prickly pears g79569dc09 640

Prickly pear – eller ätbar kaktus, egenskaper, odling, användningsområden, hälso- och viktminskningsegenskaper

Prickly pear (Opuntia ficus-indica) är en exotisk mexikansk frukt som är känd för sina hälsofrämjande och bantande egenskaper, liksom för sin unika, fängslande smak och sitt anmärkningsvärda utseende. Opuntia har en mängd fördelar – den har antioxidativa egenskaper, normaliserar blodsockernivån, ökar immuniteten, förbättrar hudens kondition och gör figuren smalare. På grund av dess förmåga att hämma absorptionen av fett från maten är det en ingrediens i många kapslar och tabletter för viktminskning. Upptäck alla fördelarna med kaktuspäron!

Prickly pear – en märklig frukt med värdefulla egenskaper

 Prickigt päron

Kaktusen är en av de ätbara kaktustyperna. Den kallas också indiskt fikon, kaktusfikon, indiskt päron, knölpäron, missionspäron. Den tillhör kaktusfamiljen (Cactaceae) och är en saftig växt. Frukten från kaktusfikonen har en mycket söt smak, samtidigt som den är extremt saftig och ger en uppfriskande effekt.

Fikonbrädet har sitt ursprung i Mexiko, men odlas numera även på andra platser, bland annat i Sydamerika, USA Australien och Europa (främst Italien, Spanien och Grekland). Opuntia har en månghundraårig tradition. Den användes redan av aztekerna, som uppskattade både dess mat och hälsofrämjande egenskaper. Det sägs att Christopher Columbus förde den till Europa.

Prickly pear är en typisk termofil växt. Den växer bra i tropiska, subtropiska och halvökenklimat. Den är inte särskilt motståndskraftig mot låga temperaturer.

Kaktusen är en stor kaktus som kan bli upp till 5 meter hög. Den har formen av en buske eller ett litet träd. Den har platta stjälkar som är täckta av en hård, vaxartad hud. Den växer med många, ca 2 cm långa axlar. Dessa skyddar växten från djur och från för stor vattenförlust. De prickiga päronblommorna blommar på sommaren, främst i juni och juli. De har en rosa nyans och är mycket prunkande, stora och prunkande.

Hur ser frukten ut?

Frukten är oval och kan jämföras i storlek med en kiwi, ett päron eller en citron. På utsidan är den täckt av små utbuktningar. Färgen kan variera från rött, orange och gult till grönt. Inuti frukten finns ett rött eller gult fruktkött med många små frön (som äts tillsammans med fruktköttet).

Hur vet du när en kaktusfrukt är mogen och redo att ätas?

 Kaktusfrukt som skärs på mitten

Som de flesta frukter smakar kaktusfrukterna bäst när de är mogna, men fortfarande färska, inte gamla. Hur vet man när en frukt är lämplig att äta? Det enklaste sättet är att använda sig av färgen. När ett kaktusfikon har en grönaktig färg är det fortfarande omoget, medan det är moget när det har en levande gul, orange eller röd färg.

Det är bäst att välja fasta frukter med en slät, skadad hud. Om du köper gröna frukter måste du vänta på att de ska mogna. Undvik frukt som är skadad, har fläckar, är för mjuk och ser gammal ut.

Hur smakar frukten från kaktusfikonen?

Prickly pear har en slående exotisk smak. Den kommer säkert att tilltala alla som älskar tropiska frukter som kiwi, ananas, pitaya, mango eller granatäpple, men inte bara. Generellt sett är det en av de godaste frukterna i världen, så den smakar gott för praktiskt taget alla.

I smaken är kaktusfikonet tydligt sött, men har också en aning smaklig syra. Den är mycket saftig, vilket gör den uppfriskande och stärkande. Smaken av päron påminner lite om smaken av vindruvor eller vattenmeloner. Dessutom är päronets fruktkött mycket fylligt och fyllt av fibrer, vilket gör att frukten känns mättare längre. Och på grund av köttets höga vattenhalt är det en effektiv törstsläckare.

Prickly pear – i vilka former kan den köpas?

Alla delar av kaktusfikonen ovan jord är ätbara – bladen, blommorna, men framför allt frukten. Extrakt av prickly pear ingår i många kosttillskott och kosmetika. Ibland kan man också hitta färska frukter av kaktusfikon i butikerna. De kan ätas råa eller tillsättas i maträtter.

Det finns även andra produkter från kaktusfikon till salu: sylt av kaktusfikon, torkade kaktusfikonblommor, torkade kaktusfikonblad, kaktusfikonfröolja, kanderade kaktusfikon, kaktusfikonteer och kaktusfikonpulver.

Prickly pear frukt – näringsvärden

Prickly pear ser inte bara bra ut och smakar gott, utan fyller också våra kroppar med värdefulla ämnen, inklusive många mineraler, vitaminer och föreningar som fungerar som antioxidanter. Nio procent av frukten av det indiska päronet består av vatten, resten av ämnen som är värdefulla för vår hälsa.

Frukten innehåller:

  • kostfibrer (inklusive mycket fibrer i den lösliga fraktionen, med pektin och betaglukaner),
  • protein,
  • aminosyror
  • omättade fettsyror,
  • enkla kolhydrater (glukos, fruktos),
  • C-vitamin,
  • B-vitaminer,
  • E-vitamin,
  • vitamin A,
  • Kalium
  • kalcium
  • fosfor,
  • magnesium,
  • mangan,
  • järn,
  • natrium,
  • kisel,
  • koppar,
  • tanniner,
  • flavonoider,
  • karotenoider,
  • beta-cyaniner,
  • organiska syror,
  • terpener,
  • steroler.

Prickly pear – hälsoegenskaper

Även om kaktusfikonen innehåller mycket socker har den ett lågt glykemiskt index, vilket gör att personer med diabetes kan äta den med framgång. Det skadar inte bara inte diabetiker, utan är även bra för deras hälsa. Genom att bromsa matsmältningen av kolhydrater motverkar den plötsliga höjningar av blodsockret. De hälsofrämjande egenskaperna hos prickly pear handlar dock inte bara om att normalisera glukos- och insulinmetabolismen, utan om mycket mer.

Varför du bör ta till kaktusfikon:

  • stimulerar bukspottkörteln att utsöndra insulin, minskar insulinresistensen och bidrar till att normalisera blodsockernivån,
  • sänker kolesterolnivåerna i blodet och minskar därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar,
  • tack vare den höga koncentrationen av antioxidanter fördröjer den åldrandeprocessen, skyddar cellerna mot reaktiva syrearter och minskar risken för cancer och neurodegenerativa sjukdomar,
  • förbättrar matsmältningsprocessen, förebygger flatulens, matsmältningsbesvär och förstoppning,
  • har en diuretisk effekt, stimulerar kroppens avgiftning,
  • stöder levern,
  • har en positiv effekt på kroppens immunförsvar,
  • bekämpar inflammation, hjälper till att övervinna svamp- och bakterieinfektioner snabbare,
  • Vid utvärtes bruk lindrar den reumatiska smärtor, stimulerar sårläkningsprocessen och bekämpar hudinfektioner.

Prickly pear för viktminskning

 kaktusfikon

Det indiska fikonet är ett lämpligt val för dem som vill minska sin kroppsvikt. Det är en frukt med låg kalorihalt och har ett lågt glykemiskt index, samtidigt som den mättar mycket. Det är ett utmärkt patent för snacks i hungriga stunder och ett välsmakande tillägg till snacks, smoothies och måltider. Den hjälper också till att avlägsna överflödigt vatten från kroppen som orsakar svullnad.

Opuntia förbättrar kolhydratmetabolismen och motverkar svängningar i blodsockret. Det förhindrar attacker av hunger och överdrivet sug efter sötsaker. Om vi använder den ofta hjälper den oss säkert att hålla vår aptit i schack och minska antalet kalorier vi äter. Det spelar också en viktig roll i ämnesomsättningen av fetter, minskar deras absorption i matsmältningskanalen och stimulerar deras utsöndring från kroppen.

Opuntia-extrakt ingår av goda skäl i många fettreducerande medel. Samtidigt som den påskyndar bantningsprocessen fyller den samtidigt på de vitamin- och mineralbrister som kan uppstå när man börjar med en diet för att gå ner i vikt.

Upptäck en kraftfull fettförbrännare med kaktusfikon: Meltamin

 Meltamin fettförbrännare

Användning av prickigt päron i kosmetika

Prickly pear är rik på nyttiga organiska syror och vitaminer som vitamin E, A, C och B-vitaminer. Den har också antiinflammatoriska effekter, lindrar irritation och förnyar huden. Den har antioxidativa egenskaper som skyddar huden mot fria radikaler och motverkar åldrande.

Dess rika sammansättning gör att extrakt av kaktusfikon och kaktusfikonolja är mycket populära som en aktiv ingrediens i kosmetika, bland annat: Krämer, lotioner, tvålar, ansiktsserum, kroppssmör, hydrolater, duschgeler, schampo.

Oavsett om den används i kosmetika eller som en olja som appliceras direkt på huden, förbättrar prickly pear huden på flera olika sätt. Den förbättrar hudens återfuktning och näring, minskar rynkor, inklusive fina linjer, har en utjämnande effekt och gör att huden ser mer strålande och vital ut.

Hur konsumerar man kaktusfikon?

Den kan ätas rå (genom att ta bort skalet i förväg) eller tillsättas i maträtter, drycker och efterrätter. Prickly pear är en fenomenal ingrediens för bland annat:

  • Mexikanska rätter,
  • fruktsallader,
  • geléer,
  • glassar,
  • ostar,
  • havregryn,
  • konserver, t.ex. sylt och saft,
  • yoghurt,
  • efterrätter,
  • omelett, pannkakor,
  • cocktails i mixer.

Prickly pear – odling

 Prickigt päron

Den har inga höga krav på jordmånen, men växer bäst i sandiga lerjordar. Det är en termofil växt och föredrar en hög grad av solljus. Därför förekommer den naturligt främst i länder med varmt klimat. I vårt klimat förekommer den inte i naturen. Men om vi vill kan vi odla kaktusfikon hemma.

För att odla prickiga päron hemma är det lämpligt att välja en låg och bred kruka med hål i botten. Tänk på att det är viktigt att se till att dräneringen är bra när du odlar prickigt päron. Vattnet får inte stå i grytan, utan måste rinna fritt. Jorden ska vara genomsläpplig, lätt och sandig, och specialjord för kaktusar fungerar bäst. Vattna sparsamt och sällan när du märker att jorden är ganska torr. Om du vattnar för ofta kan det leda till rotröta och att växten dör.

Opuntia bör gödslas 1-2 gånger i månaden med ett gödselmedel för kaktusar. När det gäller placeringen av kaktusfikonen är det bäst att placera plantan på en solig och varm plats, till exempel vid ett fönster som vetter mot söder eller väster. Om du vill att växten ska blomma och bära frukt är det viktigt att den får mycket solljus. För att kaktusfikonen ska växa bättre är det lämpligt att ge plantan en viloperiod under vintern genom att placera den i ett ljust men ganska svalt rum (minimitemperaturen är 8-10 grader).

Källor:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33670110/
  • https://www.healthline.com/health/about-prickly-pear-seed-oil
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cactus-fruit
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25232708/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35780308/

Category: Hälsa

Article by: admin