Depositphotos 70018651 S

Sockerdetox – hur du kan avvänja dig från socker och rensa din kropp från socker i några enkla steg?

Sockeravgiftning är en metod för att rensa och förnya kroppen genom att radikalt minska sockerkonsumtionen. När socker konsumeras i stora mängder bryter det ner en fungerande hormonbalans, främjar ansamling av gifter, orsakar snabba fluktuationer i energinivåer och bidrar till och med till allvarliga sjukdomar. Att äta socker i överskott är en mycket vanlig företeelse, eftersom det tillsätts i de flesta produkter som finns på våra dagliga menyer. Ta reda på hur du kan göra en sockerdetox och förbättra din kropp!

Vad är en sockerdetox?

Det är inte utan anledning som läkare och nutritionister i flera år har slagit larm om samhällets överdrivna sockerförbrukning. Enligt WHO bör man konsumera mer än 12 teskedar socker per dag, men ändå konsumerar vi betydligt mer. Det handlar naturligtvis inte bara om traditionellt vitt socker, utan också om alla produkter som har socker i sin sammansättning. Enligt statistiken konsumerar vi ungefär 20 teskedar socker per dag. Och varje år konsumerar vi omkring 45 kg socker, vilket är flera kilo mer än för bara tio år sedan.

 Spillt vitt socker, godis överallt

Socker finns i nästan alla typer av livsmedel och i de flesta drycker. Det mesta finns förstås i godis och färgade kolsyrade läskedrycker, men det finns också i betydande mängder i: Färdiga måltider, salta snacks, vitt bröd och bakverk, såser, ketchup, honung, sylt, fruktyoghurt, färdiga frukostflingor och müsli.

Övermättat socker är varken bra för hälsan eller för figuren. Socker är en viktig orsak till övervikt och fetma och en av de viktigaste faktorerna för snabbare åldrande och utveckling av sjukdomar. Kontinuerlig konsumtion av sockerhaltiga produkter har också en negativ inverkan på hjärnans funktion. Metabolismabaliteter och pH-störningar i kroppen i samband med överdriven konsumtion av enkla kolhydrater bidrar också till hudproblem hos många människor.

Ensockerdetox är ett beprövat och starkt rekommenderat sätt att på ett övergripande sätt förbättra kroppens tillstånd, från att förbättra organens och systemens funktion, genom att minska överflödigt fett, till att förbättra hudens struktur.

Eftersom en sockerdetox innebär att man gör sig av med socker från kosten och ersätter det med andra livsmedel är det en stor utmaning för många människor. Om du har följt en sockerbaserad kost i flera år är det svårt att ens tänka sig att byta till en helt och hålletOm du har följt en sockerbaserad kost i flera år är det svårt att ens föreställa sig att byta till en helt annan kost, utan plats för sötsaker, snabbmat eller snabbmat.

Att genomföra en sockerdetox är dock inte ett så svårt företag som du kanske tror. Allt vi behöver göra är att göra kostförändringar gradvis, snarare än plötsligt, och att använda lämpliga sockerersättningar.

Kolla in: Fettförbrännare Ranking

Hur påverkar socker hjärnan?

 en kvinna njuter av choklad

Socker påverkar neurotransmittorerna i hjärnan och påverkar därmed humöret, den upplevda energinivån och den mentala prestationsförmågan. Genom att verka på det så kallade belöningssystemet ökar det nivåerna av dopamin, endorfin och serotonin – de neurotransmittorer som ansvarar för känslor av njutning och lycka. När vi äter det blir vi på bättre humör och känner oss nöjda och glada.

Socker kallas också för hjärnmat av en anledning. Det förser hjärnan med en snabbt frigjord energikälla, har en uppiggande effekt och underlättar bearbetningen av information. Det är också till hjälp under perioder av intensiv fysisk ansträngning, minskar tröttheten och hjälper till att ”ladda batterierna”. Detta är en stor fördel med socker, men det är en sak att förse kroppen med låga doser av enkla kolhydrater för att hålla kroppen igång ordentligt, och en annan att konsumera alldeles för mycket socker och reglera sina känslor med det.

Sockerberoende

 En kvinna äter godis i hemlighet.

Sockret som konsumeras verkar på njutningscentret, vilket är anledningen till att det är så svårt att sluta äta en bit eller en bit, i stället längtar vi efter mer, och mer. Även om utslaget av positiva känslor efter sockerintag i sig är ett positivt fenomen kan det ibland vara farligt. Enstaka två chokladbitar för att höja vårt humör har aldrig skadat någon, men när vi börjar konsumera socker okontrollerat för att bli av med dåliga känslomässiga tillstånd kan vi ha ett problem.

För mycket användning av socker kan leda till beroende. Den beroende personen använder det för att ”få bort” negativa känslor ur huvudet, reglera sitt humör, kompensera irritabilitet och stress. Därmed drabbas han eller hon av alla de konsekvenser som ett beroende medför, från ånger, allmän psykisk försämring och en känsla av bristande kontroll till långsiktiga negativa konsekvenser i form av sjukdom.

När vi allt oftare och alltmer intensivt använder socker för att höja vårt humör eller för att dämpa stress börjar vår kropp vänja sig vid det och kräver större och större doser för att få samma effekt. Precis som alkohol, droger eller cigaretter är socker fysiskt och psykologiskt beroendeframkallande.

Varför begränsa sockerkonsumtionen?

Långvarigt missbruk av socker har en negativ effekt på hälsa och kroppstillstånd. Till råga på allt kan de negativa effekterna av att konsumera överdrivna mängder socker uppträda först flera år senare.

När en måltid som är rik på enkla sockerarter intas stiger blodsockernivån snabbt, följt av en frisättning av insulin för att balansera den. Glukosnivåerna sjunker sedan och det överflödiga sockret lagras i fettvävnad. Ständiga fluktuationer i blodsockernivåerna leder till utveckling av insulinresistens och sedan diabetes, och ger bränsle till processen för viktökning. Glykemiska problem och fetma är dock inte de enda resultaten av sockermissbruk.

Negativa effekter av att konsumera stora mängder socker är bland annat följande:

 • karies,
 • övervikt,
 • fetma,
 • högt blodtryck,
 • kardiovaskulära sjukdomar, påskyndad utveckling av åderförkalkning,
 • insulinresistens,
 • diabetes,
 • plötslig energidämpning, attacker av sömnighet under dagen,
 • konstant trötthet,
 • hyperaktivitet (särskilt hos barn),
 • humörsvängningar,
 • koncentrationssvårigheter,
 • försurning,
 • störd ämnesomsättning,
 • försämrad självrengöring,
 • nedsatt immunitet, ökad känslighet för infektioner och sjukdomar,
 • Hudstörningar (t.ex. finnar, grå och trött hy, blåmärken under ögonen, seborré, överdriven torrhet i huden, snabbare åldrande av huden).

Om du vill ta hand om din hälsa, din figur och din huds utseende är det värt att välja en sockerdetox som består av en betydande minskning av tillgången på enkla kolhydrater i din kost.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla enkla sockerarter inte är lika dåliga och att alla inte bör undvikas. Frukt och andra produkter som innehåller kostfibrer utöver enkla sockerarter tolereras och absorberas bättre av kroppen. Mycket värre för kroppen är produkter som innehåller stora mängder konstgjort tillsatt socker och produkter som är mättade med enkla sockerarter och samtidigt saknar fibrer.

Fördelar med en sockerdetox:

 • Normalisering av glukos-insulinmetabolismen,
 • Minskad risk för många civilisationssjukdomar,
 • bantning av figuren,
 • Normalisering av energinivåerna, minskning av trötthet och sömnighet,
 • effektivare avgiftning av kroppen,
 • bättre ämnesomsättning,
 • bättre sömn,
 • långsammare åldrande av kroppen,
 • bättre hud och tänder.

Vad som är viktigt för personer som har svårt att gå ner i vikt – att kraftigt begränsa socker i kosten samtidigt som man ökar den fysiska aktiviteten är en av de mest effektiva metoderna för att snabbt tappa övervikt.

Aptitdämpare och fettförbrännare i ett: NuviaLab Keto

Hur kan jag avvänja mig från socker? Hur gör man en sockerdetox?

 Vitt socker rinner ut ur en coca cola-burk.

För att effektivt eliminera socker i din kost är det bäst att börja med att gradvis dra ner på sockerhaltiga livsmedel för att förbereda kroppen på din nya matvanor. En liten varning, vi bör aldrig utesluta enkla sockerarter helt och hållet, eftersom en liten mängd är nödvändig för att kroppen ska fungera ordentligt. Det är dock värt att använda naturliga källor till dem, som frukt, gröt, ris och spannmål. Dessutom bör honung som konsumeras i små mängder inte skada någon.

Hur kan vi begränsa socker? Det bästa sättet är att göra det i sex enkla steg:

 1. Minska gradvis mängden socker som du äter och hur ofta du äter dem. Försök till en början att begränsa ätandet av sockerhaltiga produkter till 1-2 gånger per dag och i mindre portioner (t.ex. istället för 4 kex, 2 kex, istället för en hel bar, en halv bar osv.), försök sedan att äta dem varannan dag i ännu mindre mängder osv.
 2. Använd sockersubstitut, särskilt i början av en sockerdetox när din kropp fortfarande är starkt van vid den söta smaken. Hälsosamma sötningsmedel som xylitol och erythrol är ett utmärkt alternativ. Växtbaserade produkter som har en mycket söt smak men som inte innehåller enkla sockerarter fungerar också bra. Dessa inkluderar stevia och lakrits.
 3. Använd kosttillskott som innehåller krom, HCA och extrakt som minskar suget efter sött. De hjälper dig att upprätthålla en sockerfattig kost samtidigt som de påskyndar minskningen av övervikt.
 4. Drick mycket vatten och grönt te och använd örter och örtpreparat som stimulerar avlägsnandet av gifter från kroppen, förbättrar ämnesomsättningen och normaliserar blodsockernivåerna (t.ex. vit mullbär, nässlor, blåsippa).
 5. När du är sugen på något sött, ta till frukter med lågt sockerinnehåll (t.ex. grapefrukt, jordgubbar, äpplen, vinbär, blåbär, hallon) eller små söta snacks med högt fiberinnehåll (t.ex. sultaner, katrinplommon, torkade aprikoser, hembakade havrekakor och sockerfria flingor, bananchips, pistagenötter).
 6. Följ inte regeln att radikalt sluta med alla sötsaker, utan avvisa bara de köpta, sockermättade. Börja göra söta snacks med dina egna händer, utan tillsatt socker. Sådana dietdesserter som fruktmousse, bärpudding, bakade päron med nötter, bönbrunkie, jordnötssmör- och linfröbollar, kokospraliner gjorda på hirsgryn och andra kan vara riktigt läckra.

En sockerfri kost – vad kan vi äta under en sockerdetox och vad bör vi undvika?

Depositphotos 255291888 S

På en sockerfri diet slänger vi bort alla bearbetade livsmedel, färdigrätter, färdiga såser, godis och färgade drycker från menyn. I allmänhet undviker vi livsmedel med högt GI (glykemiskt index). Dessa leder till blodsockertoppar och främjar utvecklingen av diabetes. Om vi vill förbättra kroppens och figurens tillstånd ordentligt räcker det dock inte med att enbart begränsa socker. Det bör gå hand i hand med införandet av nya hälsosamma matvanor på permanent basis.

För att kompensera för bristen på socker är det värt att sträcka sig efter produkter som är rika på komplexa kolhydrater, inklusive frukt, grönsaker, havregryn, kli, fullkornsbröd, brunt ris och grovt gryn. De blir en effektiv energikälla för oss och ger kroppen en hel rad fördelar. Till skillnad från enkla kolhydrater orsakar komplexa kolhydrater inte blodsockertoppar och stör inte ämnesomsättningen, och de gör dig inte heller fet.

Samtidigt är det en bra idé att öka mängden spannmål, nötter och även havsfisk som du äter. Dessa produkter innehåller hälsosamma typer av fetter (omättade fettsyror), ger stora mängder energi och är ytterst gynnsamma för hjärnan, hjärtat, det kardiovaskulära systemet och immunförsvaret.

På en sockerfri diet är det också bra att ofta sträcka sig efter mejeriprodukter, särskilt magra mejeriprodukter(t.ex. keso, yoghurt, kefir, kärnmjölk). De är utmärkta för att stilla hunger och dämpa suget efter söta smaker.

Kontrollera: Ranking av tabletter för viktminskning

Källor:

 • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-effects-cut-added-sugar
 • https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms
 • https://www.healthline.com/health-news/quitting-junk-food-produces-similar-withdrawals-as-drug-addiction
 • https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-diabetes-too-much-sugar

Category: Hälsa

Article by: admin