Blodtryckssänkande örter hjälper till att på ett naturligt sätt normalisera en av de viktigaste indikatorerna på kroppens tillstånd, nämligen blodtrycket. Hypertoni är ett av de vanligaste hälsoproblemen och drabbar allt yngre människor. Mycket ofta underskattas högt blodtryck, vilket det inte borde göra. Det hotar inte bara vårt hjärta utan även andra organ och ökar risken för allvarliga komplikationer som stroke eller hjärtinfarkt. Upptäck de 10 bästa örterna för att sänka blodtrycket som kan ge ett alternativ eller stöd till vanliga läkemedel mot högt blodtryck.
Innehåll
- 1 Vad är blodtryck och när kan vi prata om högt blodtryck?
- 2 Varför är det viktigt att få ett normalt blodtryck så snart som möjligt?
- 3 Konsekvenser av obehandlat högt blodtryck
- 4 Hur kan man sänka blodtrycket?
- 5 Örter för att sänka blodtrycket
- 6 Hagtorn
- 7 Mistel
- 8 Vanlig vinruta
- 9 Söt sirap
- 10 Vildros
- 11 Fänkål
- 12 Europeisk oliv
- 13 Havtorn
- 14 Kamomill
- 15 Söt balsam
- 16 Safflor
- 17 Vilket är bäst – enstaka örter eller blandningar av flera örter mot högt blodtryck?
Vad är blodtryck och när kan vi prata om högt blodtryck?
Blodtrycket är blodets kraft mot artärernas väggar. När hjärtat drar ihop sig pressar det ut blodet, som sedan fördelas genom artärerna och sedan återvänder via venerna till hjärtat. Ett tillräckligt högt blodtryck gör att blodet kan transporteras genom hela kroppen och på så sätt förse alla celler, vävnader och organ med syre och näringsämnen. Värdet på det arteriella blodtrycket påverkas av hjärtmuskelns sammandragningskraft och artärkärlens sammandragningskraft och diastole.
Blodtrycksmätningen presenteras genom en kombination av två värden. Dessa är maximivärdet (hjärtats sammandragning, dvs. det ögonblick då en ny portion blod når artärerna), det s.k. systoliska trycket, och minimivärdet (hjärtats diastole, dvs. intervallet mellan på varandra följande blodvågor från hjärtat).
Det normala blodtrycket är:
- systoliskt tryck – 100-139 mmHg,
- diastoliskt tryck – 60-89 mmHg.
Det optimala blodtrycket är 120/80 mmHg.
Vid högt blodtryck är blodtrycket högre än 140/90 mmHg.
Hypertoni kan ha 3 olika grader:
- hypertoni grad 1, mild – 140-159/90-99 mmHg,
- hypertoni i steg 2, måttlig – 160-179/100-109 mmHg
- hypertoni i steg 3, svår – högre än 180/110 mmHg.
Varför är det viktigt att få ett normalt blodtryck så snart som möjligt?
De vanligaste symtomen på för högt blodtryck är smärta i bakhuvudet, tryck i huvudet, en bultande känsla i huvudet, yrsel, tinnitus, illamående, synproblem, sömnproblem och snabb trötthet.
För personer med tendens till högt blodtryck och alla människor i mogen och äldre ålder bör regelbunden övervakning av denna viktiga hälsoparameter, blodtrycket, vara en prioritet.
Om resultatet av en blodtrycksmätning regelbundet överstiger 140-159/90-99 mmHg, är det värt att konsultera din läkare. I många fall kan naturliga huskurer för att sänka blodtrycket också vara till stor hjälp.
Kom ihåg att ett för högt blodtryck kräver att vi snabbt ingriper och vidtar systematiska åtgärder för att sänka det. Om vi underskattar problemet kommer det att öka.
Konsekvenser av obehandlat högt blodtryck
Det är inte utan anledning som högt blodtryck kallas för den tysta mördaren. Även om det utvecklas långsamt, utan några akuta symtom till en början, börjar det gradvis förstöra cirkulationssystemet och orsaka förödelse i kroppen.
Obehandlat högt blodtryck kan bland annat leda till:
- hjärtinfarkt
- stroke
- ischemisk hjärtsjukdom (kranskärlssjukdom)
- hjärtmuskelsvikt,
- ateroskleros,
- Synnedsättning och till och med blindhet,
- njursjukdom.
Vid upprepade fall av förhöjt blodtryck är det nödvändigt att se över sin livsstil, t.ex. genom att byta till en hälsosammare kost, börja röra på sig, sköta sin sömnhygien och undvika stimulantia som cigaretter och alkohol. Det finns många läkemedel mot högt blodtryck på apoteken, men de är receptbelagda.
Det saknas inte heller växtbaserade läkemedel som hjälper till att stabilisera blodtrycket. Förutom att de sänker blodtrycket har de också andra positiva effekter, t.ex. normaliserar de hjärtrytmen och balanserar kolesterolnivåerna. Vid regelbunden användning under en längre tid kan man förvänta sig tillfredsställande resultat.
Hur kan man sänka blodtrycket?
Det finns inget recept som passar alla för att sänka blodtrycket. Varje organism är annorlunda och reagerar olika på olika ämnen, därför är det viktigt att hitta en behandling som är anpassad till individuella behov. Orsakerna till högt blodtryck varierar också. Att hitta dessa orsaker och eliminera dem bör utan tvekan vara det första steget för att permanent upprätthålla normalt blodtryck.
Örter för att sänka blodtrycket
Även om standardmedicinering mot högt blodtryck kan vara ett mycket effektivt stöd, är det inte alltid nödvändigt. Naturliga terapier, inklusive örter med hypotensiva effekter, har nyligen blivit alltmer populära. De kan vara ett effektivt alternativ till läkemedel, särskilt vid mildare former av högt blodtryck eller när blodtryckstoppar inträffar sporadiskt. Vilka örter för att sänka blodtrycket är värda att ägna särskild uppmärksamhet åt?
Hagtorn
Hagtornets frukter och blommor spelar en viktig roll inom naturmedicinen, främst på grund av deras gynnsamma effekter på hjärtfunktionen och hälsan i hela det kardiovaskulära systemet. Det stora utbudet av fytonäringsämnen som finns i hagtorn leder till en minskning av alltför högt blodtryck. Den huvudsakliga verkningsmekanismen för hagtorn är vasodilatation och diastolisk verkan. Genom denna aktivitet förbättrar örten blodflödet, slappnar av de släta musklerna i blodkärlen och minskar kärlmotståndet.
Aktiva komponenter i hagtorn såsom flavonoider, klorogensyra, procyanidiner, antocyaniner, omega 3-syror, flavonglykosider spelar en viktig roll i vasodilatationen. Hagtorn ökar också produktiviteten i hjärtmuskeln, vilket gör att den pumpar blod mer effektivt. Örten bidrar också till att stabilisera kolesterolnivåerna i blodet samt till att täta och göra blodkärlen mer flexibla.
Mistel
Mistel är en av de ledande örterna för att sänka blodtrycket och förbättra hjärt-kärlfunktionen. Den innehåller ett antal fytokemikalier, inklusive glykosider, saponiner, biogena aminer, polyfenoler och fenolsyror, genom vilka den vidgar blodkärlen och minskar blodtrycket på artärväggarna, vilket resulterar i en minskning av blodtrycket. De alkaloider som finns i misteln har en lugnande och stärkande effekt på hjärt-kärlsystemet, vilket också stabiliserar blodtrycket.
Fenolacider, inklusive klorogensyra, bidrar till kärlvidgning genom att stimulera kväveoxidproduktionen, vilket bidrar till att sänka kärlmotståndet och blodtrycket. Flavonoider, som quercetin och luteolin, har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som bidrar till att skydda blodkärlen från skador. De förbättrar också kärlväggarnas elasticitet och har en diastolisk effekt på blodkärlens glatta muskler.
Mistelextrakt sänker ett alltför högt blodtryck och normaliserar samtidigt hjärtat, ökar dess kontraktilitet och vidgar kranskärlen. Dessa egenskaper gör att hjärtat och cirkulationssystemet kan arbeta mer effektivt.
Vanlig vinruta
Bland de effektiva örterna för att sänka blodtrycket finns också vanlig jute, ett mångsidigt naturläkemedel för många sjukdomar som är känt sedan urminnes tider. Ruta är rik på eterisk olja, alkaloider och flavonoider, inklusive rutin och quercetin, som ger ett kraftfullt stöd för det kardiovaskulära systemet.
Flavonoider som finns i rue har en stark antioxidant effekt, skyddar blodkärlen från skador, förbättrar perifer cirkulation, fungerar som enDe skyddar blodkärlen från skador, förbättrar den perifera cirkulationen, har en avslappnande effekt på blodkärlen och förbättrar elasticiteten i deras väggar, vilket bidrar till en minskning av blodtrycket.
Den eteriska oljan som finns i rue har lugnande och stärkande egenskaper för nervsystemet. Genom att minska stress och spänningar kan denna olja ha en blodtryckssänkande effekt, särskilt hos personer som är benägna att få nervösa förhöjningar.
Söt sirap
Att dricka infusioner av örten Sweet Cordial är en metod för att försiktigt sänka blodtrycket, samtidigt som nervsystemets aktivitet minskar och hjärtrytmen normaliseras. De blodtryckssänkande och cirkulationsförbättrande beståndsdelarna i örten är: hjärtglykosider, flavonoider, tanniner, alkaloider, fytosteroler, organiska syror, triterpener.
Den hjärtliga örten har en effekt på blodkärlen, ökar deras kapacitet, slappnar av dem och gör deras väggar mer flexibla. Dessutom bidrar örten till att öka blodtillförseln till hjärtat, reglera hjärtrytmen och förbättra blodflödet i kranskärlen. Detta gör att hjärtmuskeln kan arbeta mer effektivt. Tillsammans med att sänka blodtrycket och stärka hjärtat tar cordial hand om den mentala sfären. Det minskar ångest och oro, lugnar och hjälper dig att somna snabbare.
Vildros
Vildros är en av de mest populära örterna som används för att reglera blodtrycket, stärka och försegla blodkärlen samt ge antioxidantskydd för hjärtat och hela cirkulationssystemet. Nyponet är rikt på C-vitamin, flavonoider, karotenoider, K-vitamin, B-vitaminer, E-vitamin, linolsyra, organiska syror, pektin och andra ämnen, tack vare vilka det har en blodtryckssänkande effekt.
Tack vare sitt rika innehåll av C-vitamin ökar nypon effektivt blodkärlens elasticitet. Organiska syror, bl.a. äppelsyra och citronsyra, samt de många flavonoider som finns i nypon har en avslappnande effekt på den glatta muskulaturen i blodkärlen, vilket leder till att kärlmotståndet och blodtrycket minskar. Nypon har dessutom vätskedrivande egenskaper, vilket bidrar till att avlägsna överflödig vätska från kroppen och minskar volymen och mängden blod i kroppen och lindrar kärlträngsel. På så sätt bidrar det också till att sänka blodtrycket.
Fänkål
Bland örterna för högt blodtryck är det värt att notera den något mindre välkända, men effektiva, effektiva och starkt hälsofrämjande växten fänkål, eller fänkål. Genom att tugga frön från denna ört ökar utsöndringen av nitriter i saliven, vilket i sin tur bidrar till en sänkning av blodtrycket.
Dessutom är fänkål rik på mineraler, särskilt kalium, som spelar en viktig roll för att reglera blodtrycket. Detta element bidrar till att upprätthålla kroppens elektrolytbalans och säkerställer bättre kontroll av vätskevolymen i kroppen. Det minskar ett alltför högt systoliskt och diastoliskt blodtryck, samtidigt som det förbättrar nervsystemets funktion. Det har också en inverkan på normaliseringen av hjärtfunktionen.
Europeisk oliv
Europeisk oliv är en uppskattad del av medelhavsdieten på grund av dess många hälsofördelar, bland annat dess förmåga att sänka blodtrycket. De viktigaste komponenterna i den europeiska oliven som har en blodtryckssänkande effekt är polyfenoler och omega 3-fettsyror. En konstant närvaro av omega 3-fettsyror i kosten är ett av de bästa sätten att normalisera blodtrycket på ett naturligt sätt.
En annan värdefull ingrediens som ingår i den europeiska oliven är oleuropein. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar blodkärlen från skador orsakade av fria radikaler. Förutom att normalisera blodtrycket och förbättra blodflödet i kranskärlen har europeisk oliv också många andra värdefulla egenskaper, t.ex. att sänka LDL-kolesterolfraktionen, minska bildandet av aterosklerotiska plack och stärka hjärtmuskeln.
Du hittar europeiskt olivextrakt tillsammans med många andra ingredienser med blodtrycks- och kolesterolnormaliserande effekter i kosttillskottet Lipid Control Plus.
Havtorn
Havtorn är en växt med kraftfull hälsofrämjande potential. Tack vare dess gynnsamma effekter på blodtrycket och andra fördelaktiga egenskaper blir den alltmer populär bland anhängare av en hälsosam livsstil. De viktigaste komponenterna i havtorn, tack vare vilka örten visar positiva effekter på hjärt-kärlsystemet, är många flavonoider (inklusive quercetin, rutin och isocquercetin), omättade fettsyror, vitamin C, vitamin E, magnesium, kalium, zink, antocyaniner och fytosteroler.
Havtorn stärker och gör blodkärlen mer elastiska och minskar överdriven spänning i kärlen, vilket ökar deras kapacitet och genomströmning och jämnar ut blodtrycket. Växten stöder också hjärtats funktion, ökar dess blodtillförsel och hjälper till att normalisera kolesterolnivåerna i blodet.
Kamomill
Kamomill innehåller en hög dos flavonoider, eteriska oljor, C-vitamin, fenolsyror, slemämnen och fytosteroler. Kamomillte har en avslappnande effekt på glatt muskulatur och främjar avslappning i hela kroppen, såväl som i sinnet. Genom sin lugnande och avslappnande effekt bidrar kamomill till att minska överdriven spänning i blodkärlen och sänka alltför högt blodtryck. Kamomill är också ett sätt att skydda hjärtmuskeln och förbättra cirkulationen.
Söt balsam
Melissa verkar främst på nervsystemet och har en lugnande och avslappnande effekt, men den kan också bevisa sig som en tryckört. Den minskar stress och överdriven spänning, vilket kan bidra till att sänka blodtrycket, särskilt hos personer som lider av högt blodtryckhögt blodtryck relaterat till frekvent kontakt med stressfaktorer och upplever tillstånd av överdriven nervös spänning.
Den eteriska oljan som finns i citronmeliss har en avslappnande effekt på blodkärlens släta muskler. Detta gör kärlen mer genomsläppliga, vilket leder till en minskning av kärlmotståndet och blodtrycket.
Safflor
Safflor är en ört med lång tradition inom naturmedicinen. Dess effekt på att sänka blodtrycket och förbättra cirkulationen beror främst på dess höga koncentration av bioaktiva ämnen som glykosider, flavonoider, lignaner, steroider, polyacetylener, fytosteroler, polysackarider.
Tack vare de fytokemikalier som finns i safflor minskar spänningen i artärväggarna och vidgar blodkärlen, vilket normaliserar blodtrycket. Det förbättrar blodflödet, förhindrar bildandet av blodproppar och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Safflorolja stabiliserar kolesterolnivåerna och förhindrar bildandet av aterosklerotiska lesioner.
Vilket är bäst – enstaka örter eller blandningar av flera örter mot högt blodtryck?
Är det värt att använda infusioner av en enda ört för blodtryck, eller är det bättre att satsa på kompositioner med flera ingredienser? Det finns inget entydigt svar här. Varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar, och det slutliga beslutet beror på individuella preferenser, hälsostatus och den terapeutiska effekten av specifika växtbaserade råvaror.
De främsta fördelarna med att använda örter individuellt är att det går snabbt och enkelt att göra infusioner och att det är möjligt att övervaka effekterna av en viss växt på kroppen. Däremot är den största nackdelen den begränsade effekten på kroppen (färre aktiva ingredienser än med blandningar).
Fördelen med blodtryckssänkande örtblandningar är framför allt en mer komplett och omfattande effekt (de enskilda komponenterna i blandningen kompletterar varandra). Nackdelen med blandningar är risken för olämpligt urval och möjligheten till ogynnsamma interaktioner mellan enskilda komponenter.