Hos både män och kvinnor är kosten och andra livsstilsfaktorer viktiga för fertiliteten. En välbalanserad, hälsosam kost, fysisk aktivitet och normal kroppsvikt gynnar befruktningen. Däremot är en dålig kost, stimulantia och stress definitivt inte gynnsamt. Ibland kan en kostförändring som resulterar i ett stort utbud av ingredienser som har en positiv effekt på de reproduktiva, endokrina och hormonella systemen, ha en negativ effekt på graviditeten.Ibland kan en kostförändring som resulterar i ett stort utbud av ingredienser som har en positiv effekt på det reproduktiva, endokrina och immunsystemet öka sannolikheten för befruktning och upprätthållande av graviditet med flera tiotals procent. Ta reda på hur du ska äta och vilka delar i din kost du bör vara särskilt uppmärksam på för att öka dina chanser att bli gravid.
Innehåll
- 1 Fertilitetsstörningar – ett allt vanligare problem i dagens värld
- 2 Vad påverkar fertiliteten hos män och kvinnor – faktorer, kroppsförhållanden
- 3 Fertilitetsdiet – en varierad meny är nyckeln till ett hälsosamt reproduktionssystem
- 4 Näringsämnen som stödjer kvinnlig fertilitet
- 5 Fertilitetsdiet – vad ska man äta?
- 6 Kost för fertilitet – vilka produkter ska man undvika?
Fertilitetsstörningar – ett allt vanligare problem i dagens värld
Infertilitet är ett allvarligt fenomen som drabbar ett ökande antal par. Det är inte utan anledning som det allt oftare kallas för en civilisationssjukdom. Enligt statistiken kämpar omkring 20 procent av alla människor i fertil ålder med detta problem. Infertilitet är oförmågan att bli gravid under 12 månader trots regelbundet samlag utan preventivmedel.
Infertilitet är inte ett homogent fenomen; olika typer skiljer sig åt. Det finns bland annat primär in fertilitet (kvinnan har aldrig varit gravid tidigare) och sekundär infertilitet (kvinnan har redan varit gravid). sekundär infertilitet (kvinnan har redan varit gravid och först därefter börjat uppleva infertilitet). En annan mycket vanlig klassificering är den som baseras på den fysiologiska orsaken till problemet, t.ex. hormonell infertilitet, immunologisk infertilitet, tubar infertilitet, uterin infertilitet.
Enligt en annan klassificering delas infertilitet in i medfödd infertilitet (orsakad av defekter i könsorganen(orsakad av defekter i könsorganen) och förvärvad infertilitet (orsakad av organskador, hormonella störningar eller andra faktorer). Det finns också en indelning av infertilitet i relativ infertilitet (tillfällig, botbar) och total infertilitet (omöjlig att bota). Total infertilitet (omöjlig att bota på grund av permanenta defekter i fortplantningssystemet).
Vad påverkar fertiliteten hos män och kvinnor – faktorer, kroppsförhållanden
Den kraftiga ökningen av infertilitetsfall under senare år har att göra med socioekonomiska faktorer som oregelbunden livsstil, överansträngning, sömnbrist, höga stressnivåer och till och med exponering för bekämpningsmedel eller miljöföroreningar. En bra kost och en förändring till en mindre stressig och hälsosammare livsstil kan spela en viktig roll för manlig och kvinnlig fertilitet och öka reproduktionsförmågan.
Faktorer som kan bidra till fertilitetsproblem är:
- Endokrina störningar. Obalanser i hormoner som östrogen, progesteron eller testosteron kan påverka reproduktionsprocessen avsevärt.
- Metaboliska störningar. Bland annat kan störningar i kolhydratmetabolismen, som kännetecknas av fluktuationer i blodsocker- och insulinnivåer, leda till minskad spermiekvalitet, ägglossningsstörningar och problem med graviditet.
- Defekter i fortplantningsorganens struktur, skador på och obstruktion av äggledarna, infektioner och ärrbildning i underlivet kan hindra en korrekt process för befruktning och embryoimplantation.
- Störningar i menstruationscykeln. Oregelbunden menstruationscykel, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och endometrios är faktorer som kan göra det svårt att bli gravid. Även för tidigt upphörande av äggstockarnas funktion är en faktor vid kvinnlig infertilitet.
- Dålig kosthållning. Brist på viktiga näringsämnen, för mycket fett och socker i kosten samt ohälsosamma matvanor kan ha en mycket negativ inverkan på fertiliteten.
- Övervikt och fetma. Viktproblem kan störa menstruationscykelns regelbundenhet hos kvinnor och försämra spermakvaliteten hos män. Kvinnor med en BMI över 25 kg/m2 har en ökad risk för ägglossningsstörningar och infertilitet, visar studier.
- Undervikt. Undernäring är förknippad med allvarliga brister i viktiga näringsämnen, vilket i sin tur leder till endokrina störningar och minskad reproduktionsförmåga.
- Cigarettrökning och alkoholmissbruk. Skadliga ämnen i tobak och alkoholhaltiga drycker kan påverka spermieparametrarna negativt och minska kvaliteten på äggcellerna, vilket avsevärt minskar chanserna för en lyckad befruktning.
- Stress, känslomässiga problem. Höga nivåer av stress kan störa menstruationscykelns regelbundenhet hos kvinnor och negativt påverka spermiekvaliteten hos män. Depression, ångest och neurotiska störningar kan påverka det endokrina systemet och immunförsvaret och negativt påverka förmågan att bli gravid.
- Exponering för giftiga ämnen och strålning. Exponering för vissa kemikalier på arbetsplatsen eller i miljön och vissa former av strålning kan ha en negativ effekt på könscellerna, hindra befruktningsprocessen och minska fertiliteten.
- Sjukdomar. Diabetes, högt blodtryck, sköldkörtelsjukdomar, bland andra, kan negativt påverka reproduktionssystemets funktion och minska fertiliteten.
Fertilitetsdiet – en varierad meny är nyckeln till ett hälsosamt reproduktionssystem
En välbalanserad kost som ger tillräckliga mängder av alla näringsämnen (proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler) är en förutsättning för en optimalt fungerande kropp, inklusive det sexuella och endokrina systemet. Vissa av dessa ämnen, t.ex. zink, folsyra eller omega 3-syror, har en särskilt viktig roll att spela i reproduktionsfunktionerna. För att öka chanserna att få avkomma bör vi därför se till att vi har ökade mängder av dessa i vår dagliga kost.
För att förbättra fertiliteten är det, förutom att införa en rik, varierad kost, också värt att undvika skadliga ämnen, smog, stress och försöka upprätthålla en hälsosam kroppsvikt och säkerställa regelbunden fysisk aktivitet av måttlig intensitet.
Det är också värt att uppmärksamma näringstillskott som är särskilt avsedda för personer som försöker få barn, till exempel Prenatalin, NovuVita Vir eller NuviaLab Female Fertility, Tack vare det speciella urvalet av aktiva ingredienser kompletterar de alla viktiga element och ökar chansen att bli föräldrar.
Näringsämnen som stödjer kvinnlig fertilitet
Näringsämnen som främjar fertilitet och förbättrar det kvinnliga reproduktionssystemet är
- Folsyra (folat) – en mycket viktig ingrediens när man försöker bli gravid. Den aktiverar tillväxten av äggceller och tar hand om deras kvalitet. Den bidrar till fostrets normala utveckling och hjälper till att förebygga neuralrörsdefekter hos det växande fostret. Folsyra bör tas cirka 3 månader före befruktningen.
- Järn – påverkar korrekt transport av syre till vävnader, inklusive reproduktionsorgan, förhindrar ägglossningsstörningar, har en gynnsam effekt på fostrets tillväxt och utveckling, minskar sannolikheten för hjärtsjukdomar hos det nyfödda barnet.
- Omega 3 och omega 6 fettsyror – förbättrar fertiliteten genom att reglera menstruationscykeln och stödja hormonproduktionen. De har en gynnsam effekt på mängden livmoderhalsslem och spermiekvaliteten.
- Protein – är ett av de viktigaste näringsämnena för kvinnor som planerar en graviditet. Det är viktigt för produktionen av kvinnliga könshormoner och den normala tillväxten av äggceller.
- Antioxidanter (C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, selen) – skyddar könscellerna från skador orsakade av fria radikaler. De stöder hela kroppens försvarsbarriär mot oxidativ stress.
- D-vitamin – påverkar hormonbalansen, förbättrar äggstockarnas funktion och stödjer äggmognaden.
- Jod – hjälper till att reglera produktionen av sköldkörtelhormoner, ökar sannolikheten för graviditet och minskar risken för missfall.
- Zink – en av de viktigaste mineralerna när man försöker få barn. Det hjälper till att reglera hormonproduktionen, motverkar störningar i menstruationscykeln och har en positiv effekt på äggcellernas kvalitet.
- Kalcium – viktigt för normal tillväxt och utveckling av fostret. Förbättrar metaboliska processer.
- Kostfiber – hjälper till att normalisera blodsockernivån, motverkar aptitstörningar, stöder reningen av toxiner från kroppen.
- B-vitaminer – stimulerar utsöndringen av könshormoner, hjälper till att reglera menstruationscykeln, påverkar embryoimplantationsprocessen positivt.
Näringsämnen som påverkar fertiliteten hos män
En hälsosam kost påverkar spermieproduktionen, spermiernas rörlighet och det reproduktiva systemets allmänna hälsa. Nedan följer viktiga näringsämnen som gynnar manlig fertilitet:
- Zink – den viktigaste mineralen för män som försöker få barn. Det är viktigt för spermieproduktionen och för att upprätthålla ett friskt reproduktivt och endokrint system. Har en gynnsam effekt på spermiernas antal och livskraft.
- Selen – har antioxidativa egenskaper, skyddar könsceller från skador, främjar spermiernas rörlighet och livskraft.
- Omega3- och omega 6-fettsyror – precis som hos kvinnor stödjeromega 3- och6-fettsyror reproduktionssystemet hos män. De förbättrar spermiekvaliteten och hormonbalansen.
- Vitamin C, vitamin E – neutraliserar skadliga fria radikaler, förbättrar spermiekvaliteten.
- B-vitaminer – stödjer produktionen av könshormoner, inklusive testosteron, påverkar spermiekvaliteten och styrkan positivt.
- D-vitamin – spelar en viktig roll för att reglera testosteronnivåerna och är också viktigt för spermiernas antal och kvalitet.
- Arginin – en aminosyra som ökar produktionen av kväveoxid och därmed förbättrar det genitala blodflödet. Det förbättrar erektionskvaliteten och har en positiv effekt på reproduktionsförmågan.
Fertilitetsdiet – vad ska man äta?
En fertilitetskost för både män och kvinnor bör fokusera på livsmedel som å ena sidan förbättrar könscellernas parametrar, stödjer reproduktionsorganens funktion och å andra sidan stödjer reproduktionsorganens funktion.å ena sidan förbättrar de reproduktiva cellernas parametrar, stöder könsorganens funktion och förbättrar hormonbalansen, och å andra sidan stärker organismen i allmänhet och främjar god immunitet och vitalitet.
Produkter som ska ingå i din kost under perioden då du försöker få en bebis är:
- Grönagrönsaker (t.ex. spenat, broccoli, grönkål, sallad) – rikligt med kraftfulla antioxidanter, folsyra, mineraler, C-vitamin.
- Röda, orange, lila, gula och vita grönsaker – är rika på B-vitaminer, mineraler som är värdefulla för fertiliteten, vitamin A och E, samt värdefulla växtpigment som karotenoider, lykopen och andra ämnen som fungerar som antioxidanter.
- Frukt – innehåller C-vitamin och andra antioxidanter som skyddar könscellerna.
- Havsfisk – en utmärkt källa till omega 3- och 6-syror, zink, selen och D-vitamin, som är värdefulla för fertiliteten.
- Nötter – är rika på zink, selen och omättade fettsyror som bidrar till god spermiekvalitet och normal fortplantningsfunktion.
- Frönoch frön (t.ex. chia frön, pumpafrön, linfrön, solrosfrön) och fullkornsprodukter (gryn, fullkornsbröd, flingor, kli, råris) – är en utmärkt källa till kostfibrer, värdefulla bioelement för fertiliteten som magnesium, zink, kalium, koppar och järn samt B-vitaminer som har en gynnsam effekt på fortplantningssystemet.
- Rött kött, in älvsmat (med måtta) – innehåller mycket järn, vilket är värdefullt under perioden då man försöker få barn.
- Mejeriprodukter (mjölk, kärnmjölk, yoghurt, ost) – innehåller mycket kalcium och protein, har en positiv effekt på menstruationscykeln, spermiekvaliteten och reproduktionsförmågan.
- Ägg – är rika på protein, vitamin E, zink, kalcium, vitamin D, komponenter som är extremt viktiga för reproduktiv hälsa.
- Fisk ochskaldjur – rikligt med protein, jod, kalcium, omega 3-fettsyror. De har en positiv effekt på libido, ökar styrkan och gör det lättare att bli gravid.
- Baljväxtfrön (t.ex. bönor, sojabönor, kikärtor, linser) – innehåller mycket zink och protein, samt B-vitaminer, vitamin E och värdefulla fytoöstrogener. De hjälper till att reglera menstruationscykeln, stödja hormonhanteringen och förbättra spermakvaliteten.
Kost för fertilitet – vilka produkter ska man undvika?
Lika viktigt som att välja rätt produkter är att undvika vissa ämnen och livsmedel som kan påverka den reproduktiva hälsan negativt.
Här är en lista över produkter som du bör begränsa i din fertilitetskost:
- Produkter rika på ohälsosamma typer av fett (mättat fett och transfetter),
- raffinerat socker,
- sötsaker,
- bearbetade livsmedel,
- vitt mjöl,
- salt,
- rött kött,
- koffein,
- alkohol,
- nikotin.
Källor:
- https://www.healthline.com/health/infertility
- https://www.healthline.com/health-news/here-are-5-nutrients-that-can-help-women-get-pregnant
- https://www.healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant