Ingefära – viktminskning och mer. Upptäck naturläkemedlets kraft!

ginger 2523758 1280

Ingefära förknippas vanligtvis med indisk mat, men det är inte säkert varifrån den kommer ursprungligen. I naturen växer den i Asien, men är också känd i Australien, på Stillahavsöarna, i Afrika och Sydamerika. Den har kommit till Europa tack vare en persisk läkare och vetenskapsman, Avicenna, som bodde vid sekelskiftet mellan 900- och 1000-talet, som beskrev dess hälsobringande egenskaper. Ingefärsrot är numera inte bara en krydda som är karakteristisk för det östasiatiska köket, men också växten som uppskattas för sina läkande egenskaper och faktum att den främjar viktminskning.

Ingefära – smakföreträden och hälsobringande egenskaper

Växten känd som ingefära har många slag. I Europa använder vi mest Zingiber officinale, vars rot inte är bara en god krydda som används i soppor, kött, sallader eller desserter, men den har också ett antal hälsosamma och även terapeutiska egenskaper. Detta är resultat av rotens unika sammansättning, nämligen protein, fett, kostfiber, kalcium, järn, magnesium, zingiberol och fenolföreningar. – https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger

Forskningar har bekräftat ingefärans hälsobringande egenskaper som är följande:

 • uppvärmning och analgetiska effekter;
 • behandling av virus-, svamp- och bakterieinfektioner och hämning av inflammation;
 • stimulering av blodcirkulationen;
 • antikoagulationseffekt;
 • minskning av risken för cancerförändringar;
 • möjlighet att sakta ner åldrande;
 • hjälp under bantning och i kampen mot celluliter;
 • avgiftande effekt;
 • hjälp med matsmältningen, skydd av levern och magen;
 • kolesterolsänkande effekt;
 • hjälp i behandling av halsbränna och illamående;
 • förbättring av tankeförmågan;
 • relaxerande effekt.

Ingefära – användning för hälsoändamål

ginger 1432262 640

Eftersom ingefärsrot innehåller ett antal ämnen med antiviral, antibakteriell och antiinflammatorisk effekt, boter den utmärkt förkylningar och mindre infektioner. Den värmer inte bara upp, men ökar också utsöndringen av slem, vilket är ett viktigt hjälpmedel vid behandling av luftvägssjukdomar.

Te och infusioner av ingefära har använts i denna typer av sjukdomar sedan urminnes tider. Användning av ingefära rekommenderas också för ledvärk och artrit, och dess effektivitet bekräftas av det faktum att den är en komponent i många värmesalvor. Man kan också ha goda resultat genom att placera en rå, riven rot direkt på värkande leder och muskler. Ett sådant omslag eller ett bad med en riven eller pulveriserad ingefära, kommer att lindra migrän eller trötta muskler och ben. – https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990.php

Å andra sidan finns eterisk olja i ingefära som stimulerar utsöndringen av magsyra, vilket underlättar matsmältningen och eliminera symptom som uppkördhet, förstoppning och halsbränna. Att lägga till pulvriserad rot eller färska bitar i mat är därför inte bara smakligt, men också hälsosamt. På grund av relaxerande effekt hjälper den kvinnor under menstruation. Det är också värt att nämna att ingefära anses som afrodisiakum, därför rekommenderas den för människor som vill öka sin libido.

Ingefära – hur ska man äta den och i vilka rätter kan vi använda den?

bowl 336538 640

Tills nyligen har de flesta av oss förknippat ingefära med te eller drycker med honung som administreras i fallet med förkylningar, eventuellt med uppvärmt öl eller glögg med kryddor. Det finns emellertid många flera alternativ att använda denna värdefulla växt. Beroende på om du köper den i pulverform, som inlagd, kanderad eller färsk rot kan den användas på olika sätt.

Mald ingefära är ett fantastiskt tillägg till soppor, såser, kakor och bakade frukter. Kanderad, på grund av den starka smaken skuren i mindre bitar, kan den anses att vara ett litet mellanmål, möjligen en behandling för halsont (i detta fall ska den bli bättre som rå).

Det finns stora möjligheter att använda ingefära i en rå form. Med kött eller skaldjur kan den inte bara variera och berika smaken av rätten, men gör maten mer värmande, som kommer att orsaka snabbare förbränning av kalorier. Färsk ingefära passar till te, då kommer den att fungera som en uppvärmning, samt till en mängd olika frukter och grönsaker med vilka kan man göra en hälsosam och välsmakande cocktail.

Det är bara att placera ananas, banan eller kiwi eller grönkål, gröna gurkor eller spenat i mixern, lägga till två bitar av rå ingefära, några isbitar, citronsaft och blanda allt ihop till en homogen massa. Smaklig måltid!

Ingefära för att gå ner i vikt

Förutom ett antal värdefulla hälsoegenskaper är denna växt också en stor hjälp i kampen mot övervikt. Ämnen som finns i jordstammen, nämligen zingiberol och fenolföreningar: gingerol, zingeron och shogaol som ger en hård, brännande smak är alla förbrännare som främjar förbränning av lagrat fett. Som ett resultat är hela ämnesomsättningen snabbare, vilket är ett stort stöd i viktminskning. Dessutom stimulerar både färsk ingefära och i pulver utsöndringen av magsafter, vilket ytterligare förbättrar metabolismen och relaxerar glatta muskler i mag-tarmkanalen och samtidigt underlättar avföring. (1)

Slutligen stabiliserar ämnen som finns i ingefära nivån av leptin, hormonet som gör att vi känner oss mätta och att förbättrar blodcirkulationen och samtidigt underlättar avgiftning.


 1. Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016

Category: BantningKost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin