Depositphotos 126774938 S

Nypon – medicinska egenskaper och användningsområden. Stödjer hälsan på många fronter

Nypon har varit en av de ledande råvarorna inom örtmedicin i århundraden. Det döljer enorma mängder C-vitamin, kraften i värdefulla flavonoider och många andra aktiva ingredienser, vilket gör det till ett ovärderligt stöd för hela kroppen. Det stimulerar immunförsvaret att arbeta, motverkar infektioner och förkylningar och aktiverar kroppens avgiftningsprocesser. Detta är bara några av de många hälsoegenskaperna hos nypon. Förutom den breda användningen inom fytoterapi är nyponets trumfkort dess lysande effekt på huden.

Hälsokraft i en liten röd frukt

 Nypon

Nypon är en buske i familjen rosor som blommar från maj och bär frukt från augusti. Det är en enhjärtbladig växt som lätt pollineras av insekter, inklusive bin och humlor. Den är extremt tålig, klarar låga temperaturer och är inte krävande. Dess latinska namn är Rosa canina L.

De medicinska råvarorna är nyponrosens blommor och frukter. Ibland används även bladen (t.ex. för avgiftande och stärkande infusioner). Växtens frukter är dock de mest uppskattade och har det bredaste utbudet av hälsoegenskaper. De är en av de bästa växtallierade för hög immunitet.

Vildrosen är en ganska hög buske som når cirka 2,5 m i höjd. Den har nedåtböjda grenar som är täckta med tjocka, krokliknande taggar. Den har också äggformade, elliptiska, tandade blad och ljusrosa eller vitaktiga blommor med 5 kronblad. Fruktkropparna är något långsträckta eller sfäriska (ca 2,5 cm långa), röda eller rödorange till färgen, försedda med ett köttigt täcke under vilket det finns många små fröliknande frukter.

Vildrosen är en av de vanligaste vildväxande buskarna i vårt land. Den är också utbredd på många andra platser, bland annat i Europa, Afrika, Asien och Australien. Som medicinalväxt har den en mycket lång tradition. Den användes redan i den hippokratiska medicinen på 400-talet f.Kr. Den fick stor berömmelse under andra världskriget. Den var ett botemedel mot C-vitaminbrist och skyddade mot skörbjugg.

Vildrosen föredrar tempererade och varma klimat. Dess naturliga livsmiljöer är skogsbryn, skogsdungar, vidsträckta skogar, gläntor, snår, sluttningar, vägkanter, områden intill floder och bergsområden.

Nypon – sammansättning

Tack vare sitt överflöd av bioaktiva beståndsdelar är nypon ett recept för hälsa, god näring för kroppen, kraft och oklanderligt välbefinnande. Nypon innehåller mycket A-vitamin, som är viktigt för att bibehålla en god syn, främjar hudens förnyelse och hjälper till vid sårläkning.

E-vitaminet i nypon är en kraftfull antioxidant som spelar en viktig roll för att skydda cellerna mot de skadliga effekterna av fria radikaler. Dessutom är nypon en rik källa till flavonoider, som är en kraftfull antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen som hjälper till i kampen mot åldrande och kroniska sjukdomar.

En betydande fördel med nyponfrukt, när det gäller sammansättning, är också dess mycket höga C-vitamininnehåll. Den innehåller cirka tjugo gånger mer än citrusfrukter och cirka tio gånger mer än svarta vinbär.

I genomsnitt innehåller ett nypon 600-1000 mg C-vitamin per 100 g. Intressant nog finns det en sort som innehåller så mycket som 3500 mg C-vitamin i 100 g fruktjuice. Vildrosen är onekligen en av de växter som innehåller mest av detta vitamin, så om du letar efter produkter som, även i små mängder, ger ett rejält tillskott av C-vitamin är Rosa canina perfekt för detta.

Värdefulla komponenter som finns i nypon för hälsan är:

 • flavonoider (isoquercetin, quercetin, rutin, astragalin),
 • karotenoider (betakaroten, zeaxantin, lykopen, lutein),
 • Antocyaniner,
 • vitaminerna B1, B2, B3, B6,
 • folsyra,
 • pektin,
 • Galaktolipider,
 • organiska syror (citronsyra och äppelsyra),
 • tanniner,
 • vitamin A,
 • E-vitamin,
 • vitamin K,
 • Karotenoider,
 • mineraler: järn, kalium, magnesium, kisel, kalcium.

Dessutom innehåller de nyponfrön som nyponoljan framställs av omega 3- och omega 6-syror, som är värdefulla för hälsan.

Nypon för immunitet

 Torkade nypon

Nypon innehåller C-vitamin i mycket höga doser, som absorberas mycket bra av kroppen, och det är välkänt att när det används regelbundet under en lång tidsperiod stöder detta vitamin processen med att bygga upp naturlig immunitet och påskyndar kroppens immunsvar när patogener invaderar. Detta resulterar i en lägre känslighet för förkylningar och infektioner av olika slag och mindre frekventa sjukdomsfall.Detta resulterar i en lägre känslighet för förkylningar och infektioner av olika slag och en lägre incidens, samt en kortare varaktighet och mindre intensitet av symtom när en förkylning eller infektion inträffar.

Förutom C-vitamin innehåller nyponet ett antal andra komponenter som stöder immunförsvaret: flavonoider, karotenoider, B-vitaminer och antocyaniner.

Nypon stöder immunförsvaret på flera sätt:

 • tätar blodkärlen och skyddar dem mot patogener,
 • blockerar spridningen av fria syreradikaler som orsakar oxidativ stress på celler och skadar dem,
 • har en stärkande och vitaliserande effekt på kroppen och hämmar åldrandeprocessen,
 • Hämmar tillväxten av virus och bakterier,
 • är en källa till kostfibrer som ger näring åt de goda bakterier som utgör tarmens mikroflora och som har stor betydelse för immunförsvaret,
 • bidrar till att reglera inflammatoriska reaktioner och minska nivåerna av proinflammatoriska cytokiner, vilket minskar inflammationen,
 • bidrar till att skydda slemhinnorna, som utgör ett försvar mot virus och mikroorganismer,
 • Stödjer bildandet av antikroppar,
 • stimulerar aktiviteten hos immunceller.

Nyponrosfrukt – läkande egenskaper

Förutom att stärka kroppens försvarsmekanismer uppvisar nypon också ett rikt spektrum av andra hälsofrämjande egenskaper, inklusive:

 • stödjer matsmältningssystemets funktion, reglerar matsmältningen, bekämpar buksmärtor och diarré,
 • hjälper till att återställa slemhinnor, inklusive magslemhinnan,
 • har en positiv effekt på leverfunktionen och skyddar dess celler från skador,
 • har en vätskedrivande effekt, förbättrar reningen av urinvägarna, motverkar förökning av mikroorganismer i urinvägarna,
 • På grund av sina starka antiinflammatoriska egenskaper i ledstrukturer är det extremt användbart vid artrit och artros,
 • Förebygger osteoporos, påskyndar regenerering av ledbrosk,
 • är rikt på antioxidanter, vilket gör det till ett värdefullt stöd för personer som utsätts för frekvent kontakt med skadliga faktorer, t.ex. smog, cigarettrök och kemikalier,
 • Inaktiverar reaktiva syreföreningar och motverkar cellmutation, vilket ger cancerhämmande egenskaper,
 • har kolagogiska och kramplösande egenskaper, stödjer gallgångarna,
 • har en positiv effekt på njurfunktionen och hjälper till att filtrera njurarna,
 • när den används i aromaterapi har rosenolja en lugnande, anti-stress, anti-depressiv och avslappnande effekt,
 • hjälper till att avgifta kroppen från skadliga ämnen,
 • har en sammandragande effekt, påskyndar vävnadsregenerering,
 • stöder cirkulationssystemet, tätar och gör blodkärlen mer flexibla, har en positiv effekt på blodkoagulering, hjälper till att normalisera blodtrycket,
 • nyponolja lindrar huvudvärk.

Hur och när ska man använda nypon?

 nypon tillsammans med nyponolja

Nypon är ett mångsidigt sätt att förbättra hälsan. Den hjälper till vid problem med levern, njurarna, gallgångarna, matsmältningssystemet, hjärtat och högt blodtryck.

Den fungerar bra vid ansamling av gifter i kroppen, användning av stimulantia, försvagat immunförsvar, brist på vitalitet och hög mottaglighet för sjukdomar. Det är också ett bra val för dåliga dieter och näringsbrister. Det är också värt att ta till under höst- och vintersäsongen för att stärka kroppen och minska känsligheten för förkylningar.

Nypon finns kommersiellt tillgängligt i många former. Vi kan välja mellan: nyponjuice, torkade nypon, sirap och droppar som innehåller nyponextrakt, samt en hel rad kosttillskott i kapslar och tabletter. Ett sådant preparat med nypon är NuviaLab Immune. Det är en beredning med flera ingredienser för att förbättra immunförsvaret, som förutom nypon också innehåller många andra värdefulla ingredienser för att stödja immunförsvaret.

När ska man skörda nypon?

Nypon skördas vanligtvis på hösten, när de är ordentligt mogna. Den optimala tiden är från augusti till oktober. Under denna period får frukten sin fulla smak, färg och näringsvärde.

Mogna nypon är intensivt röda, har en jämn nyans, ett glänsande, friskt skal och är medelhårda. Om frukten redan är mycket mjuk, skrynklig och brunaktig är den övermogen.

Hur gör jag nyponte?

Häll 1 tesked torkade nypon i en ofullständig kopp med mycket varmt, men inte kokande, vatten. Täck över och låt dra i 10 minuter. Sila av. Drick nyponinfusioner 2-3 gånger om dagen.

Nypon – kulinariska tillämpningar

Färska nypon kan användas för att göra hälsofrämjande juicer, sirap, vin och medicinska tinkturer. Nypon är också perfekta för att göra hemlagad sylt, konserver och bakverk. Nyponsylt eller nyponmarmelad används ofta för att fylla munkar.

Nypon i kosmetika

Vildrosen används ofta för att förbättra hudens tillstånd, och den har visat sitt värde som en vitaliserande, närande, regenererande och förskönande ingrediens. De råvaror som används i kosmetika är blommor, frukter och frön. Rosens frön används för att producera en olja som är extremt värdefull för huden.

Tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin stimulerar vildros syntesen av kollagen som ansvarar för hudens fasthet och elasticitet. C-vitamin tillsammans med karotenoider gör huden ljusare, motverkar missfärgningar och ger en strålande, jämn hudton.

E-vitamin i nypon saktar ner hudens åldrandeprocess. Vitamin A stärker hudens skyddande funktioner. Flavonoider har en gynnsam effekt på blodkärlen och neutraliserar fria radikaler som är skadliga för huden, medan organiska syror hjälper till att exfoliera död hud, stimulerar förnyelseprocesser och säkerställer en vital hud.

Nypon uppskattas i hemmabehandlingar främst som bas för masker. För en sådan mask kan färska nypon användas, blandas med naturlig yoghurt eller olivolja och appliceras på ansiktet. Torkade nypon kan också användas – häll varmt vatten över 1 matsked torkade nypon, låt rinna av, tillsätt lite olivolja och applicera på ansiktet.

Nyponolja fungerar också bra som ingrediens i hemgjorda masker. Kombinera 1 tesked olja med grön lera och blanda noggrant, applicera sedan den resulterande uppslamningen i ansiktet.

Nyponfröolja kan också användas som en hemlagad skrubb. Blanda helt enkelt en liten mängd med brunt socker eller kaffesump. Du kan också göra en skrubb av pulveriserade nyponfrön, som du blandar med yoghurt eller kärnmjölk.

En hemmagjord ansiktstonic kan också göras av blombladen från nypon och av torkade nyponfrukter.

Källor:

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35897912/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36838668/
 • https://www.healthline.com/health/rosehip-oil-benefits
 • https://www.healthline.com/nutrition/rose-hips
 • https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea

Category: Hälsa

Article by: admin