tomatoes 6565238 640

Lykopen – egenskaper och användningsområden. Mirakelingrediensen i tomater i tjänst för en hälsosam kropp

Lykopen är en av de mest kraftfulla antioxidanterna, som spelar en roll i vår kropp som en väktare av cellhälsan. Lykopen förekommer naturligt i många frukter och grönsaker och när det konsumeras regelbundet och i stora mängder hämmar det utvecklingen av många sjukdomar, särskilt de som orsakas av civilisationens negativa faktorer. En av de viktigaste fördelarna med lykopen är att det minskar risken för cancer, inklusive bröst- och prostatacancer. Lykopen kan konsumeras i form av livsmedelsprodukter såväl som kosttillskott. Vilka är källorna till lykopen? Hur fungerar det och hur ska man använda det? Vilka är de optimala doserna av lykopen för att uppleva hälsoeffekter?

Vad är lykopen?

Lykopen är en organisk förening som fungerar som ett pigment i växter. Det ger dem en röd eller rosa färg. Det finns i många frukter och grönsaker, men den högsta koncentrationen finns i tomater. Lykopen benämns ofta med förkortningen E160d.

Lykopen är en kraftfull antioxidant (antioxidant). Det är en av de mest ansedda växtprodukterna med cancerhämmande egenskaper. Till skillnad från andra karotenoider omvandlas lykopen inte till retinol, den aktiva formen av vitamin A, efter absorption i tarmen.

Lykopen hör till karotenoiderna, de pigment som ger växter deras gula, orangea eller röda färg. De finns i kloroplaster och kromatoforer. Lykopen har, liksom alla karotenoider, till uppgift att skydda växterna mot reaktiva syreföreningar som bildas under fotosyntesen. I människokroppen har lykopen en liknande funktion: det skyddar cellerna mot reaktiva syreföreningar. Regelbunden användning leder till lägre sjukdomsrisk och ett långsammare åldrande.

Eftersom lykopen är ett fettlösligt ämne, uppnås den bästa absorptionshastigheten om en lykopenprodukt konsumeras tillsammans med en fet produkt. Det är också värt att komma ihåg att lykopen absorberas bättre när det värms upp, så det är tillrådligt att servera vissa lykopenprodukter varma om möjligt.

Lykopen (lycopene) – i vilka produkter kan det hittas?

 Tomater i grytan

Lykopen finns i röda, röd-orange och rosa frukter och grönsaker, inklusive: rosa grapefrukt, vattenmelon, aprikoser, nypon, papaya, guava, blåbär, vinbär, vindruvor, röd paprika, pumpa, morötter, jams.

Den viktigaste källan till lykopen i kosten är dock tomater. Det finns ojämförligt mer av denna förening i dem än i andra grönsaker och frukter. Mycket höga mängder lykopen kan också hittas i tomatberedningar. Det är under bearbetningen av tomater som lykopen har chansen att frigöras helt, vilket gör det mycket mer biotillgängligt för oss.

Mest lykopen finns i tomater och tomatberedningar. Bland produkter som är rika på lykopen bör följande lyftas fram

 • Färska tomater,
 • soltorkade tomater
 • Tomatjuice,
 • tomatpuréer,
 • tomatpastor,
 • tomatsås,
 • ketchup,
 • Tomatkoncentrat,
 • tomatsoppor.

Lykopeninnehåll i tomater

Om du vill berika din kost med lykopen är det en bra idé att inkludera tomaträtter i din meny så ofta som möjligt. Lykopeninnehållet i tomater och tomatprodukter är mycket högt.

Färska, mogna, fast mogna tomater kan innehålla så mycket som 20 mg lykopen per 100 gram. Mycket beror också på tomatsorten. I genomsnitt innehåller råa tomater mellan 5 mg och 10 mg lykopen i 100 gram.

Torkade tomater innehåller 40-90 mg lykopen per 100 gram.

Puréer, koncentrat, ketchup och tomatpuréer innehåller 50-100 mg lykopen per 100 gram. Tomatsåser och tomatjuicer innehåller cirka 30 mg lykopen per 100 gram.

Kroppens upptag av lykopen blir bättre när:

 • tomaterna värmebehandlas,
 • fett tillsätts (t.ex. olja, olivolja, nötter).

Lykopen – hälsoegenskaper

Lykopen har en rad hälsofrämjande egenskaper, bland vilka antioxidantegenskaperna är särskilt viktiga. Genom att bromsa oxidationsreaktionen i kroppen och minska mängden fria radikaler motverkar lykopen oxidativ stress på cellerna, vilket minskar sannolikheten för cellnedbrytning och mutation.

Tack vare sina starka antioxidativa egenskaper förbättrar lykopen tillståndet i hela kroppen. Det har en antiinflammatorisk effekt, skyddar kroppen från för tidigt åldrande och förhindrar utvecklingen av sjukdomsprocesser.

De viktigaste hälsoegenskaperna hos lykopen:

 • har en stark antioxidant effekt, neutraliserar den skadliga aktiviteten hos reaktiva syreföreningar,
 • Stärker kroppens immunförsvar och minskar infektionskänsligheten,
 • Minskar inflammation,
 • hämmar åldrandeprocessen,
 • skyddar celler från skador,
 • främjar hälsan i det kardiovaskulära systemet,
 • påverkar bentätheten positivt,
 • förbättrar hudens tillstånd.

Lykopen minskar risken för cancer

Lykopen är en kraftfull antioxidant som, genom att hämma oxidationsprocesser, deltar i eliminering av överskott av fria radikaler i kroppen. Genom att ta elektroner från friska celler leder fria radikaler till att de skadas, vilket i sin tur kan utlösa cancerprocesser. Genom att förhindra spridningen av fria radikaler motverkar lykopen denna mekanism.

Lykopen har de starkaste antioxidativa egenskaperna bland alla pigment i karotenoidgruppen. På grund av sina cancerhämmande egenskaper kan lykopen spela en mycket viktig roll för att regelbundet stärka kroppens försvarsbarriär mot cancer.

Enligt forskning vid University of Illinois ger höga lykopenhalter i blodet så mycket som fem gånger lägre risk för livmoderhalscancer. Ämnet kan också minska celldelningen vid leukemi, tarmcancer och lymfom. Dessutom minskar lykopen risken för prostatacancer, äggstockscancer, levercancer, lungcancer, magcancer och bukspottkörtelcancer.

Lykopen och kolesterol

Lykopen är en kraftfull antioxidant som skyddar hjärt- och kärlceller från de skadliga effekterna av fria radikaler. Det minskar inflammation, ökar artärernas elasticitet och hämmar ateroskleros. Det har också en gynnsam effekt på hjärtat, orsakar vasodilatation och har en hypotensiv effekt (sänker blodtrycket). Genom att förhindra överdriven lipidoxidation motverkar det alltför höga nivåer av totalt kolesterol och triglycerider.

Lykopen och fertilitet

Lykopen har en positiv effekt på libido. Det förbättrar också blodcirkulationen och ger därmed bättre blodtillförsel till könsorganen, vilket förbättrar den sexuella prestandan. Dessutom ökar lykopen spermiernas rörlighet, antalet spermier och spermiekvaliteten, vilket har en mycket positiv effekt på fertiliteten.

Lykopen och prostatan

Lykopen hämmar den överdrivna aktiviteten hos androgener, inklusive DHT, ett hormon som ökar volymen av prostatavävnad. Det har också en skyddande effekt på prostataceller. Det hämmar utvecklingen av godartad prostatahyperplasi och stöder på ett heltäckande sätt hälsan hos denna körtel.

I ett antal studier har lykopen visat sig hämma utvecklingen och spridningen och inducera apoptos av cancerceller. Det aktiverar också de molekylära vägar genom vilka det motverkar prostatacancer.

Stora mängder lykopen, liksom många andra ingredienser för prostatahälsa, kan hittas i beredningen Prostoxalen.

Lykopenrik kost som ett naturligt sätt att få en friskare och snyggare hud

 Tomater

En lykopenrik kost rekommenderas för dem som vill förbättra tillståndet i sin hud på naturlig väg och skydda den mot skadliga faktorer som smog, stress, solljus, cigarettrök etc.

Lykopen gör huden mer motståndskraftig mot de skadliga effekterna av UVA- och UVB-strålning och hämmar därmed hudens fotoåldrande. Det skyddar huden mot fria radikaler, motverkar uppkomsten av rynkor och bidrar till att bibehålla en fast, elastisk och frisk hud.

Lykopen – användningsområden

Tack vare sitt höga antioxidantvärde och andra värdefulla egenskaper har lykopen hittat användningsområden inom läkemedels-, kosmetik- och livsmedelsindustrin. Det tillsätts bland annat i krämer, lotioner, tonics, masker, ansiktsserum samt kosttillskott, juicer och vitamindrycker. Det används också som färgämne i livsmedel.

Hur man använder lykopen – dosering

På grund av sina egenskaper används lykopen allt oftare i kosttillskott i form av kapslar och tabletter, multivitamindrycker och antioxidantdrycker. Användningen av sådana tillskott är ett bra val om man vill öka lykopenhalterna i kroppen kraftigt utan att behöva äta tomater och andra produkter som innehåller denna förening i mycket stora mängder.

För terapeutiska effekter rekommenderas 30-40 mg lykopen per dag.
Och för förebyggande skydd av kroppen är den rekommenderade dosen 15 mg lykopen per dag.

Källor:

 • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene
 • https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34840666/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32768949/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501182/

Category: Hälsa

Article by: admin