fruit 4508741 640

Granatäpple – medicinska egenskaper. Granatäpplets extraordinära krafter

Granatäpplet kommer ursprungligen från Asien och är en mycket välsmakande och utomordentligt saftig frukt, samt en skattkista av hälsofrämjande ingredienser. Det är utan tvekan en av de hälsosammaste frukterna i världen. Dess egenskaper har uppskattats sedan antiken. I gamla kulturer betraktades den som en symbol för fertilitet, energi, styrka, hälsa och blomstring. Regelbunden konsumtion av granatäpple är ett sätt att förbättra kroppen på många nivåer. Det är också en metod för att stärka försvaret mot farliga civilisationssjukdomar, förbättra tillståndet i hjärt-kärlsystemet och bli av med urinvägsbesvär. Ta reda på mer om granatäpplets egenskaper och varför det är värt att konsumera.

Granatäpple – en tropisk frukt känd sedan antiken, som är värd att lära känna bättre

 Granatäpplefrukt

Granatäpplet (Punica granatum L.) är en medlem av blodrotfamiljen. Det växer på små träd som är mellan 2 och 5 meter höga. Det är en frukt med ett karakteristiskt fruktkött, som består av ett tätt nätverk av glänsande kärnor. Varje frö är omgivet av ett rosa hölje som är fyllt med saft. Fruktköttet är mycket smakrikt – mycket sött, men ändå uppfriskande och lätt syrligt. Granatäpplet påminner utseendemässigt lite om ett äpple. Det har samma storlek och färg (rödaktigt), men skalet är mycket tjockare.

Även om granatäpplet kännetecknas av sin mycket attraktiva smak, äts det mest sporadiskt av oss. Det är synd och skam. Det är inte bara en frukt med stort kulinariskt värde, utan har också en mycket lång lista med hälsofördelar, inklusive starka antiinflammatoriska, antioxidativa och hjärtskyddande effekter. Granatäpplet, som också kallas livets frukt eller paradisets frukt, kommer ursprungligen från Asien. Idag finns de största plantagerna i Iran, Indien, Spanien, Israel och USA.

Granatäpplet har använts av människan för medicinska ändamål och som livsmedel sedan århundraden tillbaka. Historien om denna frukt går tillbaka till antiken. Den uppskattades bland annat i det gamla Kina, Egypten, Mesopotamien och Grekland. Den användes för att behandla en mängd olika åkommor, inklusive parasit- och bakteriesjukdomar, diarré, blödningar, sår, halsinfektioner, hjärtproblem, urinvägsbesvär och infertilitet. Det har också använts för att tillreda elixir för kärlek, ungdom och vitalitet.

Granatäpple – näringsvärden

Granatäpple innehåller, som alla frukter, mycket kolhydrater, men är inte ett hot mot vår figur. Det tenderar inte heller att höja blodsockernivån. Den har ett lågt glykemiskt index (35) och innehåller mycket värdefulla kostfibrer.

100 gram granatäpplefrukt ger: 83 kcal, 18,7 g kolhydrater, 4 g fibrer, 1,7 g protein.

Granatäpple är en utomordentlig frukt som är rik på vitaminer och mineraler. I dess sammansättning hittar vi: folsyra och andra B-vitaminer, vitamin C, vitamin E, vitamin A, kalium, zink, magnesium, kalcium, selen, koppar, mangan, fosfor.

Granatäpple innehåller också många bioaktiva föreningar med hälsofrämjande egenskaper som polyfenoler, karotenoider, tanniner, antocyaniner, organiska syror. Det är också värt att notera fytoöstrogenerna i granatäpplefrukt, som starkt stöder kroppens hormonella balans.

Granatäpple – medicinska egenskaper. Varför är det värt att införa granatäpplefrukt i kosten?

Granatäpple har antiinflammatoriska, antibakteriella, svampdödande och antivirala egenskaper. Genom att stimulera immunsystemet att arbeta och hämma tillväxten av mikroorganismer och parasiter, samt släcka inflammation, hjälper det till att bekämpa infektioner av alla slag, oavsett om det är inre eller hudinfektioner.

Granatäpple är perfekt vid förkylning, influensaliknande infektioner, feber och infektioner i de övre luftvägarna. Granatäpple har dessutom en gynnsam effekt på matsmältningssystemet. Det förbättrar matsmältningsprocesserna, hjälper tarmfunktionen, motverkar förstoppning, flatulens och problem med tarmrörelserna. Det är också bra för att hämma diarré.

Granatäpple är också ett värdefullt stöd för det endokrina systemet. Den hjälper till att normalisera hormonnivåerna, inklusive testosteron och östrogen. Tack vare de fytoöstrogener den innehåller lindrar den symtom på hormonella fluktuationer (inklusive symtom på klimakteriet och andropaus). Granatäpplefrukt saknar inte heller stärkande egenskaper. Tack vare sin rika pool av antioxidanter, vitaminer och mineraler stöder den kroppen i försvagade och konvalescenta tillstånd, återställer vitaliteten och förbättrar regenerering.

Granatäpple – effekter på prostata

 Granatäpple på rätt sätt

Systematisk användning av granatäpple rekommenderas för män med prostataproblem. Frukten minskar inflammation i prostatakörteln, vilket ger smärtlindring, samtidigt som den lindrar problem med urinering och överdrivet tryck på urinblåsan.

Tack vare många polyfenolföreningar och andra antioxidantkomponenter har granatäpple en skyddande effekt på prostataceller och minskar avsevärt hastigheten för prostatatillväxt. I en studie visade sig föreningar i granatäpple minska utvecklingen av prostatacancer och bromsa ökningen av PSA-nivåerna.

Prostan Plus innehåller högaktivt granatäppleextrakt tillsammans med en sammansättning av andra ingredienser som främjar prostatahälsan.

Granatäpplefrukt hjälper också till att sänka kolesterolnivåerna i blodet, och det är inte ovanligt att högt kolesterol förvärrar prostataproblem. På tal om typiskt manliga åkommor är det också värt att nämna att granatäpplefrukt har en positiv effekt på potens och erektion.

Granatäpple för urinvägarna

Granatäpple förbättrar urinvägarnas funktion avsevärt. Tack vare dess diuretiska egenskaper motverkar det eftersläpningen av urin i urinblåsan, förbättrar urinflödet och eliminerar problemet med initiering av urinering. Det minskar också frekvensen av toalettbesök och motverkar inkontinens. Genom att verka antiinflammatoriskt minskar det urinvägsinfektioner.

Granatäpple för diabetes

På grund av den höga koncentrationen av fenolföreningar och kostfiber i granatäpplet leder denna frukt till en normalisering av blodsockret. Av denna anledning rekommenderas den ofta för personer med diabetes, liksom för dem som är pre-diabetiker och har insulinresistens.

Antioxidanter och cancerhämmande egenskaper hos granatäpple

När vi söker efter livsmedel som är rikast på antioxidanter (antioxidanter) skulle granatäpplefrukt vara på en av de första platserna. Den innehåller mer av dem än grönt te och rött vin. Tack vare sina antioxidanter är den ett kraftfullt vapen mot fria radikaler och hjälper därmed till att hålla cellerna i bättre skick och förhindra skador och mutationer.

Genom sin antioxidativa verkan minskar granatäpplefrukten sannolikheten för att cancerprocessen ska uppstå. Dessutom är frukten ett värdefullt vapen i kampen mot cancer. Den hämmar tillväxten av cancerceller och hjälper till att förstöra dem.

Granatäpple – anti-kolesterol och hjärtskyddande egenskaper

Enligt forskning hjälper intag av 1 glas granatäpplejuice per dag till att sänka det dåliga kolesterolet LDL. Frukten förbättrar blodflödet, förhindrar att blodproppar bildas och hjälper till att normalisera blodtrycket. Med sina många antioxidanter skyddar granatäpplefrukten hjärtat och minskar risken för åderförkalkning och andra hjärt-kärlsjukdomar.

Granatäpplefröolja, granatäpplejuice – hur konsumerar man granatäpple för medicinska ändamål?

Att konsumera granatäpple i någon form har hälsofördelar. Färsk granatäpplefrukt, granatäpplefröolja, granatäpplejuice samt granatäpplebaserade flytande extrakt och granatäppleextrakt i kapslar fungerar alla bra. De bästa hälsofrämjande och läkande effekterna uppnås när granatäpple används regelbundet och i tillräckligt stora mängder (t.ex. ett glas granatäpplejuice per dag eller 500 mg extrakt per dag).

Hur äter man granatäpple?

 Skivat granatäpple

Granatäpplet är utmärkt att äta rått, men har också många andra kulinariska användningsområden. Det passar bra med typiska söta rätter och är också en intressant söt och fruktig paus i salta rätter.

Granatäpplekärnor kan användas som garnering eller tillsättas i sallader, pannkaksfyllningar, omeletter, krutonger, grytor eller i bakat eller grillat kött. Från den färska granatäpplefrukten kan vi pressa saften eller tillsätta den i en smoothie från en mixer. Granatäpplekärnor är också ett perfekt tillskott till fruktsallader, sylt, bakverk, havregryn och alla typer av desserter.

Hur skalar man granatäpplefrukten?

Skär av toppen av granatäpplet. Vi skär sedan skalet så att frukten delas i fjärdedelar. Lägg i en kastrull med ljummet vatten. Efter 15 minuter, när skalet har blötlagts, böjer du det över och separerar fröna från det. När de sjunker till botten, ta bort dem från vattnet och klappa dem torra.

Hur använder du granatäppleskal?

Vi kan torka granatäppleskal och sedan använda det för att göra läkande infusioner för huden. Dessa kommer att fungera bra för en mängd olika infektioner, irritationer, seborré och hudutslag. Infusioner kan också vara en extra behandling för hud som behöver revitalisering.

Källor:

  • https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pomegranates
  • https://www.webmd.com/prostate-cancer/alternative-treatments-for-prostate-cancer2
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31298147/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7587354/

Category: Mäns frågor

Article by: admin