Trötta ögon är en vanlig åkomma som främst drabbar unga och medelålders, arbetande och studerande. Problemet med korrekt syn och de åtföljande symtomen, som irriterande huvudvärk och torra ögon, beror till stor del på livsstilen. Synapparaten fortsätter att utnyttjas hårt, till exempel genom att man stirrar på skärmar och displayer på elektroniska apparater i timmar i sträck. Detta är dock bara en av orsakerna till ögonstress och problem med klar syn. Hur tar man hand om sin syn?
Innehåll
- 1 Trötta ögon, suddig syn – ett allt vanligare fenomen bland både unga och gamla.
- 2 Trötta ögon – orsaker
- 3 Brännande, klåda, smärta – de vanligaste symtomen på trötta ögon.
- 4 Trötthet i ögonen och torra ögonsyndrom
- 5 Hur man förebygger ögontrötthet – ovärderligt förebyggande arbete.
- 6 Enkla huskurer för trötta ögon – hur man lindrar symptomen på nolltid?
- 7 Vad man ska göra när ögonen är trötta – de bästa ingredienserna för god syn som används i ögondroppar och kosttillskott.
- 8 Trötthet i ögonen, sveda, rodnad, tårar – när ska man uppsöka en ögonläkare?
Trötta ögon, suddig syn – ett allt vanligare fenomen bland både unga och gamla.
Ögat är en av människokroppens mest specialiserade och genomarbetade, men samtidigt känsligaste strukturer. Det är också ett organ som tvingas arbeta intensivt under större delen av våra liv. Det börjar arbeta varje dag när vi vaknar och öppnar ögonlocken för första gången och slutar strax innan vi somnar.
Det är därför inte förvånande att våra ögon ofta blir överbelastade och trötta, särskilt om vi ägnar oss åt aktiviteter som kräver att ögonen ständigt arbetar under svåra förhållanden (t.ex. i ogynnsam belysning) eller om vi använder ögonen ofta. Detta gäller i ännu högre grad om vi ägnar oss åt aktiviteter som kräver att våra ögon arbetar under svåra förhållanden (t.ex. i ogynnsam belysning) eller att vi ofta fokuserar på en enda punkt.
Många faktorer, oftast relaterade till våra dagliga vanor och det arbete vi utför, påverkar synapparatens tillstånd. Mycket ofta uppstår detta problem hos personer som tillbringar mycket tid framför skärmar och displayer på elektroniska apparater. Därav den höga andelen unga människor som klagar på denna åkomma. Fenomenet med trötta ögon, ömma ögon och problem med synen observeras allt oftare även hos barn. Hur utvecklas effekten av trötta ögon?
Ögat är en komplex struktur som består av: ögongloben (med lins, hornhinna, iris och näthinna), synnerven (som leder visuella stimuli), de yttre musklerna och de yttre ögonmusklerna.Ögat styrs av synnerven (som leder visuella stimuli), ögonglobens yttre muskler (som ansvarar för ögats motorik) och ögats skyddsapparat (i form av ögonlocken, ögonfransarna, bindhinnan och den tårproducerande tårkörteln). Ögats korrekta funktion övervakas av syncentret som ligger i hjärnbarken.
Ögats skyddsapparat har till uppgift att skydda ögat från negativa yttre påverkan. Medan ögonlocken främst skyddar ögat mot skador och alltför starkt ljus, skyddar tårarna som utsöndras av tårkörteln främst ögat mot mikroorganismer, damm, smuts och infektioner.
Som redan nämnts är tårkörteln ansvarig för produktionen av tårar. De utsöndras kontinuerligt och bildar en så kallad tårfilm på ögonglobens yta. Tårfilmen fungerar som ett specifikt smörjmedel för ögongloben och förser samtidigt hornhinnan med näringsämnen och deltar i synapparatens reningsprocess.
Om ögonen utsätts för starka negativa influenser eller om ögonen ansträngs under långa perioder kan tårproduktionen störas. Tårfilmen störs då, vilket leder till alltför torra ögon, ökad känslighet för irritation och inflammation, suddig syn och en känsla av obehag och trötthet i ögonen.
Trötta ögon – orsaker
I denna tid av allestädes närvarande digitala apparater är synorganet hos de flesta av oss ansträngt, och problemet med korrekt syn är tillräckligt vanligt för att drabba även de yngsta. Den överlägset vanligaste orsaken till syntrötthet är långa timmar framför en bildskärm eller telefonskärm. Det finns till och med ett syndrom som är nära kopplat till den moderna livsstilen, där större delen av fritiden tillbringas i elektronikens sällskap. Detta är känt som datorseende syndrom.
Det finns dock även andra orsaker till ögontrötthet, bland annat miljö-, civilisations- och sjukdomsrelaterade orsaker. Många gånger är fenomenet ögonstress relaterat till mycket monotont arbete eller arbete som kräver en hög grad av uppfattningsförmåga, vakenhet och koncentration.
Möjliga orsaker till ögonstress är bland annat följande
- Långvarigt stirrande på en tv- eller datorskärm eller på en surfplatta eller telefons skärm,
- Arbete under långa perioder med att titta på samma objekt på ett fast avstånd,
- långvarigt stirrande på mycket avlägsna föremål,
- långvarig läsning, särskilt läsning i olämpligt ljus och läsning av mycket små bokstäver,
- Konstant eller frekvent exponering för artificiell belysning,
- Konstant vistelse i rum med mycket låg luftfuktighet,
- dåligt val eller arrangemang av ljus i rummet (t.ex. dåligt val eller dålig fördelning av ljuset i rummet (t.ex. för ljusstark skärm i förhållande till den allmänna inomhusbelysningen, punktbelysning som är skarp i stället för diffus, dåligt placerade lampor som avger överdrivet mycket ljus riktat mot våra ögon),
- Långa perioder av körning utan pauser,
- dåligt balanserad kost,
- Brist på vissa vitaminer och mineraler (främst vitamin A, E och C samt zink, selen och koppar),
- förorenad miljö, smog,
- frekvent eller långvarig exponering för rök,
- Frekvent vistelse i luftkonditionerade rum,
- Ögonfel,
- dåligt monterade glasögon,
- Allmän utmattning.
- Vissa sjukdomar (särskilt civilisationssjukdomar som högt blodtryck, reumatism och diabetes),
- allergier.
Brännande, klåda, smärta – de vanligaste symtomen på trötta ögon.
När vi överanstränger ögonapparaten eller utsätter den för ogynnsamma yttre faktorer uppstår en brist på tårfilmen och ögats försvarsfunktioner försvagas. Som en följd av detta uppträder en hel rad akuta symtom.
De vanligaste symtomen på ett övertröttat och överexploaterat synorgan är följande:
- klåda och sveda i ögonen,
- Klämningar i ögonen,
- Rödhet runt ögonlocken,
- Torrhet i ögonen,
- en känsla av en främmande kropp under ögonlocken,
- mörka ringar och svullnader under ögonen,
- suddig syn,
- Ömhet i ögonen.
- rinnande ögon,
- Tyngd i ögonlocken,
- Ansamling av pus i ögonvrån,
- känsla av sand under ögonlocken,
- huvudvärk.
Trötthet i ögonen och torra ögonsyndrom
Effekten av ögontrötthet, liksom ökande problem med synapparaten, är ofta en följd av det så kallade torra ögonsyndromet. Detta är en grupp symtom som uppstår till följd av störd tårproduktion och ökad tåravdunstning, och följaktligen bryts tårfilmen ner och ögats yta är inte tillräckligt återfuktad. Syndromet med torra ögon behandlas allt oftare som en separat sjukdom som kan behandlas med läkemedel. Obehandlat torra ögonsyndrom kan leda till komplikationer och permanenta skador på ögat.
Torra ögons syndrom uppstår vanligtvis till följd av långvarig läsning eller datorarbete. I sådana fall är ögonen koncentrerade på en yta under lång tid och blinkar mindre ofta, vilket bidrar till uttorkning av ögats yttre strukturer.
Risken för att utveckla torra ögonsyndrom ökar hos personer som kämpar med autoimmuna, neurologiska och dermatologiska sjukdomar samt diabetes, glaukom och reumatism. Risken är också högre hos tvångsrökare och personer som vanligen vistas i luftkonditionerade rum eller bor i länder med torrt och varmt klimat. Ibland orsakas torra ögon av dysfunktion i ögonlockskörtlarna.
Deviktigaste symtomen på torra ögonsyndrom är sveda, en känsla av sand i ögonen, ansamling av sekret i bindehinnesäcken, ögonsmärta, obehag när man blinkar och fotofobi. Symtomen är värre på kvällen och på natten.
För att undvika uppkomsten av torra ögonsyndrom och dess direkta effekt i form av visuell trötthet och synproblem är det värt att vidta förebyggande åtgärder.
Framför allt är det tillrådligt att ta pauser när man arbetar vid datorn och att anpassa avståndet och inställningarna för skärmen i enlighet med detta. Läsning bör endast ske i lämpligt ljus, inklusive pauser med jämna mellanrum. Undvik att vistas i en miljö med torr eller förorenad luft. Om du lider av torra ögons syndrom rekommenderas användning av så kallade konstgjorda tårar. Detta är receptfria ögondroppar med fuktgivande, rengörande, irritationsdämpande och skyddande effekter.
Hur man förebygger ögontrötthet – ovärderligt förebyggande arbete.
Trötta, kliande och ömma ögon är en av de åkommor som oftast kan undvikas helt och hållet med rätt förebyggande åtgärder. Systematisk vård av ögonen, rätt kost eller tillskott och användning av enkla knep vid tillfällen då synorganet används flitigt, gör att vi kan skydda oss mot irriterande symtom.
9 enkla tips för att motverka trötthet i ögonen:
- Använd en bildskärm av god kvalitet för din dator, se till att du har rätt inställningar för ljusstyrka, skärpa, kontrast, upplösning, teckenstorlek. Försök att placera skärmen cirka 70 cm från ditt synfält. Kom ihåg att skärmen inte får vara för hög (skärmens övre kant ska vara under dina ögon). Den bör inte heller placeras mot ett fönster (om det inte är mörkt) och det bör inte förekomma några reflexer.
- Ta pauser när du arbetar vid datorn. En paus på 5 minuter varannan timme eller så rekommenderas. Under denna paus är det en bra idé att titta bort någonstans, helst mot fönstret.
- Se till att du har tillräckligt med ljus för att läsa. Ta korta pauser under längre lässessioner.
- Bär tonade UV-solglasögon på soliga dagar.
- Försök att vistas så lite som möjligt i rökiga, dammiga och täta rum. Undvik också smog.
- Överdriv inte luftkonditionering och uppvärmning i ditt hem, kontor och bil. Vädra ditt hem ofta och använd luftfuktare.
- Håll din kropp väl återfuktad. Drick därför ungefär två vätskor per dag.
- Håll ögonen väl återfuktade, t.ex. genom att tvätta ögonen flera gånger om dagen med rent, ljummet vatten eller saltvatteninfusioner.
- Se till att ha en hälsosam kost. Försök att äta mycket gröna, gula, orange och röda grönsaker. Ta också in mycket frukt i kosten, särskilt blåbär, hallon, björnbär, vinbär, vinbär, tranbär, jordgubbar, mörka vindruvor, körsbär och avokado. Ta också ofta till spannmål och frön, linfrö, spannmål, kli, nötter, ägg, fisk, olja, kallpressade oljor och baljväxter.
Enkla huskurer för trötta ögon – hur man lindrar symptomen på nolltid?
Följande huskurer kan hjälpa oss att snabbt ta bort effekten av trötta ögon:
- Tekompresser för trötta ögon – brygg 2 tepåsar i ca 100 ml kokande vatten. När det har svalnat applicerar du det på stängda ögonlock. Efter 30 minuter tar du bort kompressen.
- Örter för trötta ögon – brygg kamomill eller ringblomma i påsar (ca 75 ml kokande vatten för 2 påsar). Låt svalna. Ta upp påsarna ur vattnet och applicera på ögonlocken. Låt verka i ungefär en halvtimme.
- Kompresser med ögonlockeller majblomma – häll 1 matsked ögontröst eller majblomma i 100 ml kokande vatten. Låt dra i cirka 20 minuter och sila sedan. Doppa 2 bomullsrullar eller bomullspads i vätskan och applicera på ögonlocken i en halvtimme.
- Mjölkkompresser för trötta ögon – häll en liten mängd ljummen mjölk i en skål. Blötlägg 2 bomullsrullar eller bomullspads i den och applicera på de stängda ögonlocken. Låt det sitta kvar i ungefär en halvtimme och blötlägg bomullsrondellerna på nytt med några minuters mellanrum.
- Potatis- eller gurkplast för trötta ögon och svullna ögon – riv en sval potatis eller gurka på ett fint rivjärn. Dela upp i två delar. Lägg i gasbinda och applicera på ögonlocken. Håll i 20-30 minuter.
- Ögonmassage – stäng ögonen. Dra åt ögonlocken. Med stängda ögonlock rör ögonen stadigt åt höger, håll kvar i några sekunder och gör sedan samma sak i motsatt riktning. Massera sedan med rena fingrar (pek-, mellan- och ringfinger) det övre ögonlocket i en lätt, cirkulär rörelse, från det inre hörnet till det yttre hörnet. Massera huden under ögat i motsatt riktning – från utsidan till insidan. Det är bäst att använda en liten mild kräm till detta.
- Iskompress för ögonen – linda in 2 iskuber i gasbinda och massera huden runt ögonen lätt med dem.
Vad man ska göra när ögonen är trötta – de bästa ingredienserna för god syn som används i ögondroppar och kosttillskott.
Förutom huskurer och förebyggande åtgärder är fuktgivande ögondroppar och kosttillskott som på ett omfattande sätt stöder synorganet ett bra recept för friska ögon och korrekt syn. De mest effektiva och vanligaste aktiva ingredienserna i preparaten är:
- Lutein – stärker ögonen och skyddar dem mot skadliga faktorer. Ökar synapparatens motståndskraft mot blått ljus. Genom att uppvisa antioxidativa egenskaper bekämpar den fria radikaler som har en negativ effekt på synen. Minskar risken för makuladegeneration och andra ögonsjukdomar.
- Zeaxantin – visar liknande effekter som lutein. Det är en kraftfull antioxidant, skyddar mot ultraviolett strålning, stärker synen och motverkar fria radikalers skadliga effekter på synen. Det hämmar degenerativa processer i synorganet.
- Antocyaniner – har antioxidativa egenskaper, förseglar blodkärlen i ögonområdet och stärker synorganet. De skyddar ögoncellerna från de fria radikalernas skadliga effekter. De har en positiv effekt på synkvaliteten.
- Vitamin A – en kraftfull antioxidant som bekämpar fria radikaler som skadar ögonapparaten. Vitamin A har en positiv effekt på näthinnan. Det stärker ögonen, gör dem motståndskraftiga mot trötthet, förebygger nattblindhet och minskar sannolikheten för ögonsjukdomar.
- Mugwort – minskar symtom på ögontrötthet, skyddar ögonen, minskar rodnad, svullnad och mörka ringar under ögonen.
- Natriumhyaluronat – en ingrediens som ofta används i ögondroppar. Den återfuktar ögat perfekt och bekämpar de akuta symtomen på ögontrötthet.
Ett rikt kosttillskott för ökad och bättre ögonfunktion: Visitec
Trötthet i ögonen, sveda, rodnad, tårar – när ska man uppsöka en ögonläkare?
I de flesta fall ger användningen av preparat, huskurer och förebyggande ögonvård tillfredsställande resultat. Men om de ihållande symtomen fortsätter att förvärras eller kvarstår i flera veckor, trots användning av olika medel, är det tillrådligt att besöka en ögonläkare.