tea

Grönt te för viktminskning – upptäck kraften av det äldsta och mest berömda kinesiska te!

Det kom från Asien. Ursprungligen odlades det i Kina, sedan gjorde te succé i Japan, där det blev en del av den traditionella teceremonin, och slutligen blev det välkänt över hela världen. Det uppskattas av finsmakare och anses vara det mest hälsosamma drycken i världen. Nyligen är det extremt populärt bland människor som kämpar med övervikt. Är grönt te verkligen effektivt för viktminskning?

Grönt te – egenskaper

De som tror på naturmedicin från Asien tyckte att drickande av denna dryck är ett recept för ett långt liv. Faktum är att detta te med en delikat smak har ett antal hälsofördelar tack vare värdefulla komponenter som förblir bevarade eftersom denna växt inte utsätts för jäsning. Grönt te innehåller till exempel många flera katekiner och polyfenoler än svart te. Ämnen som finns i denna växt orsakar förekomst av många egenskaper som stödjer kroppsfunktioner på olika nivåer.

Grönt te är mest känt för sina positiva effekter på ämnesomsättning, det underlättar nämligen matsmältningen, minskar kolesterolabsorption, lindrar magstörningar och matsmältningsbesvär, skyddar mot snabba förändringar i blodsocker. Det är också ovärderligt för att förebygga många sjukdomar, särskilt hjärt- och kärlsjukdomar. Det motverkar sammandragning av blodkärl, minskar risken för högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtinfarkt, slaganfall. (1)

green tea 3528474 640

Det har en positiv inverkan på en allmän immunitet, på grund av förekomsten av polyfenoler, katekiner, aminosyror, tanniner och andra substanser som stödjer en korrekt funktion av immunsystemet. Tack vare dem och interaktion med vitaminer och mineraler bekämpar det infektioner på ett effektivt sätt. Grönt te innehåller dessutom kraftfulla antioxidanter som skapar en skyddande barriär mot skadliga cancerframkallande ämnen. (2)

Genom att dricka grönt te kan vi också förbättra mental prestationsförmåga. Det främjar koncentration och minne, tänkande och inlärningsförmåga, reglerar (bland annat på grund av en aminosyra som kallas L-teanin) en lämplig nivå av dopamin och serotonin och därigenom förbättrar välbefinnande och humör. Om det bryggas kort, till tre minuter, stimulerar det och fräschar, höjer energi och ökar din prestanda. Om du brygger det längre, minskar det stress, lugnar och får dig att slappna av. Regelbunden konsumtion av denna dryck kan även minimera risken för depression och förebygga åderförkalkning och senil demens. (3)

Vidare bromsar det åldrandet, framför allt hudens åldrande, på grund av förekomsten av kraftfulla antioxidanter. Det kommer därför inte som någon överraskning att grönt te är en ingrediens i många ansiktskosmetika. Det skyddar huden mot foto åldrande, ökar dess lyster, reducerar synlighet av rynkor och missfärgningar och hjälper till med att lösa alla typer av hudproblem tack vare sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Grönt te för viktminskning

tea leaves 2324032 640 300x260Stora mängder kemiska föreningar som är bra för hälsan, särskilt polyfenoler, bland dem främst katekiner gör att detta te inte bara visar antiinflammatoriska och anti-cancer egenskaper, bekämpar neurodegenerativa sjukdomar och bromsar åldrandet, men det är också till stor hjälp under viktminskning.

Katekiner (inklusive synnerligen värdefull epigallokatekingallat dvs. EGCG) minskar nämligen fettupptag och har en betydande inverkan på ämnesomsättning i levern. Polyfenoler hämmar fettupptag i kroppen och ökar fettåtgång och metylxantiner bidrar till ökad termogenes, vilket i sin tur leder till ökad energiförbrukning.

Tack vare många olika effekter som grönt te har, främjar det viktminskning. Framför allt underlättar det ämnesomsättningen, särskilt med avseende på tyngre mat, och lindrar samtidigt besvär i matsmältningssystemet. Då minskar det fett- och glukosupptag och följaktligen också kolesterolupptag. Samtidigt intensifierar det termogenes, vilket påskyndar ämnesomsättningen och bidrar till snabbare fettförlust.

För att öka effekter på viktminskning som grönt te har, bör du dricka det cirka 20 minuter efter en måltid, eftersom då innan maten smältas, kommer det att vara till stor hjälp i fettförbränning.

Så grönt te för viktminskning kan hjälpa oss väsentligt, om vi inte begränsar oss bara till det och ser till att ha rätt kost och fysisk aktivitet. Dessutom måste man komma ihåg att det kan ha vissa negativa effekter.

Först och främst bör det inte kombineras med läkemedel, särskilt de som påverkar på nervsystemet, eftersom det kan leda till en ökning av trycket, yrsel, hjärtklappning. Överskott av grönt te kan öka risken för anemi, eftersom polyfenoler hämmar upptaget av järn, samt benskörhet på grund av urlakning av kalk. Slutligen irriterar tanniner i grönt te magen, så det är bättre att undvika att dricka det på fastande mage.

Hur brygger man grönt te?

pexels photo 730804 300x234Metod för bryggning bestämmer i detta fall om effektiviteten av drycken. Torkat te bör aldrig hällas med kokande vatten, men med vatten med en temperatur på cirka 80 grader. Kortare bryggning ger oss en stimulerande verkan, längre – en avkopplande och lungande verkan. Drycken kan varieras genom att tillsätta, till exempel en citronskiva efter bryggning. Det är inte bara en bra kombination, men det är särskilt användbart under diet eftersom det hjälper till att bränna fett snabbare.

Man får en liknande effekt dvs. aktivering av ämnesomsättningen genom att tillsätta mynta och ingefära till te och om vi har matsmältningsproblem, ska kamomill och några korn av anis bli bra. Grönt te kan också användas för att förbereda läckra smoothies, t.ex. genom att blanda det med avokado eller annan frukt.

Grönt te i tabletter och kapslar

Särskilt gynnsamma egenskaper av denna sort av te innebar att det är en komponent i många kosttillskott för viktminskning. På marknaden kan både grönt te i tabletter och många preparat med det hittas.

Fördelen med de andra är rikare innehåll, eftersom utöver grönt te-extrakt består de av andra naturliga ämnen som också stödjer viktminskning. Ett sådant tillskott är Silvets, ett sammansatt preparat med ökad effekt på viktminsking, som innehåller inte bara grönt te, men andra kända växtämnen med beprövade bantningsegenskaper.

silvets


 1. Yang CS, Zhang J, Zhang L, Huang J, Wang Y. Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Mol Nutr Food Res. 2016;60(1):160–174. doi:10.1002/mnfr.201500428
 2. University of Surrey. ”Green tea could hold the key to reducing antibiotic resistance.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 September 2019. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190923101922.htm
 3. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition.
  Dietz C, Dekker M.
  Curr Pharm Des. 2017;23(19):2876-2905. doi: 10.2174/1381612823666170105151800. Review.

Category: BantningKosttillskott

7 comments

 1. Grönt te är den bästa och mest konsumerade vätskan förutom vattnet för mig. Jag älskar det i alla former, mest jasmin och klassiskt te med citron och honung. Det är urgott och har dessutom så många hälsosamma egenskaper … jag vet inte varför vissa människor inte dricker det. Jag dricker det i stora mängder 🙂

 2. Rossa29 – det är normalt att några inte dricker det eftersom de oftast inte tycker om dess smak. Till exempel jag, jag gillar inte smak av grönt te, det är svag för mig. Svart te är tusen gånger bättre, men det inte har sådana egenskaper som grönt te har. Så jag dricker grönt te helt utan glädje, bara för god matsmältning och avgiftning och antioxidant verkan. Regelbunden avgiftning är viktig för rökare som jag är. Och om jag vill njuta av smaken av gott te, brygger jag ett läckert svart te, English Breakfast

 3. Vet någon hur det är med detta gröna te? Vissa säger att det hjälper till med viktminskning, andra håller inte med det. Jag undrar om det är klokt att sätta på tabletter med grönt te eller det är bättre att välja något annat.

 4. Julia, grönt te är mycket hälsosamt, så det är alltid värt att prova det. Och när gäller viktminskning, beror det på vad du förväntar dig från en sådant grönt te. Detta enskilt ska inte ge dig sådana effekter som mycket en mycket snabb viktminskning. Det kan bara hjälpa till med andra behandlingar som du använder för att tappa övervikt. Utan tvekan kommer det att påskynda din ämnesomsättning, rena kroppen, ge mer energi, förbättra viktminskning. Det är bra att börja en diet och röra sig lite och ta andra ämnen som främjar viktminskning förutom tabletter med grönt te, helst några som ökar termogenes. Jag rekommenderar att behandla eventuella tillskott som ytterligare stöd till träningen och dieten och inte som den viktigaste delen av viktminskning.

 5. När det gäller de verkliga effekterna på fettförlust, behövde vi att dricka teet oerhört stora mängder för att nå det. En eller två koppar grönt te om dagen ger en hel del hälsosamma fördelar, t.ex. avgiftar kroppen (grönt te fungerar som ett diuretikum, tar bort gifter), förbättrar matsmältningen, tillhandahåller antioxidanter i kroppen, förbättrar mental förmåga, ökar energi osv., men i samband med fettförbränning är det bra att prova grönt te extrakt och ett ämne som kallas EGCG. Om vi vill ha tappa bilringen och fettvecken genom att använda grönt te, bör vi söka efter kosttillskott som innehåller extrakt av grönt te och vi kan dricka denna läckra dryck som ett tillägg 🙂

 6. Jag uppskattar grönt te mycket, främst för att eliminera svullnad och vattencelluliter, dvs. typiska problem hos kvinnor. Men om någon önskar en snabb viktminskning, är det värt att också använda något sammansatt preparat för att bli av med extra kilon, eftersom grönt te är lite för lite.

 7. För mig både tillskott med grönt te och bara grönt te sig som en dryck är en mycket bra idé i samband med viktminskning och förbättring av hälsa och välbefinnande. Jag använder själv båda. Jag gick ner många kilon och mår bättre och jag är sällan sjuk. Men när det gäller drickande av grönt te, rekommenderar jag inte detta i påsar. Det är mycket bättre att lägga lite mer pengar och köpa ett bra bladte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin