Piperin – för viktnedgång, bra ämnesomsättning och en bättre fysiskt och psykiskt välbefinnande

pepper 923346 1280

Piperin för viktnedgång – är det ett bra sätt att bli av med extra kilon? Det visar sig att svaret är ja, eftersom detta ämne har en anmärkningsvärda termogena egenskaper som blockerar uppbyggnad av fettvävnad. Dessutom är det helt naturligt och säkert medel som har många andra värdefulla hälsoegenskaper.

Vad är piperin och hur fungerar det?

Piperin är en organisk förening som finns i det yttre lagret av svartpepparfrukt och ansvarar för den karakteristiska stickande smaken. Den huvudsakliga effekten av piperin gäller matsmältningssystemet så det är inte konstigt att svartpeppar har använts i traditionell asiatisk medicin som läkemedel i olika typer av magbesvär.

Svartpeppar, som vi använder i våra kök, kommer från pepparväxten Piper nigrum som har ursprung i Indien och odlas främst i tropikerna. Frukten av Piper nigrum används för att tillverka denna krydda. Frukter måste vara omogna, gröngula och efter torkning blir de svartbruna, och vitpeppar tillverkas av mogna, röda frukter. Svartpeppar har mest piperin och det är i form av en kristallin substans med en gul färg och en skarp, brännande smak.

Piperin har många medicinska egenskaper, framför allt i samband med matsmältning, och därför är det ett av de bästa naturläkemedel som stödjer bantning. Förutom detta, har piperin antioxidantiska och antibakteriella egenskaper och det hjälper vid behandling av vitiligo, bidrar till att stärker immunitet och är viktigt för att förebygga många sjukdomar. – healthline.com

Piperin – hälsofördelar och medicinska egenskaper

peppercorns 1992412 640 300x180

Piperin har länge använts som medicin för matsmältningsbesvär och förkylning, men man tror också att det i kombination med kanel lindrar huvudvärk. Och det är inte allt. Svartpeppar kan hjälpa till att behandla många andra besvär. Piperins profylaktiska och terapeutiska egenskaper avser främst matsmältningssystemet och digestionsprocessen. Framförallt stimulerar det utsöndringen av magsaft som förbättrar ämnesomsättningen. Det är termogen och därför höjer det kroppstemperaturen och ökar ämnesomsättningen. Det sänker nivån av blodfetter och främjar fettminskning.

Piperins viktiga egenskap är antioxidant och anticancer effekt som dessutom kan vara användbara, inte bara när det gäller förebyggande, men även vid behandling av cancer. Studier har visat att regelbundet intag av piperin i kombination med kurkumin minskar risken för bröstcancer och leder även till en reduktion av antalet cancerceller vid sjukdomen utan att skada friska celler. (1)

Piperin stödjer produktionen av melanocyter som bidrar till kampen mot vitiligo. Det förbättrar blodcirkulationen, vilket kan förhindra hjärtsjukdomar. Det stödjer immunförsvaret och orsakar kroppslig och mental prestationsökning. Och det är inte allt när det gäller nervsystemet och hjärnfunktioner. Dess speciella kemiska struktur saktar ner neurodegenerativa processer. Det förbättrar minne och koncentration, lindrar depression, bidrar till bättre mental hälsa.

Inte alla vet att små doser av piperin används också inom kosmetologi. Detta ämne underlättar nämligen absorptionen av biologiskt aktiva ingredienser som knappast absorberas och det gör detta genom att återställa lipidbarriären i epidermis.

Piperin för viktnedgång

Som det redan nämnts stimulerar svartpeppar mag-tarmkanalen och matsmältningssystemet. Genom att aktivera produktionen av magsaft, pankreassaft och pankreatiska enzymer förbättrar det och påskyndar matsmältningen. Genom att intensifiera termogenes, dvs. värmeproduktion bidrar det till snabbare kaloriförbränning och genom att delta i lipolys (nedbrytning av fettceller och dess metabolism) har det en betydande roll i minskning av kroppsfett. Senaste forskningar har dessutom visat att piperin stör gener som ansvarar för bildandet av fettceller. (2)

Piperin som används för att gå ner i vikt kan vara till stor hjälp för andra, ytterligare skäl. Det reglerar fett och glukos på ett naturligt sätt och därför orsakar dämpning av överdriven aptit, särskilt för godis, och därmed, minskar antalet kalorier som intas. Förresten, har det diuretiska och avgiftnings egenskaper som underlättar rening från skadliga ämnen.

Piperin – effekter

juniper 1039770 640 300x225

Piperin som stöd för viktminskning fungerar på flera nivåer. För det första, främjar piperin termogenes och ökar följaktligen fettomsättningen. För det andra, blockerar det aktiviteten av gener som styr bildandet av nya fettceller. Vidare intensifierar det och även underlättar matsmältningsprocessen, och förbättrar samtidigt absorptionen av näringsämnen. Slutligen hjälper det att avgifta kroppen, vilket också bidrar till snabbare viktminskning.

Det är värt att notera att regelbunden användning av tillskott med piperin minskar inte bara kroppsfett men det ökar också muskelmassa och man får bättre muskelstruktur.

Det bör understrykas att det inte räcker, precis som i fall av andra tillskott, att bara använda tillskott med piperin utan att ändra befintliga matvanor och livsstil för att få en slank kropp som du drömmer om. Piperin förstärker bantningseffekter och på detta sätt kan vara till hjälp i viktminskningsprocessen om du börjar motionera regelbundet och äta sund, balanserad kost med lågt kaloriinnehåll.

Piperin – pris, hur man kan använda tillskottet

Det finns nu en hel del tillskott med ett extrakt från svartpeppar. Deras pris beror inte bara på tillverkaren eller distributören, men framför allt på procentandel av huvudkomponenten. Bästa tillskott som innehåller 95% piperin räcker till en engångsbehandling och kostar cirka 12 Euro.

Piperin kan användas i högst tre månader och sedan ska du avbryta i minst 2 månader före nästa behandling. Den rekommenderade dosen är från 5 till 10 mg en gångs, högst två gånger per dag.

Om du helst vill gå ner i vikt och förbättra matsmältningen, kan du pröva multi-kosttillskott, där piperin är ett av flera verksamma ämnen som bidrar till bättre ämnesomsättning och viktminskning eller bibehåller en hälsosam kroppsvikt. De är bland annat Probiosin Plus och Silvets, innovativa preparat som innehåller växtextrakt med beprovad viktminskningseffekt och piperin.

Det är värt att också kolla något nytt på marknaden – Piperinox, preparat för viktnedgång, som är baserad på ett mycket aktivt piperin som blockerar bildandet av fettceller. I dess sammansättning finns också flera andra effektiva ämnen som stödjer fettförbränningen. De alla bekämpar extra kilon på ett effektivt sätt.

Probiosin 004 pro 300x200 1

KÖP PROBIOSINPLUS NU

Piperin – användares recensioner

Som vanligt i sådana fall är recensionerna inte enhälliga. Vissa människor uppskattar effektiviteten av detta ämne, medan andra säger att det inte kan vara användbart i viktnedgång. Därför måste det påpekas att behandling med piperin kräver mycket tålamod och, som tidigare nämnts, vissa livsstilsförändringar. Först då kan vi förvänta oss att se positiva resultat.

Det bör också noteras att även om det är en säker, naturlig substans, gravida och ammande kvinnor och personer som tar vissa mediciner, inklusive antibiotika, ska emellertid undvika det. Vid överkänslighet till piperin, kan särskilt överdoseringen irritera slemhinnan i mag-tarmkanalen.


  1. Piperine and Its Role in Chronic Diseases.
    Derosa G, Maffioli P, Sahebkar A.
    Adv Exp Med Biol. 2016;928:173-184. Review.
  2. Miyazawa T, Nakagawa K, Kim SH, et al. Curcumin and piperine supplementation of obese mice under caloric restriction modulates body fat and interleukin-1β. Nutr Metab (Lond). 2018;15:12. Published 2018 Feb 6. doi:10.1186/s12986-018-0250-6

Category: Kost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin