Stretchmarker är en envis och svårbehandlad åkomma som orsakas av att huden sträcks ut kraftigt. Detta leder till att hudens sammanhållande, enhetliga struktur bryts, vilket i sin tur leder till att ärrvävnad bildas. Även om det är svårt att helt och hållet utplåna bristningar, särskilt äldre sådana, finns det ett antal sätt att avsevärt minska deras synlighet. Det finns också metoder för att delvis stoppa bildandet av bristningar. Ta reda på vad som orsakar bristningar och hur man bekämpar dem!
Innehåll
- 1 Vad är bristningar på sträckmärken?
- 2 Var uppstår bristningar?
- 3 Hur ser bristningar ut?
- 4 Vilka faktorer bidrar till bildandet av bristningar?
- 5 Hur kan vi förhindra att det bildas sträckmärken på huden?
- 6 Borttagning av bristningar – hur blir man av med gamla bristningar och hur minskar man synligheten av nya?
- 7 Hur blir man av med sträckmärken – kosmetika för sträckmärken eller kanske hemmametoder?
- 8 Massage för bristningar
- 9 Sträckmärken och fysisk aktivitet
- 10 Hempeeling för bristningar
- 11 Oljor för sträckmärken
- 12 Växtextrakt mot bristningar
- 13 De bästa krämerna mot bristningar – vilka är deras egenskaper?
- 14 Sträckmärken efter graviditet och sträckmärken efter graviditet – hur undviker man dem och hur bekämpar man dem om de dyker upp?
Vad är bristningar på sträckmärken?
När det gäller hälsan är sträckmärken inget att oroa sig för, men kosmetiskt sett är de ett verkligt besvär för många människor. De tar formen av röda ränder längs huden, följt av omfattande ärrbildning, och påverkar silhuettens estetik negativt. Tvärtemot vad man kan tro är sträckmärken ett mycket vanligt fenomen. De drabbar upp till 80 procent av befolkningen. Cirka 70 % av ungdomarna och cirka 90 % av de gravida kvinnorna drabbas. Vad är sträckmärken och hur bildas de?
Sträckmärken är specifika skador på den bindväv som utgör hudens struktur. De bildas genom att huden sträcks på ett intensivt och snabbt sätt. De bildas när vår kropp snabbt ändrar proportioner, t.ex. vid en snabb ökning av kroppsfett eller muskelmassa. Fibroblasternas funktion, som ansvarar för att bilda de viktiga hudbyggande proteinerna kollagen och elastin, störs då. Huden sträcker sig kraftigt och kan inte hålla jämna steg med produktionen av nya kollagenfibrer, medan de gamla delvis bryts ner.
Var uppstår bristningar?
Sträckmärken uppträder oftast på de delar av kroppen där huden är mest utsträckt och mest utsatt för sträckning, dvs:
- På skinkorna,
- på låren,
- på magen,
- på höfterna,
- på brösten.
De kan också förekomma på ryggen, axlarna och vaderna.
Hur ser bristningar ut?
Sträckmärken är parallella spindlande band som förändras med tiden. Processen för bildning av bristningar kan delas in i två faser. Den första är den inflammatoriska fasen och varar i flera månader. I den andra fasen sker en atrofi av lesionerna och ärrbildning.
Färska bristningar är lätt konvexa och röda i färgen (eftersom blodkärlen skadas tillsammans med kollagenfibrerna). De kan få en lila nyans. De liknar sprickor i huden eller nyligen förvärvade sår från skärsår. De kan vara svullna och smärtsamma och kan klia, klämma eller bränna lite. Med tiden tar sträckmärkena formen av vitaktiga, pärlemorlika, lätt konkava ärr.
Vilka faktorer bidrar till bildandet av bristningar?
Sträckmärken förekommer hos både män och kvinnor, men problemet drabbar främst damerna. Stretchmärken orsakas främst av hormonella faktorer (t.ex. när kortisolnivåerna, dvs. stresshormonet, är för höga, vilket i sin tur bidrar till försämrad fibroblastfunktion och bromsar cellförnyelsen och kollagenproduktionen). Orsaken kan också ligga i snabba svängningar i kroppsvikten, i vissa sjukdomar och användning av vissa läkemedel. Ibland är en genetisk predisposition avgörande.
Stretchmarker förekommer oftast:
- under puberteten, som en följd av hormonella förändringar och snabb kroppstillväxt,
- under graviditet,
- som en följd av snabb tillväxt av muskelmassa,
- hos professionella idrottare,
- som en följd av att man tar steroider,
- till följd av ökade östrogennivåer,
- till följd av vitamin- och mineralbrist,
- vid vissa sjukdomar (t.ex. Cushings syndrom),
- vid höga nivåer av stresshormon,
- som en följd av snabb viktökning.
Hur kan vi förhindra att det bildas sträckmärken på huden?
Även om vi inte har något större inflytande över kroppens fysiologiska förändringar kan vi i viss mån bekämpa bristningar på huden. Vi kan både minska risken för att de ska uppstå och påverka graden av synlighet. Hur kan vi effektivt bekämpa sträckmärken?
- Försök att hålla en hälsosam kroppsvikt. Ät en hälsosam kost och lev en aktiv livsstil. Undvik drastiska förändringar i din kost. Akta dig för snabbmat, sötsaker, färdigrätter, salta mellanmål och vitmjölsprodukter. En kost baserad på sådana produkter leder ofta till snabb viktökning (och därmed till bristningar).
- Ta systematiskt hand om din hud. Den bör regelbundet oljas in, återfuktas, göras smidig, mjukas upp, stärkas och död hud bör avlägsnas. Ju torrare och mer oskött huden är, desto större är sannolikheten för bristningar.
- Säkerställ en konstant tillförsel av vitaminer och mineraler som är viktiga för huden, särskilt: A-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin, zink, koppar och kisel.
- Låt oss ta hand om fysisk aktivitet. Starka muskler, som ofta stimuleras till arbete, innebär samtidigt en bättre spänd, fastare och mer motståndskraftig hud.
- Under hormonella svängningar eller förändringar i kroppens proportioner (t.ex. graviditet, cykel för uppbyggnad av muskelmassa, klimakteriet) bör vi använda krämer för att motverka bristningar.
Borttagning av bristningar – hur blir man av med gamla bristningar och hur minskar man synligheten av nya?
Som med alla ärr är det inte lätt att ta bort bristningar och det krävs en avsevärd mängd dedikerad tid. Även om det är sant att det är en mycket svår uppgift att helt och hållet eliminera ärren från sträckmärken (särskilt de som förvärvats för länge sedan), är den goda nyheten att det är möjligt att kraftigt minska Den goda nyheten är att det är möjligt att drastiskt minska synligheten av bristningar, jämna ut färgen på vävnaderna inom lesionerna och jämna ut ojämnheterna till den grad att bristningarna är nästan osynliga.
För bästa resultat när det gäller att minska sträckmärkena är det lämpligt att ta itu med dem så tidigt som möjligt, helst medan de fortfarande är färska och innan de blir typiska ärr. Med äldre bristningar har vi också chansen att förnya vävnaden, maskera ärren och minska deras synlighet, grunden ligger i att välja rätt preparat, naturliga ingredienser och hudvårdsmetoder. Viktigt är också att vi är konsekventa när vi tillämpar hudbehandlingar och naturligtvis en dos tålamod.
Reduktion av bristningar kan utföras av en professionell person eller hemma. Bland de professionella behandlingarna kan vi välja mellan:
- mikrodermabrasion,
- djupa peelingar (t.ex. med glykolsyra),
- fraktionerade laserbehandlingar,
- Behandlingar med platelet-rich plasma,
- 3D-fraktionerad radiofrekvens med mikronålar,
- Karboxyterapi,
- ultraljud,
- mesoterapi.
Behandlingar som vi kan utföra i hemmet är bl.a. följande:
- mekaniska, enzymatiska och kemiska peelings,
- Massage med särskilda krämer och lotioner för bristningar eller massagetillbehör (t.ex. kinesiska bubblor),
- Applicering av ett intensivt serum för bristningar och ärr,
- applicering av kroppsmasker,
- Användning av salvor och oljor.
Avancerat serum för bristningar med hög effektivitet: Smooskin
Hur blir man av med sträckmärken – kosmetika för sträckmärken eller kanske hemmametoder?
Både kosmetika för bristningar och huskurer kan vara ett effektivt sätt att neutralisera dem och stimulera vävnadsregenerationsprocesser. Liksom vid många hudproblem uppnås de bästa resultaten när flera metoder för att eliminera bristningar används parallellt. För optimala resultat är det lämpligt att kombinera daglig applicering av ett kosmetiskt medel mot bristningar av god kvalitet med regelbunden exfoliering, masker, massage och motion. Och låt oss inte glömma hälsosam kost!
Massage för bristningar
Massage stimulerar starkt mikrocirkulationen i huden, bekämpar svullnad och främjar bättre cellnäring. De förbättrar ämnesomsättningen och påskyndar avlägsnandet av gifter från den subkutana vävnaden. De gör att huden förnyas lättare och blir mer elastisk. Enkla tillbehör kan användas för massage mot bristningar, till exempel en kinesisk bubbla, en silikonborste med kärnor, en roller, en grov svamp eller elektriska massageapparater. Det är bäst att utföra massage 2-3 gånger i veckan i flera minuter åt gången.
Sträckmärken och fysisk aktivitet
Det är självklart att regelbunden fysisk aktivitet främjar god hälsa, oklanderlig mental och fysisk kondition och en smal figur. Det är dock värt att komma ihåg att motion också är en bundsförvant för vacker hud. När musklerna arbetar intensivt stimuleras blodflödet genom området, vilket leder till bättre syresättning och näring av cellerna, inklusive hudcellerna. En systematisk träning av kroppsdelarna i fråga gör att huden i dessa områden blir stramare, mer elastisk, mindre slapp, mindre benägen att bilda celluliter och mindre benägen att hänga ut, skadas, spricka.
Hempeeling för bristningar
Peelings är ett mycket användbart verktyg för hemrestaurering av huden. De stimulerar blod- och lymfcirkulationen och förbättrar hudens kvalitet. Samtidigt har de en exfolierande och renande effekt, vilket förbättrar avlägsnandet av död hud och stimulerar bildandet av nya celler.
Vi kan förbereda en hemgjord skrubb av enkla ingredienser som vi vanligtvis har i vårt kök. Exempel på detta är bland annat:
- kaffe, kanel, olja,
- kaffe och kokosolja,
- brunt socker, vegetabilisk olja, citronsaft,
- havssalt, linfröolja,
- honung, olja, apelsinjuice,
- ingefära, honung, olja,
- mandelolja, malda linfrön.
Oljor för sträckmärken
Vegetabiliska oljor som systematiskt gnuggas in i huden har en fantastisk effekt på hudens tillstånd. De har en mångsidig effekt, föryngrar huden och tar bort olika ojämnheter.
De förbättrar mikrocirkulationen, påskyndar hudens förnyelse och minskar synligheten av hudförändringar. De har också en närande, antiinflammatorisk och lugnande effekt. De ökar hudens elasticitet. De bidrar till att återställa hudens enhetliga struktur. De skyddar och förstärker huden och motverkar på så sätt att kollagenfibrerna bryts sönder. De är också till stor hjälp för att bekämpa och förebygga bristningar.
Oljor som vi kan använda för att upphäva och motverka bristningar är bland annat:
- druvkärneolja,
- macadamiaolja,
- linfröolja,
- kokosolja,
- sheasmör,
- mandelolja,
- pelargonolja,
- ingefäraolja,
- jojobaolja,
- arganolja.
Växtextrakt mot bristningar
Kampen mot bristningar stöds också av noggrant utvalda växtextrakt. De ger näring åt huden, vitaliserar den och tillför viktiga vitaminer och mineraler. De jämnar ut och förenhetligar hudens struktur. De stimulerar cellförnyelsen, samtidigt som de bekämpar problemet med överdrivet torr hud. Genom att öka hudens sträckbarhet och elasticitet motverkar de skador på huden.
För hud som drabbats av bristningar är det värt att applicera:
- aloe vera-juice,
- sojabönor,
- alfalfa groddar,
- krossad avokadomassa,
- Centella Asiatica-extrakt,
- gurkmeja och vegetabilisk olja,
- Citronsaft,
- potatisjuice,
- vispade äggviter.
De bästa krämerna mot bristningar – vilka är deras egenskaper?
Det finns många kosmetika för bristningar som finns på apotek, stationära apotek och på nätet. De mest uppskattade och effektiva krämerna och lotionerna för bristningar är de där vi hittar en sammansättning av många ingredienser som är mycket effektiva för att stimulera hudens återhämtningsprocess.
Helst ska de aktiva ingredienserna innehålla vegetabiliska oljor och extrakt i kombination med närande och skyddande vitaminer. Ämnen som stimulerar kollagenproduktionen i huden bör också finnas med. Ett preparat som är mycket effektivt för att bekämpa bristningar är en rik kräm med hög aktivitet. Revamin Stretch Mark.
Sträckmärken efter graviditet och sträckmärken efter graviditet – hur undviker man dem och hur bekämpar man dem om de dyker upp?
En av de vanligaste oönskade konsekvenserna av graviditeten, när det gäller förändringar i kroppens utseende, är bristningar. Under graviditeten sträcker sig huden i bukområdet kraftigt när fostret växer. Huden på brösten genomgår också en ökad sträckning (till följd av bröstkörtlarnas intensiva arbete och den ökade bröstvolymen).
För att minska risken för bristningar under och efter graviditeten så mycket som möjligt är det värt att se till att återfukta och elastisera huden så tidigt som möjligt under graviditeten. Man kan vända sig till krämer mot bristningar eller till huskurer (t.ex. genom att applicera oljor och växtextrakt på huden).
Källor:
- https://www.healthline.com/health/stretch-marks-on-breasts
- https://www.healthline.com/health/purple-stretch-marks
- https://www.healthline.com/health/white-stretch-marks
- https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks