Depositphotos 372907400 S

Kudzu rot (kudzu root) – medicinska egenskaper. En värdefull adaptogen och även ett hjälpmedel i kampen mot missbruk

Kudzu root (Pueraria lobata) är en ört med många fascinerande hälsofrämjande egenskaper som har gjort den till ett fokus för medicin och örtmedicin i århundraden. kudzu root har sitt ursprung i Östasien och blir nu allt populärare över hela världen. En av de viktigaste aktiva beståndsdelarna i kudzu-rot är isoflavonerna, som tillskrivs många terapeutiska effekter. Sedan en tid tillbaka har kudzu-roten också blivit känd som ett effektivt verktyg vid alkoholabstinens. Med sin förmåga att lindra abstinenssyndrom, stödja nervsystemet och kroppen som helhet är kudzu en av de mest värdefulla råvarorna inom fytoterapi.

Kudzu rot (Pueraria lobata) – en ädel växt med kinesisk tradition

 Kudzu (Pueraria lobata)

Kudzu (Pueraria lobata) är en berömd medicinalväxt från bönfamiljen. Det är en klättrare med lila blommor och stora, trebladiga blad. Den viktigaste delen av växten är den skrymmande, knöliga roten, som är det primära medicinska råmaterialet. Den används i kosten för att stödja hälsan i flera riktningar och för att stärka försvarsbarriären mot skadliga faktorer i civilisationen.

Kudzu-rot är också en av de viktigaste örterna för att hjälpa till vid abstinens från stimulantia, inklusive cigaretter och alkohol. Andra namn för kudzu är bland annat patch resistor eller patch lead.

Kudzu förekommer naturligt i Kina och på öarna i Oceanien och Japan, men har också importerats till andra delar av världen, bland annat Kaukasus, Ukraina, Nordamerika och Centralamerika. Den föredrar tempererade och subtropiska klimat.

Den växer främst i skogar, bergsområden, på fält samt längs vägkanter och floder. Ett utmärkande drag hos Pueraria lobata är att den sprider sig mycket snabbt, till och med snabbt, och därmed hindrar tillväxten av andra växter, så att den betraktas som en invasiv art i många delar av världen.

Kudzu-roten har använts inom naturmedicinen sedan urminnes tider. kudzu root spelade en särskilt viktig roll i den kinesiska medicinen, där den bland annat användes som botemedel mot feber, förkylning, migrän, diarré och allergier. Men på grund av dess rikliga sammansättning och de ständigt växande vetenskapliga rapporterna om denna rots verkan hittar den nu också många andra tillämpningar.

Kudzu rot – medicinska egenskaper

De aktiva ingredienserna i roten till den ätliga växten Pueraria lobata, såsom flavonoider och saponiner, förbättrar metaboliska processer och tar hand om en välfungerande hormonbalans. De har också en hög antioxidantpotential, vilket ger skydd för celler i hela kroppen mot de skadliga effekterna av fria radikaler.

Forskningen om cucurbitacin började i slutet av 1980-talet vid University of North Carolina. Vid den tiden visade det sig att kudzu stabiliserade nervsystemets funktion. På 1990-talet upptäcktes de isoflavoner som finns i kudzu-roten.

Här är några viktiga egenskaper hos kudzu-roten:

 • lindrar huvudvärk,
 • hjälper till att minska feber snabbare,
 • minskar muskelsmärta,
 • förbättrar det allmänna psykiska och fysiska välbefinnandet,
 • normaliserar blodtrycket,
 • minskar inflammation och lindrar smärta i samband med inflammation,
 • förbättrar ämnesomsättningen,
 • hjälper till att reglera aptiten (förhindrar småätande och överätning),
 • minskar behovet av att använda stimulantia,
 • förbättrar hjärnans prestanda,
 • stöder hormonhantering,
 • hjälper till att reglera blodsocker- och kolesterolnivåerna,
 • förbättrar matsmältningen,
 • har antiemetiska egenskaper,
 • har antiallergiska egenskaper,
 • förbättrar blodkärlens tillstånd,
 • har antimikrobiella egenskaper,
 • har immunmodulerande egenskaper,
 • har antioxidativa egenskaper.

Kudzu rot – effekter och sammansättning av växten. Hur påverkar kudzu root kroppen?

 Kudzu rot

Kudzu har ett högt stärkelseinnehåll som är rikt på flavonoidföreningar, inklusive isoflavoner, som är extremt värdefulla för hälsan. Dessa är ansvariga för de flesta av rotens hälsofrämjande och läkande effekter. De stimulerar utsöndringen av enzymer och förbättrar de metaboliska processerna i kroppen.

Isoflavoner ger också en sköld för celler mot fria radikaler och andra skadliga faktorer. Det finns en anledning till att isoflavoner också kallas fytohormoner eller fytoöstrogener. De beter sig i kroppen som våra naturliga hormoner, och på så sätt balanserar de hormonbrister och motverkar symtomen på hormonella störningar.

Isoflavonerna i kudzu stöder också fettmetabolismen i kroppen och motverkar att höga totala kolesterolnivåer i blodet kvarstår. Förutom isoflavoner innehåller kudzu också en hel rad vitaminer och bioelement som stöder organfunktionen, stärker kroppen och gynnar huden. Tack vare sina saponiner har kudzu en antiinflammatorisk och antibakteriell effekt, och tack vare flavonoider som quercetin och rutin stärker den kroppens försvar.

De viktigaste aktiva beståndsdelarna i kudzu är:

 • isoflavoner (puerarin, daidzin och daidzein),
 • saponiner,
 • quercetin,
 • rutin,
 • hyperosid,
 • apigenin,
 • luteolin,
 • fenoliska syror,
 • polysackarider,
 • aminosyror,
 • kalcium,
 • järn,
 • fosfor,
 • zink,
 • vitamin A,
 • vitamin B6,
 • vitamin B9,
 • vitamin C.

Kudzu-rot i kampen mot missbruk

Kudzu kännetecknas av den ovanligt höga koncentrationen av isoflavonföreningar i roten, särskilt daidzin och daidzein, tack vare vilken den stöder kampen mot missbruk på flera olika sätt. Bland annat är det effektivt vid alkoholberoende, vilket underlättar tillbakadragande och lindrar effekterna av långvarig och intensiv alkoholkonsumtion.

Kudzu-roten har en mångfacetterad effekt på kroppen i situationer med överdriven alkoholkonsumtion. De isoflavoner som finns i kudzu aktiverar enzymer som bryter ner etylalkohol.

Kudzu förbättrar metabolismen av etylalkohol och blockerar dess omvandling till giftig acetaldehyd, som är ansvarig för symtomen på alkoholförgiftning. Det lindrar symtom på överdriven alkoholkonsumtion och alkoholavvänjning, såsom ångest, sömnproblem, irritabilitet, irritabilitet, sömnlöshet, handskakningar. Kudzu stöder också avgiftnings- och återhämtningsprocessen hos alkoholberoende individer.

En annan värdefull egenskap hos kudzu, när det gäller alkoholavvänjningsprocessen, är att den stabiliserar dopaminnivåerna och förbättrar det psykiska välbefinnandet, vilket leder till att behovet av att dricka alkohol minskar, vilket i sin tur minskar mängden etanol som konsumeras.

Genom att förbättra humöret och återställa större inre lugn förhindrar denna rot användning av alkohol i tillstånd av hög spänning(vi mår bra, så vi behöver inte längre ”medicinen” för ett stimulerande medel).

Kolla in kudzu-kapslarna för lindring av de obehagliga effekterna av alkohol: Reliver

Kudzu-rot är också en av de ledande örterna som används i kampen mot cigarettberoende. Den fungerar bra både för att sluta röka och för att minska rökningen.

Den stabiliserar humöret och hjälper till att bättre kontrollera känslorna, vilket förhindrar att man sträcker sig efter en cigarett när man är nervös eller stressad. Förutom att det hjälper till att minska antalet cigaretter och lindra effekterna av nikotinabstinens, hjälper det också till att snabbare göra sig av med gifter som ackumulerats genom rökning.

Kudzu och nervsystemet, kudzu som adaptogen

 Kudzu rot

Tack vare puerarin, daidzin, daidzein och andra fytokemikalier hjälper kudzu-roten till att reglera nivåerna av neurotransmittorer i hjärnan, såsom serotonin och dopamin. Som ett resultat förbättrar det helt och hållet det mentala välbefinnandet. Kudzu-roten är också en av de mest populära adaptogenerna. Det gör att kroppen lättare kan anpassa sig till svåra, stressiga förhållanden och återställer homeostasen i systemet.

Genom att stimulera utsöndringen av viktiga neurotransmittorer stabiliserar kudzu humöret, minskar ångest och rädsla, bekämpar nervös spänning och stöder hälsosam sömn (hjälper dig att somna snabbare och ökar sömnkvaliteten). Det förbättrar också den mentala prestationsförmågan, har en positiv effekt på koncentrationen, stöder tankeprocesser och gör dig mer motståndskraftig mot mental trötthet.

Tack vare sin höga koncentration av antioxidanter har kudzu dessutom neuroskyddande egenskaper, vilket innebär att den skyddar nervcellernanervcellerna från skador som orsakas av fria radikaler och neurotoxiner (och minskar därmed risken för neurodegenerativa sjukdomar som demens och Parkinsons sjukdom).

Kudzu för god kardiovaskulär funktion

Tack vare sin höga halt av antioxidanter har kudzu en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet, skyddar det och förbättrar dess funktion. Isoflavonerna i kudzu främjar avlägsnandet av kolesterol från kroppen och motverkar bildandet av aterosklerotiska plack på artärernas väggar, vilket minskar risken för ateroskleros och kranskärlssjukdom.

Kudzu ökar också hjärtmuskelns prestanda, påverkar vasodilatation av blodkärlen och hjälper till att sänka blodtrycket. Tack vare quercetin och andra flavonoider stärker och gör den blodkärlen mer flexibla och förbättrar blodflödet.

Kudzu-rot som stöd för det endokrina systemet

Tack vare sitt höga innehåll av fytohormoner i form av isoflavoner, som i kroppen beter sig som naturliga hormoner som produceras av vår kropp, minskar kudzu de obehagliga symtomen på hormonella fluktuationer. Det är därför det bland annat är extremt användbart under klimakteriet och andropausen.

Kudzu – applikation. Hur doserar jag Pueraria lobata rot?

Hur kudzu-tillskott används kan variera beroende på beredningsformen, dosen kudzu per kapsel eller per portion av beredningen, samt hälsotillståndet och sjukdomens svårighetsgrad.

För att optimera effekterna av kudzu rotextrakt bör tillskottet tas regelbundet under en längre tidsperiod. Den allmänt rekommenderade dosen är 2-4 kapslar per dag (motsvarande 1-2 g kudzu-rot).

Pulveriserad kudzu-rot och kudzu-rotextrakt i form av kapslar finns i vissa apotek och växtbaserade butiker, men de finns oftare påmen de finns oftare på internet, inklusive e-apotek, hälsokost- och kosttillskotts- och örtbutiker och direkt på webbplatser för tillverkare av kosttillskott.

Kudzu rot – biverkningar och kontraindikationer

I allmänhet har kudzu inga biverkningar. Ibland (med för mycket användning) kan illamående, yrsel och matsmältningsproblem uppstå. Kontraindikationer för kudzu-användning inkluderar graviditet, amning, hormonella sjukdomar och antikoagulantia.

Källor::

 • https://www.healthline.com/nutrition/kudzu-root
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10090398/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920470/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17980785/

Category: Hälsa

Article by: admin