen och aktiverar hårsäckarna att producera nytt hår.
En mycket mer invasiv, men mycket framgångsrik metod för att behandla alopeci är hårtransplantation. Det kräver dock en operation och användning av en skalpell, och är dessutom mycket dyrt, vilket är anledningen till att relativt få personer väljer en sådan transplantation.
Andra populära behandlingar för androgenetisk alopeci:
- Ledterapi (röd eller infraröd ljusstrålning),
- peptidbehandling av hår, dvs. Dr Cyj Hair Filler-behandlingen (genom att applicera en sammansättning av sju peptider och hyaluronsyra på hårbotten),
- Karboxyterapi i hårbotten (applicering av medicinsk koldioxid i hårbotten),
- hårtransplantation med FUE-metoden (modern hårtransplantation utan skalpell, utan suturer och ärr, med uttag av mikrohårtransplantat, t.ex. från bakhuvudet eller bröstet). från bakhuvudet eller bröstet och överförs till de kala områdena),
Professionella behandlingar och operationer för att motverka skallighet och stimulera hårväxt är inte heller billiga, även om de kan vara mycket effektiva. Det finns också andra metoder för att behandla skallighet som är mycket billigare. Dessa är orala preparat som baseras på växtextrakt, aminosyror samt vitamin- och mineralkomponenter.
Mycket goda resultat kan uppnås genom samtidig användning av dessa orala och topiska preparat (t.ex. lotioner, schampon och ampuller mot håravfall).
De mest effektiva naturliga ingredienserna för att bekämpa androgenetisk alopeci
- sabalpalm,
- nässlor
- åkerfräken
- bambu,
- svart rova,
- zink,
- selen,
- E-vitamin,
- vitamin A,
- vitamin B1,
- vitamin B2,
- biotin,
- svavel,
- koppar,
- jod,
- järn,
- L-cystein,
Kolla in de intensivt verkande kapslarna för androgenetisk alopeci: Folisin
Androgenetisk alopeci hos kvinnor
Även om androgenetisk alopeci verkar vara ett typiskt manligt problem förekommer fenomenet även hos kvinnor. Precis som hos män blir hårsäckarna hos kvinnor miniatyriserade, vilket leder till ökat håravfall. Kvinnor med genetiskt bestämda överkänsliga hårsäckar, polycystiskt ovariesyndrom, Cushings syndrom och vissa kvinnor i klimakteriet är särskilt benägna att drabbas av androgenetisk alopeci.
Processen för androgenetisk alopeci hos kvinnor är resultatet av hormonella avvikelser (när manliga könshormoner, eller androgener, finns i överskott i kvinnokroppen). Symtomen skiljer sig dock från symtomen vid androgenetisk alopeci hos män.
Medan huvudsymptomen hos män är hårkurvor och en minskad hårlinje, visar kvinnor en ökad gallring av hårbotten.hår som sprider sig över den centrala delen av hårbotten, samtidigt som den naturliga hårlinjen bibehålls.