Depositphotos 65549627 S

Orbitrek eller cykel – vad ska man välja? Fördelar och nackdelar med träning på två populära träningsmaskiner

Orbitrek eller cykel? Denna fråga ställs ofta av personer som vill ta hand om sin kondition och forma sin figur i sina egna fyra hörn. Valet av träningsmaskin får inte vara en tillfällighet. Det är en utrustning som kommer att stanna hos oss under lång tid och som vi kommer att använda intensivt och ofta, därför bör den vara väl anpassad till våra personliga preferenser. Bättre kvalitet på orbitrekas och stationära cyklar är inte heller billig utrustning, så det är värt att tänka två gånger innan du gör ett slutgiltigt köp. Det är värt att understryka att övningar på en cykel och övningar på en orbiter är olika. Rörelsemekaniken är annorlunda, träningen utförs i en annan position på kroppen och ger lite olika effekter när det gäller att forma silhuetten. Dessa frågor bör också beaktas innan vi utrustar vårt hemmagym med ny utrustning. Så vad ska du välja – en cykel eller en orbiter? Vilka är effekterna av träning på endera maskinen? Är det möjligt att gå ner i vikt effektivt när man tränar på en orbicykel och en stationär cykel?

Orbitrek eller cykel – det eviga dilemmat för människor som tränar hemma

 kvinna som gör sig redo för ett träningspass

Träning på gymmet, simning, aerobics, gruppsporter, träning utomhus – alla känner sig inte hemma i dessa träningsformer. För många av oss är den idealiska träningslösningen att köpa en träningsmaskin och installera den i den egna lägenheten, huset eller i ett rum som garage eller källare, eftersom det är så bekvämt och bekvämt att kunna koncentrera sig helt på övningarna.

Träningsredskap som kan placeras i husets fyra hörn och som är idealiska för att förbättra dinDet finns många apparater på marknaden som kan placeras i dina egna fyra hörn och som är utmärkta för att öka den motoriska effektiviteten, förbättra hälsan och formen, stärka musklerna eller minska överdrivna kilon.

De mest populära är löpband, steppers, roddmaskiner, multifunktionsatlas, orbitercyklar och motionscyklar, varav de två sistnämnda är de mest populära.

Både orbitercyklar och motionscyklar är mycket universella enheter som formar formen och silhuetten på många olika sätt. De är praktiska, mobila (lätta att flytta och ta med sig), tar inte upp mycket plats hemma, de får plats även i en liten lägenhet. De är också mycket enkla, bekväma och trevliga att använda. Dessutom är de säkra, belastar inte kroppen för mycket och medför en låg skaderisk.

Både stationära cyklar och orbiters kan användas oavsett ålder och träningsnivå. Det viktigaste är att båda apparaterna, vid regelbunden aktivitet, ger synliga effekter när det gäller förbättring av den fysiska formen och kroppens proportioner. Det finns dock vissa skillnader mellan en orbitrek och en cykel, så det är värt att titta närmare på båda typerna av utrustning innan du fattar det slutliga beslutet om köpet.

Motionscykel – förbättrad kondition, starkare nedre kroppsdelar och snabbare bantning av silhuetten

 kvinna tränar på en stationär cykel

Stationära cyklar är ett utmärkt alternativ för dem som söker den enklaste möjliga träningsutrustningen, som inte belastar lederna och som gerDen stationära cykeln är ett utmärkt alternativ för dem som letar efter den enklaste möjliga träningsutrustningen, som inte belastar lederna och ger möjlighet att träna i en lugn rytm utan effekten av snabb andfåddhet under träningen eller utmattning och brist på vitalitet efter träningen.

Motionscykeln anses vara den bästa cardio träningsmaskinen (även känd som aerob eller aerob träning). Det är ett träningspass med konstant, medelhög intensitet där musklerna får energi genom aerob metabolism.

En jämn, måttlig tramptakt under en längre tid är ett utmärkt sätt att uppnå en hjärtfrekvensnivå som är lämplig för cardio-träning (ca. Den måttliga takten när man trampar länge är ett utmärkt sätt att uppnå en lämplig pulsnivå för cardio-träningen (ca 60-70 % av den maximala hjärtfrekvensen) och därmed öka hjärtmuskelns effektivitet, förbättra det kardiovaskulära systemets arbete i allmänhet, förbättra kroppens kondition och minska fettvävnaden.

En motionscykel är ett mångsidigt sätt att få ett effektivt cardio-träningspass, men denna typ av utrustning lämpar sig också för en annan populär typ av träning, nämligen intervallträning.

Det är ett intensivt träningspass som innebär en stor ansträngning av kroppen. Dess karakteristiska egenskap är det varierande träningstempot (en viss övning utförs växelvis med mycket hög och måttlig intensitet), vilket resulterar i en betydande ökning av uthållighet, styrka och fysisk kapacitet samt dynamisk förbränning av fettvävnad. Det är därför intervallträning, oavsett om den utförs på cykel eller på något annat sätt, mycket ofta väljs av personer som vill gå ner i vikt snabbt.

Det är värt att betona att cykelträning inte bara är en metod för att snabbare minska fettvävnad eller förbättra hälsa och form, utan också ett sätt att stärka kroppens nedre delar. Träning på cykel mobiliserar benen och höfterna för att arbeta, medan axlar, rygg och armar i allmänhet vilar. Därför ger regelbunden träning på en stationär cykel ofta effekten av bättre utvecklade muskler i skinkor, lår och vader och en ökning av styrkan och uthålligheten i de nedre extremiteterna.

Typer av motionscyklar

 • Mekanisk cykel – den enklaste och billigaste motionscykeln. Motståndet under körningen uppnås genom svänghjulets fysiska friktion. Ju högre belastning, desto högre hastighet. Nackdelen med mekaniska cyklar är att de är ganska högljudda, men fördelarna är det låga priset och tillförlitligheten.
 • Magnetisk cykel – är mer avancerad i design än den mekaniska cykeln. Motståndet i denna typ av utrustning uppnås genom en speciell magnetbroms. Magnetcykeln är bekväm att använda, tyst och stabil. Den är utrustad med en exakt belastningsskala som gör att vi kan anpassa träningsintensiteten till våra egna preferenser och vår nuvarande kondition. Tyvärr är magnetiska modeller dyrare än mekaniska och mer känsliga för fel.
 • Elektromagnetisk cykel – den modernaste typen av cykel med digital teknik. Den är utrustad med en omborddator som ger tillgång till många intressanta alternativ. Med hjälp av den kan vi välja vilket träningsprogram som helst, men vi kommer också att kunna övervaka vår träning genom att visa många parametrar, till exempel pulsmätning, antal förbrända kalorier, tillryggalagd sträcka, hastighet osv. Den elektromagnetiska cykeln kännetecknas av en mycket tyst och smidig drift och stor användarkomfort. Bromsmekanismen regleras här av en elektromagnet som i sin tur styrs av en dator. Elektromagnetiska cyklar är de dyraste av alla typer av motionscyklar.

Motionscyklar – effekter, fördelar och nackdelar

En motionscykel är ett bra val för personer som letar efter effektiva sätt att cardio träna. Det kommer också att vara ett bra alternativ för personer som tycker att cykling är en av de mest uppskattade formerna av fysisk aktivitet. Å andra sidan fungerar den inte för personer som inte gillar sporter som utövas i sittande ställning, utan föredrar mer rörelsefrihet och användning av hela kroppens motoriska färdigheter.

Fördelar med att träna på en motionscykel

 • förbättrar organismens effektivitet, ökar den totala konditionen,
 • stärker hjärtat, förbättrar cirkulationen,
 • har en positiv effekt på andningsorganen,
 • är ett utmärkt sätt att träna stabilt och harmoniskt cardio,
 • hjälper till att modellera underkroppen, stärker ben- och skinkmusklerna i stor utsträckning och bukmusklerna i mindre utsträckning,
 • minskar celluliter,
 • är en universell och enkel träning som kan användas även av äldre personer, personer med dålig fysisk kondition, personer som lider av vissa kroniska sjukdomar (t.ex. diabetes) och konvalescenta personer,
 • belastar inte lederna,
 • har en positiv effekt på rörelseapparaten, stärker benen,
 • påskyndar bantningsprocessen (en timme på en cykel är ett sätt att förbränna ca 400-500 kcal).

Nackdelar med träning på en stationär cykel

 • tvingar till sittande ställning, vilket inte är en fördel för alla,
 • Det är ganska monotont, det kan bli tråkigt,
 • Sittande ställning, framåtlutad, kan bidra till att upprätthålla en felaktig hållning under träningen och kan orsaka skador, överansträngningar och smärtor i ryggraden,
 • oförmåga att aktivera den övre delen av kroppen.

Orbitrek – en smart anordning som mobiliserar hela kroppen för aktivitet

 kvinna tränar på en omloppsbana

Enorbiter är en annan universell träningsmaskin som har många anhängare. Trots att de är lite större och kräver mer utrymme hemma än kompaktcyklar och steppers är löpband en av de mest använda träningsredskapen. När det gäller popularitet håller de på att komma ikapp löpband och motionscyklar, och precis som dessa används de oftast av personer vars främsta mål är att gå ner i vikt och slimmas.

När är det värt att använda en elliptisk tracker?

En elliptisk tracker (även kallad elliptisk tränare) är perfekt för aerob träning i måttligt och konstant tempo, samt för intervallträning med varierande intensitet (en gång hög, en gång måttlig). En orbiter är, precis som en cykel, en mycket universell utrustning som används för många olika ändamål, både typiska för figuren och hälsobefrämjande.

Regelbunden träning på en orbiter är ett bra alternativ om vi vill förbättra vår fysiska form på ett omfattande sätt, få mer styrka, förbättra immuniteten, stärka muskel-, skelett- och ledsystem samt gå ner i vikt. Halvtimmes- eller entimmespass på en orbiter är också ett bra stöd för styrketräning för att skulptera och öka muskelmassan.

Hur tränar man på en omloppsbana? Vad ger en utbildning på en omloppsbana?

När vi tränar på en orbiter gör vi rörelser med de nedre extremiteterna som liknar dem som utförs på en stepper eller en cykel (de liknar också en aning rörelser som utförs på längdskidor). Samtidigt rör vi armarna dynamiskt med hjälp av två vertikala handtag.

Generellt sett är övningarna på en orbitrek mycket enkla, vi behöver bara komma ihåg att hålla en upprätt hållning.Vi behöver bara komma ihåg att hålla vår hållning upprätt, att inte vackla, att inte inta onaturliga positioner och att mobilisera både armar och ben i lika stor utsträckning.

Orbiter-maskinernas specifika utformning gör att nästan alla kroppsdelar involveras under träningen, inklusive armar, rygg, mage, skinkor, lår och vader. Tack vare det intensifierade muskelarbetet och de stora mängder energi som kroppen använder under övningarna är regelbunden träning på en orbiter extremt effektiv både när det gäller att bränna överflödigt kroppsfett och att forma kroppen.

En orbiter – effekter, åsikter, fördelar och nackdelar med maskinen

Enligt många åsikter är övningar på en orbiter bättre än övningar på annan utrustning, t.ex. en stepper eller en stationär cykel, eftersom De ger snabbare resultat eftersom de involverar fler muskelgrupper och tvingar kroppen att arbeta mer intensivt.

Det råder ingen tvekan om att en orbiter är det optimala valet för dem som söker en universell övning.Orbiter är utan tvekan det bästa valet för dem som söker en universell träningsmaskin som kan användas för både uthållighetsträning och intervallträning och som engagerar alla muskler. Den kommer också att tilltala dem som räknar med en betydande ökning av kaloriförbränningen och en snabb eliminering av fett från kroppen. Det slutliga valet av en orbitrek eller en cykel (eller någon annan anordning) beror dock på våra individuella förväntningar och preferenser.

Fördelar med utbildning på en omloppsbana

 • Mobiliserar hela kroppen för att arbeta, engagerar alla muskler,
 • formar ben, skinkor, höfter, mage, axlar, rygg, armar, hjälper till att skulptera figuren,
 • förbättrar konditionen, utvecklar motoriska färdigheter som styrka, uthållighet, koordination och balans,
 • ökar kroppens effektivitet,
 • påskyndar bantningsprocessen, det är en av de bästa metoderna för att bränna fett (under en timmes träning på en orbitrek kan vi förbränna 600-800 kcal),
 • stärker leder, muskler och ben,
 • förbättrar välbefinnandet.

Nackdelar med en orbitrek

 • tar mer plats i rummet än en enkel stepper eller cykel,
 • Träningen är enhetlig, vilket kan vara tråkigt för vissa människor,
 • Billigare löpband är vanligtvis bullriga, och du måste investera mycket i högkvalitativ, tyst utrustning.

Typer av spinningcyklar

De olika typerna av orbitercyklar skiljer sig från varandra genom sin bromsmekanism. De mest populära och vanligaste typerna av orbiter spinningcyklar är magnetiska spinningcyklar. De bromsas av magneter runt svänghjulet som skapar motstånd i lämpliga ögonblick.

En magnetisk orbiter är en måttligt bullrig apparat, men den exakta bullernivån beror på en viss modell. Den är definitivt mindre högljudd än sin äldre bror, den mekaniska orbitern. I allmänhet är magnetiska orbiters utrustade med motståndsreglering, vilket gör det lättare att anpassa träningsnivån till dina egna behov.

En modernare men också dyrare anordning är en elektromagnetisk omloppsbana. Maskinen styrs av en inbyggd dator, och bromsningen bygger inte på magneter utan på en elektromagnet. Elektromagnetiska orbiters är mindre högljudda än magnetiska och används vanligtvis i gym och fitnesscenter.

En orbiter för hemmet – vilken modell ska du köpa?

Den viktigaste faktorn som avgör valet av en orbiter-modell är din budget. Priset för en orbiter är mycket högre. Om vi inte har så mycket pengar är det bättre att avstå från att köpa den och samla in pengar eller att besluta att köpa den på avbetalning och köpa utrustning av god kvalitet.

Ett annat viktigt kriterium när du väljer en orbitrek bör vara dess tekniska parametrar. Apparaten ska anpassas till användarens längd och vikt. För vissa människor kan ett viktigt kriterium för att välja en orbiter också vara förekomsten av ytterligare funktioner och program.

Category: Träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin