drop of water g26b3ed8fb 640

Vattenretention i kroppen – orsaker, symtom och sätt att bekämpa den

Senast uppdaterad: 07.01.2022

De flesta av oss känner igen känslan när vågen plötsligt börjar visa några kilon mer och det uppstår fula svullnader på kroppen, till exempel i buken, armarna, skinkorna eller låren. Vi känner oss tröga, saknar vitalitet och har dåligt humör. Vi kommer fram till att vi har gått upp i vikt och bestämmer oss för att ta hand om oss själva. Vi bantar och börjar träna. Efter en tid visar det sig dock att inte mycket har förändrats. Vikten kanske har flyttats lite, men problemet finns fortfarande kvar…

Ökad kroppsvikt, tyngd och svullnader behöver inte nödvändigtvis bero på tillväxt av fettvävnad. Orsaken kan vara vattenansamling i kroppen. När balansen mellan vatten och elektrolyter störs och vatten, i stället för att cirkulera i kroppen och fylla blodkärlen, ansamlas i den subkutana vävnaden, leder det till viktökning, svullnad och ödem i kroppen. Det är då nödvändigt att reagera! Det finns flera sätt att förebygga vattenansamling i kroppen. Det första du bör göra är att minska saltmängden i din kost och öka din vattenförsörjning. Det lönar sig också att ta ett lämpligt kosttillskott. Det finns många tabletter på marknaden för att behandla överflödigt vatten i kroppen. Väl valda preparat av detta slag kan vara till oersättlig hjälp för oss.

Vattenretention – vad är det?

 En kvinna mäter sin midja med en centimeter.

Vattenretention (eller vattenretention) är ett fenomen som är relaterat till obalans mellan vatten och elektrolyter och obalans mellan absorberade och utsöndrade vätskor. Med andra ord, som ett resultat av överskott av natriumjoner i kosten eller på grund av andra faktorer börjar vår kropp lagra vatten i vävnaderna i stället för att avlägsna det med lämplig intensitet och frekvens.

Som ett resultat av vattenretention i systemet uppstår ett antal besvärliga symtom som inte bara har en negativ inverkan på vårt välbefinnande utan även på vårt utseende.

De vanligaste symtomen på vattenretention i kroppen är följande

 • kroppen är svullen, verkar ”uppblåst”, kroppsvikten ökar, kroppsomfattningen ökar,
 • Vatten som ackumuleras i den subkutana vävnaden orsakar svullnad, den är synlig främst på fingrarna på händerna, i buken, höfterna och armarna,
 • Överskott av vätska i kroppen leder till svullnad i benen – lår, vader, fotleder och fötter är svullna. svullna, tillsammans med smärta, tyngd i benen och överdrivet tryck på fötterna, skor blir för trånga,
 • vatten celluliter uppträder,
 • Svullnad runt ögonen,
 • en känsla av tyngd och fyllighet, som om man plötsligt har gått upp några extra kilon,
 • svårigheter att gå ner i vikt, även med kalorirestriktion,
 • Vi känner oss apatiska, svaga och övertrötta,
 • vi har dåligt humör,
 • Vi har problem med koncentrationen,
 • Vi känner oss irriterade och upprörda.

Varifrån kommer överflödigt vatten i kroppen? De vanligaste orsakerna till vätskeretention

Problemet med överskott av vatten i kroppen är ganska komplext. Orsakerna kan variera och vattenretention i sig kan ta sig olika uttryck. Det kan vara ett tillfälligt eller permanent problem, det kan orsakas av hormonella, fysiologiska (t.ex. klimakteriet, graviditet), miljörelaterade, livsstilsrelaterade eller sjukdomsrelaterade faktorer (t.ex. sköldkörtelsjukdom, hjärt- och kärlsjukdom).

I det senare fallet, när vattenretention i kroppen är relaterad till en sjukdom, är det bäst att konsultera en läkare, som kan ge råd om vidare behandling. En vanlig orsak till överskott av vatten i kroppen är paradoxalt nog otillräckligt vattenintag. Som ett försvar mot uttorkning går kroppen över till ett sparläge och börjar lagra vatten. Det finns också flera andra orsaker till vattenretention i kroppen.

Om vattenretentionen i kroppen är sporadisk och tillfällig (t.ex. på grund av kommande menstruation) behöver vi inte göra så mycket, symtomen försvinner vanligtvis av sig själva. Om överflödigt vatten i kroppen däremot är ett permanent eller ofta förekommande fenomen är det värt att göra vissa förändringar i livsstilen, inklusive att ändra kosten, främst för att minska mängden natrium. Det är också värt att ta ett lämpligt kosttillskott som gör att vi effektivt kan befria oss från svullnad i kroppen och andra irriterande symptom.

De vanligaste orsakerna till vattenretention i kroppen:

 Citronskivor i mousserande vatten
 • Kommande menstruation. Som ett resultat av den ökade produktionen av östrogener ackumuleras mer vatten i kroppen, kroppen svullnar upp och vågen visar fler kilo. Symtomen försvinner vanligtvis under de första dagarna av menstruationen. Överskott av vatten i kroppen kan också uppstå till följd av hormonella förändringar i samband med klimakteriet och graviditet och i andra situationer med snabba variationer i hormonnivåerna.
 • Vattenbrist i kosten. När vätskeintaget är lågt (mindre än 1,5-2 liter per dag) ökar kroppen produktionen av hormonet vasopressin (som ansvarar för att upprätthålla vätskebalansen i kroppen). Vid minskad vattentillgång i kroppen påverkar vasopressin njurarnas arbete och får dem att producera mer koncentrerad urin (mindre vatten utsöndras i urinen och mer vatten stannar kvar i kroppen).
 • För dålig kost. Om du följer en restriktiv diet för att gå ner i vikt eller äter för mycket bearbetad skräpmat och för lite hälsosam naturlig mat, är deto hälsosamma, naturliga produkter är det lätt att få brist på vissa näringsämnen som kan bidra till överdriven vattenansamling i kroppen. Detta gäller främst proteiner, vars uppgift bland annat är att binda vatten. Proteinbrist leder till att fysiologiska vätskor sipprar genom blodkärlens väggar, varefter de ansamlas i det intercellulära utrymmet och orsakar ödem. Kaliumbrist i kosten kan också leda till att kroppen håller kvar vatten.
 • För mycket salt i kosten. Det gäller både salt i maten och konsumtion av produkter som är rika på salt (t.ex. chips, saltstänger och andra produkter som är rika på salt). Det gäller både att tillsätta salt i maten och att äta produkter som är rika på salt (t.ex. chips, salta pinnar och andra salta snacks, konserver, korvar, patéer och annat smält kött, rökta produkter, ansjovis, bacon, gul ost, sojasås, salta kryddor, färdigrätter, snabbmat, färdiga såser). Saltets huvudkomponent, natrium, binder vatten i vävnaderna och främjar vattenansamling.
 • Alkoholmissbruk. Alkohol gör att blodkärlen vidgas. Detta leder i sin tur till att vätska tränger in i vävnaderna och att den lagras för mycket i stället för att utsöndras.
 • Låg fysisk aktivitet, stillasittande livsstil, för långvarig stillasittande. Om vi rör oss lite, inte idrottar och tillbringar större delen av dagen med att sitta eller ligga ner, är blodcirkulationen för långsam. Dålig blodcirkulation orsakar i sin tur stagnation av vätskor i kroppen och svullnad.
 • Felaktigt fungerande kapillärer, tryckfluktuationer. Kapillärerna har till uppgift att utbyta näringsämnen och gaser mellan blodet och vävnaderna. Detta fenomen uppstår på grund av tryckskillnader. Om trycket förändras på ett onormalt sätt kan stora mängder vatten ansamlas i vävnaderna.
 • Vissa sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar (t.ex. högt blodtryck, hjärtsvikt, åderbråck), diabetes, leversjukdomar, hypotyreos, njursjukdomar och anemi.
 • Ta vissa mediciner, t.ex. preventivmedel, steroider, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, smärtstillande medel, blodtryckssänkande läkemedel.

Hur blir man av med vatten från kroppen?

 Vattenmelon i skivor

Hur blir man av med överflödigt vatten från kroppen? Här är några enkla sätt att göra det:

För det första en hälsosam och balanserad kost med begränsat salt.

Om du brukar salta mycket i maten är det värt att minska denna vana. I stället för stora mängder salt och kryddor med saltinnehåll kan vi använda mer örter. Vi bör också undvika salta snacks, soppor i pulverform, snabbmat, färdigmat, salt kött och alla högprocessade produkter.

I stället för dessa borde vår meny innehålla:

 • färska frukter och grönsaker i stora mängder (tack vare bioflavonoiderna i dem förseglar de blodkärlen och förhindrar vattenansamling i kroppen),
 • Produkter med högt proteininnehåll, t.ex. fisk, keso, yoghurt, kefir, kärnmjölk, ägg, magert kött (protein).(Protein hindrar vatten från att tränga igenom blod- och lymfkärlen och hindrar det från att samlas i underhudsvävnaden),
 • nötter, frön och fullkornsprodukter (rika på elektrolyter som kalcium, magnesium och kalium, som är viktiga för att upprätthålla vattenbalansen i kroppen).

För det andra, en lämplig mängd vätska att dricka.

 glas vatten och frukt

Vi bör se till att vår kropp får regelbunden vätsketillförsel. Det rekommenderas att man dricker 1,5 – 2 liter vatten dagligen och att man även använder andra drycker, t.ex. osötad juice, vatten berikat med färskpressad juice (t.ex. från citroner och apelsiner). Dessutom bör vi dricka andra drycker, t.ex. osötad juice, vatten berikat med färskpressad juice (t.ex. från citroner eller apelsiner), frukt- och grönsaksblandare, grönt te, hemgjorda kompottar, ört- och fruktteer. Vi bör undvika sötade färgade drycker och alkohol.

För det tredje, mer fysisk aktivitet

Det lönar sig att införa regelbunden fysisk aktivitet i alla former (t.ex. löpning, fitness, gym, simning, snabb promenad osv.) i ditt schema. Detta förbättrar blod- och lymfflödet och reglerar vattenbalansen i kroppen.

Om du har ett stillasittande arbete bör du ta korta pauser då och då för att sträcka på benen, ta några steg eller göra enkla övningar. Om vi tillbringar mycket tid i bilen kanske vi kan begränsa bilkörningen (åtminstone i viss mån) på bekostnad av promenader.

För det fjärde, användning av preparat och örter för att hjälpa till att avlägsna överflödigt vatten.

Användningen av örter eller färdiga växtpreparat påskyndar och intensifierar processen att avlägsna överflödigt vatten från kroppen. Särskilt om problemet är stort eller om vi förväntar oss snabba effekter är det värt att använda dem.

Växtmaterial som stimulerar vattenavskiljningen från kroppen:

 • Vanlig nässla,
 • gullris,
 • åkerpärlstång,
 • maskros,
 • chlorella och spirulina,
 • persilja,
 • yerba mate,
 • björkbark,
 • purgativ,
 • tranbär,
 • grönt te.

Tabletter för att avlägsna överflödigt vatten från kroppen

På nät- och stationära apotek hittar du ett stort urval av tabletter som reglerar vattennivån i kroppen. Dessa är kosttillskott som huvudsakligen baseras på sammansättningar av örter med diuretiska egenskaper. Genom att öka urinproduktionen påskyndar de avlägsnandet av vatten från kroppen. Man kan stanna vid att dricka infusioner, t.ex. av nässlor, men tabletter eller kapslar med flera ingredienser ger mycket mer. Tack vare ett komplex av flera olika aktiva substanser är de effektivare och har en bredare effekt än enskilda örter, och dessutom är de lättare att använda.

Örter eller alger, som ökar ämnesomsättningen och renar kroppen, ingår ofta i sammansättningen av preparat som underlättar avlägsnandet av vatten från kroppen, vilket är en viktig fördel. Tack vare detta har vi en chans att bli av med överflödigt vatten, men också med flera onödiga kilo och skadliga gifter som finns kvar i vävnaderna.

De bästa tabletterna för att avlägsna överflödigt vatten

Valet av kosttillskott för att avlägsna överflödigt vatten är stort. En av de bästa är Spirulin Plus – ett komplext preparat baserat på spirulina, chlorella och värdefulla örter. Tack vare den rika sammansättningen av ingredienser har den ett mycket brett spektrum av verkan.

 Spirulin Plus

Spirulina är en alg från cyanobakteriefamiljen som på grund av sina starka hälsofrämjande egenskaper har gjort succé på marknaden för kosttillskott sedan en tid tillbaka. Spirulina har renande, immuniserande, bantande, vitaliserande och avsvällande egenskaper. Den stimulerar också avlägsnandet av överflödigt vatten från kroppen och skadliga ämnen som deponerats i kroppen.

Spirulin Plus är inte bara alger!

Du kan hitta många preparat med spirulina i nätbutiker, men Spirulin Plus sticker ut med sin mycket rika och exakta sammansättning, där du förutom den blågröna algen också kan hitta: chlorella, maskros, nässlor, grönt te, alfalfa och zink.

Under behandlingen med Spirulin Plus blir kroppen inte bara av med överflödigt vatten, utan tillskottet har också en positiv effekt på andra processer:

 • Den avsyrar och avlägsnar gifter. Vissa av ingredienserna har alkaliserande egenskaper som gör att kroppen snabbt återfår sitt rätta pH-värde.
 • Den stimulerar ämnesomsättningen, vilket gör att kaloriförbränningen stimuleras och matsmältningen av fett och kolhydrater förbättras.
 • Det hämmar känslan av begär. Vi äter mindre mellanmål, har mindre lust att äta sötsaker och snacks, våra måltider är mindre och det blir lättare att gå ner i vikt.
 • Eftersom den innehåller diuretiska ämnen normaliserar den mängden vätska i kroppen och påskyndar avlägsnandet av överflödigt vatten, vilket leder till viktminskning och minskning av svullnad och vattencelluliter.
 • Den förbättrar hudens, hårets och naglarnas tillstånd.
 • Det ger energi och styrka, förbättrar humöret.

Bra recensioner och enkel tillgänglighet

Spirulin Plus får positiva recensioner från internetanvändare som berömmer den för dess effektivitet i linje med tillverkarens deklarationer. Under den rekommenderade behandlingstiden, dvs. upp till 90 dagar, märker de en betydande ökning av energi, viktminskning, förbättrat utseende, minskad svullnad i kroppen, avsaknad av rörelsebesvär och tyngdkänsla samt bättre humör.

Läs recensionen av Spirulin Plus

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin