flax seed

Linfrö – både bantning och hälsa!

Linfrö dvs. oljelin ingår i en grupp av hälsosam mat på grund av dess underbara näringsegenskaper och även hälsosamma egenskaper. Det använda vanligast vid krämpor och sjukdomar i matsmältningssystemet, men det också kan tas under bantning. I själva verket är dess effekter omfattande och gäller i stort sett hela kroppen.

Linfrö – vad döljer de små fröna?

5709057976 4736b78935 z 300x200Lin är en växt som härstammar från Mellanöstern, men under en lång tid odlas det i många länder, däribland i Polen, där har det blivit en värdefull råvara för produktion av fiber. För närvarande finns det ett ökat intresse för att använda linfrön för tillverkning av olja. När det gäller botande egenskaper av linfrö, var de redan kända under antiken och främjades även av Hippokrates. Linfröns hälsofrämjande egenskaper beror på dess unika sammansättning och i synnerhet fettsyra, alfa-linolensyra som tillskrivas flertal välgörande hälsoeffekter.

Linfrö är en guldgruva för omättade fettsyror som måste erhållas från maten, eftersom kroppen inte syntetiserar dem själv. Linfrön är också rika på protein, A-, B6, D och E-vitaminer, element såsom järn, zink, kalcium, magnesium, mangan, selen och kostfiber. Dessutom finns det lecitin och flavonoider, samt fytoöstrogener, dvs. växthormoner som tack vare antioxiderande egenskaper skyddar kroppen mot skadliga effekter av fria radikaler och agerar mot cancer och försenar åldrandet.

Linfrö – egenskaper och hälsoeefekter

Omega-3-fettsyror i linfrön är av stor betydelse vid förebyggande och behandling av kardiovaskulära sjukdomar Regelbunden konsumtion av linfrön hjälper till med att stödja hjärt- och kärlhälsan, sänker kolesterol och blodtryck, förhindrar uppbyggnad av plack i kranskärlen, minskar risken för blodproppar och flebit. Studier har visat att det även kan reducera antalet aterosklerotiska lesioner. (1)

Linfrö botar störningar och besvär i matsmältningssystemet och digestionsprocessen – förhindrar uppkördhet och förstoppning, stimulerar passagen genom tarmarna, eliminerar halsbränna och hyperaciditet, inflammation i magen och tarmarna. Det hindrar tillväxten av patogena bakterier och svampar. (2)

Det bekämpar luftvägsinfektioner och irritation, fuktar slemhinnan, lindrar torrhosta och relaterade sjukdomar.

På grund av närvaron av en antioxidant minskar det risken för cancer såsom tjocktarmscancer och bröstcancer. I det andra fallet handlar det om förmågan att lindra symtomen vid klimakteriet, dvs. perioden då risken för cancer i fortplantningsorganen ökar.

Värdefulla ämnen i linfrön är också medel för skönhetsvård. Linfrö har nämligen några antibakteriella egenskaper, vilket gör det ett viktigt stöd i kampen mot alla typer av eksem eller akne. Det mjukar upp huden, fuktar håret och förhindrar samtidigt håravfall, stärker ben, tänder och naglar. Genom att minska effekterna av fria radikaler gör det möjligt att bevara ett ungdomligt utseende under längre tid.

Lecitin som finns i linfrön förbättrar minne och koncentration, förebygger åldersdemens.

Linfrö och bantning

6342146478 61144fd0e0 b 300x223Inte alla vet att oljelin kan bli ett viktigt stöd för personer som vill gå ner i vikt. Allt detta är möjligt tack vare närvaron av fiber som består av både lösliga och olösliga fraktioner.

Lösliga fraktioner påverkar positivt tarmens mikroflora och ökar tarmrörelser. Olösliga fraktioner förbättrar matsmältningen och genom att binda slaggprodukter normaliserar de avföring. Allt detta har en effekt på bättre matsmältning och snabbare ämnesomsättning, medan besvärliga störningar i mag-tarmkanalen och obehagliga, fula symtom som uppkördhet botas.

Innehållet av fiber innebär dessutom att intaget av linfrön ger längre mättnadskänsla, vilket är ett enkelt sätt att minska kaloriintaget. Linfrö innehåller slemämnen, som huvudsakligen består av protein och polysackarider, sväller i vattenmiljö och genom det fyller magen. Samtidigt skyddar de bukväggens insida med beläggning. (3)

Regelbunden konsumtion av linfrön ger tillförlitliga hälsofördelar. Linfrö kommer att bli ännu mer effektivt under bantning om vi kombinerar det med en hälsosam kost och fysisk aktivitet.

Linfrö – hur kan man förbereda det?

Den vanligaste metoden att använda linfrö i köket är att göra en linfrödekokt. Två matskedar frön hällas med kopp kokande vatten och lämnas täckta i några minuter. Drick varmt, eventuellt med en tesked honung. Men eftersom inte alla tolererar dekoktens geléartade konsistens, kan man blanda några frön med havreflingor eller hirs.

Förresten, linfrö kan läggas till nästan alla livsmedel – yoghurt, smoothies, ris och gryn, pannkakor och bakverk, sallader, såser och även smörgåsar. Du måste dock komma ihåg att på grund av ett rikt innehåll av fiber bör man dricka mycket vätska till måltiden med denna komponent. Man bör inte ta dosen högre än 3 matskedar per dag.

Linfrö – recept

1. Grön smoothie med linfrön

Nyligen har det blivit populärt att lägga linfrö till en mängd olika smoothies. Gröna smoothies med grönsaker (t.ex. med bladspenat, gurka, selleri, bladgrönsaker, grönkål, osv.) och linfrön är särskilt värdefulla och bra för hälsan. Du kan hälla linfrön i en redan blandad dryck eller blanda alla ingredienser på samma tid.

2. Stänger med linfrön

Det krävs mer arbete att göra stänger med linfrön och havregryn. Tar 5 matskedar olja och 5 matskedar honung och smält dem i en kastrull. Tillsätt 2 glas havregryn och 2 matskedar linfrö. Blanda allt noga tillsammans och häll ut degen på bakplåten, på bakplåtspapper. Baka vid 180 grader under ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär i trianglar eller rektanglar.

3. Pannkakor med linfrön

Häll 2 matskedar mjölk och 2 matskedar vatten, 2 matskedar linfrö i en skål, blanda, knäck ett ägg, tillsätt en nypa salt, blanda igen och vänta några minuter. Sedan skala två äpplen, riv dem på ett grovt rivjärn, krydda med kanel. Pannkakor stekas i en stekpanna, utan eller med liten mängd olja. Sätt rivna äpplen ovanpå stekta pannkakor.

4. Sallad med linfrön

Tvätta sallathuvudet och riv det i bitar, tillsätt en skalad gurka i tjocka skivor, tvätta röd paprika och skär den i remsor, sedan tillsätt den med tärnad fetaost. Blanda alla ingredienser, strö gräslök och linfrön.


  1. Yashodhara BM, Umakanth S, Pappachan JM, et al Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease Postgraduate Medical Journal 2009;85:84-90.
  2. Noriega BS, Sanchez-Gonzalez MA, Salyakina D, Coffman J. Understanding the Impact of Omega-3 Rich Diet on the Gut Microbiota. Case Rep Med. 2016;2016:3089303. doi:10.1155/2016/3089303
  3. Charushila Biswas, Flax Seeds For Weight Loss – How To Eat, Benefits, Precaution

Category: BantningKost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin