Depositphotos 98059094 S

Örter för urinvägarna – vad ska man använda mot cystit, inkontinens och andra urinvägsproblem?

Örter är en utomordentlig hälsobringare som har följt människan sedan urminnes tider för att vårda kroppen, inklusive friska urinvägar. Att bekämpa urinvägsinfektioner, ihållande smärta i urinblåsan och inkontinens kan vara svårt, men lyckligtvislyckligtvis finns det många medicinalväxter i naturen som kan visa sig ovärderliga för att bekämpa dessa sjukdomar. Korrekt utvalda och doserade örter för urinvägarna är ett oumbärligt hjälpmedel för cystit och uretrit, liksom problemet med inkontinens. De ger inte bara lindring, utan motverkar också återkommande infektioner, förbättrar funktionen hos de organ som utgör urinvägarna och stödjer generellt vårt immunförsvar. Hur använder du örter för urinvägarna? Vilka växter ska man välja?

Urinvägsbesvär ett vanligt problem

 en kvinna klamrar sig fast vid sin nedre del av buken

Ett område av vår hälsa som tyvärr är alltmer utsatt för problem är urinvägarna. Dessa känsliga strukturer utgör den perfekta miljön för infektioner att utvecklas. Därför är urinvägsinfektioner en allt vanligare företeelse som drabbar både unga och gamla. Urinröret, som är en av de viktigaste länkarna i urinvägarna, blir ofta en grogrund för bakterier och andra patogener. Även urinblåsan kan vara en lämplig miljö för bakterier, på grund av dess specifika struktur som reservoar där urinen lagras.

Urinvägsinfektioner kan uppstå under en rad olika omständigheter. Otillräcklig personlig hygien, användning av offentliga toaletter och psykologiska problem kan vara orsaken. Svag kropp, ohälsosam kost och kronisk förstoppning, eller till och med överdriven stress kan också vara faktorer som är ansvariga för utvecklingen av infektioner. Avvikelser i reproduktionsorganen, prostatatillväxt och hormonella förändringar i kroppen kan också predisponera för dessa obehagliga tillstånd.

Hos yngre personer beror infektioner ofta på att urinvägarna blir kalla (vilket i sin tur beror på att man klär sig för lätt, särskilt under höst och vinter). Ibland är infektioner också relaterade till frekventa byten av sexpartner. Äldre patienter är å andra sidan mer benägna att drabbas av infektioner som beror på kroppens naturliga åldrandeprocess.

Urininkontinens är också ett inneboende problem relaterat till urinvägarna. Orsakerna till detta kan vara flera. Försvagning av bäckenbottenmusklerna (de så kallade Kegel-musklerna), som ansvarar för att kontrollera urinblåsans funktion, är en av de viktigaste faktorerna som leder till detta pinsamma och irriterande problem.

Olika läkemedel används för att bekämpa urinvägsstörningar, vilket inkluderar läkemedel såväl som naturliga lösningar. Som synes blir örter för urinvägarna ett alltmer populärt botemedel mot både infektioner och inkontinensproblem.

Hur fungerar örter för cystit och andra delar av urinvägarna?

Urinvägsinfektioner orsakas oftast av bakterier, mer sällan virus eller svampar, som har trängt in i urinröret och vidare in i urinblåsan, där de har förökat sig och orsakat inflammation. Örter har använts vid behandling av urinvägssjukdomar under lång tid och är, när de doseras korrekt, vanligtvis mycket effektiva för att släcka infektioner. Vid svåra infektioner är det bäst att använda örter samtidigt invärtes (dricka infusioner) och utvärtes (göra sugningar).

De vanligaste symtomen på urinvägsbesvär orsakade av mikroorganismer är täta urinträngningar, tryck på urinblåsan, smärta i nedre delen av buken, smärta och sveda vid urinering, samt feber eller allmän sjukdomskänsla. De rätta örterna hjälper till att lindra alla dessa symtom, samtidigt som de inaktiverar och blockerar ytterligare tillväxt av de bakterier eller andra patogener som är ansvariga för infektionen.

Örter för urinvägsinfektioner visar åtgärder:

  • antiinflammatorisk,
  • desinfektionsmedel, antibakteriell,
  • smärtlindrande,
  • febernedsättande,
  • återställer rätt pH-värde i urinvägarna (vilket förhindrar att bakterier etablerar sig),
  • vätskedrivande (leder till snabbare utrensning av mikroorganismer).

Hur fungerar örter mot urininkontinens?

Urininkontinens är en pinsam och akut åkomma, vars främsta kännetecken är att kontrollen över urinflödet från urinröret störs, vilket leder till ofrivilligt urinläckage. Örter kan ge mycket värdefullt stöd för att lindra inkontinensproblem. Deras verkan är mångfacetterad och handlar främst om att stärka urinvägarna, förbättra deras funktion och återställa regelbundenhet i urinering.

Hur örter lindrar problemet med inkontinens:

  • förbättra muskelfunktionen i urinvägarna,
  • stärka urinvägarnas strukturer,
  • förbättra urinblåsans funktion,
  • med diuretiska egenskaper, förbättra urineringsprocessen,
  • förbättra kontrollen av urinblåsan, minska känslan av plötslig urinträngning,
  • genom att öka produktionen av urin, bidra till att avlägsna mikroorganismer från urinvägarna, rengöra njurarna och urinblåsan,
  • bidra till att avlägsna skadliga ämnen från kroppen, stödja naturlig avgiftning,
  • minska inflammation.

Varför använda örter för urinvägarna?

 Örtinfusion i ett glas, färsk nässla bredvid och en burk med örter

Örtbehandlingar kan vara extremt effektiva för att bekämpa urinvägsinfektioner och inkontinensproblem. Den viktigaste frågan här är regelbundenhet – örter måste konsumeras regelbundet under en längre tid, minst 2 veckor och i många fall längre, för att ge maximalt goda resultat.

Genom att dagligen dricka örter kan stora mängder aktiva substanser ackumuleras i kroppen, vilket i sin tur leder till att de naturliga försvars- och regenereringsmekanismerna stärks och att patogener elimineras från systemet.

I kampen mot ihållande urinvägsbesvär kan växtbaserade kosttillskott med flera element som UrinoFix . De är värda att ta om du behöver starkt stöd för dina urinvägar och om du letar efter ett bekvämare alternativ till klassiska örtinfusioner.

Hur använder man örter för urinvägarna?

När vi använder örter för urinvägarna måste vi komma ihåg att följa de rekommenderade doserna. För små mängder kanske inte har den önskade effekten, medan ett överskott kan vara skadligt för kroppen. Försök därför att bibehålla rätt proportioner när du portionerar ut växtbaserade ingredienser.

Örter för urinvägarna bör användas varje dag, oavsett om det är i form av infusioner och avkok eller kosttillskott. På så sätt säkerställer vi kontinuiteten i deras verkan, vilket kan vara avgörande för att släcka infektioner, reglera urinering och stärka musklerna i urinvägarna. Växtbaserade behandlingar kräver tid för att de medicinska växterna ska integreras i kroppen och börja påverka problemet.

Hur doserar man örter för urinvägarna?

Det rekommenderas generellt att använda en dekokt eller infusion tre gånger om dagen. För mindre allvarliga symtom kan man begränsa sig till att konsumera örter 1-2 gånger om dagen.

Det optimala förhållandet är vanligtvis 1 matsked örter per 1 glas kokande vatten. Det är dock en bra idé att försäkra sig om de rekommenderade portionerna innan man sträcker sig efter en viss ört.

Hur gör man ett blötlägg för urinvägsinflammation?

Brygg helt enkelt en stark infusion av utvalda örter för urinvägsinflammation (t.ex. nässla, ekbark, gullris, salvia, åkerfräken) i en proportion av 5 matskedar örter per 1,5 liter vatten. Låt dra i 15 minuter under lock, sila och häll infusionen i en stor skål med vatten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten (vattnet med örterna ska vara ca 40 grader Celsius). Sitt på skålen i 15 minuter.

Örter för urinvägarna – vilka är de bästa?

För att naturligt stödja urinvägarnas hälsa och eliminera irriterande åkommor som återkommande infektioner, cystit, urinrörsinfektioner eller inkontinens spelar örter en ovärderlig roll. Om du vill att behandlingen ska vara så effektiv som möjligt är det lämpligt att dricka örtinfusioner 2-3 gånger om dagen under en längre tid och dessutom använda blötläggningar.

Det finns en bred och varierad palett av örter för att stödja urinvägarna. Bland de mest populära och anses vara de mest effektiva är den antiinflammatoriska och vätskedrivande nässlan, den antiseptiska ekbarken, den antibakteriella gullriset och den vätskedrivande åkerfräken.

Åkerfräken för urinvägarna

Åkerfräken har vätskedrivande egenskaper som hjälper till att rengöra urinvägarna och förkorta infektionstiden. Det har också en diastolisk och antiinflammatorisk effekt och lindrar smärta. På grund av dess C-vitamininnehåll försurar det urinen, vilket gör det svårt för mikroorganismer att växa och utvecklas. På grund av dess kiseldioxidinnehåll förbättrar det tillståndet i slemhinnorna och främjar regenerering.

Persilja för urinvägarna

Persilja innehåller stora mängder flavonoider, tack vare vilka den ökar produktionen och utsöndringen av urin, hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler och minskar inflammation. Tack vare furanokumariner hjälper den till att bekämpa urinvägsinfektioner snabbare. Det motverkar njursten. Den har också antibakteriella och avgiftande egenskaper.

Vanlig gullris för urinvägarna

Vanlig gullris innehåller fenoliska glykosider, tanniner och saponiner som är värdefulla för urinvägarna. Den har starka antiinflammatoriska, vätskedrivande och antiseptiska egenskaper. Den visar hög effektivitet vid både nedre urinvägsinfektioner (urinblåsa och urinrör) och övre urinvägsbesvär (t.ex. urinvägsinfektion). Den innehåller också värdefulla glykosider, som är viktiga vid behandling av urinvägsinfektioner). Den innehåller också värdefulla fenoliska glykosider.

Björnbär för urinvägarna

En mycket användbar ört vid behandling av urinvägsinfektioner och allmän förbättring av urinvägarna. Den har goda antiseptiska, vätskedrivande och antibakteriella egenskaper. Den motverkar mikroorganismernas vidhäftning till urinblåsans väggar och hjälper på så sätt till att släcka infektionen snabbare.

Nässla för urinvägarna

Har utmärkta antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Den ökar urinmängden och påskyndar därmed avlägsnandet av patogena mikroorganismer från urinvägarna. Tack vare C-vitamin sänker den pH-värdet i urinen (vilket hämmar bakterietillväxten). Det har också en stärkande effekt på hela kroppen. Både infusioner och juice av nässlor är ett utmärkt sätt att förbättra immuniteten.

Enbär för urinvägarna

Uppvisar bakteriedödande och desinficerande effekter på urinvägarna. Minskar inflammation i urinvägarna och lindrar symtom som sveda och smärta. Ökar urinproduktionen. Stödjer njurarnas hälsa.

Blåbär för urinvägarna

Förbättrar urinblåsans funktion. Ökar mängden urin som passerar, vilket gör det svårare för skadliga mikroorganismer att kolonisera urinvägarna. Har en desinficerande och sammandragande effekt.

Andra örter som är bra vid urininkontinens och urinvägsinfektioner:

  • fågelört,
  • björk,
  • maskrosrot,
  • periwinkle,
  • viol,
  • kärleksört,
  • vanlig ljung.

Tranbär (eller tranbärsjuice) och pumpafrön bör inte heller saknas i kosten för att förbättra urinvägarna.

Källor:

  • https://www.healthline.com/health/uti-home-remedies
  • https://www.healthline.com/health/natural-diuretics
  • https://www.healthline.com/nutrition/best-diuretic-foods-drinks

Category: Hälsa

Article by: admin