Depositphotos 281027750 S

Gurmar (Gymnema sylvestre) – stöd vid diabetes och viktminskning. Upptäck egenskaperna hos den ayurvediska sockerförstöraren!

Gurmar är en medicinalväxt med ursprung i Asien som alla människor som kämpar med övervikt och diabetesproblem bör uppmärksamma. Den innehåller en unik ingrediens, gymneminsyra (gymnenein), tack vare vilken den normaliserar blodsockernivån och avsevärt minskar suget efter sötsaker, salta snacks eller andra produkter som är farliga för hälsa och figur. Regelbunden konsumtion av gurmar, antingen i form av örter eller kosttillskott, gör det möjligt att begränsa konsumtionen av sockerarter och därmed minimera deras negativa effekter på kroppen. Intressant nog har gurmar också andra värdefulla hälsofördelar. Ta reda på alla egenskaper hos gurmar.

Gurmar – en unik ört som härstammar från Indien

Gurmar(Gymnema sylvestre) är en av de mest potenta naturläkemedlen för att normalisera kolhydratmetabolismen i kroppen. Den har använts i hundratals år och spelar en viktig roll i de äldsta medicinska systemen, inklusive traditionell hinduisk medicin (Ayurveda). På hindi (det indiska språket) betyder ”gurmar” ”sockerdödare”.

Gurmar finns i tropiska klimat, främst i Asien (framför allt Indien), men även i Australien och Afrika. Det är en klätterväxt som växer på träd och buskar. Den har långsträckta, ovala blad utrustade med mjuka hår. Blommorna i gurmar är små, gula, har 5 kronblad vardera och samlas i paraplyblommande blomställningar.

Gurmar – sammansättning

 Gymnema sylvestre (gurmar)

Gurmar innehåller stora mängder gymnemiska syror, vilket gör den till en effektiv aptitblockerare. Detta är dock bara en av de många aktiva substanser som finns i denna växt. Klorofyll och flavonoider är också närvarande, vilket gör växten till ett kraftfullt antioxidantstöd för kroppen.

Lista över aktiva ingredienser som finns i gurmar-växten:

 • Gymnemiska syror,
 • flavonoider,
 • saponiner,
 • alkaloider,
 • steroler (inklusive stigmasterol),
 • lupeol,
 • klorofyll,
 • glykosider,
 • terpenföreningar,
 • antrakinoner,
 • inositol,
 • hartser,
 • organiska syror.

Gurmar – hälsofrämjande egenskaper

I forntida civilisationer var gurmar ett motgift mot en hel rad sjukdomar. Bland annat användes den som antiparasitär, antibakteriell, slemlösande, hjärt- och leverstärkande, febernedsättande eller för att bekämpa magsår och urinvägsproblem. Idag används den främst för att bekämpa diabetes, övervikt och fetma.

Den viktigaste medicinska råvaran är bladen av gurmar. De har den högsta koncentrationen av biologiskt aktiva substanser. Färska gurmarblad är något bittra, men torkade och beredda som en infusion har de en neutral smak. Ibland används också roten, barken och blommorna från denna växt.

Gurmar har visat sig ha hypoglykemisk effekt (sänker blodsockernivån) och förbättrar bukspottkörtelns insulinutsöndring, vilket innebär en antidiabetisk effekt. Detta är utan tvekan den viktigaste (forskningsstödda) medicinska egenskapen hos gurmar, men den har mer.

Gurmar visar egenskaper:

 • antidiabetisk och anti-kolesterol,
 • antiinflammatorisk
 • antimikrobiell,
 • antiparasitär,
 • antioxidant,
 • febernedsättande,
 • Förbättrar metabolismen av socker och fett,
 • slemlösande,
 • skyddande.

Gurmar reglerar aktiviteten hos enzymer som är involverade i förbränningen av kolhydrater i den insulinberoende vägen, vilket minskar risken för ihållande höga blodsockernivåer. Tack vare sina egenskaper är gurmar ett allt populärare val bland personer som vill reglera sin glykemi, liksom de som vill minska sin kroppsvikt och har problem med att begränsa sitt kolhydratintag. På grund av dess antikolesterolegenskaper fungerar den också bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Gurmar som en metod för att sänka blodsockernivån, gurmar och diabetes

 pulveriserade gurmarblad

Tack vare sina gymnemiska syror har gurmar en komplex effekt på kroppens glukos-insulinbalans, vilket gör den mycket effektiv i kampen mot diabetiska problem.

Framför allt har Gymnema sylvestre effekten att minska absorptionen av glukos i tunntarmen, sakta ner nedbrytningen av kolhydrater och fördröja passagen av glukos till blodomloppet. Som ett resultat motverkar det blodsockertoppar efter måltider.

Gurmar förbättrar också processen för glukosfördelning till vävnader. Det stöder aktivt bukspottkörtelns funktion, deltar i regenerering av bukspottkörtelöarna som ansvarar för produktionen av insulin och hjälper till att reglera koncentrationen av insulin i kroppen.

Detta är dock inte allt. När gurmar konsumeras blockeras smakreceptorerna som ansvarar för uppfattningen av söt smak tillfälligt. Resultatet är en minskning av önskan om sött. Detta skyddar oss direkt från överkonsumtion av produkter med kolhydrater.

Det är värt att komma ihåg att de positiva effekterna av gurmar bäst ses genom regelbunden användning (åtminstone i flera veckor) av denna växt.

Kolla in en högkvalitativ beredning med gurmar för att normalisera blodsockernivån:

NuviaLab Sugar Control

NuviaLab Sugar Control PRO 6 300x200 1 NuviaLab Sugar Control .

Gurmar för viktminskning – aptitreducerare och ämnesomsättningshöjare i ett

Gurmar aktiverar viktminskning genom att förbättra ämnesomsättningen och hjälpa till att kontrollera kaloriintaget. Genom att påverka de relevanta receptorerna försvagar gurmar uppfattningen av söt smak. På så sätt minskar det aptiten för sötsaker, liksom andra livsmedel som bidrar till viktökning, såsom snabbmat, chips och andra salta snacks.

Dessutom minskar gurmar hastigheten för nedbrytning av kolhydrater och normaliserar insulinutsöndringen. På så sätt motverkas de snabba upp- och nedgångar i blodsockernivån som leder till attacker av glupande hunger. Under sådana anfall av intensiv hunger konsumeras ofta enorma mängder överskottskalorier.

Systematisk användning av gurmar har effekten att blodsockernivån blir mer stabil och minskar suget efter söta livsmedel. Detta leder till bättre kostkontroll och en snabbare och mer effektiv avverkning av överflödiga pounds.

Gurmar – ett kraftfullt hjälpmedel för att sänka kolesterolet

Genom att förbättra fettmetabolismen minskar gurmar tendensen för kolesterol, fettsyror och triglycerider att ackumuleras i kroppen. Detta har effekten att lipidprofilen förbättras. Ett lägre kolesterolvärde innebär en lägre risk för åderförkalkning, kranskärlssjukdom, stroke och hjärtinfarkt. Gurmar gynnar också hjärtat och cirkulationssystemet genom sina antioxidativa effekter (skyddar celler från skador orsakade av fria radikaler).

Gurmar – kontraindikationer och biverkningar

Dess förmåga att stabilisera glukos- och insulinnivåerna gör gurmar mycket framgångsrikt för att kontrollera typ I- och typ II-diabetes. Men om vi har diagnostiserats med någon av dessa sjukdomar är det tillrådligt att konsultera en läkare innan du tar gurmar-läkemedel. Det är i allmänhet tillrådligt att mäta sockernivåerna ofta och regelbundet under gurmar-behandlingen.

Vi bör vara särskilt försiktiga om vi tar antidiabetiska läkemedel. Gurmar kan förstärka deras effekter (och följaktligen leda till en alltför stor minskning av sockernivån).

Användning av gurmar rekommenderas inte för gravida eller ammande kvinnor.

Hur man använder Gurmar?

Gurmar finns i handeln i många olika former. Den mest traditionella formen av gurmar är torkade blad, från vilka infusioner görs.

En tesked av örten hälls över ett glas vatten vid cirka 80 grader. Det bryggs sedan under lock i 10 minuter, silas och dricks.

I butikerna kan man också köpa gurmarblad som malts till pulver och som kan tillsättas i smoothies eller andra hälsobringande drycker.

En något originell metod att använda gurmar är att tugga på de färska bladen från växten. Detta är en mycket effektiv metod för att snabbt dämpa aptiten. När Gymnema sylvestre-bladen tuggas sker en snabb, direkt bedövning av smaklökarna, så att sötsuget omedelbart går över.

Gurmar i form av torkad ört och pulver finns i hälsokostbutiker, ekoprodukter, apotek och örtbutiker. Färska gurmarblad är sällan tillgängliga.

Tillskott av gurmar

En mycket bekväm form av att ta gurmar är kapslar. De innehåller Gymnema sylvestre-extrakt som kännetecknas av hög koncentration av aktiva substanser och hög effektivitet. Kosttillskott som innehåller gurmar bör alltid tas enligt tillverkarens instruktioner på etiketten.

Källor:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=gymnema+sylvestre
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34467577/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3912882/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6830388/
 • https://www.healthline.com/nutrition/gymnema-sylvestre-benefits

Category: Hälsa

Article by: admin