indian gooseberry

Amalaki (det indiska krusbäret) – en frukt med magiska egenskaper

Amalaki som kallas det indiska krusbäret är en oerhört uppskattad och allmänt använd frukt i indisk ayurveda. Den är rik på C-vitamin som är väl assimilerbar och massor av andra näringsämnen som är viktiga för hälsan. Amalakis positiva inverkan begränsas inte till interna organ, men har också en gynnsam effekt på utseendet.

Det indiska krusbäret – näringsämnen

Namnet det indiska krusbäret som amalaki antogs på grund av likheten med inhemska krusbär. I själva verket är det Phyllanthus emblica, trädet som finns i södra delar av Asien, med vackra gröna blommor, samt sura och syrliga frukter. De består av en hel del av värdefulla näringsämnen, vitaminer, mineraler, polyfenoler, aminosyror och flavonoider. När det gäller C-vitamin, innehåller amalaki mycket mer av den än citrusfrukter som är kända som en rik källa till denna substans. 100 gram av det indiska krusbäret ger kroppen mer C-vitamin än kroppens dagsbehov är. – https://sv.wikipedia.org/wiki/Amalaki

Frukten är också full av dessa element och aminosyror som i allmänhet saknas i vår dagliga kost, nämligen: järn, kalcium, krom, koppar, zink, glutaminsyra, lysin, prolin, alanin. Det indiska krusbäret har ingredienser som är naturliga antioxidanter som motverkar åldrande och cancerutveckling.

Amalaki – egenskaper som är gynnsamma för kroppen

4938449876 36b63354cd z

Det är inte utan anledning som amalaki redan uppskattats i antika Indien och användandes som ett läkemedel för många sjukdomar. Samtida studier har bekräftat att frukterna av denna växt har antiviral, antibakteriell, antiinflammatorisk och smärtstillande effekt. (1) De hjälper till med att bota sjukdomar i matsmältningsorganen, normaliserar leverfunktion och matsmältningssystemet, reglerar kolesterol och blodsocker, balanserar magsyra. De bekämpar effektivt virus, bakterier och svampar som finns i kroppen och renar den från toxiner.

Det indiska krusbäret är också grundläggande i förebyggande processer. Dess hälsofördelar är bland annat att stärka immunförsvaret och blodcirkulationssystemet, eftersom C-vitamin förslutar och stärker blodkärl så att blodcirkulationen i ögat förbättras, vilket har en positiv inverkan på förebyggande av ögonsjukdomar. Dessutom, tack vare närvaron av kraftfulla antioxidanter, skyddar amalaki kroppen mot fria radikaler, vilket är viktigt, inte bara i samband med cancer, men också ett gott och ungdomligt utseende.

För många människor är det indiska krusbäret också viktigt hjälpmedel under viktminskning eftersom det förhindrar hungerattacker och påskyndar ämnesomsättningen och även stödjer utvecklingen av muskelmassa.

Det indiska krusbäret för viktmisnking

Det är välkänt att ämnesomsättningens hastighet spelar en oerhört viktig roll i bantning. Långsam metabolism orsakar att kampen mot fetma är verkligen svårt, således alla människor som vill gå ner i vikt försöker att öka ämnesomsättningen. Det indiska krusbäret kan agera som en katalysator som kommer att ge nya impulser till metaboliska processer. Om vi ska använda amalaki och ha en diet med ett lågt kaloriinnehåll, men samtidigt balanserad, samt träna regelbundet, kan vi vara säkra på positiva resultat som kommer att vara synliga efter några veckor.

Det indiska krusbäret fungerar så att kontrollera blodsocker och förhindra överdriven aptit, vilket innebär en mindre mängd intagna kalorier. Dessutom minskar amalaki kolesterol och ökar fettmetabolismen. Det skyddar samtidigt lever, förhindrar ansamling av fett i den, samt stimulerar mag- och tarmkanalen och matsmältningen.

Amalaki för hår och en vacker hy

4628413513 1500f4e85e z

Eftersom det indiska krusbäret inte är bara en rik källa till C-vitamin, men andra mycket viktiga ingredienser, inklusive naturliga antioxidanter, har det en positiv inverkan på tillståndet i hela kroppen, och därmed också ett bättre och yngre utseende. Antioxidanter tar bort skadliga fria radikaler, vilket fördröjer åldrandet av celler genom att förbättra tillståndet för hud-, hår- och nageltillstånd.

Amalaki är framförallt känt som ett underbart sätt att ha vackert, friskt och starkt hår eftersom det påskyndar dess återväxt, ger lyster och förbättrar dess naturliga färg. Amla olja som regelbundet masseras in i hårbotten, gör håret tjockare, mjukare och glänsande och det är inte fett. Det är därför inte förvånande att preparatet som kallas Dabur Amla, en original indisk olja för hårvård, är oerhört populärt. Henna med amalaki är väl beprövat särskilt när det gäller mörkt hår. Det ger en skyddande effekt, betonar den naturliga färgen på håret och stimulerar dess tillväxt.

Samtidigt förbättrar amalaki hudens kondition genom att stimulera produktionen av kollagen. Därför kan den användas för hudvård, särskilt i fall av grå, trött, skadad hud eller hud med hyperpigmentering och akne. Det renar och föryngrar huden, stimulerar förnyelse, stärker blodkärl och hämmar utsöndringen av talg.

Hur använder man det indiska krusbäret?

Dessa exotiska frukter med hälsosamma och föryngrande egenskaper är tillgängliga i Sverige i olika former. Om du verkligen vill ha egna färska frukter, kan vi köpa sticklingarna i en av handelsträdgårdar och vänta tålmodigt på skördar. Det är dock mycket lättare att köpa en färdig, bearbetad produkt. På den svenska marknaden erbjuds amla olja avsedd för hårvård och dessutom amla pulver och hela torkade frukter.

Om du är intresserad av att gå ner i vikt eller har problem med matsmältningssystemet, är amalaki kapslar till ditt förfogande, i denna form är det ofta i kombination med andra ämnen som stödjer matsmältningen och viktminskning. Sådana preparat har oftast integrerade effekter på hela kroppen. Detta är verkligen en grundläggande funktion av det indiska krusbäret – det hjälper till med att återställa den naturliga harmonin i hela kroppen, och balansen innebär inga störningar och därför frånvaro av sjukdomar.


  1. Shukla V, Vashistha M, Singh SN. Evaluation of antioxidant profile and activity of amalaki (Emblica officinalis), spirulina and wheat grass. Indian J Clin Biochem. 2009;24(1):70–75. doi:10.1007/s12291-009-0012-3

Category: Hälsa

8 comments

  1. Jag skulle rekommendera amla olja för hudvård som ett tillägg eller även att använda den istället för vissa kosmetika 🙂 Den är en häftig och mångsidig. Jag använder den för inoljning av håret, liksom på ansiktet, kroppen. Huden är slät och strålande efter den, samt olika finnar och irritation botas mycket snabbare. När det gäller hår är den första produkten som verkligen hjälpt återhämta min trötta hår som skadats av hårfärgningsmedel.

  2. Jag håller med tidigare kommentar. Jag använder också amla olja och jag är mycket nöjd med dess effekt. Håret återupplivades, huden föryngrades, varken mer eller mindre.

  3. Amla olja har hjälpt mig att bekämpa mjäll och seborré. Om någon har liknande problem, är det värt att prova den.

  4. Krissta, jag använder den. Jag hörde ryktesvägen att den hjälper till med problem med diabetes och jag har sådana problem. Jag köpte pulveriserade amalaki frukter på naturapoteket och började använda dem 3 gånger om dagen (jag upplöser 1 tsk amalaki i vatten och dricker det). Och jag måste säga att det verkligen hjälper. Varje dag mäter jag blodsocker och resultaten förbättrades mycket.

  5. Jag rekommenderar också att dricka det indiska krusbäret. Det hjälpte mig till med anemi, mitt immunförsvar förbättrades, annars känner jag och ser mycket bättre ut 😀

  6. Det är sant avseende immunförsvaret, eftersom sedan jag använder amalaki, har jag inte blivit sjuk 🙂 Jag har ett intryck att detta pulver ”tar också hand om” problem med koncentration och brist på energi

  7. Jag tar amlalaki kapslar. De fungerar mycket fint, höjer energi och ökar immunförsvaret. Jag rekommenderar dem till aktiva personer. Det finns en massa antioxidanter i dem och de är till en stor hjälp när det gäller äterhämtning av kroppen efter träning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin