apricot 1838215 19201

Torkade aprikoser – egenskaper, näringsvärden, användning. Varför är det värt att inkludera torkade aprikoser i menyn?

Torkade aprikoser är en av de mest uppskattade torkade frukterna. De innehåller stora mängder viktiga näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler, som gör att de stöder många organs arbete och bidrar till att bygga upp immuniteten. Viktigast av allt är att de också har ett kulinariskt värde, varför de helt enkelt är idealiska bland livsmedelsprodukter – en sådan kombination av hälsofördelar och smak är extremt sällsynt. Om torkade aprikoser ännu inte har hittat in på vår meny är det värt att göra en korrigering och lägga in dem där så snart som möjligt. Varför äta torkade aprikoser? Hjälper torkade aprikoser till viktminskning? Vilka hälsoegenskaper har torkade aprikoser och hur kan jag använda dem i mitt kök?

Torkad frukt – en skattkammare av näringsämnen och en kulinarisk livlina i ett

 Torkad frukt

Vi ägnar alldeles för lite uppmärksamhet åt torkad frukt i vår kostplan. I allmänhet är de bara ett sällan använt tillägg till några få rätter och desserter. För vissa är de en livlina på vintern när det är ont om färsk frukt.

Vi bör dock inte bara ta till torkad frukt då och då och inte bara på vintern, utan ofta och året runt! De har ett stort näringsvärde, vilket beror både på fruktens rika sammansättning och på den kondenserade formen av torkad frukt. Under torkningsprocessen avlägsnas vatten från frukten, vilket gör att vi får en mycket högre koncentration av näringsämnen i en mindre volym råmaterial.

Varför är det värt att äta torkad frukt ofta?

 • Torkad frukt är rik på kostfibrer, vilket gör den genial vid matsmältningsproblem, förstoppning och tröghet i tarmarna.
 • Torkad frukt stimulerar rengöringen av kroppen från gifter.
 • Torkade frukter är ett utmärkt sätt att komplettera kroppen med vitaminer och mineraler, eftersom de innehåller mycket högre doser av dem än färska frukter.
 • Torkad frukt är rik på antioxidanter som skyddar oss mot nedsatt immunitet, bekämpar inflammation, skyddar cellerna mot oxidativ stress, förhindrar bildandet av cancerceller och bromsar åldrandet.
 • Torkade frukter innehåller A-vitamin, koppar, zink och vitaminer från B-gruppen, vilket gör att de har en positiv effekt på hudens och hårets tillstånd.
 • Torkad frukt kan användas för att ge variation åt många söta och kryddiga rätter (den passar bra till kött, matchar grönsaker och risrätter av orientaliskt ursprung, passar bra till yoghurt, havregrynsgröt etc.).
 • Torkad frukt är ett utmärkt sätt att fylla på med kolhydrater efter en hård fysisk ansträngning, t.ex. efter ett hårt träningspass.
 • Torkad frukt är ett värdefullt, kosthållande och sött mellanmål som är ett bra alternativ till ohälsosamma och fetande mellanmål.
 • Torkad frukt är ett utmärkt val för fysiskt aktiva personer. De elektrolyter som ingår i dem (kalium, magnesium och kalcium) bidrar till en god hydrering av kroppen. Detta näringsrika mellanmål fungerar utmärkt som ingrediens i hemgjorda isotoniska drycker.

Aprikos – en av de godaste och hälsosammaste frukterna i världen

 Aprikoser

Aprikoser kommer ursprungligen från Asien och odlas numera i stor utsträckning i hela världen. De används särskilt inom livsmedelsindustrin, men även inom ört-, läkemedels- och kosmetikaindustrin. Aprikosen är en flerårig växt som tillhör rosenfamiljen. Aprikosträdet blir upp till cirka 8 meter högt med äggformade, dubbelsågade blad, små vita blommor och små sfäriska frukter som är vackert gulorange.

Aprikosen är inte ett svårt träd att odla. Den växer bäst och ger mest frukt på en solig, varm och vindskyddad plats. Jorden för aprikos ska vara ganska kompakt, bördig, humös, utan överflödigt vatten, lätt sur eller neutral. De första frukterna kommer 3-4 år efter planteringen. Trädet behöver gödslas regelbundet och beskäras så att det bildar en bollformad krona av grenarna.

Torkade aprikoser – näringsmässiga egenskaper. Vilka ingredienser finns i apelsinfrukten?

Aprikosen är en frukt som, både färsk och torkad, utmärker sig genom sina mångsidiga kulinariska användningsområden, sin sammetslena, krispiga och söta smak och sin rikedom på näringsämnen. Men i den torkade versionen är näringsämnena närvarande i multiplicerade mängder!

Torkade aprikoser är kända för sitt mycket höga innehåll av vitamin A. De har också ett ganska högt innehåll av vitamin C. Dessutom är de utrustade med en stor mängd andra värdefulla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Med ett så rikt innehåll kan de vara en värdig ersättning för många vitaminkomplex och mikro- och makroelement i tabletter! Om du behöver en vitaminförstärkning men vill ta en paus från färdiga produkter är torkade aprikoser det perfekta valet!

Värdefulla ingredienser i torkade aprikoser

 • Vitamin A (betakaroten),
 • C-vitamin,
 • E-vitamin,
 • B-vitaminer (B1, B2, niacin, pantotensyra, B6, folsyra, B12),
 • fosfor
 • Kalium
 • magnesium,
 • järn
 • kalcium,
 • Bor,
 • koppar,
 • mangan,
 • antioxidanter (t.ex. flavonoider, zeaxanthin, lutein),
 • kostfibrer,
 • pektin,
 • protein,
 • fytosteroler,
 • tanniner,
 • organiska syror (citronsyra, vinsyra, äppelsyra).

Torkade aprikoser – hälsoegenskaper

 torkade aprikoser

Torkade aprikoser underlättar matsmältningen

Tack vare sitt höga innehåll av fibrer och pektin har torkade aprikoser en positiv effekt på ämnesomsättningen, underlättar matsmältningen, eliminerar mättnadskänslan och andra matsmältningsstörningar, t.ex. efter en tung måltid. De lindrar också mättnadskänslan och andra matsmältningsstörningar, t.ex. efter en tung måltid. Genom att stimulera peristaltiska rörelser i tarmarna stimulerar de processen att eliminera gifter, avlagringar och alla avfallsprodukter från kroppen.

Torkade aprikoser bidrar också till att stabilisera insulinutsöndringen och förhindra snabba svängningar i blodsockernivån. Dessutom bekämpar torkade aprikoser, tack vare sin alkaliska verkan, överskott av syror i kroppen och hjälper till med halsbränna, reflux och magsyra.

Genom att förbättra tarmmotiliteten motverkar torkade aprikoser förstoppning, uppblåsthet och gaser och återställer ett regelbundet, normalt tarmrörelsemönster. När de äts i stora mängder kan de ha en lätt laxerande effekt.

Torkade aprikoser stöder njurfunktionen

Torkade aprikoser har också en positiv effekt på njurarna. De hjälper till att reglera njurfunktionen och bekämpa inflammation i organet. De ger också värdefullt stöd vid kronisk njursjukdom och hjälper till att bekämpa urinvägsinfektioner.

Positiva effekter av torkade aprikoser på blodtryck och hjärta

På grund av det höga kaliuminnehållet bör fördelarna med torkade aprikoser även uppskattas av personer med arytmi, personer som tenderar att få blodtryckstoppar och personer som kämpar mot högt blodtryck och andra kardiovaskulära sjukdomar. Torkade aprikoser bidrar till att stabilisera blodtrycket och hjärtfunktionen, stödja en god blodcirkulation och se till att blodkärlen är i gott skick.

Förekomsten av fytosteroler i torkade aprikoser bidrar till att minska nivån av dåligt kolesterol i blodet. Tack vare en stor dos järn hjälper torkade aprikoser till att förebygga anemi.

Torkade aprikoser skyddar ögonen

Torkade aprikoser har också den fördelen att de skyddar ögonen, främst tack vare lutein och zeaxantin, två värdefulla antioxidanter från xantofyllgruppen. De skyddar ögonen mot skadlig UVA- och UVB-strålning och förebygger sjukdomar i synapparaten. Genom att fördröja åldrandeprocesserna bidrar de till att bibehålla en god och klar syn under längre tid.

Kolla in produkten för god syn med en hög dos av vitamin A, lutein och zeaxantin: Opti Lutein

Immunitetsstärkande, antioxidativa och anti-cancerogena egenskaper hos torkade aprikoser.

I sammansättningen av torkade aprikoser finns en hel lista med ämnen som fungerar som antioxidanter, inklusive xantofyller, flavonoider, vitamin A, C och E. Alla dessa stimulerar immunförsvaret till ett effektivare skydd mot patogener (t.ex. virus, bakterier, svampar) och infektioner som orsakas av dem.

Antioxidanterna i torkade aprikoser skyddar oss också från de skadliga effekterna av fria radikaler. Överskottet av fria radikaler i organismen, som främst uppstår till följd av en ohälsosam livsstil (rökning av cigaretter, överdriven användning av alkohol, vistelse i förorenad luft, konsumtion av bearbetad mat och stekt mat).(rökning, överdriven alkoholkonsumtion, förorenad luft, intag av bearbetad mat och stekt, fet mat, överdriven solexponering), gör att cellerna skadas eller dör i förtid. Tack vare antioxidanter neutraliseras fria radikaler effektivt och våra celler skyddas därför bättre.

Den antioxidativa effekten av torkade aprikoser leder till ökad vitalitet i kroppen, vilket bromsar åldrandeprocesserna och minskar risken för många civilisationssjukdomar, inklusive cancer, åderförkalkning och neurodegenerativa sjukdomar.

Patent för god immunitet: Hey!Gummy

Torkade aprikoser stöder muskler, leder och ben

Tack vare det höga innehållet av kalcium, kalium och magnesium bidrar torkade aprikoser till att musklerna fungerar korrekt. Tack vare de tidigare nämnda bioelementen och antioxidanterna är de också bra för leder och ben – de stärker dem, vitaliserar dem, bekämpar inflammationer och skyddar mot skador. Den positiva inverkan på benens styrka och sammansättning gör torkade aprikoser till en vanlig näringskälla för personer som lider av osteoporos och kvinnor under och efter klimakteriet, när benvävnadens täthet börjar minska.

Torkade aprikoser förbättrar hudens och hårets tillstånd.

Eftersom torkade aprikoser är en mycket rik källa till A-vitamin (några få torkade aprikoser täcker det dagliga behovet av detta vitamin) har de en mycket välgörande effekt på huden. Vitamin A påskyndar förnyelsen av epidermis, reglerar talgutsöndringen och förhindrar överdriven vattenförlust, vilket förbättrar hudens tillstånd på ett omfattande sätt. Genom att stimulera produktionen av kollagen och elastin motverkar den hudens åldrande, förlust av fasthet och rynkor.

C-, E- och B-vitaminerna samt koppar som finns i torkade aprikoser är också allierade för en vacker, slät och välmående hud. Samma ämnen tar också hand om hår och naglar – de stärker dem och får dem att se friskare ut.

Om vi redan talar om aprikosers värdefulla effekter på hud och hår, är det värt att förutom att konsumera dessa frukter också ta fram en Det är också värt att ta till aprikosolja (finns på nästan alla apotek och på nätet), som är perfekt för daglig vård. Den kan appliceras direkt på hud, kropp och hår eller tillsättas i hemmagjorda kosmetiska produkter som masker, skrubbor och lotioner.

Läs också: Hur föryngrar man ansiktet?

Torkade aprikoser – bantningsegenskaper. Hur hjälper torkade aprikoser dig att gå ner i vikt?

 Torkade aprikoser

I nästan alla bantningskurer spelar produkter med ett högt innehåll av kostfibrer den första rollen, t.ex. Fullkornsprodukter, frön och fröer, gryn, baljväxter, grönsaker och frukt, inklusive torkad frukt, som innehåller dubbelt så mycket fibrer!

Tack vare fibrerna gynnar torkade aprikoser vår figur på många sätt : De förbättrar matsmältningsprocessen, hjälper till att bli av med matrester, gifter och avlagringar från kroppen snabbare och lättare, reglerar tarmrörelsen, bidrar till att eliminera uppblåsthet och förstoppning och minskar bukstorleken. De ger oss också en mättnadskänsla, hjälper oss att normalisera blodsockernivån, dämpa aptiten och hålla ut på en diet med lägre kaloriinnehåll. På grund av sin söta smak är de ett bra alternativ till godis.

Till skillnad från godis, pinnar, chips eller andra fettiserande snacks är torkade aprikoser perfekta som mellanmål mellan huvudmåltiderna. De motverkar hungerkänslan under en tid och gör att du kan ”överleva” fram till lunch eller middag, och dessutom förser de kroppen med ett antal viktiga element.

Om du utövar någon form av fysisk aktivitet är det värt att ta en portion torkade aprikoser efter träningen. På så sätt kan vi fylla på med kolhydrater och mineraler.

Hur man påskyndar och intensifierar fettförbränningen: Rangordning av tabletter för viktminskning

Torkade aprikoser – kalorier. Är torkade aprikoser fettdrivande?

Även om torkade aprikoser innehåller mycket kolhydrater kan vi utan rädsla införa dem i en bantningsdiet, naturligtvis inte i astronomiska mängder. Några torkade aprikoser ger kroppen cirka 100-150 kcal. Det är ganska mycket för en så liten mängd produkt, men vi får inte glömma att tillsammans med frukten får vårt matsmältningssystem en hel del fibrer och pektin, som kommer att läggas till kosten.och pektin, vilket ger oss många fördelar, med påskyndande av tarmpassage, avgiftning av kroppen och tillfredsställelse av aptiten på sött i topp.

Sammanfattningsvis är torkade aprikoser en mycket söt frukt, så vi bör vara måttliga när vi konsumerar dem. På grund av den stora mängden socker bör de inte ätas på kvällen eller i stora mängder, särskilt inte av dem som vill gå snabbt ner i vikt. En handfull eller två torkade aprikoser om dagen skadar dock inte din figur.

RANGORDNING AV BANTNINGSPILLER

Kulinariska tillämpningar av torkade aprikoser

 torkade aprikoser på din tallrik

Hur äter du torkade aprikoser? Det finns många sätt att använda denna unika frukt. De passar bra till alla söta rätter, men också till många salta rätter, t.ex. Kalkonstek med torkade aprikoser, bog med torkade aprikoser, ryggbiff med torkade aprikoser, risotto med torkade aprikoser, sallad med aprikoser och skinka, mozzarella och grönsaker, tajine med aprikoser, pilaf med torkade aprikoser, kycklingcurry med torkade aprikoser.

Torkade aprikoser kan ätas som ett mellanmål utan tillsatser eller göras till en god och hälsosam söt maträtt: havregrynsgröt, hirs, bovete, yoghurtdessert, sött ris, hirsedrink, fruktmousse eller gelé. Vi kan också variera dem i smoothies från mixern.

Om vi älskar hemgjorda kakor och bakverk ger torkade aprikoser oss ett utmärkt fält för kulinariska bedrifter. De passar bra till ostkakor, kakor, pepparkakor, fruktkakor, tårtor, jästkakor, croissanter, mazurkas och många andra bakverk.

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin