pexels lukas 298719

Vad snabbar upp din ämnesomsättning – 11 produkter som hjälper dig att gå ner i vikt snabbare

Hos personer med långsam ämnesomsättning lagras fett lätt på kroppen även när kaloriöverskottet är litet. Hos personer med snabb ämnesomsättning förbränns däremot kalorier från maten kontinuerligt och kroppen förblir smal. Om du vill gå ner i vikt är det därför värt att öka din ämnesomsättning. Det finns många sätt att påskynda ämnesomsättningen, varav de flesta är mycket enkla metoder som involverar införandet av enkla produkter i kosten.

Vad är ämnesomsättning?

 en kvinna mäter sin midja med ett måttband

Metabolism (ämnesomsättning) är samlingen av alla biokemiska processer i kroppen som resulterar i energiomsättning. Metabolism säkerställer att vitala funktioner upprätthålls och att kroppen får näring. Den minsta mängd energi som krävs för att upprätthålla de viktigaste vitala processerna är basalmetabolismen.

Metaboliska processer delas in i anabola (bildandet av större, mer komplexa molekyler från mindre, t.ex. uppbyggnad av muskelproteiner från aminosyror) och katabol (nedbrytning av komplexa föreningar till enklare molekyler, t.ex. nedbrytning av komplexa kolhydrater till enkla sockerarter).

Grundläggande metaboliska processer omfattar upptag och absorption av näringsämnen från föda och deras nedbrytning till mindre partiklar för efterföljande distribution till celler och vävnader, samt lagring av energi som erhållits från föda. Alla metaboliska processer involverar energi, där kroppen använder mindre energi för vissa metaboliska processer och mer energi för andra. Vissa metaboliska reaktioner frigör också en viss mängd energi.

Snabb ämnesomsättning nyckeln till en smal figur

I vardagligt tal säger vi ofta att någon har en snabb eller långsam ämnesomsättning. Hos personer med snabb ämnesomsättning är kroppen inte särskilt sparsam med energi, förbrukar energi snabbt och tar in stora mängder. Om kroppen får slut på energi från maten använder den gärna lagrat fett. Därför är människor med en medfödd snabb ämnesomsättning i allmänhet mycket smala och har inte problem med viktökning, även om deras diet definitivt inte är en kalorifattig.

Den goda nyheten är att även om du är en av de personer som har en medfödd långsam ämnesomsättning, kan du ”kick-starta” den och påskynda den med några enkla knep. Viktminskningen blir då mycket mer effektiv än om vi skulle kämpa med en långsam ämnesomsättning hela tiden. Med en långsam ämnesomsättning förblir kroppen notoriskt i energisparläge, vilket är anledningen till att den ackumulerar energi så lätt (i form av fett) och är så ovillig att använda upp den.

Den metaboliska hastigheten beror på många faktorer, till exempel:

  • Ålder – som ett resultat av den naturliga åldringsprocessen försvagas kroppens förmåga att optimalt utnyttja tillförda energiresurser. Med andra ord, istället för att kontinuerligt använda de förbrukade kalorierna som bränsle för vävnaderna, börjar den förbruka energi sparsamt och lagra reserver, därav viktökningen.
  • Fysisk aktivitetsnivå – hos personer som är mycket aktiva varje dag är ämnesomsättningen mycket högre än hos personer som tillbringar större delen av dagen i en stillasittande position. Träningsstilen är också av stor betydelse här. Aerob träning ökar ämnesomsättningen i medelhög grad, medan intervallträning (hög intensitet) och styrketräning (för att stimulera uppbyggnaden av muskelmassa) ökar ämnesomsättningen i hög grad.
  • Hormonstatus – personer med hormonella störningar (t.ex. hypotyreos) eller hormonella förändringar (t.ex. pubertet, klimakterium) kan ha en annorlunda ämnesomsättning.
  • Ätvanor – att inte äta frukost sänker ämnesomsättningen avsevärt. Intervallerna mellan måltiderna är också mycket viktiga. Om de är för stora (t.ex. när vi äter var 5-6:e timme) saktar vår ämnesomsättning ner. Det är inte heller bra att äta för många måltider, vilket leder till en känsla av överätande eller till och med överätande. Det är bättre att äta oftare, men välja mindre portioner.
  • Hydrering av kroppen – om vi får i oss för lite vätska blir ämnesomsättningen långsammare, och vice versa – att dricka mycket vatten sätter fart på ämnesomsättningen. Cirka 1,5 l – 2 l mineralvatten per dag (uppdelat i mindre portioner) är en mycket fördelaktig mängd. Det är viktigt att vatten inte bara släcker törsten väl utan också minskar hungerkänslan (och innehåller 0 kcal samtidigt!). För att höja ämnesomsättningen fungerar kallt vatten (från kylskåpet) bäst.
  • Kost – spannmål, nötter, mejeriprodukter, ägg, magert kött och fisk ökar ämnesomsättningen, medan mjölprodukter, sötsaker, snabbmat, färdigrätter och andra mycket bearbetade livsmedel saktar ner ämnesomsättningen. Att införa en balanserad kost som innehåller tillräckliga mängder av alla viktiga näringsämnen och frekvent användning av livsmedel som har en termisk effekt är ett effektivt sätt att öka ämnesomsättningen.

Andra faktorer som påverkar ämnesomsättningen är genetiska anlag (ämnesomsättningen är inskriven i generna), kön (kvinnor har en långsammare ämnesomsättning än män), kroppstemperatur (ju högre temperatur, desto intensivare ämnesomsättning), klimat (människor som bor i varma, tropiska klimat har en snabbare ämnesomsättning).

Kolla här: Ranking av viktminskningstabletter

Vad sätter fart på ämnesomsättningen? Fiberrika livsmedel – och vad mer?

 Skedar med kryddor

När kroppen smälter vissa livsmedel, såsom fibrer, protein och kryddstarka livsmedel, genererar den stora mängder värme och förbränner därför kalorier snabbare. Genom att ta till de ovan nämnda produkterna ökar vi vår ämnesomsättning och stimulerar mekanismen för att hämta energi från lagrade reserver i form av lipidvävnad (vilket stimulerar förbränningen av kroppsfett):

Ingefära – effektivare ämnesomsättning och snabbare rening av kroppen från toxiner

Ingefära har en omisskännlig smak och doft som gör den till en internationellt uppskattad krydda. Ingefära, liksom andra starka, skarpa kryddor, är också effektiv för att påskynda ämnesomsättningen genom sin termogena effekt, vilket underlättar viktminskning. En ytterligare fördel med ingefära är att den stimulerar avgiftning av kroppen från toxiner, samt antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.

cayenne peppar – en naturlig fettförbrännare

Peppar cayenne är en kryddig och värmande krydda som är oumbärlig i mexikanska och många östliga kök. Samtidigt har den kraftfulla bantningsegenskaper. Den ökar termogenesen kraftigt, så att ämnesomsättningen går mycket snabbare och lagrat fett bryts ned effektivt.

Kolla in den intensiva fettförbrännaren med peppar cayenne och andra termogena ämnen: Piperinox

Linfröolja, linfrö – en källa till ingredienser som stimulerar minskningen av överflödigt kroppsfett

Både linfrö och linfröolja är rika källor till CLA-syra, som är känd för sina goda bantningsegenskaper. Den stimulerar ämnesomsättningen, hämmar ytterligare fettansamling och förbättrar nedbrytningen av befintlig fettvävnad.

Fisk – hjälper till att kickstarta ämnesomsättningen samtidigt som det stöder det kardiovaskulära systemet

Fisk innehåller stora mängder protein och kalcium, som är allierade med snabb ämnesomsättning, och omättade fettsyror – allierade med lågt kolesterol, ett starkt hjärta och bra hjärnfunktion.

Magert kött, magra mejeriprodukter och ägg – ovärderliga för ämnesomsättningen

Både magert kött och magra mejeriprodukter (t.ex. yoghurt, kärnmjölk, keso) samt ägg ökar garanterat ämnesomsättningen tack vare sitt höga protein- och kalciuminnehåll.

Citroner, grapefrukt och andra frukter – viktminskning plus detox

Citroner, grapefrukt och apelsiner är välkända boosters för ämnesomsättning och avgiftning av kroppen. Ett glas vatten med juice från din valda citrusfrukt är ett mycket effektivt sätt att öka din ämnesomsättning för dagen. Andra frukter, som jordgubbar, äpplen, blåbär, plommon, körsbär etc., är också allierade för en snabb ämnesomsättning. En portion rå frukt, i en fruktsallad, med yoghurt eller som smoothie är ett alternativ till sötsaker eller ett sätt att äta en hälsosam måltid.

Baljväxter – mättande och effektiva för ämnesomsättningen

Baljväxter som bönor, ärtor, kikärtor, linser, bondbönor och sojabönor är perfekta för viktnedgång. De innehåller mycket fibrer och protein och, som vi alla vet, är båda dessa ingredienser allierade med en snabb ämnesomsättning. Dessutom är baljväxter ett pålitligt sätt att stilla hungern.

Grönt te – ökar ämnesomsättningen och ger kraft från värdefulla antioxidanter

Grönt te ökar inte bara ämnesomsättningen, utan förbättrar även matsmältningen, rensar ut gifter och hämmar absorptionen av fett från maten. Det är också mättat med antioxidanter som är värdefulla för hälsan.

Fisk och skaldjur – ett patent för att sakta ner ämnesomsättningen orsakad av hypotyreos (och mer)

Fisk och skaldjur är rika på protein, vilket ökar ämnesomsättningen. De innehåller också mycket jod, vilket gör dem användbara vid sköldkörtelproblem.

Äppelcidervinäger – ett värdefullt sätt att förbättra metaboliska processer

Äppelcidervinäger reglerar kolhydratmetabolismen, minskar aptiten, stimulerar fettnedbrytningen och stimulerar avlägsnandet av toxiner och överflödigt vatten från kroppen.

Grönt kaffe – öka din ämnesomsättning och få energi!

Grönt kaffe innehåller klorogensyra, vilket förbättrar kolhydratmetabolismen och hämmar absorptionen av kolhydrater. Tack vare koffeinet ger det dig dessutom energi i flera timmar och ökar hastigheten med vilken du bränner kalorier.

Kolla här: Rankning av fettförbrännare

Category: Bantning

Article by: admin