Depositphotos 164262054 s 2019

Berberin – ett ovärderligt växtämne med hög hälsofrämjande och bantningsaktivitet

Berberin är ett växtämne som snabbt blir alltmer populärt och som har många värdefulla egenskaper. Det hjälper bland annat till att reglera blodsockernivån och påskynda fettförbränningen. Även om berberin för många av oss är något av en nyhet, har ämnet faktiskt en månghundraårig tradition. Den har använts redan under antiken, har en viktig plats i traditionell kinesisk och indisk medicin och användes i Europa och Amerika för många århundraden sedan som ett naturligt botemedel mot olika sjukdomar. Vad är berberin och vilka egenskaper har det?

Vad är berberin och varifrån kommer det?

 Vanlig berberis

Berberin är ett av de mest bioaktiva växtsubstanserna som används i örtmedicin och i kosttillskott. Den påverkar den allmänna förbättringen av organismens tillstånd, förbättrar ämnesomsättningen och bekämpar många sjukdomar, inklusive de som är relaterade till matsmältnings- och cirkulationssystemet. Det bidrar också till att minska kroppsfett och kroppsvikt.

Berberin har en kraftfull effekt på kroppen, men är samtidigt säkert för hälsan, vilket har bekräftats av många studier om detta ämne.

Berberin är en organisk växtförening som tillhör gruppen isokinolinalkaloider. Växter som innehåller berberin är bland annat vanlig berberis, indisk berberis, hönsört, kanadensisk bitterkrasse, kinesisk tinktur, vanlig mahonia, kärleksört, smörblomma, amurkorksört, guduchi och kaliforniskt muskot.

Den huvudsakliga källan från vilken berberin utvinns är dock det tidigare nämnda berberiset. Både rötter, stjälkar, blad, frukter och bark av berberis innehåller denna värdefulla biosubstans.

RANGORDNING AV FETTFÖRBRÄNNARE

Berberin – ett ämne med stor hälsofrämjande potential

 berberin i pulverform

I form av ett gult pulver har berberin en stark biologisk aktivitet och kännetecknas av ett mycket brett spektrum av positiva effekter på vår kropp. Det har starka antioxidativa egenskaper, minskar risken för många civiliseringssjukdomar och ökar nivån av immunceller, men detta är bara några av berberins många fördelar.

Berberin har på grund av sina positiva effekter använts inom medicinen sedan antiken och dess rykte har spridits praktiskt taget över hela världen. Studier om berberins effektivitet för att lösa många hälsoproblem har genomförts kontinuerligt. Flera tester har visat sig vara mycket lovande. Det råder ingen tvekan om att berberin är ett ämne med stor terapeutisk potential.

Flera effekter av berberin

Berberin är ett naturligt botemedel mot många sjukdomar, särskilt de som beror på en ohälsosam livsstil. Dålig kost, överdriven användning av stimulantia, kronisk stress och utmattning, brist på motion – alla dessa faktorer bidrar till att försämra organismen, försvaga immuniteten och utveckla många sjukdomar, såsom övervikt och fetma, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, leversjukdomar, diabetes och insulinresistens, tumörer och åderförkalkning.

Hur skyddar berberin vår hälsa?

 • Det har en förebyggande effekt, minskar risken för civilisationssjukdomar.
 • Det bromsar utvecklingen av civilisationssjukdomar (inklusive typ 2-diabetes) hos personer som redan har utvecklat dem.
 • Reglerar ämnesomsättningen i kroppen, förebygger övervikt och fetma och de hälsoproblem som följer därav.
 • Stimulerar avgiftningsprocesser.
 • Stödjer cell- och vävnadsregenereringsprocesser.
 • Skyddar kroppen mot skadliga effekter av patogener och fria radikaler.

Berberin – hälsofrämjande egenskaper

En av de viktigaste effekterna av berberin är stabilisering av glykemi och förebyggande av diabetesutveckling, vilket har bekräftats av många forskningsresultat. Det finns dock många fler sådana värdefulla egenskaper hos berberin. Låt oss lära oss mer om de viktigaste.

Berberin och blodsockernivåer

 berberin

Berberin har en positiv effekt på kroppens insulin- och glukosmetabolism. Det stimulerar insulinutsöndringen i bukspottkörteln, aktiverar insulinreceptorer, ökar vävnadskänsligheten för insulin och ökar cellernas glukosupptag. Det minskar också produktionen av glukos i levern. Genom att reglera kolhydratmetabolismen förhindrar den ett alltför snabbt upptag av socker från maten i blodet.

Berberin normaliserar blodsockernivåerna, skyddar oss från att förvärra diabetesproblem och hjälper oss att bättre kontrollera glykemin. Den kan vara ett värdefullt stöd för oss både vid de första problemen med för högt socker, med insulinresistens, i det prediabetiska tillståndet och redan efter diagnosen av typ 2-diabetes.

Läs en recension av en effektiv produkt för att sänka sockernivåerna: Redusugar

Berberin och immunitet

Berberin är ett av de mest värdefulla naturliga ämnena som stöder vårt immunförsvar. Det ökar aktiviteten hos makrofagerna, dvs. immuncellerna, vilket gör att virus, bakterier, svampar och andra patogener fångas upp och elimineras snabbare och mer effektivt.

Genom att hämma expansionen av virus och mikroorganismer bidrar berberin till att dämpa och lindra infektioner och förkylningar. På grund av dess starka antibakteriella egenskaper kallas den ibland för ett naturligt antibiotikum.

Genom att sänka koncentrationen av inflammatoriska cytokiner minskar berberin effektivt inflammation. Den är bra vid bakteriell diarré, motverkar öroninfektioner och stafylokockinfektioner. Det motverkar replikation av virus som influensavirus, HIV, HPV och herpesvirus.

Antioxidativa och cancerförebyggande egenskaper hos berberin

Berberin är också en kraftfull antioxidant. Den bekämpar skadliga fria radikaler och skyddar kroppens celler från skador och förtida död. Det hämmar organismens åldrandeprocesser och har en positiv inverkan på vävnadsregenereringsprocesser.

Det är viktigt att berberin minskar risken för cancer genom att förstöra cancerceller och blockera processen för deras förökning (det är till hjälp vid cancer i tjocktarmen, livmoderhalsen, levern, hjärnan, bröstet och sköldkörteln). Tack vare sina starka antioxidativa egenskaper minskar berberin också risken för hjärt- och kärlsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.

Berberin och det kardiovaskulära systemet

Berberin har positiva effekter på hjärtat och det kardiovaskulära systemet. Det skyddar hjärtmuskeln och normaliserar hjärtfunktionen. Det sänker kolesterol- och triglyceridnivåerna, förbättrar lipidogrammet. Förbättrar blodkärlens kondition, förhindrar bildandet av aterosklerotiska plack och förebygger därmed stroke och åderförkalkning. Den reglerar också blodtrycket och minskar risken för hjärtsjukdomar.

Berberin och viktminskning

Berberin bidrar till att begränsa viktökningsprocessen och stimulerar samtidigt nedbrytningen av tidigare ackumulerad fettvävnad. Tack vare sin höga biologiska aktivitet är det ett av de mest värdefulla ämnena som stöder viktminskningsprocessen.

Den aktiverar AMPK-enzymet, vilket gör att den effektivt påskyndar ämnesomsättningen. Den garanterar en korrekt metabolism av socker och lipider. Inhiberar absorptionen av kolhydrater från maten, förhindrar tillväxt av fettceller och lagring av fettvävnad. Det reglerar arbetet med hormoner som påverkar fettmetabolismen i kroppen, ökar hastigheten för att bränna och avlägsna fett från kroppen.

Berberin skyddar oss också mot attacker av ökad hunger, stabiliserar aptiten, vilket gör det lättare att kontrollera kosten och minska kaloriintaget.

Läs en recension av en kraftfull fettreducerare med berberin: Berber Fast

Berberin och matsmältningssystemet

Den positiva effekten på matsmältningssystemet är en annan värdefull egenskap hos berberin. Den förbättrar sammansättningen av tarmmikrofloran, dvs. den ökar nivån av nyttiga bakterier i tarmarna och minskar koncentrationen av dåliga bakterier. Den förbättrar matsmältningsprocessen, förbättrar bukspottkörtelns och tarmens funktion.

RANGORDNING AV FETTFÖRBRÄNNARE

Berberins effekt på levern

Berberin påverkar leverns funktion positivt, stöder dess avgiftning och skyddar dess celler (hepatocyter) mot skador. Det är till hjälp vid leversvikt orsakad av giftiga ämnen som etanol och vid leversjukdomar som steatos och fibros.

Berberin som stöd för nervsystemet

Berberin har en mycket gynnsam effekt på vårt nervsystem, även om det är relativt lite omtalat. Det förbättrar kognitiva funktioner, ökar koncentrationen och minnet och förbättrar förmågan att ta till sig kunskap. Det har en positiv effekt på intellektuell prestation och främjar bildandet av nya nervförbindelser.

Det har också skyddande effekter på nervceller (neuroner). Det förbättrar blodtillförseln och syresättningen av hjärnan. Skyddar neuronerna mot fria radikaler, förhindrar skador och död. Hjälper till att bibehålla en oklanderlig mental prestation längre. Det förebygger åldersrelaterade hjärnsjukdomar som Alzheimer, senil depression och demens.

Berberin har också en positiv effekt på vårt humör och allmänna mentala tillstånd. Den motverkar depressiva störningar, bekämpar humörsvängningar, lindrar nervösa spänningar och minskar stressnivåerna.

Berberin – dosering, hur man använder det

 berberin

Doseringen av berberin kan variera beroende på beredning och mängden berberin i en portion. Ibland räcker det med en kapsel eller tablett berberin per dag, ibland två eller tre.

Oavsett om vi tar kosttillskott med flera ingredienser med berberin eller enbart berberin ska vi alltid följa tillverkarens anvisningar för ett visst preparat och ta exakt den dosering som beskrivs på bipacksedeln eller förpackningen.

Den dagliga dosen berberin varierar vanligtvis mellan 500 mg och 1500 mg. Detta är ett stort intervall, men mycket beror på om vi använder berberin profylaktiskt, för viktminskning eller i terapeutiskt syfte. För större mängder berberin används delade doser.

Berberin – biverkningar, kontraindikationer

Berberin är ett välstuderat ämne som är säkert för hälsan. Det är dock viktigt att inte överskrida de rekommenderade doserna av preparat med berberin. Detta ämne som tas i för stora mängder kan orsaka ett antal negativa effekter, främst på mag-tarmkanalen.

Möjliga biverkningar av att ta stora mängder berberin

 • Buksmärtor,
 • kräkningar,
 • diarré,
 • förstoppning,
 • flatulens,
 • mag- och tarmkramper.

Kontraindikationer för användning av berberin

Berberin bör inte användas av gravida kvinnor och ammande mödrar. Det bör inte heller tas av barn. Personer som tar olika typer av läkemedel (t.ex. diabetesläkemedel, antidepressiva medel, immunsuppressiva medel, betablockerare, antibiotika eller andra) bör rådgöra med en läkare innan de tar berberin. Berberin kan interagera med många mediciner.

Kontrollera: Fettförbrännare Ranking

Källor:
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153862/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27671811/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32594322/
 • https://www.healthline.com/nutrition/berberine-diabetes
 • https://www.healthline.com/nutrition/berberine-powerful-supplement
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325798

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin