pexels suzy hazelwood 1309426

Persilja – hälsofrämjande egenskaper och näringsvärde. Varför inkludera persilja i din kost?

Persilja är en av de mest populära grönsakerna och en viktig ingrediens i de flesta soppor. Det är dock värt att äta inte bara av kulinariska skäl utan också av hälsoskäl. Framför allt är persilja en värdefull allierad för urinhälsan och en mördare av skadliga mikroorganismer. På grund av dess höga C-vitamininnehåll är persilja en allierad med god immunitet. Bara en handfull persilja räcker för att uppfylla det dagliga behovet av C-vitamin. Upptäck alla fördelar med persilja!

Persilja – en underskattad grönsak med högt hälsovärde

Persilja är en något underskattad grönsak som främst används i soppor och som utfyllnad i grönsakssallader. På egen hand har den dock en mycket intressant (om än delikat) smak. Samtidigt är den mycket mångsidig att använda. Den kan användas i många rätter, både kalla och varma.

Persiljerot har en söt, lite kryddig och lite bitter smak. Persiljerot har en frisk, örtartad, lite bitter, lite salt och lite skarp smak. Både persiljerot och persilja har också tydliga och varierande hälsofrämjande egenskaper.

Persilja är en tvåårig växt som tillhör sellerifamiljen. Dess hälsofrämjande egenskaper har använts sedan urminnes tider. Växten kommer ursprungligen från Marocko, Algeriet och Tunisien. I vilt tillstånd finns den på Apenninska halvön, Kanarieöarna, Balkan och delar av Afrika. Den odlas nästan över hela världen.

För kommersiella ändamål odlas 2 typer av persilja: persiljerot (huvudsakligen rötter, ibland även persiljeblad) och persiljeblad (huvudsakligen rötter). och persiljerot (endast persiljebladen skördas, roten är oätlig).

Persiljerot och persiljeblad – näringsvärden

 Rot av persilja

Både roten och persiljebladen är extremt rika på mineraler och vitaminer. Denna grönsak är en av de bästa källorna till C-vitamin, kalium och folsyra. Den innehåller också vitamin K, som är ganska sällsynt i livsmedel. Persilja innehåller också betydande mängder kostfiber och kraftfulla antioxidanter i form av karotenoider och flavonoider. Persilja är en skattkammare av klorofyll, som underlättar avlägsnandet av skadliga ämnen från kroppen.

Eftersom persilja innehåller få kalorier och har ett lågt glykemiskt index samtidigt som den är fullpackad med värdefulla näringsämnen, rekommenderas den för dem som går på en viktminskningsdiet.

Värdefulla ingredienser som finns i persilja är:

  • C-vitamin,
  • provitamin A (betakaroten),
  • mineraler (kalium, kalcium, järn, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink),
  • B-vitaminer,
  • K-vitamin,
  • E-vitamin,
  • kostfibrer,
  • aminosyror,
  • karotenoider,
  • flavonoider,
  • furanokumariner,
  • klorofyll,
  • eterisk olja (och i den: myristicin, eugenol, apiol, terpener, limonen, bland andra).

Persilja – hälsofrämjande egenskaper

 Hackad persilja

Persiljerot och persilja har positiva effekter på hälsan. Deras regelbundna konsumtion hjälper oss att fylla på vitamin- och mineralbrister och förbättra immuniteten. Vilka är de viktigaste egenskaperna hos persilja?

Persilja och urinvägarna

Frekvent konsumtion av persilja är en beprövad huskur för att förbättra urinvägarnas funktion och en välkänd metod för att bekämpa envisa urinvägsbesvär, såsom urinproblem.

Persilja har en vätskedrivande effekt (den stimulerar njurarna att arbeta och ökar urinproduktionen), förutom att vara antiinflammatorisk, antibakteriell och antiseptisk. Dessa fyra egenskaper gör den till ett effektivt botemedel mot cystit och olika urinvägsinfektioner.

Genom att verka vätskedrivande och samtidigt få de glatta musklerna i urinvägarna att slappna av underlättar persilja dessutom tömningen av urinblåsan. Det är därför ett värdefullt stöd för prostataproblem hos män. Det är värt att tillägga att persilja, genom att förbättra urinvägarnas funktion, reglerar urinutsöndringsprocessen och minskar känslan av konstant urinträngningar hos personer med inkontinensproblem.

Kolla in inkontinenspreparatet med flera ingredienser som innehåller persiljeextrakt: UrinoFix

Diastoliska egenskaper hos persilja

Persilja har diastoliska egenskaper. Det minskar den glatta muskelspänningen i mag-tarmkanalen, gallvägarna och urinvägarna. Det lindrar därmed mag- och tarmkramper, t.ex. efter att ha ätit en tung måltid, och är också till hjälp vid menstruationssmärtor. För att lindra magkramper är det lämpligt att tillreda och dricka en varm persiljeinfusion.

Persilja för god matsmältning

När persiljerot tillsätts i maten förbättrar den tarmens rörlighet och hjälper till att slappna av de glatta musklerna i mag-tarmkanalen.Detta hjälper till att lindra buksmärta, mättnadskänsla efter att ha ätit, flatulens och förstoppning. Det påskyndar också avlägsnandet av ackumulerad tarmgas. Dessutom stimulerar persiljerot och persilja utsöndringen av saliv och magsaft, vilket förbättrar matsmältningen.

Persiljans avgiftande egenskaper

Tack vare sina vätskedrivande egenskaper stimulerar och påskyndar persilja processen att reng öra njurarna, levern och hela kroppen från toxiner. Samtidigt hjälper det till att bli av med överflödigt vatten från kroppen och tar därmed bort svullnad, minskar känslan av tyngd och leder till viktminskning och vattencellulitminskning. Ett utmärkt sätt att avgifta kroppen med persilja är att göra och dricka smoothies med persilja eller persiljerot varje dag (i ungefär en vecka eller mer).

Persilja för immunitet och stärka kroppen

C-vitaminet i persilja stärker immunförsvaret. Det bidrar till en ökning av lymfocytaktiviteten och hjälper till att fånga upp och neutralisera invaderande patogener mer effektivt. Det minskar således mottagligheten för infektioner och, om de uppstår, hjälper till att hantera dem snabbare. Det är också värt att säga att persilja, tack vare sitt samtidiga innehåll av C-vitamin, järn och klorofyll, är en idealisk grönsak för att förebygga och bekämpa anemi.

Ett effektivt och enkelt sätt att förbättra immuniteten: NuviaLab Immune

Persiljans desinficerande egenskaper

Persilja fungerar bra som bakteriehämmare och desinfektionsmedel vid inflammationer i mun, tandkött och svalg. En desinficerande persiljesköljning kan tillagas mycket enkelt: häll en handfull hackad persilja i ett glas kokande vatten. Kasta i lite nyriven ingefära (eller pulveriserad) och kanel. Efter 10 minuter silar vi, kyler och sköljer munnen och halsen.

Persilja och dess fördelaktiga effekter på det kardiovaskulära systemet

Tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin, flavonoider, kalium och magnesium är persilja en allierad för ett hälsosamt cirkulationssystem. Den hjälper till att normalisera blodtrycket och hjärtrytmen, stärker och tätar blodkärlen och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Tack vare vitaminK säkerställer det korrekt blodkoagulering.

Persiljans skyddande och stärkande effekter på synen

Vitamin A, lutein, zeaxantin, vitamin C – tack vare dessa komponenter tar persilja hand om hälsan hos den visuella apparaten. Det immuniserar mot skadliga yttre faktorer (såsom blått ljus), bekämpar fria radikaler som verkar destruktivt på ögats strukturer och stöder normal syn.

Persiljans kraftfulla antioxidativa egenskaper

Tack vare sina många antioxidanter skyddar persilja celler från skador och mutationer och minskar sannolikheten för livsstilssjukdomar som ateroskleros, cancer, diabetes och högt blodtryck.

Medicinska användningar av persilja

 Blad av persilja i morteln

Persilja kan inte förnekas goda stärkande egenskaper och gynnsamma effekter på blodet. Det hjälper till att rena det och förbättrar dess sammansättning. Genom att tillföra en stor dos järn, vitamin K, klorofyll, folat och vitamin C bekämpar den anemi och alla dess symtom, såsom svaghet, konstant trötthet, hjärtklappning, andfåddhet, huvudvärk och svimning.

Persilja är ett effektivt hjälpmedel vid svaghet, anemi, näringsbrist och brist på vitalitet. Det är också värt att ta till persilja vid besvär som t.ex:

  • problem med urinvägarna (t.ex. minskad urinmängd, urininkontinens, cystit, urinvägsinfektioner, konstant urinträngningar, problem med att tömma urinblåsan helt),
  • Prostatabesvär,
  • njurproblem,
  • reumatism,
  • gikt,
  • vattenretention i kroppen, svullnad i kroppen, vattencelluliter,
  • vitaminbrist,
  • ämnesomsättningsproblem och ansamling av gifter i kroppen,
  • hjärtklappning, muskelskakningar orsakade av kaliumbrist,
  • högt blodtryck,
  • förhöjda kolesterolnivåer,
  • anemi,
  • hudinfektioner,
  • försvagad syn, nedsatt syn,
  • matsmältningsbesvär (t.ex. matsmältningsbesvär, flatulens).

Hur konsumerar man persilja för hälsofrämjande ändamål?

Konsumtionen av persilja för hälsofrämjande och medicinska ändamål skiljer sig från den för kulinariska ändamål. Först och främst bör den användas i tillräckligt stora mängder, dvs. cirka 30 g – 50 g färsk persilja per dag eller 1-2 rötter per dag.

Frekvensen av konsumtion spelar också roll. Om vi vill att persilja ska hjälpa oss att förbättra vår hälsa är det bäst att använda den flera gånger i veckan eller till och med dagligen (1-2 gånger om dagen), beroende på sjukdomen. Hur länge man använder persilja beror också på typen av hälsoproblem och dess svårighetsgrad. Vanligtvis fungerar behandlingar som varar från 1 vecka till flera veckor bra. Vi kan också använda persilja kontinuerligt, men i mindre doser och mindre ofta.

Hur du kan använda persilja för att förbättra din hälsa:

  • dricka smoothies med persilja (rot eller persilja),
  • dricka infusioner av persiljerot,
  • dricka infusioner av persiljerot,
  • dricka persiljeolja,
  • dricka biojuice av persilja,
  • äta hälsofrämjande sallader med mycket persilja,
  • dricka örtblandningar med persilja.

Persilja infusion: Häll en stor näve hackad persilja över ett glas kokande vatten, låt dra under lock i 5-10 minuter, sila och drick.

Persilja rot infusion: Häll ett glas kokande vatten över 2-3 matskedar pulveriserad eller krossad persiljerot. Låt dra under lock i 15 minuter. Sila och drick.

Använd persilja-infusioner 2-3 gånger om dagen.

Persilja – användning i köket

 Hackad persilja på en skärbräda

Persiljerot är mest känd som en ingrediens i den populära grönsaksblandningen som är basen i buljonger och andra soppor, nämligen persilja. Persiljerot har dock många fler användningsområden, bland annat som en komponent i grönsaksrätter i en gryta, sallader, sallader, grytor, kött- och grönsaksrätter.

Persilja kan också användas på dussintals sätt. Den fungerar perfekt både kall och varm.

I det kalla alternativet kan vi använda den som ingrediens i pastor och pålägg för smörgåsar, keso, rullar, dressingar, dippar, pestosåser. Några välbeprövade varma persiljerätter är: omelett och andra äggrätter, grönsakskotletter, köttbullar, köttbullar, köttbullar och köttfärsbullar, pastarätter, risrätter, potatiskotletter, soppor och grönsaksrätter samt kassouletter.

Eftersom färsk persilja är en av de örter som kännetecknas av sin samtidigt friska, örtartade, uppfriskandeEftersom färsk persilja är en av de örter som utmärker sig genom sin friska, örtartade, uppfriskande och lite skarpa och salta smak passar den också utmärkt till skaldjurs- och fiskrätter.

Hur förvarar jag persilja?

Färsk persilja kan förvaras flera dagar i kylskåpet. Ta bara bort gummibandet från bunten, klipp av de nedre delarna av kvistarna, lägg persiljan i en burk med lite vatten och förvara burken i kylen.

Du kan också frysa persiljan. För att göra detta, skölj först persiljan, torka den ordentligt, hacka den sedan, lägg den i en plastlåda eller ziplock-påse och förvara den i frysen.

Persilja – kontraindikationer

Användning av persilja eller beredningar som innehåller persilja i stora mängder rekommenderas inte för alla. Det är värt att komma ihåg att persilja innehåller en del oxalsyra och kan öka risken för njursten. Personer med lithiasis och allvarlig njursjukdom bör vara försiktiga med det.

Persilja kan orsaka livmodersammandragningar och ha en abortframkallande effekt, så gravida kvinnor bör också vara försiktiga med det.

Odling av persilja

Att odla persilja i trädgården eller fältet är extremt enkelt och problemfritt. Grönsaken visar hög frostbeständighet och är krävande. Allt du behöver göra är att ge den ett soligt läge och väldränerad, fyllig jord. Det är värt att komma ihåg att ta bort ogräs i grödan. Det är också viktigt att vattna regelbundet (så snart jorden blir något torr). Jorden ska inte vara vattendränkt, utan lätt fuktig.

Category: Hälsa

Article by: admin