Depositphotos 22262045 S

Pumpafrön – medicinska egenskaper, användningsområden, näringsämnen. Ta reda på hälsofördelarna med de populära fröna!

Tack vare sitt höga innehåll av zink, antioxidanter och många andra komponenter har pumpafrön en stor hälsofrämjande potential som är väl värd att utnyttja. De har en gynnsam effekt på hjärt-kärlsystemet och immunförsvaret och hjälper till att bekämpa urinvägsbesvär. Pumpafrön är också ett värdefullt hjälpmedel för manliga problem. När de konsumeras regelbundet främjar de hälsa och välbefinnande och förbättrar dessutom tillståndet för hud, hår och naglar. Ta reda på hur du använder pumpafrön för att aktivt stödja hela kroppen.

Pumpafrön – en ingrediens för hälsosam matlagning och ett växtbaserat recept för många åkommor

Pumpafrön är ett hälsosamt mellanmål som finns i både skalad och skalad form, som du också kan få själv direkt från pumpan. Allt du behöver göra är att skära upp pumpan, skopa ut fröna, torka dem och sedan förvara dem på en torr plats.

Eftersom pumpafrön är ett av de mest näringsmässigt värdefulla kornen är det värt att utnyttja deras potential i kampen för bättre hälsa och välbefinnande.

 Man skalar pumpan

Pumpa är en grönsak där både fruktköttet och fröna, eller kärnorna, uppvisar många hälsofrämjande egenskaper. Pumpaköttet, som står för cirka 75 procent av pumpafruktens totala vikt, är rikt på antioxidanter ur karotenoidgruppen, inklusive betakaroten, alfakaroten och lutein, som är värdefulla för hälsan. Ju mer orange pumpaköttet är, desto mer karotenoider innehåller det.

Pumpafrön är rika på antioxidanter och innehåller omättade fettsyror och steroler, som är bra för hjärtat, samt andra nyttiga ämnen. Pumpafrön används också för att framställa olja, som är en av de mest hälsosamma vegetabiliska oljorna. Pumpafröolja har mycket positiva effekter på både hälsa och hudtillstånd.

Näringsvärden för pumpafrön

Pumpa är inte en särskilt vanlig grönsak på menyn, men dess näringsvärde är mycket högt. Om du inte gillar den specifika smaken av pumpa, som är något intetsägande, behöver du inte utesluta den från dina måltider direkt. Vi kan tillaga den tillsammans med andra, något mer utpräglade grönsaker och såser som förhöjer dess smak.

Oavsett om vi är övertygade om smaken av pumpakött eller inte, och oavsett om vi använder det i matlagningen eller inte, är det definitivt värt att introducera pumpafrön på menyn. De är en skattkista av näringsämnen, plus att de är mycket välsmakande och passar bra till många rätter.

Pumpafrön innehåller ett brett spektrum av hälsofrämjande ingredienser, inklusive vitaminer och mineraler, med zink i spetsen. En handfull färska pumpafrön innehåller så mycket som 2,5 mg zink. Pumpafrön är också en bra källa till ungdomsvitaminet E-vitamin. Anmärkningsvärt är också de beta-sitosteroler som finns i pumpafrön, som lindrar problemet med inkontinens och tar hand om prostatahälsan.

De viktigaste komponenterna i pumpafrön:

 • Vitaminer (vitamin A, vitamin E, tiamin, niacin, folsyra, riboflavin, vitamin B6, vitamin K, vitamin C),
 • Omättade fettsyror (enkelomättade fettsyror, fleromättade fettsyror),
 • mineraler (zink, selen, magnesium, kalium, fosfor, kalcium, koppar)
 • Fytosteroler,
 • cucurbitacin,
 • polyfenoler,
 • lecitin,
 • lignaner,
 • protein,
 • kostfibrer.

Energivärdet för pumpafrön är 560 kcal i 100 g. En handfull av denna produkt ger cirka 100 kcal, en sked 60 kcal.

Även om pumpafrön är ganska kaloririka kan vi inkludera dem i vår kost även när vi håller på att gå ner i vikt. Varför är det så? Eftersom de vanligtvis äts i små mängder (efter 2-3 handfullar uppträder en mättnadskänsla och aptiten går över). Dessutom innehåller pumpafrön mycket kostfiber, vilket är bra för en smalare figur, och har ett mycket lågt glykemiskt index. De medför därför ingen risk för viktökningar.

Pumpafrön – fördelar för hälsan

 Pumpafrön i en sallad

Att äta pumpafrön varje dag eller flera gånger i veckan är ett utmärkt sätt att kompensera för många vitamin- och mineralbrister. Framför allt täcker pumpafrön zinkbrister och stöder därmed sexuell funktion, stimulerar kroppens avgiftningsprocess och aktiverar immunsystemet för att fungera bättre.

Att äta pumpafrön är också ett sätt att förse kroppen med en hel rad vitaminer och grundämnen som behövs för en bra hud, inklusive vitamin A, vitamin E och B-vitaminer. Varför är det annars värt att sträcka sig efter pumpafrön?

Pumpafrön för urinvägarna

Att inkludera pumpafrön i din meny på permanent basis är en av de mest effektiva huskurerna för urinvägsbesvär. Detta inkluderar urinvägsinfektioner, liksom andra hälsoproblem som resulterar i inkontinens, frekvent urinering eller svårigheter att tömma urinblåsan.

Varför är pumpafrön bland de bästa naturliga medlen för att förbättra urinvägarna? Svaret är deras rika sammansättning, med minst 8 ingredienser som skyddar, stärker och reglerar urinvägarna. Dessa inkluderar zink, selen, cucurbitaciner, mangan, beta-sitosteroler, fytoöstrogener, C-vitamin och adenosin.

Hur pumpafrön stödjer urinvägarna:

 • minska inflammation i urinvägarna,
 • bekämpa de bakterier som orsakar urinvägsinfektioner,
 • stärker musklerna i urinblåsan och bäckenbotten, vilket motverkar problem med inkontinens,
 • förbättra urinrörets funktion,
 • minska trycket på urinblåsan, motverka överaktiv blåsa,
 • stärka blodkärlen i urinvägarna,
 • har en diuretisk effekt, ökar styrkan i urinströmmen, vilket gör det lättare att passera urin,
 • reglera frekvensen av urinering,
 • förhindrar urinretention i urinblåsan, hjälper till att tömma urinblåsan helt.

Högkoncentrerat pumpafröextrakt berikat med andra ingredienser som stödjer urinvägarna finns i UrinoFix.

Pumpafrön – egenskaper för män (för prostata och bra sexuell prestanda)

Pumpafrön, främst på grund av deras innehåll av zink, selen, omegasyror och steroler, tar hand om att fortplantningsorganen fungerar korrekt reproduktionsorganen och skyddar cellerna i prostatakörteln, vilket förhindrar prostatahypertrofi.

Tack vare de beta-sitosteroler de innehåller hjälper pumpafrön till att minska prostatavolymen, leder till en minskning av prostaglandiner i prostatavävnad och reglerar inflammatoriska processer i prostataceller. De ser också till att upprätthålla en korrekt blåsfunktion.

Pumpafrön bör permanent ingå i kosten för män som vill ta hand om sin prostatahälsa, liksommän som vill öka libido, förbättra sexuell prestanda och förbättra fertiliteten. Den zink som finns i pumpafrön har en positiv effekt på kvaliteten och kvantiteten av spermier som produceras och antalet och rörligheten hos spermier. Zink reglerar också utsöndringen av hormoner, inklusive testosteron, och ser till att upprätthålla sexlusten och styrkan på rätt nivå.

Kolla in en formel med flera ingredienser för att stödja prostatahälsan: Prostoxalen

Pumpafrön för kardiovaskulär hälsa

Tack vare omättade fettsyror och fytosteroler bidrar pumpafrön till att sänka kolesterolnivåerna i blodet, vilket innebär att deatt de är en mycket bra förebyggande åtgärd mot hjärt-kärlsjukdomar som ateroskleros, kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt och stroke. Dessa ingredienser har också en positiv effekt på hjärtmuskelns funktion. K-vitamin och kalium som finns i pumpafrön tjänar också hälsan hos det kardiovaskulära systemet.

Pumpafrön som skydd mot civilisationens sjukdomar

Pumpafrön innehåller zink, vitamin A, vitamin C och vitamin E samt fytokemikalier som karotenoider, fytosteroler och linganer, vilket gör att pumpafrön utmärker sig genom sin starka antioxidativa effekt. Genom att bidra till att avlägsna överflödiga fria radikaler från kroppen motverkar de oxidativ stress på cellerna och skyddar dem därmed från skador.

Pumpafrönas antioxidativa egenskaper innebär att åldrandeprocessen saktas ner och att skyddet mot civilisationssjukdomar som cancer, diabetes, makuladegeneration och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimera-sjukdomen ökar.

Pumpafrön för maskar

Pumpafrön innehåller cucurbitacin, som är ett kraftfullt vapen mot maskar i människokroppen. Det fungerar genom att skada parasiternas nervsystem och underlätta deras utdrivning från kroppen. Det cucurbitacin som finns i pumpafrön är särskilt användbart mot parasiter i matsmältningskanalen, såsom bandmask, duodenal hakmask, rundmask och pinworms.

För att bli av med maskar används 2-3 matskedar krossade pumpafrön i kombination med 2 matskedar honung eller fruktjuice på fastande mage. Efter 30 minuter dricks en tesked eller matsked ricinolja för att ge en laxerande effekt. Parasiterna avlägsnas med avföringen.

Pumpafrön och diabetes

Pumpafrön har ett mycket lågt glykemiskt index, vilket innebär att äta dem inte utlöser blodsockertoppar. Dessutom höjer pumpafrön inte bara inte blodsockernivån, utan hjälper faktiskt till att normalisera dem. Det är därför deras närvaro i kosten rekommenderas för personer med diabetiska problem.

Pumpafrön för att förbättra nervsystemets funktion

Eftersom pumpafrön är en källa till magnesium, zink, selen, lecitin, kalium och omegasyror har de en mycket positiv effekt på nervsystemet. De normaliserar humöret, motverkar mental trötthet och hjälper till att upprätthålla en god mental prestationsförmåga.

Vilka andra hälsoegenskaper har pumpafrön?

 • De förbättrar och påskyndar processen med att avlägsna tungmetaller och toxiner från kroppen,
 • har en stärkande effekt på ben och tänder
 • stimulerar hår- och nageltillväxt,
 • har en gynnsam effekt på huden – regenererar och vitaliserar den,
 • har en positiv effekt på kvinnlig fertilitet och främjar fostrets normala utveckling (tack vare folsyrainnehållet),
 • påskynda läkningsprocessen av sår.

Hur använder man pumpafrön för hälsoändamål?

 Pumpafrön i en salladsskål, bredvid rå pumpa

Vi kommer att uppleva de värdefulla egenskaperna hos pumpafrön till fullo genom att använda denna produkt ofta och i rätt mängder. Den optimala portionen är 30 g pumpafrön per dag (cirka 3 matskedar).

Vi kan konsumera en daglig portion pumpafrön (30 g) på en gång eller i 2-3 doser. Vi kan äta fröna som mellanmål, göra smoothies med dem i en mixer eller, när de är krossade, blanda dem med honung, yoghurt eller juice och konsumera dem som en gröt.

Rostade pumpafrön och råa pumpafrön – användningsområden i köket

Pumpafrön är ett snacks som är välkänt för alla som älskar hälsosam mat, med en intressant smak och många kulinariska möjligheter. De kan ätas råa eller rostas i en torr panna. De kan ätas som mellanmål, tillsammans med andra frön (t.ex. solrosfrön) och nötter, eller som tillsats i desserter, smoothies och måltider.

Pumpafrön passar bra i sallader, fyllningar, pastor, pestosåser, yoghurt, havregryn, ost och keso samt i bakverk (kakor, bakelser, muffins). De kan också strös på rostat bröd och smörgåsar och tillsättas i vissa varma rätter, inklusive soppor (särskilt gräddsoppor), pastarätter och risrätter.

Hur förvarar man pumpafrön?

Pumpafrön ska förvaras på en torr och sval plats. Om du tänker förvara dem hemma under en längre tid är det bäst att förvara dem i kylskåpet.

Källor:

 • https://www.healthline.com/health/mens-health/pumpkin-seeds-and-prostate
 • https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds
 • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/

Category: Hälsa

Article by: admin