Ceylonkanel (Cinnamomum verum) är en aromatisk krydda och samtidigt en medicinalväxt som allt oftare omtalas som en pålitlig allierad för diabetiker. Bland de många arterna av kanelträd är Ceylonkanel den mest värdefulla när det gäller både kulinariska och medicinska egenskaper. Det är ingen slump att den anses vara en av de bästa naturläkemedlen för att hjälpa människor med diabetiska problem. Dess bark innehåller aktiva substanser som kanelaldehyd och kanelsyra som har förmågan att förbättra insulinmetabolismen och reglera glykemi. Ceylonkanel är inte bara en garant för normaliserade blodsockernivåer, utan också ett växttillskott med starka antioxidativa egenskaper, till hjälp för alla som är intresserade av en hälsosam livsstil.
Innehåll
- 1 Ceylonkanel – en oumbärlig krydda och även ett utmärkt växtbaserat läkemedel
- 2 Ceylonkanel – sammansättning
- 3 Balansering av blodsockernivån, en viktig hälsofrämjande effekt av Ceylonkanel
- 4 Ceylonkanel – medicinska egenskaper
- 5 Har Ceylonkanel egenskaper mot cancer?
- 6 Användningar av Ceylon kanelträd
- 7 Ceylonkanel – Interaktioner med läkemedel
- 8 Var kan man köpa Ceylon kanel?
- 9 Ceylonkanel kontra kassiakanel
Ceylonkanel – en oumbärlig krydda och även ett utmärkt växtbaserat läkemedel
I kryddvärlden utmärker sig Ceylonkanel (Cinnamomum verum) både för sin unika smak och doft och för sina kraftfulla läkande egenskaper. Den sätter guldkant på bakverk, desserter och kryddstarka rätter, samtidigt som den ger oss kraftfulla hälsofördelar.
Ceylonkanelträdet tillhör familjen lagerhäggar och är ett träd som blir ca 10 m högt. Det har långsträckta voluminösa blad, små gulgröna blommor och ljusgröna frukter i form av stenfrukter. Det har också fin, tunn bark, som är dess främsta resurs för läkemedel och kryddor. Den finns i tropiska länder.
Ceylonkanel är infödd i områden i Sydasien. Den har fått sitt namn från Ceylon, som är en av de öar i Sri Lanka där den växer. Den finns också i Indien, Burma, Sumatra, Java, Madagaskar och Karibien. Den odlas i Asien, Afrika samt Syd- och Centralamerika.
Kanelträdet har en mycket lång tradition i mänsklighetens historia. I Asien värderades dess medicinska och krydda egenskaper så långt tillbaka som forntida tider. Det användes som ett diuretikum, smärtstillande medel, för att underlätta matsmältningsproblem och som avgiftningsmedel. Inom folkmedicinen har den också visat sig vara ett botemedel mot förkylningar – den värmer, stärker kroppen och lindrar irriterande symtom.
Ceylonkanelbark skördas 2 eller 3 gånger per år. Den fermenteras en kort stund, rengörs från utsidan, skärs sedan i remsor och torkas i solen. Det är under torkningsfasen som kanelträdets bark rullar ihop sig på båda sidor och bildar rör, vilket är karakteristiskt för växter i släktet Cinnamomum.
Torkade rör av kanelbark, så kallade kanelstänger, är allmänt tillgängliga i handeln. Förutom Ceylonkanelstänger är mald Ceylonkanel också mycket populär, vilket ger en mer prisvärd och mångsidig form av denna aromatiska krydda.
Ceylonkanel – sammansättning
Kanel är en kombination av söt smak med kryddiga toner och ett element av skärpa. När det gäller Ceylon kanelträd går den ovanliga smaken hand i hand med hälsofördelar. Växten innehåller ett brett spektrum av bioaktiva ämnen i sin bark, som fungerar som antioxidanter och hjälper till att hålla blodsockret i schack, samt stödjer våra kroppar på andra sätt.
De viktigaste aktiva ingredienserna i Ceylonkanel är:
- Cinnamaldehyd (cinnamaldehyd, cinnamal). En av de viktigaste aktiva ingredienserna i Ceylonkanel är cinnamaldehyd. Det är den som ger kanelen dess karakteristiska doft och smak. Den här ingrediensen är känd för sina starka antiinflammatoriska, antibakteriella och antiseptiska egenskaper. Dessutom är den ansvarig för dess antidiabetiska effekt (den gör vävnaderna känsliga för insulin och sänker blodsockernivån). Det stimulerar också fettmetabolismen, vilket är ett värdefullt hjälpmedel i processen att eliminera extra pounds.
- Kanelsyra. Den har starka antioxidativa egenskaper, vilket gör Ceylonkanel till ett effektivt medel för att bekämpa skadliga fria radikaler som skadar friska celler. Det uppvisar också antibakteriella och svampdödande egenskaper. Den har immunstimulerande och leverskyddande effekter.
- Flavonoider. Ceylonkanel har en palett av flavonoider som catechiner, epicatechiner, kaneltanniner och quercetin. Dessa växtföreningar har kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan bromsa åldrandeprocessen och hjälpa till att skydda kroppens celler från skador.
- Eugenol, pinene, limonene. Detta är aromatiska föreningar från monoterpengruppen som har smärtstillande, magsårshämmande, avslappnande, antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper. De har gynnsamma effekter på gallvägarna, matsmältningssystemet och nervsystemet,
Andra aktiva föreningar i Ceylonkanel är:
- polysackarider,
- proanthocyanidiner,
- klorogensyra,
- koffeinsyra,
- mineraler: kalcium, mangan, järn, fosfor, kalium,
- B-vitaminer, vitamin A, vitamin K, vitamin E, vitamin C,
- tanniner,
- kumariner,
- slemhinnor,
- hartser,
- diterpener.
Balansering av blodsockernivån, en viktig hälsofrämjande effekt av Ceylonkanel
Ceylonkanel studeras alltmer för sin förmåga att balansera blodsockernivåerna. Ett antal tester har visat att konsumtion av kanel kan vara till hjälp för att reglera insulinmetabolismen och sänka glukosnivåerna, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med typ 2-diabetes eller prediabetes.
Den huvudsakliga mekanismen genom vilken Ceylonkanel kan påverka blodsockernivån är genom att öka vävnadens känslighet för insulin och öka bukspottkörtelns insulinutsöndring. Cinnamaldehyd, en av de viktigaste aktiva substanserna i Ceylonkanel, spelar en viktig roll i dessa processer.
Cinnamaldehyde förbättrar glukosmetabolismen. Det förbättrar glukostransporten och har en effekt på muskelcellerna, vilket aktiverar dem att ta upp glukos från blodet. Dessutom stimulerar den frisättningen av insulin från bukspottkörteln, vilket kan bidra till att upprätthålla stabila blodsockernivåer efter en måltid. Dessa åtgärder främjar en bättre användning av glukos i kroppen och förhindrar att för mycket glukos ansamlas i blodet.
Förutom cinnamaldehyd innehåller Ceylonkanel ett antal andra aktiva ingredienser, t.ex. kanelsyra och flavonoider, som kan bidra till en sund kolhydrathantering.
Flavonoider förbättrar funktionen hos de celler i bukspottkörteln som ansvarar för insulinutsöndringen, vilket bidrar till att upprätthålla balanserade blodsockernivåer. Kanelsyra minskar insulinresistensen, skyddar de celler i bukspottkörteln som ansvarar för insulinsekretionen från skador och motverkar att alltför höga blodsockernivåer kvarstår (vilket bidrar till att sänka fasteglykemi).
Extrakt från Ceylonkanelträdet, som stabiliserar blodsockernivån, tillsammans med andra glykemiskt förbättrande ingredienser finns i beredningen NuviaLab Sugar Control.
Ceylonkanel – medicinska egenskaper
Ceylonkanel är en värdefull resurs för dem som kämpar för att uppnå en normaliserad glykemi. Men förutom att stabilisera blodsockernivån har örten också ett antal andra fördelaktiga egenskaper. Genom sina starka antiinflammatoriska effekter kan den vara en viktig förstärkare av immunförsvaret. Det kan vara ett recept för snabbare släckning av infektioner, förbättrad matsmältning och bättre kardiovaskulär funktion.
Hälsofrämjande egenskaper hos Ceylonkanel som är värda att tänka på:
- Ceylonkanel har antiseptiska, antibakteriella, antivirala, svamp- och parasitdödande egenskaper, hämmar tillväxt och utveckling av bl.a. E. coli-bakterier, Salmonella och Candida-svampar,
- Kanel värmer upp, har en skummande, avgiftande effekt, bekämpar inflammation, lindrar smärta och är därför till hjälp vid förebyggande och behandling av förkylningar och luftvägsinfektioner,
- Ceylonkanel är ett värdefullt stöd för dem som strävar efter att minska kroppsvikten(påskyndar ämnesomsättningen, stimulerar fettförbränningen, förbättrar glukos- ochinsulinmetabolismen),
- Kanel har starka antioxidativa egenskaper, bekämpar fria radikaler och minskar risken för civilisationssjukdomar,
- Kanel kan stödja hjärt- och kärlhälsan genom att reglera blodtrycket, förbättra cirkulationen, sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna i blodet,
- Ceylonkanel stimulerar matsmältningsprocessen, motverkar förstoppning, flatulens, matsmältningsbesvär, halsbränna och tarmbesvär,
- Ceylonkanel är ett värdefullt stöd för gallgångarna, levern och bukspottkörteln.
Har Ceylonkanel egenskaper mot cancer?
Det finns vetenskapliga studier som tyder på att Ceylonkanel kan ha cancerhämmande egenskaper. Föreningar som finns i Ceylonkanel, t.ex. kanelsyra, kanelaldehyd och flavonoider, har potential att hämma tillväxten av cancerceller. Många av föreningarna i Ceylon kanelbark visar antioxidantegenskaper för att skydda celler från mutationer orsakade av syrefria radikaler.
Användningar av Ceylon kanelträd
Ceylon kanelträd har funnit användning i fytoterapi, i den kulinariska världen och även i kosmetika.
- Kulinariska användningsområden. Ceylonkanel används ofta som krydda i en rad olika rätter, från desserter till kött- och grönsaksrätter. Den ger en distinkt, distinkt, kryddig men ändå söt smak och arom som passar perfekt till pannkakor, söta ris- och pastarätter (t.ex. ris med äpplen, makaroner och ost), havregryn, te, glögg, kompott och andra delikatesser. Det är också ett bra komplement till fruktmousser, t.ex. äpple, och bakverk, inklusive kakor, kex, muffins. I det asiatiska köket används kanel också ofta för att tillaga kryddiga rätter som curry. Det är också en intressant ingrediens i marinader för stekt kött.
- Kosmetiska användningsområden. Kanelolja och extrakt från Ceylonkanel används ofta inom kosmetikaindustrin. Tack vare sina antibakteriella, hudutjämnande och antiinflammatoriska egenskaper används kanel i hudvårdsprodukter, särskilt för att bekämpa akne, blemmor och andra hudproblem. Tack vare sina värmande och uppstramande egenskaper är kanel perfekt som ingrediens i skrubbar. Dessutom används dess doft ofta i parfymer och ljus.
- Används för hälsan. Ceylonkanel uppskattas för sina många hälsofördelar. De aktiva substanserna som finns i kanel hjälper till att reglera blodsockernivån, förbättra matsmältningen, minska inflammation, stärka immunförsvaret och förbättra hjärnans funktion. Ceylonkanel används också som ett antimikrobiellt medel och antioxidant inom naturmedicin.
Ceylonkanel – Interaktioner med läkemedel
Ceylonkanel kan interagera med vissa mediciner, särskilt de som används för att reglera blodsockernivån. Det kan också potentiellt minska effektiviteten hos vissa antikoagulantia.
Personer med överkänslighet mot kanel bör undvika att konsumera det, eftersom det kan leda till allergiska reaktioner, inklusive hudreaktioner. Dessutom innehåller kanel föreningar som kan orsaka irritation i munslemhinnan, så personer med en överkänslig matsmältningskanal bör begränsa sitt intag.
Överdriven konsumtion av kanel kan vara farlig för personer med magsårssjukdom, leversjukdom och njursjukdom. Försiktighet rekommenderas när du använder kanel hos barn, gravida och ammande kvinnor.
Var kan man köpa Ceylon kanel?
Ceylonkanel finns i stora stormarknader och örtbutiker, liksom i många onlinebutiker som säljer hälsokost, örter, kryddor, teer, ekologiska produkter. Den finns i form av hela kanelstänger eller pulver.
Ceylonkanel kontra kassiakanel
Ceylonkanelstänger är finare i konsistensen. De består av många tunna rullar som rullats ihop (rullarna är fyllda i mitten). Ceylonkanelstänger är ljusbruna till färgen och smulas lätt sönder.
Kassiakanelstängerna är mörkare, tjockare och mycket hårdare och är också ihåliga inuti.
Ceylonkanel har en subtil, söt och lätt kryddig smak, vilket gör den idealisk för desserträtter. Den kännetecknas av sin distinkta, varma och mycket behagliga doft. Kassiakanel har en mer intensiv, skarpare smak och är mindre aromatisk.
Källor:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33341863/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29605574/
- https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-and-diabetes