oil g88af53a4f 640

Håroljor – för att stärka håret och förbättra frisyren! Hårvård utan hemligheter

Att applicera oljor på håret blir alltmer populärt som en ytterligare form av hårvård eller som ett alternativ till färdig kosmetika. Faktum är att hårolja inte är en ny metod för hårvård, utan har en månghundraårig tradition som går tillbaka till antiken. Oljor är ett naturligt och mycket effektivt sätt att ge håret näring på djupet.

Håroljor hjälper praktiskt taget allt problematiskt hår – sprött, skört, bräckligt, torrt, uttorkat, svagt, samt hår med mjäll och benäget för håravfall. Det är dock inte alla oljor som är lika effektiva för alla hårtyper. Beroende på sammansättningen är vissa oljor bäst för skadat, grovt (mycket poröst) hår, medan andra är bäst för hår med en mjukare struktur. Hur använder jag håroljor? Vilken hårolja ska jag välja?

Hårtyper och håroljor

 En oljeflaska bredvid solrosor

Håroljor är inte bara ett patenterat sätt att ge näring och regenerera ditt hår utan också en metod för att effektivt konditionera och på ett omfattande sätt förbättra utseendet på din frisyr. Varje vegetabilisk olja har sin egen specifika sammansättning, där mättade fettsyror och omättade fettsyror (enkelomättade och fleromättade) förekommer i bestämda proportioner. Beroende på mängden fettsyror fungerar vissa oljor bra för lätt, tunt och frissigt hår, medan andra fungerar bra för tungt och tjockt hår. Vilka oljor är bäst för vilka hårtyper?

Hårtyper enligt porositet (graden av separation av keratinskalorna).

 • Mycket poröst hår: Keratinskalen i mycket poröst hår är starkt roterade bort från hårstrået. Hårstrukturen är ojämn och ganska grov. Den är ofta statisk och flyger iväg. Efter schamponering torkar de snabbt. De är oftast torra, spröda, tunna, tunna, tråkiga och skadade. Deras ändar går sönder och går lätt sönder. De har en ökad benägenhet att falla ut, är känsliga och ömtåliga och skadas lätt. De är svåra att kamma, men lätta att locka och styla.
 • Medelgrovt hår – Nagelbanden är något lutande bort från rötterna, relativt släta men kan ha en viss strävhet. Det är normalt tjockt, men ändarna har en tendens att spricka ganska ofta. Med rätt skötsel är de inte problematiska. De har en naturlig glans men kan också vara något matta. De är ganska lätthanterliga och lätta att kamma, men kan vara nyckfulla. De har en tendens att frissas när de är våta, blir feta på vintern på grund av de mössor vi bär och blir ofta statiska under uppvärmningssäsongen. Med mer aggressiva former av styling (t.ex. frekventa fön- och plattångsbehandlingar, blekning) och avsaknad av rätt skydd blir håret torrt och skadat.
 • Hår med låg porositet är hår som ligger nära nagelbanden och har slutna fjäll. Lågperflekterat hår kännetecknas av sin märkbara mjukhet och elasticitet. Den är mycket återfuktad och tenderar inte att torka ut. Det tar lång tid att torka efter schamponering. De är tunga, oftast raka, glänsande och tjocka i konsistensen. De är starka och motståndskraftiga mot skador, även aggressiv frisyr eller frekvent varmstyling försämrar inte deras kvalitet. På grund av deras tunga vikt tenderar de att se tråkiga ut och sakna volym. De är svåra att styla, svåra att locka och kräver en stor mängd fixeringsmedel för att skapa långvariga frisyrer.

Vilka oljor för vilka hårtyper?

De bästa oljorna förhögporöst hår är de med etthögt innehåll av omättade fettsyror (särskilt fleromättade fettsyror). På grund av sina stora molekyler är dessa oljor effektiva för att försegla hårets nagelband, förbättra hårets struktur, tynga nerOljorna förseglar effektivt hårets nagelband, förbättrar hårets struktur, tynger ner överdrivet lätt och tunt hår samt återfuktar, förnyar och ger näring på djupet. De ger också ett extra skydd mot de skadliga effekterna av yttre faktorer.

Alla oljor som är rika på omättade fettsyror, särskilt de som är rika på enkelomättade fettsyror, är idealiska förvård av medelporöst hår. Tack vare deras medelstora molekylstorlek hjälper de till att stänga hårets nagelband, geDe medelstora molekylerna hjälper till att stänga hårets nagelband, ge håret djup, göra det spänstigt och hålla det återfuktat. Samtidigt förhindrar de frissighet och förbättrar frisyrens kondition utan att tynga ner den.

För vård av lågporigt hår är de vegetabiliska oljor som domineras av mättade fettsyror bäst lämpade förvård av lågporigt hår. Dessa oljor har små molekyler, vilket gör att de inte tynger ner håret utan ger volym, vårdar och reglerar talgutsöndringen.

De bästa oljorna för högperforerat hår

 • Arganolja
 • Svart kumminolja
 • olja av nattljus,
 • linolja,
 • druvsädesolja,
 • solrosfröolja,
 • hallonfröolja,
 • Avokadoolja,
 • safflorolja,
 • pumpafröolja,
 • hampfröolja,
 • sojabönolja,
 • vetegroddsolja,
 • bomullsfröolja,
 • rosenolja.

De bästa oljorna för medelporöst hår

 • makadamiaolja
 • ricinolja
 • olivolja,
 • arganolja,
 • risolja,
 • rapsolja,
 • sötmandelolja,
 • aprikoskärnolja,
 • jojobaolja,
 • kameliaolja,
 • hasselnötsolja,
 • Sesamolja.

De bästa oljorna för hår med låg porositet

 • kokosolja
 • palmolja.
 • sheasmör,
 • kakaosmör,
 • mangosmör,
 • ricinolja,
 • babassuolja,
 • baobabolja,
 • granatäpplefröolja,
 • moringaolja.

Håroljor – 6 beprövade metoder för att smörja in håret

 En oljeflaska med blommor bredvid

Olja med en olja eller en blandning av flera håroljor kan göras på flera olika sätt. Dessa tekniker skiljer sig främst åt när det gäller mängden olja som appliceras och den tid som behövs för behandlingen – vissa applicerar oljan på håret i bara några minuter, andra i flera timmar.

Vissa av dessa metoder fungerar bättre för kvinnor med mycket poröst hår (t.ex. oljebearbetning över natten), medan andra fungerar bättre för kvinnor med medel- till lågporöst hår (t.ex. 30-minuters snabbbehandling eller olje-vattenblandning).

De vanligaste metoderna för att olja håret är:

Olja håret torrt över natten

Applicera 1-2 matskedar hårolja i borstat hår, gnugga in den i handflatorna innan du gör det. Fördela oljan i hela håret. Om ditt hår tenderar att vara fett vid rötterna, applicera olja från mitten av håret till topparna. Gör en flätning eller en knut. Lägg en tjock handduk på kudden för att undvika att den blir smutsig. På morgonen, efter att ha oljat håret, tvätta det noggrant med ett milt schampo.

Snabb torr oljning

Den här metoden är idealisk om du föredrar den enklaste, minst krävande hårvårdsrutinen och om du har ont om tid (t.ex. om du måste lämna hemmet om en timme). Applicera den valda oljan i torrt och kammat hår (ca 1 matsked olja), med särskild uppmärksamhet på topparna. Vänta i cirka 20 minuter och tvätta sedan håret. Om du har lite mer tid eller om ditt hår är mycket skadat eller torrt kan du förlänga oljebehandlingen till 30 minuter eller en timme.

Oljering av vått hår

Applicera 1-2 matskedar olja i mycket fuktigt hår (nästan från rötterna om du har torrt hår eller från mitten av längderna om du har normalt eller fett hår). Efter cirka 1,5 timme sköljer du håret och tvättar det sedan.

Oljebehandling med balsam

Blötlägg håret och låt sedan överflödigt vatten rinna av lätt. Applicera ett balsam och applicera sedan en liten mängd hårolja, fördelad mellan handflatorna, på balsamet. Du kan också kombinera oljan med balsam och applicera blandningen i håret. Vänta i 20-30 minuter, skölj ut blandningen ur håret och tvätta sedan håret med ett milt schampo.

Olja håret med en dimma

Kombinera den valda håroljan eller de valda oljorna med en örtinfusion (t.ex. nässlor, kamomill, kalmus, kardborre, rosmarin) i förhållandet 1 ofullständig sked olja till ca 200 ml av infusionen. Du kan också ersätta infusionen med en färdig hårdimma eller ett hydrolat. Häll blandningen i en flaska med en förströare och blanda. Spraya blandningen i håret och undvik hårbotten. Kammar igenom och du är klar.

Olja i en skål

Den här metoden kallas också för ”buljongmetoden” eftersom vattnet som du blötlägger håret i bildar karaktäristiska fettögon, som i buljong. Häll varmt vatten i en stor skål (tillräckligt för att håret ska flyta) och tillsätt sedan en naturlig vegetabilisk olja (1 eller 2 matskedar). Doppa ner håret, skölj i några minuter och massera hårbotten. Låt håret rinna av, vänta i 30 minuter och tvätta sedan håret.

De bästa oljorna för hår – topp 6 oljor som förnyar ditt hårs utseende!

 oljor och örter för hår

Vilken hårolja ska jag välja? Alla växtoljor har visat sig ha positiva effekter på håret, men varje olja har lite olika egenskaper beroende på vilka aktiva ingredienser som ingår. När du letar efter den perfekta oljan för ditt hår är det säkert värt att prova flera, men du kan också experimentera med olika blandningar.

Här är några intressanta förslag på håroljor, som alla har många värdefulla egenskaper!

Wheatgerm Oil – receptet för 100 % konditionerat, glänsande och smidigt hår

Vetegroddsoljans unika egenskaper gör den idealisk för vård av mycket poröst hår. Den innehåller rikligt med E-vitamin och ett stort antal andra värdefulla biologiska komponenter. Den ger perfekt näring till håret, ger styrka och reparerar skador på dess struktur. Den återfuktar, slätar ut håret och ger glans. Den förebygger kluvna toppar och frissigt hår, skyddar mot skador, minskar håravfall och stimulerar hårväxten.

Babassu-olja för väl återfuktad, vackert hår och en disciplinerad frisyr

En idealisk olja för lågporigt hår. Den slätar ut och mjukar upp håret, förbättrar dess flexibilitet och motståndskraft, gör det mer lätthanterligt, mindre nyckfullt och mer mottagligt för styling. Den återfuktar, ger näring, har en skyddande effekt och förbättrar frisyrens utseende på ett heltäckande sätt.

Burdockolja – stärker och förnyar hår och hårbotten i ett

Klöver är en av de mest effektiva örterna som används mot håravfall och för att stimulera hårväxt. Det är också ett effektivt motgift mot sjukdomar som är förknippade med försämrad hårbotten och onormal funktion av talgkörtlarna, inklusive seborré och mjäll. Burdockolja finns i ren form eller i kompositioner med andra ingredienser som stödjer hårbottens funktion och förbättrar hårets kondition, t.ex. med åkerfräken.

Burdockolja har antiinflammatoriska och normaliserande effekter (reglerar talgproduktionen). Samtidigt återfuktar den perfekt håret, regenererar, lindrar irritationer och förbättrar hårets struktur.

För personer som kämpar med håravfall och långsam hårväxt är det värt att rekommendera burdockolja berikad med ingredienser som stimulerar mikrocirkulationen.(en av de bästa ingredienserna av denna typ är chilipepparextrakt). Tack vare dessa tillsatser får hudcellerna bättre syre och näring, och oljans aktiva ämnen absorberas bättre av hårrötterna och lökarna.

Arganolja – det exotiska naturliga serumet för friskt och starkt hår

Arganolja är perfekt för kvinnor med mycket poröst och medelporöst hår. Denna exotiska olja, som kom till Europa från Marocko, är rik på vitamin E, omättade fettsyror och antioxidanter.

Arganolja är ett naturligt hårserum som har en vitaliserande och närande effekt på håret. Samtidigt skyddar den mot fuktförlust och skadliga yttre faktorer (t.ex. solstrålning). Den stöder återuppbyggnaden av skadat hår, förhindrar hårbrott, ger håret ett hälsosamt utseende och skyddar hårspetsarna från att spricka. Dessutom påskyndar den hårväxten och stärker hårlökarna. Det är därför oljebehandlingar, masker och inpackningar med arganolja är värda att rekommendera till personer som kämpar med försvagat hår som faller ut för mycket.

Svart kumminolja – en metod för starkt, vitalt och glänsande hår

Svart kumminolja är en riktig upptäckt när det gäller att vårda försvagat hår som behöver rikligt med näring. Nigellafröet innehåller många omättade fettsyror, som är mycket värdefulla för hårcellerna, samt många mineraler, aminosyror och vitaminer. Svart kumminolja används i form av masker och hårbottenmassage och stärker hårsäckarna, förhindrar skallighet och ger snabbare hårväxt. Den förnyar också effektivt trött, tunt, tråkigt och skört hår.

Ovärderlig linfröolja – för hår som behöver omedelbar återuppbyggnad

Linolja är en mycket uppskattad produkt, både inom kosmetika och naturmedicin. Den innehåller stora mängder värdefulla omättade omega 3-, omega 6- och omega 9-fettsyror, och framför allt i mycket fördelaktiga proportioner för människokroppen.

När linfröolja appliceras på håret är den mycket effektiv för att regenerera håret. Den stärker hårsäckarna och hårrötterna, skyddar håret från skador och har en reparerande effekt på det. Vad som är viktigt för män som kämpar med tunnare hår, hjälper det också till att minska nivån av DHT-hormonet som är ansvarigt för androgen alopeci.

Kolla in formeln med flera ingredienser för att stärka, förnya och påskynda hårväxten: Locerin

 Locerin

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin