Depositphotos 267412542 s 2019

Svart raps, för hår, för hy, för god hälsa – Ett naturligt recept för många sjukdomar!

Senast uppdaterad: 25.05.2021

Svart rova är en värdefull livlina för dem som letar efter naturliga metoder för att förbättra hårets tillstånd eller hälsa, eller båda! Förr i tiden var hårinpackningar med svart rova en vanlig huskur för att stärka svagt och håravfallande hår. I dag, i en tid av blomstrande kosmetikaindustri, har svarta rovor blivit något bortglömda, men de är definitivt värda att lära känna dem bättre på grund av deras positiva effekt på håret, många hälsofrämjande egenskaper och även deras kulinariska värde! För dem som föredrar en hälsosam kost och är oroliga för sin vikt är svarta rovor idealiska för att skapa rätter. Ta reda på vad svarta rovor innehåller och hur de fungerar, och se hur du kan använda denna oansenliga men värdefulla grönsak!

Svart rova – en mycket underskattad grönsak

Svart rova,eller svart rädisa, är en grönsak som inte är särskilt populär i vårt land. Det är synd. Den har många kulinariska kvaliteter och framför allt innehåller den ett rikt utbud av näringsämnen och antioxidanter, hjälper till att bekämpa många sjukdomar och främjar även vår skönhet – den vårdar och förnyar hud, hår och hårbotten.

Rönnbärsjuice är mycket värdefull för att behandla vissa sjukdomar och sänka immuniteten; den kan pressas med en juicepress eller pressmaskin eller köpas färdig i ekologiska butiker.

Det finns en bra anledning till att uttrycket ”frisk som en rova” ibland används. Bland andra grönsaker utmärker sig svarta rovor genom sin intensiva, starka, relativt skarpa smak och fasta konsistens. Denna smak beror på att köttet innehåller senapsglykosider som bland annat innehåller värdefulla svavelföreningar som är mycket användbara inom kosmetikaindustrin.

Det verkar som om denna specifika smak gör att rovor inte har något särskilt kulinariskt värde. Ingenting kunde vara mer fel; det är bara på ytan som denna grönsak används i köket. Den har faktiskt många användningsområden.

Den kan tillsättas i en mängd olika sallader och sallader, keso, pastor, snacks, fyllningar, rostat bröd, smörgåsar, soppor, såser, grönsaksrätter. Den kan kokas, bakas, stekas och gräddas. Den kan också användas i smoothies i en mixer.

Svart rova – sammansättning och egenskaper

 Tre svarta rovor med blad

I knölen av svart rova finns fytoncider, som kan betraktas som naturliga antibiotika. Dessa komponenter eliminerar patogena mikroorganismer, inklusive bakterier, svampar och virus.

Den innehåller också stora mängder C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer (B1 och B2) och det sällsynta vitaminet PP, som reglerar kolesterol- och blodsockernivåerna. Vitamin PP har också en positiv inverkan på hudens tillstånd.

Förutom vitaminer innehåller svartrapsgrönsaker mineraler som järn, kalium, fosfor, kalcium, zink, magnesium, molybden och svavel. Den är också rik på kostfibrer, proteiner och enzymer samt antocyaniner, fytosteroler och glukosinolater.

Detta överflöd och denna mångfald av näringsämnen innebär att svartrapsgrönsaker har flera hälsofördelar.

Först och främst ökar den utsöndringen av matsmältningssaft, har en kolagogisk och kolepoetisk effekt, vilket stöder leverfunktionen, är diuretisk, avgiftande och desinficerande. Den har en diastolisk effekt, vilket intensifierar tarmperistaltiken och eliminerar överproduktion av gas. Den hjälper mot urolithiasis och stimulerar blodcirkulationen.

Extrakt av svart rädisrot är en viktig komponent i många farmakologiska preparat. Till exempel innehåller läkemedlet Raphacholin, som används vid leversjukdomar, bland annat extrakt från denna grönsaks knöl. Vid regelbunden användning stödjer den leverfunktionen samt viktminskning. Den har en diastolisk effekt, påskyndar tarmperistaltiken, avlägsnar överskottsgas och hjälper till att avlägsna skadliga ämnen.

Rönnbärsgröna för reumatism och sjukdomar i de övre luftvägarna.

På grund av det specifika innehållet av medicinska substanser som finns i denna grönsaks knöl kan svart rädisa, med sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, ge betydande stöd i kampen mot inflammation i de övre luftvägarna, hosta och till och med reumatism. Vid extern applicering hjälper saften avsevärt vid radikulit eller neuralgi.

Tack vare sin rika sammansättning och sina många egenskaper är svartrabban en av de främsta hälsobringande grönsakerna. Grönsaken har en positiv effekt på nästan alla kroppens system, stöder många organs arbete och stimulerar vävnadsregenereringsprocesser. Den förbättrar immuniteten, bekämpar patogener, stärker hela kroppen och förbättrar dess funktion.

De viktigaste egenskaperna hos svart rova

 • Bekämpar skadliga mikroorganismer,
 • minskar inflammation,
 • stöder immunförsvaret och cirkulationssystemet,
 • hjälper till att bekämpa anemi,
 • har effekt mot cancer
 • har en positiv effekt på levern, stöder dess regenerering,
 • har en kolagogisk effekt,
 • något vätskedrivande, stödjer njurfunktionen,
 • förbättrar matsmältningen, stimulerar utsöndringen av matsmältningssaft, har en antibakteriell effekt i matsmältningskanalen,
 • avgiftar kroppen,
 • lindrar infektioner i de övre luftvägarna,
 • hjälper mot reumatism,
 • stärker hårsäckarna,
 • Normaliserar talgkörtlarna i hårbotten, minskar mjäll och överdriven fetthet,
 • förbättrar hudens, hårets och naglarnas tillstånd.

Virekommenderar också: Vitaminer för hår

Svart rova för hår och skönhet

 Tre svarta rovor, äng i bakgrunden

Eftersom svart rädisa är rik på C-vitamin och antioxidanter är den ett utmärkt medel för att bibehålla en fast och smidig hud och även, tack vare sina antiseptiska egenskaper, ett verktyg i kampen mot akne eller andra hudproblem.

Inte undra på att den används flitigt inom kosmetikaindustrin, särskilt i schampo, balsam och hårstärkande masker samt i hudvårdsprodukter.

Det finns en hel rad färdiga hårpreparat med svart rova. Här är några av dem:

 • Herbal Care hårschampo
 • Schampo för svart rova Joanna,
 • Farmona Herbal Care Black Turnip Hair Conditioner and Shampoo för fallande hår,
 • kosmetiklinjen Farmona Seboravit med Black Turnip,
 • Barwa Herbal Black Turnip Shampoo och Conditioner.

I vilka hårproblem kan vi räkna med hjälp av svart raps? Denna grönsak är särskilt användbar vid svagt, fallande, bräckligt och livlöst hår. Det stärker dem, förnyar dem, ger dem glans, gör dem mer motståndskraftiga mot skador och får dem att växa snabbare.

Svart rova hjälper också mot mjäll och överdrivet fett hår – den minskar överdriven talgproduktion, förbättrar hårbottens tillstånd och har en positiv effekt på hårets utseende.

Rödbetor – huskurer för hår

Det är definitivt värt att dra nytta av grönsakens fördelar ”externt”, genom att använda hemgjorda hårbehandlingar i form av hårinpackningar och masker. Infusioner och kompresser av svart rova har en positiv effekt både på hår och hårbotten. De stimulerar mikrocirkulationen, stimulerar utvecklingen av nya hårceller, minskar håravfall, minskar överflödigt talg, desinficerar huden och återfuktar håret.

Stärkande och närande hår hårmassage gjord av svart rapsgrönsaker.

Vi får fram denutmärkta rapsjuicen genom att föra grönsakerna genom en juicepress eller genom att riva dem och sedan pressa dem genom gasväv.

Applicera saften på hårbotten (med hjälp av fingrarna i händerna eller med hjälp av en sprayflaska), gnugga in den försiktigt och svep sedan in huvudet i folie och en handduk.

Värmen gör att de aktiva ingredienserna absorberas bättre och blir mer effektiva. Efter cirka 30 minuter sköljer du ut behandlingen och tvättar håret med ett milt schampo. Behandlingen bör upprepas var 3-5:e dag.

Pulpen av svart raps kan dessutom berikas med andra ingredienser som har en stärkande och vitaliserande effekt på håret, t.ex. arganolja, linfröolja, äggula osv.

Svart rova i vårt kök

 Svart rova - skuren och hel

Det är ett välkänt faktum att de bästa resultaten uppnås när en komplex åtgärd vidtas. Det är välkänt att de bästa effekterna uppnås genom ett övergripande tillvägagångssätt, så oavsett externa behandlingar är det värt att se till att denna grönsak också finns med i vår meny.

Rätter, cocktails, sallader och snacks med svart rädisa bör ingå i menyn för alla som kämpar med hårproblem. Om vi inte har tid att laga mat själva kan vi ta till färdig juice från svartrot, som finns i hälsokostbutiker.

Rönnbärssallad för friskt och starkt hår

Vi kan komponera en ropsallad av utvalda grönsaker enligt vår egen smak. För att förstärka den positiva effekten av svarta rovor på håret rekommenderar vi att du lägger till flera andra ingredienser med liknande egenskaper.

Här är ett beprövat recept på sallad med svart rova för hår:

Ingredienser:

 • 2 svarta rovor
 • 1 rotselleri
 • 2 morötter
 • persilja
 • 1-2 äpplen
 • 3 msk linfröolja
 • Citronsaft, peppar, salt och socker efter smak.

Förberedelse:

Skala och riv grönsakerna och äpplena på ett stort rivjärn. Tillsätt lite citronsaft och salt och rör om så att grönsakerna mjuknar lite. Hacka en stor handfull persilja fint och tillsätt den till grönsakerna. Tillsätt sedan linolja, resten av citronsaften, peppar, salt och socker efter smak. Blanda ordentligt.

Du kan göra lika goda sallader genom att kombinera rovor med t.ex. äpple och gräddfil, ananas, zucchini, apelsiner, nötter, äpple och mandarin eller andra ingredienser som du tycker passar.

Andra sätt att använda svarta rovor i köket

Välsmakande och hälsosam juice

Naturligtvis kan och bör svart rädisjuice konsumeras i form av en dryck, till vilken vi också lägger till andra ingredienser. En sådan blandning har många fördelar – den förbättrar inte bara hudens och ödets tillstånd, utan stöder också levern, renar kroppen och förser den med många näringsämnen.

Först, som i fallet med rubben, riva rovan och pressa vätskan genom gasväv. Tillsätt sedan äppeljuice, citronsaft och en tesked honung. Blanda och drick omedelbart efter beredningen.

Gräddfil av svart rova

Ingredienser:

 • 4 rovor
 • lök
 • persilja
 • purjolök
 • 3 potatisar
 • 3 msk olja
 • 2 koppar grönsaksbuljong
 • salt, peppar
 • naturlig yoghurt

Förberedelse:

Häll oljan i en kastrull, fräs lök och purjolök tills de är glaserade, tillsätt de tärnade rovorna, potatisen och persiljan, låt dem puttra i några minuter, häll sedan i buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med yoghurt, ta av värmen efter kokning och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar, servera med krutonger och grön persilja.

Höstost med svarta rovor

Ingredienser:

 • ca 20 dkg halvmager vitost.
 • 1 rova
 • 2 matskedar grädde
 • Salt, peppar, malen röd paprika

Förberedelse:

Mosa osten med en gaffel och blanda den med grädden. Riv rovorna, blanda dem med ost, tillsätt salt, peppar och paprika, eventuellt persilja.

Om du vill maximera och multiplicera effekterna kan du kombinera behandlingen med svartrot med ett professionellt kosttillskott som stärker och vitaliserar håret och stimulerar dess tillväxt, till exempel kapslar med flera ingredienser Locerin eller läckra vitamingeléer Jelly Bear Hair!

Kolla också: Kost för hår och ögonfransar

Källor:

 • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes
 • https://www.healthline.com/nutrition/turnip-nutrition
 • https://www.healthline.com/nutrition/root-vegetables
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/284815

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin