Depositphotos 314294506 S

Örter för tarmen – vilka örter är bäst för tarmrengöring, tarmdivertikulos och andra tarmbesvär?

En ohälsosam kost, en oregelbunden livsstil och svår stress är faktorer som ofta har en negativ inverkan på tarmens tillstånd, vilket leder till en rad sjukdomar som divertikulos, irritabelt tarmsyndrom eller störningar i tarmens rörlighet.leder till en rad olika sjukdomar som divertikulos i tjocktarmen, irritabel tarm eller störningar i tarmens rörlighet. Tarmproblem går hand i hand med ämnesomsättningsstörningar, ansamling av avlagringar i tarmen, ansamling av gifter samt matsmältningsstörningar, smärta, kramper och försämrad sinnesstämning. Växtbaserade behandlingar är ett effektivt sätt att förbättra tarmarnas tillstånd och få dem att fungera bättre.

Det finns ett brett utbud av medicinalväxter som har en gynnsam effekt på tarmarnas tillstånd och funktion, men innan man tar till dem är det värt att ta reda på vilken ört som är indicerad för en viss åkomma. Inte alla växter har samma effekt på tarmarna. Vilka örter ska man nå för särskilda tarmproblem?

Tarmarnas roll i matsmältningsprocessen, tarmarnas betydelse för kroppens arbete

Depositphotos 677019946 S

Tarmarna spelar en viktig roll i matsmältningen, men de har också ett viktigt inflytande på andra kroppsfunktioner. Inuti dem sker bearbetning och nedbrytning av intagen mat till mindre partiklar och sedan till enskilda näringsämnen som vitaminer, mineraler, aminosyror. I tunntarmen absorberas dessa komponenter så att de kan transporteras till vävnader och organ i nästa steg.

Tarmarna utför också ett antal andra uppgifter, till exempel produktion av hormoner och matsmältningssafter, upptag av vatten från intagen mat och blandning av matinnehåll och förflyttning av det mot ändtarmen. Tjocktarmen ansvarar för utsöndringen av matrester och metaboliska biprodukter från kroppen.

Tarmen spelar också en viktig roll när det gäller att upprätthålla kroppens mikrobiella balans. Det är här som bakteriestammar som är bra för vår hälsa etablerar sig. De bildar det så kallade mikrobiomet, eller mikrobiota eller tarmfloran.

Tarmfloran har många funktioner, bland annat hjälper den till att smälta maten och syntetisera vitaminer, stimulera immunförsvaret och delta i kampen mot skadliga bakterier och andra patogener.

Det bör också betonas att tarmen har en viktig eliminationsfunktion som hjälper till att avlägsna skadliga ämnen från kroppen. Rengöring av tarmarna är mycket viktigt för att upprätthålla matsmältningssystemets hälsa och för att förebygga olika hälsoproblem, t.ex. allergier, hudbesvär och leversjukdomar.

Tarmarnas betydelse för kroppens arbete och välbefinnande är enorm, så det är värt att ta hand om deras korrekta arbete och stödja dem, främst genom en hälsosam, balanserad kost utan skräpmat. Behandlingar med örter är också utmärkta.

Örter för tarmen – vid vilka åkommor kan de visa sig vara en ovärderlig livlina?

I både västerländska och österländska kulturer har örter använts sedan urminnes tider som botemedel mot många åkommor. Bland annat används de som naturläkemedel för att hjälpa till att behandla tarmbesvär. Tack vare deras lugnande, antiinflammatoriska, skyddande, tonande, avslappnande, stimulerandeoch andra värdefulla effekter kan de ge ovärderligt stöd i kampen mot sjukdomar som:

 • divertikulos
 • irritabelt tarmsyndrom,
 • tarmföroreningar,
 • försvagad intestinal peristaltik,
 • inflammatorisk tarmsjukdom,
 • överdriven intestinal peristaltik.

Örter har en stödjande effekt på tarmfunktionen, förbättrar tarmhälsan och skyddar tarmarna från skadliga faktorer. Rätt utvalda medicinalväxter kan både lindra akuta symtom, förbättra matsmältningsprocessen och skydda tarmarna från framtida tillstånd .

Både enskilda örter och örtblandningar kan vara en effektiv behandlingsform för tarmproblem. Vad vi bör komma ihåg, oavsett valet av växtbaserade råvaror, är det alltid viktigt att hålla sig till rätt dosering och att använda örter regelbundet under en lång tidsperiod.

Örter som är till hjälp vid behandling av irritabelt tarmsyndrom

Depositphotos 461794166 S

Irritable bowel syndrome (IBS) är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av kroniska tarmstörningar och ökad reaktivitet. De huvudsakliga symtomen är svår smärta i nedre delen av buken, förändrade tarmrörelser, förändrat utseende på avföringen, uppblåst buk och frekvent diarré eller förstoppning.

Att systematiskt använda rätt örter kan vara ett värdefullt stöd för att stabilisera tarmfunktionen, minska tarmens reaktivitet och lindra obehagliga besvär.

Effektiva örter som kommer att fungera bra för irritabelt tarmsyndrom är:

 • Blåbärsfrukt – särskilt användbar vid irritabelt tarmsyndrom, under vilket diarré ofta förekommer. Det tätar slemhinnan i magen och tarmarna, saktar ner de peristaltiska rörelserna i tarmarna och hämmar diarré.
 • Aubergine och Psyllium-groblad – särskilt användbara vid irritabelt tarmsyndrom, under vilket förstoppning ofta förekommer. Dessa örter stimulerar peristaltiska rörelser i tarmarna och underlättar tarmrörelsen. Dessutom har de en skyddande effekt på tarmslemhinnan. De finns ofta tillsammans i form av så kallade vitala fibrer.

Upptäck en högkvalitativ vital fiber berikad med en uppsättning värdefulla ingredienser: Fibre Select

 • Rölleka – hjälper till att återställa skadade tarmslemhinnor. Den har antibakteriella, antiinflammatoriska, diastoliska effekter på den glatta muskulaturen i mag-tarmkanalen samt karminativa, smärtstillande, sammandragande och antiblödande effekter.
 • Mynta – har kramplösande effekter på tarmens glatta muskulatur, lindrar buksmärtor och tarmkramper. Minskar tarminflammation och hjälper matsmältningen.
 • Kamomill – har antiinflammatoriska, lugnande och antibakteriella egenskaper. Hjälper till att reglera tarmens bakterieflora. Genom att verka kramplösande minskar den smärtan och kramperna som uppstår vid irritabelt tarmsyndrom.
 • Melissa – har en lugnande effekt på matsmältningssystemet, vilket minskar uppblåsthet, kramper och buksmärta. Främjar förbättrad matsmältningskomfort. Samtidigt stöder det nervsystemet och har en lugnande effekt.
 • Calendula – uppvisar antiinflammatoriska och regenerativa egenskaper i tarmslemhinnan, stöder matsmältningsprocesser och lindrar buksmärta.
 • Marshmallow – har en skyddande effekt på tarmslemhinnan, hjälper till att lindra irritation och inflammation. Ger lindring av tarmproblem, buksmärtor och tarmkramper.

Örter för divertikulos i kolon

 Psylliumfröskal och äggplanta

Divertikulos i tarmen är förträngningar eller utbuktningar i slemhinnan i tjocktarmens väggar. De kan orsaka obehagliga besvär som smärta, kramper, onormala tarmrörelser, förstoppning, uppblåsthet, obehag i buken och problem med matsmältningen.

Den främsta orsaken till divertikulos är en ohälsosam kost som baseras på högprocessad mat och innehåller för lite fibrer.För lite fibrer, otillräckligt vätskeintag och avvikelser i mikrobiotan.

Lämpligt utvalda örter lindrar de ihållande symtomen på divertikulos och förbättrar matsmältningsprocessen. De stöder också regenerationen av tarmslemhinnan och skyddar våra tarmar från irritation.

Bland de mest effektiva örterna för divertikulos i tarmarna är:

 • Psylliumfrön – rik på kostfiber, psylliumfrön reglerar tarmperistaltiken, förhindrar tarmtryck, skyddar tarmslemhinnan och minskar risken för ytterligare divertikulabildning.
 • Fänkål – har starka lindrande, karminativa och antiinflammatoriska egenskaper, tack vare vilka denDen motverkar också bildandet av nya divertiklar. Det förhindrar också bildandet av nya tarmdivertikler.
 • Aubergineskal – tack vare sitt höga fiberinnehåll förbättrar aubergineskal tarmens rörlighet, förebygger förstoppning och normaliserar tarmtömningen. De minskar risken för ytterligare divertikulos och stimulerar processen att rena kroppen från avlagringar och toxiner.
 • Aloe Vera – har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter, lindrar tarmsmärta, förebygger obehag i matsmältningen, förebygger infektioner och blödningar i matsmältningskanalen. Minskar risken för divertikulos, har en sammandragande effekt och främjar vävnadsregenerering.
 • Kummin – stimulerar utsöndringen av matsmältningssafter och förebygger därmed matsmältningsbesvär som matsmältningsbesvär, gaser, flatulens och buksmärtor. Den har en diastolisk effekt och normaliserar de peristaltiska rörelserna i tarmarna.
 • Läxfrö – är rikt på kostfibrer och lignaner som främjar matsmältningen och reglerar tarmens peristaltik. Det minskar inflammation i matsmältningssystemet, minskar tarmspasmer och andra tarmbesvär, har en skyddande effekt och minskar processen med tarmdivertikulos.

Örter för tarmrengöring

 groblad

Dagens livsstil och ohälsosamma kost resulterar ofta i ansamling av toxiner och avlagringar i tarmarna, vilket i sin tur leder till metaboliska störningar, svaghet, kronisk trötthet och andra sjukdomar.

Vissa örter, på grund av sina starka avgiftningsegenskaper, stöder aktivt tarmrengöringsprocessen, eliminerar skadliga ämnen och återställer balansen i kroppen. Det finns en rad örter med laxerande effekt bland dem (t.ex. senescence), men dessa bör inte användas för ofta (högst 2-3 gånger i veckan).

Tarmrengörande örter som är särskilt värda att uppmärksamma är:

 • Seneses – har en laxerande effekt och hjälper därmed till att avlägsna toxiner och osmält matrester från tarmarna. Den stimulerar tarmens maskrörelser, reglerar tarmtömningsprocessen och förhindrar förstoppning.
 • Maskros – har en kolagogisk effekt, stimulerar utsöndringen av magsaft, förbättrar matsmältningen, stimulerar utrensning av toxiner. Den förbättrar ämnesomsättningen och stöder avgiftningsprocessen i tarmarna och levern. Det visar också antiinflammatoriska effekter och hjälper till att regenerera tarmslemhinnan.
 • Buckthorn – är en av de mest använda örterna för matsmältningsbesvär. Den har en laxerande effekt, reglerar matsmältningsprocessen, förbättrar tarmens peristaltik och underlättar avlägsnandet av gifter från kroppen.
 • Lansbladig groblad – stabiliserar matsmältningssystemets funktion, har en lugnande och antiinflammatorisk effekt. Den stimulerar också processen med tarmrengöring från avlagringar och toxiner och hjälper till att reparera skador på slemhinnan i matsmältningssystemet.
 • Marshmallow – har en skyddande effekt, lindrar irritation i tarmslemhinnan, stimulerar peristaltiska rörelser i tarmarna och stöder processen för att rena dem från toxiner och ackumulerade avlagringar. Den har en antiinflammatorisk effekt och normaliserar matsmältningskanalen.

Örter som förbättrar tarmens peristaltik, örter mot förstoppning

 Fänkålsfrö

Tarmperistaltik är tarmarnas förmåga att utföra de maskliknande rörelser genom vilka smält mat rör sig genom matsmältningskanalen mot ändtarmen. Om denna process försvagas kan det leda till förstoppning, uppblåsthet, gaser och buksmärtor samt till att det bildas avlagringar i tarmen.

Det finns ett antal örter som effektivt stimulerar tarmens peristaltik, och dessa är:

 • Salvia – påskyndar tarmens rörlighet och stimulerar utsöndringen av matsmältningssafter, vilket motverkar förstoppning och matsmältningsbesvär. Den har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper som hjälper till att bekämpa gastrointestinala infektioner. Den har också en avslappnande effekt på tarmens glatta muskler, vilket motverkar känslan av obehag i bukhålan.
 • Fänkål – innehåller stora mängder eterisk olja, som stimulerar tarmens peristaltik genom att stimulera de mjuka musklerna i matsmältningskanalen. Den har också en lugnande effekt på matsmältningssystemet, vilket förbättrar matsmältningsprocessen och underlättar tarmrörelsen.
 • Anis – innehåller eteriska oljor som stimulerar tarmperistaltiken och underlättar tarmtömningen. Den har en diastolisk effekt, lindrar buksmärtor och stimulerar produktionen av magsaft, vilket gör matsmältningen mer effektiv.
 • Kamomill – har lugnande och antiinflammatoriska egenskaper, stimulerar matsmältningsprocessen och har en diastolisk effekt, vilket förhindrar obehag som följer efter tunga måltider. Den förbättrar tarmens peristaltik, förebygger förstoppning och skyddar tarmarna från irriterande ämnen.

Diastoliska örter för tarmarna

Tarmkramper är en mycket obehaglig upplevelse. De yttrar sig som akuta buksmärtor som uppträder med korta intervall eller en känsla av omväxlande sammandragning och diastole av tarmarna och förändringar i tarmrörelsernas rytm.

Kramper kan orsakas av stress, oregelbundna måltider, överdriven tarmgas, matintolerans, matsmältningsstörningar. För att motverka detta rekommenderas regelbundet intag av kostfibrer, undvikande av mat som orsakar överdriven gasbildning, undvikande av stress och regelbundna måltider.

Örter med avsvällande egenskaper kan också vara till hjälp, t.ex:

 • Pepparmynta – en av de mest effektiva örterna för att minska spänningen i glatt muskulatur i matsmältningssystemet, förbättramatsmältningen (även vid tunga och feta måltider) och ger verklig lindring från smärtsamma, obehagliga tarmkramper och en känsla av fullhet i buken.
 • Kamomill – en örtexpert som lindrar kramper och smärta i mage och tarm och återställer den normala matsmältningsprocessen. Kamomill har dessutom en antiinflammatorisk effekt och hjälper till att reglera tarmcykeln.
 • Kummin – har en diastolisk och luftrörseffekt, hjälper till att eliminera tarmgas och lindrar smärta och kolik. Det är ett värdefullt stöd för matsmältningsbesvär efter uppblåsta, tunga måltider. Det lindrar uppblåsthet och gör att du kan återfå en känsla av komfort i bukhålan.

Örter för tarminflammation

 Ört-te i en kanna och ett glas, tillsammans med färska örter

Inflammatorisk tarmsjukdom är en inflammation i tarmslemhinnan som ofta leder till diarré, blödningar i tarmen och ihållande buksmärtor. Det finns flera örter som kan vara till värdefullt stöd för att förbättra tillståndet i tarmslemhinnan, stimulera läkningsprocessen av tarmskador, lösa inflammation och stabilisera tarmfunktionen.

När det gäller örter som är användbara för tarminflammation, råvaror som:

 • Kamomill – påskyndar regenerering av skadad vävnad, har en lugnande och stärkande effekt, skyddar tarmslemhinnan, ger en normaliserad matsmältning och regelbundna tarmrörelser.
 • Johannesört – lindrar irritation i tarmarna, minskar inflammation, stimulerar gallproduktion och gallflöde, lindrar magkramper, har en milt lugnande effekt, stödjer matsmältningsprocessen.
 • Valerian – har en lugnande effekt, vilket gör det till hjälp för personer som lider av ulcerös kolit på grund av stress och hög nervspänning, det har också en diastolisk effekt och normaliserar matsmältningen.
 • Melissa – lindrar nervös spänning, slappnar av och har samtidigt en diastolisk effekt, lindrar flatulens, hjälper till att stabilisera matsmältningsprocesserna, lugnar tarmfunktionen.
 • Coltsfoot – har en sammandragande effekt, vilket påskyndar regenereringen av skadade och irriterade delar av tarmarna, visar skyddande egenskaper mot magen och tarmarna, har också antiinflammatoriska egenskaper.

Vid tarmbesvär rekommenderas att man dricker örtteer två eller tre gånger om dagen, helst mellan eller efter måltiderna. Örtteer bör konsumeras regelbundet under en lång tidsperiod.

Det är också viktigt att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten varje dag (ca 1,5-2 liter) och att börja äta en hälsosam kost. Det är tillrådligt att regelbundet ta probiotiska produkter (t.ex. kärnmjölk, kefir, yoghurt). Tack vare sitt innehåll av nyttiga tarmbakterier säkerställer de återställandet av en hälsosam mikroflora i tarmarna.

Category: Hälsa

Article by: admin