Depositphotos 267743962 S

Bockhornsklöver och dess mångsidiga kraft – ta reda på vilka hälsofrämjande och kosmetiska egenskaper bockhornsklöver har.

Bockhornsklöver är en mycket uppskattad krydda som ingår i curryblandningar och passar perfekt i alla rätter med orientalisk smak. Men det är också värt att uppskatta dess hälsofrämjande egenskaper, som inkluderar positiv påverkan på matsmältningsprocesser, förmåga att sänka dåligt kolesterol och blodsockernivåer samt stark antiinflammatorisk verkan. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen som är ansvarig för många positiva effekter är steroida saponiner, men växten är också rik på många andra värdefulla ämnen. Bland de många fördelarna med bockhornsklöverfrön finns närande, stärkande och reparerande egenskaper för hår och hud. Om du kämpar med alopeci, säsongsbetonat håravfall, skadat hår eller långsam hårväxt eller olika hudfel kan en behandling med bockhornsklöverfrön vara till stor hjälp.

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver eller bockhornsklöverfrö (Trigonella foenum-graecum L.) är en växt i familjen Fabaceae som är mycket uppskattad i den kulinariska och naturmedicinska världen. Dess ursprungliga livsmiljö är Asien (t.ex. Kaukasus och Uzbekistan) och Östeuropa (Estland, Moldavien, Ukraina och Litauen). I dag är den utbredd över hela världen. Sedan urminnes tider har den också spelat en viktig roll i traditionell asiatisk medicin.

 Bockhornsklöver

Bockhornsklöverväxten liknar klöver till utseendet. Den har små, trelobade blad, en upprätt, något upprättstående stam, små gula blommor och frukter i form av böjda baljor. Den växer upp till 50-60 cm. Bockhornsklöverfrön – små, oregelbundet formade, beige frön – används som rå örter och kryddor.

Bockhornsklöver avger en mycket specifik, ganska svag doft som inte är särskilt behaglig för vårt luktsinne. Det är en starkt melissbildande växt som är mycket populär bland insekter. Bockhornsklöverfröet innehåller en rik arsenal av värdefulla ämnen, vilket gör att det är en mycket utnyttjad råvara både inom fytoterapi och naturkosmetik. När det gäller matlagning har bockhornsklöverfröet en särskilt viktig plats i det indiska och arabiska köket, men det används också ofta i andra asiatiska kök. De förekommer också allt oftare i europeiska kök.

Bockhornsklöverfrö – sammansättning

Bockhornsklöver är en växt med mångsidiga hälsofrämjande egenskaper. Den har använts i traditionell medicin i århundraden som ett botemedel mot bölder, abscesser, eksem samt vid hosta, tuberkulos, anemi och matsmältningsproblem. I gamla tider användes bockhornsklöverfröolja för kroppsvård.

På grund av utseendet på växtens blad eller frukter har bockhornsklöver fått många vanliga namn som grekiskt hö, grekisk klöver, bockhornsklöver, filosofens klöver, mirakelhjort, gudomligt gräs, bockhornsklöver.

Kompositionen av bockhornsklöverfrön är en rikedom av värdefulla föreningar för människokroppen, inklusive vitaminer, mineraler, aminosyror, alkaloider och steroler. Många aktiva ämnen i bockhornsklöverfrön fungerar som antioxidanter som neutraliserar skadliga reaktiva syrearter och skyddar våra celler mot skador.

Vad innehåller bockhornsklöverfrö?

 • Proteinföreningar,
 • aminosyror (inklusive 4-hydroxyisoleucin),
 • slemhinnor (främst galaktomannan),
 • bitter,
 • kostfiber (huvudsakligen glukomannan),
 • eteriska oljor,
 • C-vitamin,
 • vitamin A,
 • B-vitaminer (riboflavin, tiamin, folsyra, B6, vitamin PP eller isonikotinsyraamid),
 • steroid saponiner,
 • fettföreningar,
 • kolin,
 • fosfolipider (inklusive lecitin),
 • mineraler (inklusive fosfor, svavel, kalcium, magnesium, selen, zink och järn),
 • kumariner,
 • alkaloider (främst trigonellin),
 • flavonoider (t.ex. vitexin, isovitexin, quercetin och vicenin).

Bockhornsklöver – medicinska egenskaper

På grund av dess breda sammansättning är bockhornsklöverens läkande egenskaper mycket varierande och berörBockhornsklöverväxten har ett brett spektrum av läkande egenskaper och berör de flesta organ i kroppen, inklusive lever, mage, tjocktarm, hjärna och bukspottkörtel. Intressant nog har växten också utmärkta egenskaper för regenerering av skadade vävnader.

Bockhornsklöver har också en positiv effekt på vår hormonbalans. Dessutom klassificeras den som en adaptogen, vilket innebär att den påskyndar kroppens anpassning till givna förhållanden, minskar känsligheten för fysisk och psykisk stress, förbättrar funktionen hos alla våra kroppssystem och återställer balansen i vårt system.

Bockhornsklöver för god matsmältning

Bockhornsklöver har tack vare sina bitterämnen, slem och kostfibrer en positiv effekt på matsmältningssystemet. Den har antiinflammatoriska och antiparasitära egenskaper (hämmar förökningen av parasiter i matsmältningskanalen och underlättar kampen mot infektioner). Skyddar slemhinnorna i mag-tarmkanalen, förebygger magsår och förhindrar smärta, till exempel efter att ha ätit kryddig mat.

Den stimulerar utsöndringen av mag- och bukspottkörtelsaft, galla och saliv, vilket förbättrar matsmältningen och förebygger matsmältningsbesvär, reflux, halsbränna och en känsla av tyngd i bukhålan.

Bockhornsklöver har en positiv inverkan på tarmens peristaltik och har samtidigt en skyddande effekt på tarmarna. Den förebygger förstoppning, flatulens och gas och reglerar tarmcykeln. Bockhornsklöver stöder dessutom leverns funktion, skyddar dess celler och påskyndar regenereringsprocessen. Det minskar också risken för tjocktarmscancer.

Bockhornsklöver för ett friskt cirkulationssystem

De steroida saponiner som finns i bockhornsklöverfrön spelar en viktig roll för vår hälsa, inklusive cirkulationssystemet. De förbättrar fettmetabolismen, förhindrar överdrivet fettupptag från maten och leder samtidigt till en sänkning av nivån av dåligt kolesterol i blodet. Tack vare dessa åtgärder förbättrar de blodkärlens tillstånd, förhindrar ackumulering av aterosklerotiskt plack i artärerna, påverkar minskningen av kolesterolnivån i blodet.De motverkar ackumuleringen av aterosklerotiskt plack i artärer, påverkar minskningen av blodets viskositet och minskar därmed risken för blodproppar, ateroskleros, hjärtsjukdomar, hjärtattacker och stroke.

Bockhornsklöver för en effektiv kamp mot bakterier och andra patogener

Tack vare många vitaminer, mineraler, steroler, proteiner och antioxidanter stöder bockhornsklöver kroppens immunförsvar och hjälper till att skydda sig mot patogener mer effektivt. Det hämmar multiplikationen av patogena mikroorganismer, bekämpar patogena bakteriestammar samt virus, protozoer, svampar och jäst. Minskar inflammation och lindrar infektioner som orsakas av dem.

Tack vare sin höga antioxidantpotential förebygger bockhornsklöver civilisationsrelaterade sjukdomar som cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar. Antioxidanter i bockhornsklöver neutraliserar fria radikaler, och ett överskott av dessa leder just till dessa sjukdomar.

Bockhornsklöver för stabila blodsockernivåer

Kumarin, trigonellin, 4-hydroxyisoleucin, galaktomannan och glukomannan är de viktigaste ämnena med vilka bockhornsklöver har en positiv effekt på sockerbalansen i kroppen. Det fördröjer matsmältningen av kolhydrater och hämmar deras absorption från maten, vilket förhindrar snabba postprandiala ökningar av blodglukosnivåerna. Vid regelbunden användning ökar den vävnadernas insulinkänslighet och gör blodsockernivåerna mer stabila.

Bockhornsklöver för muskler

De steroida saponiner som finns i bockhornsklöverfrön har en anabol effekt, vilket är goda nyheter för personer som tränar och vill öka muskelvolymen och skapa en idealisk fysik. Genom att stimulera produktionen av kväveoxid i kroppen säkerställer de ökade muskelpumpar. De stimulerar också syntesen av muskelproteiner och ökar muskelprestanda och uthållighet.

Genom att reglera hormonbalansen ökar bockhornsklöverfröna frön nivåerna av biotillgängligt testosteron (vilket aktiverar kroppen att öka produktionen vid brist). När bockhornsklövertillskott (eller bockhornsklöverfröpulver) används systematiskt under träningsperioden påskyndar de träningseffekterna.

Kontrollera: Testosteron boosters – Ranking

Andra egenskaper hos bockhornsklöver

 • stimulerar benmärgens blodbildande funktion, ökar produktionen av röda blodkroppar och motverkar därmed blodbrist,
 • reglerar hormonbalansen, hjälper till att stabilisera hormonnivåerna vid hormonella svängningar (t.ex. under klimakteriet och andropausen),
 • stöder minskning av fettvävnad (genom att reglera ämnesomsättningen och normalisera kolhydratomsättningen i kroppen),
 • stimulerar amning,
 • Den är till hjälp vid sjukdomar i synorganet,
 • hjälper vid sjukdomar i luftvägarna (stimulerar produktionen av slem, har en expektorativ effekt),
 • lindrar svullnad,
 • Hjälper vid blåmärken och blåmärken,
 • är ett naturligt botemedel mot bölder och sår,
 • hjälper vid purulent dermatit,
 • bekämpar utslag, akne och andra hudproblem,
 • påskyndar sårläkningen, främjar hudens förnyelse,
 • förbättrar hårets och hudens tillstånd,
 • har en positiv effekt på libido,
 • stöder prostatasundheten.

Bockhornsklöver i kosmetika

 Bockhornsklöverfrö

Ground Bockhornsklöverfrö är en av de naturliga produkter som kan användas på ett mycket mångsidigt sätt, både för hudvård, kroppsvård och hårvård. Genom att kombinera bockhornsklöverfröpulver med andra naturliga ingredienser som vegetabiliska oljor, citronsaft, honung, kli, mjölk etc, Dessutom kan bockhornsklöverpulver också tillsättas till bockhornsklöverplantan som ett komplement till bockhornsklöverblandningen . Bockhornsklöver kan också tillsättas i hemmagjorda kroppsskrubbor och hårinpackningar.

Bockhornsklöver på huden

Bockhornsklöver ger huden en riklig näringsmässig boost. Den vårdar huden, skyddar den mot ogynnsamma påverkan, tonar den, lugnar den, hjälper till att upprätthålla den rätta fuktnivån och hudtonen och förbättrar hudens utseende på ett heltäckande sätt.

Hur bockhornsklöver fungerar på huden:

 • ger näring,
 • förnyas,
 • skyddar mot torrhet och irritation,
 • jämnar ut,
 • rengör, desinficerar, bekämpar bakterier och svampar,
 • jämnar ut hudens struktur, eliminerar hudförändringar,
 • företag, vitaliserar.

Bockhornsklöver för håret

Bockhornsklöverfrön innehåller ett stort antal komponenter som vårt hår behöver för att växa och utvecklas korrekt. Därför är det en av de mest potenta och fördelaktiga medicinalväxterna för hårets tillstånd. Det lönar sig att använda bockhornsklöverfrön för en örtbehandling av håret, vare sig det gäller överdrivet håravfall, försvagning, skörhet och brott, brist på lyster och vitalitet eller andra hårproblem. En behandling med bockhornsklöverfrön stärker, ger näring, förbättrar utseendet och skyddar håret i ett och samma moment.

Bockhornsklöverfröets beståndsdelar bidrar också till återuppbyggnaden av hårets struktur, främjar vitamineringen och mineraliseringen av håret, förnyar hårcellerna, förhindrar håravfall och har en gynnsam effekt på hårväxten.

Bockhornsklöver i håret – hur ska jag använda det?

Bockhornsklöver finns i butiker och apotek i form av tabletter eller kapslar till ett genomsnittligt pris av ca 20-25 zł per 100 kapslar. Det finns också hårvårdsprodukter med flera ingredienser som innehåller bockhornsklöver. En tillräckligt lång oral behandling kan ge mycket goda resultat när det gäller att stärka och regenerera håret. Ännu bättre resultat kan uppnås genom att kombinera bockhornsklöverpreparat eller en bockhornsklöverdryck med direkta massage av hårbotten.

Ett paket med malda eller ogjorda bockhornsklöverfrön, som kan användas som bas för masker och våtservetter, kostar knappt ett dussin zł. För hårbottenmassage kan vi också använda färdig bockhornsklöverolja som visserligen är mycket effektiv mot håravfall, men som är något dyrare än fröna. För en flaska på 30 ml betalar du cirka 30-35 zł.

Hemgjord behandling mot håravfall baserad på bockhornsklöverfrö

En hårinpackning gjord av malda bockhornsklöverfrön är en effektiv metod för att stärka hårrötterna och hårsäckarna och minska håravfallet.

Häll ett glas kokande vatten över de malda bockhornsklöverfröna (ca 1 msk). Låt svalna, sikta och häll upp i en förströarflaska. Spraya vätskan på hårbotten och gnugga lätt. Det är bäst att använda inpackningen var 2-3:e dag eller till och med varje dag om det behövs.

Hemgjord hårmask med bockhornsklöver (regenererar, stärker, förbättrar hårets och hårbottens tillstånd).

Häll 2 matskedar malda bockhornsklöverfrön i en skål, tillsätt cirka 1 matsked citronsaft och cirka 1 matsked olivolja eller kosmetisk olja (t.ex. arganolja, jojobaolja eller annan olja). Blanda tills det blir en grötkonsistens. Applicera på håret, vänta i 30 minuter, skölj och tvätta håret med ett milt schampo.

Bockhornsklöver – hur man dricker det?

Lägg en sked bockhornsklöverfröpulver i en mugg och häll kokande vatten över det. Låt dra i 10 minuter, täckt. Stam. Drick 2 gånger om dagen, 100 ml vardera. Du kan tillsätta lite honung.

Category: Hälsa

Article by: admin