Depositphotos 167246716 S

Fläderbär – medicinska egenskaper, användningsområden, kontraindikationer. Ett folkmedicin för god immunitet

Vi söker i allt högre grad efter effektiva naturliga sätt att stärka immunförsvaret och bibehålla en god hälsa. Ett av de mest effektiva vitalitetselixirerna som våra mormödrar och gammelmormödrar använde är fläderbär. Det är ett pålitligt stöd vid förkylning, brist på vitalitet och hög infektionskänslighet. Den höga anrikningen av aktiva substanser i fläderbär, inklusive antocyaniner och flavonoider, gör dem till en riktig raritet inom naturmedicin.

Fläderbär – små bär med stor potential

 fruktklase av fläderbär

Fläderbär är en växt vars läkande egenskaper har uppskattats i många generationer. Det var redan känt under antiken. Bland annat användes det som laxermedel och urindrivande medel. Det fungerade också bra för kosmetiska ändamål, inklusive hårfärg. Våra mormödrar uppskattade den extraordinära kraften hos dessa mörklila bär, vilket är anledningen till att de intog en av de ledande platserna i arsenalen av huskurer, precis bredvid sådana råvaror som coltsfoot, honung eller nypon.

Används i folkmedicin, fläderbär genomgår för närvarande en renässans. Det finns alltmer till försäljning i form av juice, sirap och kosttillskott. Det är ett effektivt medel för immunitet och hjälper till att bekämpa en hel rad sjukdomar. Fläderbär har dock fler fördelar. Den uppskattas inte bara för sina hälsofördelar, utan också för sina dekorativa och kosmetiska egenskaper.

Svart fläder, eller Sambucus nigra, är också känd under många andra regionala namn, såsom fläderbär, syren, hickory, holly, fläderbär, vild fläderbär, apoteksfläderbär och medicinsk fläderbär. Växten tillhör familjen muskmelonväxter. Den har formen av en buske eller ett litet träd. Den har stora, mörkgröna blad och vita blommor som är samlade i blomställningar i form av paraplyer. Frukterna är små sfäriska bär som är mörkröda, mörklila eller svarta till färgen.

Svart fläder finns i många delar av världen, bland annat i Europa, Mindre Asien och vissa delar av Afrika. Man kan hitta den i skogsbryn, längs vägkanter, på stenhögar, skräp, ödemarker, i skogsgläntor och runt hus. Fläderträd och fläderbuskar förekommer också i parker och trädgårdar för sitt estetiska värde.

Fläderblommor och fläderfrukter är växtens råmaterial. Både blommorna och frukten innehåller många ämnen som är värdefulla för människokroppen, men det är frukten som är mest känd och används oftare. Förutom vitaminer, mineralsalter, organiska syror eller tanniner innehåller de stora mängder hälsofrämjande pigment som antocyaniner.

Svart fläderbär – växtkomposition

I vår tid av avancerad medicin är det inte ovanligt att man också går tillbaka till rötterna och upptäcker att traditionella behandlingar med växtingredienser är mycket effektiva. Effektiviteten hos många naturliga råvaror bekräftas dessutom av vetenskapliga studier. Fläderbär är en sådan anmärkningsvärd växtingrediens som kan stödja kroppen på många sätt.

Dess frukt är en rik källa till hälsofrämjande ämnen. Fläderbär innehåller quercetin och rutin, kraftfulla antioxidanter som skyddar cellerna från fria radikaler. Dessutom stärker C-vitaminet i fläderbär immunförsvaret, medan antocyaniner har anti-canceregenskaper och gynnar hjärtat. Detta är bara början på listan över de rikedomar som finns i fläderbär.

Aktiva ämnen som finns i fläderbär:

 • flavonoider,
 • antocyaniner,
 • pektin,
 • tanniner,
 • organiska syror,
 • aminosyror,
 • glykosider,
 • triterpener,
 • vitamin C,
 • vitamin A,
 • B-vitaminer,
 • mineraler (kalium, kalcium, fosfor, zink, magnesium, koppar, mangan).

Fläderbär – medicinska egenskaper och användningsområden

Fläderbärsfrukt är ett mångsidigt växtvapen mot hälsoproblem och hudbrister. Den har goda vätskedrivande och urindrivande egenskaper, vilket gör den till ett effektivt sätt att eliminera toxiner och skadliga metaboliska produkter från kroppen. En renad kropp är en förutsättning för ett bättre immunförsvar, en jämn ämnesomsättning och en normaliserad kroppsvikt.

Fläderbär ger också värdefullt stöd för våra kardiovaskulära system, andningsvägar och urinvägar. Tack vare sitt pektininnehåll reglerar fläderfrukten matsmältningsprocesserna, och tack vare sitt vitamin- och mineralsaltinnehåll tar fläderbär hand om benhälsan, stöder vatten-elektrolytbalansen och vitaliserar kroppen.

Hälsofrämjande egenskaper hos fläderbärsfrukt:

 • har antibakteriella och antivirala effekter,
 • stödjer behandlingen av olika typer av infektioner, inklusive övre luftvägsinfektioner,
 • förbättrar immunförsvarets funktion, har en stärkande effekt,
 • har slemlösande egenskaper, hjälper mot hosta, rinnande näsa och bihåleinflammation,
 • hjälper till att bli av med feber tack vare dess diaphoretiska egenskaper,
 • har en positiv effekt på synen,
 • har starka antiinflammatoriska egenskaper,
 • hjälper mot ledsmärtor och huvudvärk, lindrar symtom på ischias,
 • förbättrar tarmperistaltiken, reglerar matsmältningsprocesser, är till hjälp vid flatulens, matsmältningsbesvär, förstoppning samt diarré och buksmärtor,
 • har antiallergiska egenskaper,
 • reglerar glukos-insulinbalansen, hjälper till att sänka blodsockernivån,
 • har utmärkta antioxidativa egenskaper (det har förmågan att binda fria radikaler, vilket skyddar cellerna från skador och hämmar åldringsprocessen),
 • stödjer det kardiovaskulära systemet, stärker och gör blodkärlen mer flexibla, stödjer hjärtat, hjälper till att normalisera blodtrycket och kolesterolnivåerna.

Fläderbär för immunförsvaret

 Fläderbärsjuice i en burk och fläderbärssylt i en skål.

Fläderbär är en oumbärlig allierad för att bygga upp immuniteten. I dess sammansättning kan vi hitta en hel rad aktiva substanser som stärker kroppens naturliga försvarsbarriärer mot alla ogynnsamma faktorer.

Bland de föreningar som finns i fläderbär och som stöder immunförsvaret är det värt att nämna quercetin, rutin, C-vitamin, antocyaniner, fytosteroler, fenolsyror och B-vitaminer. Tack vare dem påskyndar fläderbär utrotningen av inflammation, stimulerar produktionen av immunceller och förbättrar processen för att fånga och neutralisera patogener. Fläderbär har också en hög antioxidantpotential. Genom att stärka immunförsvaret minskar det vår mottaglighet för sjukdomar.

Fläderbärsextrakt finns i många läkemedel och kosttillskott för immunförsvaret. En av de mest omfattande formuleringarna för att förbättra immuniteten med fläderbär är NuviaLab Immune. Förutom extraktet från denna växt innehåller tillskottet också ett antal andra effektiva ingredienser för att stödja immunsystemet.

Fläderbär mot infektioner

Genom att tillföra fläderbärsjuice eller andra fläderbärsbaserade kosttillskott till kosten förser vi kroppen med många värdefulla ämnen för att stödja kampen mot infektioner och förbättra immunförsvaret. Växten kommer att vara användbar både när vi avser att stärka kroppen profylaktiskt och minska mottagligheten för förkylningar, liksom när vi bara går igenom en infektion. Tester har visat att användning av fläderbär i lämpliga doser minskar sjukdomstiden med 3-4 dagar.

Fläderbär stärker effektivt kroppens förmåga att avvärja attacker från patogena mikroorganismer, inklusive virus och bakterier. Absolut, fläderbär i form av juice, sirap eller kosttillskott är en av de bästa naturläkemedlen för patienter med influensaliknande symtom och för dem som vill stärka immuniteten.

Vid infektioner har fläderbär en mångfacetterad effekt: Den späder ut sekret och gör det lättare att hosta upp ägg, hjälper till att eliminera en rinnande näsa, har en febernedsättande och antiinflammatorisk effekt, lindrar huvudvärkhuvudvärk, minskar tillväxten av bakterier och virus, tätar blodkärl, skyddar slemhinnorna i de övre luftvägarna.

Fläderblommor – hälsofrämjande egenskaper

 Fläderblommor, bredvid ett glas fläderblomsinfusion

Även om fläderblommor inte är lika populära och ofta används som fläderbär, uppvisar de också ett antal värdefulla hälsoegenskaper. Bland deras gynnsamma effekter är det värt att nämna:

 • antimikrobiell och antiseptisk verkan
 • minskning av inflammation,
 • positiv effekt på cirkulationssystemet, tätar blodkärlens väggar,
 • stöd för andningsorganen, hjälp med katarr, hosta och infektioner i munnen, halsen, struphuvudet,
 • Skydd mot antioxidanter,
 • bidrar till att stabilisera blodtrycket,
 • har en diaphoretisk, vätskedrivande och avgiftande effekt.

Fläderblommor kan köpas som färdig torkad ört eller skördas och torkas för hand. En infusion av fläderblommor görs på ett trivialt sätt:

Häll ca 4-5 g fläderblommor (1 matsked) i 1 kopp kokande vatten. Låt dra i 10 minuter under lock. Sila. Drick 2-3 gånger om dagen.

När ska man plocka fläderblommor?

Fläderblommor plockas i början av blomningen, dvs. i maj och juni. De skördade blommorna ska separeras från stjälkarna, spridas ut på papper, bomullstyg eller bricka och torkas på en torr, luftig plats.

När ska man plocka fläderbär?

När det gäller blommor är det blomningsstadiet som avgör när de ska skördas, men när det gäller frukt är det mognadsgraden som är avgörande. Plocka bara mycket mogna frukter, när de är nästan svarta, mjuka, fylliga och glänsande. Den optimala skördetiden är i slutet av september/början av oktober.

Hur gör man fläderbärsjuice?

Förbered: 1 kg mogna fläderbär, 1 citron, 1 liter vatten, 1 kopp socker.

Tvätta frukten och separera från stjälkar och blad. Placera i en kruka och häll i vatten. Tillsätt socker och citronsaft. Koka i cirka en timme på svag värme. Rör om då och då och krossa frukten lätt. Sila genom en sil. Kyl saften och förvara den i kylen.

Hur gör man fläderbärssirap?

 Fläderbärssirap i flaska tillsammans med färska fläderbär

De ingredienser som behövs för fläderbärssirap är: 800 g fläderbär, 400 g socker, 700 ml vatten.

När du har rengjort frukten lägger du den i en kastrull och häller vatten över den. Koka i 30 minuter. Kyl och separera fruktköttet från saften. Värm saften, tillsätt sockret och rör om ordentligt. Låt sjuda i ytterligare några minuter på låg värme. Häll upp i burkar när den svalnat. Skruva på ordentligt och pastörisera. Du kan hoppa över pastöriseringen, men då förvara sirapen i kylen (under en kort period).

Fläderbär – dosering och kontraindikationer för användning

Fläderbär kan konsumeras i olika former. De används för att göra konserver – juice, sirap, sylt – och kan också tas i form av kosttillskott. Fläderblommor kan användas för att göra örtinfusioner.

Det rekommenderade dagliga intaget av fläderbär är 50 till 100 gram, vilket motsvarar cirka 15-25 ml fläderbärssirap eller juice. Det är viktigt att komma ihåg att fläderbär endast konsumeras i form av beredningar, aldrig råa.

För torkade fläderblommor är den rekommenderade dagliga dosen 5-15 g.

För fläderbärsextrakt är den rekommenderade dosen mellan 100 och 300 mg extrakt per dag, men det är alltid tillrådligt att justera dosen enligt tillverkarens rekommendationer.

Fläderbär – användning i kosmetika

Förr om åren hittade fläderbär en plats i många första hjälpen-kit i hemmet, vilket gav ett universellt botemedel mot vardagliga hälsoproblem och försvagning av kroppen. Idag är det också på väg in i världen av hudvård.

Fläderbärsextrakt kan allt oftare hittas i ingredienser i krämer, masker, hydrolat, skrubbar och andra kosmetika. Hemlagade recept undviker inte heller denna ingrediens. Den har en mångfacetterad effekt på huden, samtidigt som den ger skydd, avgiftar, deltar i förnyelse, jämnar ut hudtonen och förbättrar hudtillståndet. Dessutom fungerar beredningar med fläderbär bra vid vård av irriterad hud.

Fläderbärets frukter, blommor och frön används i hudvård. Fröna används också för att framställa fläderolja, som är en fantastisk näringsbomb för trött hud.

Hur verkar fläder på huden?

 • Fläderinfusioner har antiinflammatoriska, antiseptiska och antiödematösa effekter. De fungerar bra på skador, svårläkta sår, bett, sår, utslag och andra hudlesioner.
 • Fläderbärsfrukt är ett sätt att behandla missfärgning av huden. De antocyaniner som den innehåller har ljusgivande egenskaper som kan göra ingrediensen till ett effektivt sätt att förena hudtonen och ge ansiktet ett friskare, mer strålande utseende.
 • Fläderbärsolja gör huden fastare och fastare och minskar uppkomsten av rynkor. Den förbättrar tillståndet hos torr och skadad hud.
 • Både frukt, blommor och frön från fläder stimulerar regenereringsprocesser, förbättrar hudens tillstånd och främjar snabbare försvinnande av hudskador.
 • Fläderbär är ett patent för att förbättra hudens fuktnivåer. Tack vare sin höga koncentration av antioxidanter hämmar växten också hudens åldrandeprocess.
 • Fläderbär är en livlina för aknebenägen, fet och blandad hud. Den normaliserar talgutsöndringen, rensar porerna och förebygger uppkomsten av finnar och pormaskar.
 • Svart fläder har en mjukgörande, lugnande och tonande effekt. Det lugnar allergisk och irritationsbenägen hud, motverkar rodnad, svullnad och klåda.

Är fläderbär giftigt?

Trots sina många hälsoegenskaper väcker svart fläder vissa farhågor på grund av förekomsten av ett ämne som kallas sambunigrin. Detta är en kemisk förening från den cyanogena glykosidgruppen som finns i frön, blommor och blad av fläderbär. Det är ett giftigt ämne som är mycket irriterande för mag-tarmkanalen och kan orsaka förgiftning, så fläderbär bör inte ätas råa.

Fläderbär som konsumeras i form av beredningar, i måttliga mängder, utgör dock ingen risk. Under tillagningsprocessen, när de utsätts för höga temperaturer, förstörs sambunigrin, vilket gör frukten säker för konsumtion. Torkade fläderblommor, som dränks i kokande vatten och konsumeras i form av infusioner, utgör inte heller någon risk för förgiftning.

Sammanfattningsvis, om du använder fläderbär är det värt att använda lämpliga beredningsmetoder för att undvika de potentiella risker som är förknippade med sambunigrin. Det rekommenderas att undvika att konsumera frukten i rå form, och att använda juice och andra fläderbärsberedningar som är säkra och fulla av hälsosamma egenskaper.

Källor:

 • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-elderberry
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35348337/
 • https://www.healthline.com/health/elderberry-for-flu

Category: Hälsa

Article by: admin