14426790990 c89352acd5 o

Viktminskningsdieter – ta reda på vilken diet som hjälper dig och vilken som skadar din figur!

Kost för viktminskning är en mycket omfattande och varierande kategori av kostformer. Det finns kortvariga dieter, långvariga dieter, dieter med en enda ingrediens, dieter med flera ingredienser, delade dieter, dieter med mycket låga kalorier och dieter med måttlig kalorihalt… Även om varje bantningskost i teorin leder till en viktminskning, varierar resultaten i praktiken. Vissa ger mindre än den förväntade viktminskningen, medan andra inte ger några resultat alls. Det finns också sådana bantningsdieter som på grund av sin radikalitet inte kan fullföljas, men också sådana som visar sig vara effektiva endast under en tid, eftersom vi snart efter behandlingens slut möter jojo-effekten.

När du väljer en diet för dig själv bör du inte låta dig styras av den utlovade viktminskningen eller dietens korta varaktighet, utan av behandlingens rationalitet. Endast en diet som inte strider mot hur vår kropp fungerar och som inte innebär betydande underskott av viktiga näringsämnen har en chans att ge oss drömmen om en smal figur (och en varaktig effekt). Vilken diet för bantning kommer att göra jobbet? Vilka dieter bör man definitivt undvika? Kolla listan över de bästa och sämsta dieterna

Bantningskost plus hälsosam livsstil som ett recept för perfekt figur och välbefinnande

 En kokbok och grönsaker på bordet

Viktminskningsdieter ökar i popularitet, precis som hälsosamma livsstilar ökar i popularitet. Allt fler inser fördelarna med att regelbundet ta hand om sin kropp.

Genom att leva en hälsosam livsstil (hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet, begränsning av stimulantia, användning av växtbaserade hälsobaserade preparat, begränsning av exponering för förorenade miljöer, undvikande av kemikalier osv.) ser vi inte bara bättre ut utan mår också bättre. Vi har ett bättre humör, vi drabbas mindre av infektioner och sjukdomar. Vår hud och vårt hår är också i bättre skick och vi åldras mycket långsammare (och snyggare).

Om du vill banta din kropp effektivt är det värt att ändra din livsstil.Det lönar sig att ändra hela livsstilen, särskilt när det gäller fysisk aktivitet, och börja undvika gifter (stimulantia, smog). Hela vår organism kommer att gynnas av detta, och dessutom kommer effekterna av viktminskningen att bli snabbare och mer varaktiga.

Vi bör också komma ihåg att även den perfekta bantningskuren inte kommer att ge oss en perfekt figur för gott om vi efter att ha avslutat den återgår till våra katastrofala matvanor, där bantarna spelar huvudrollen.Vi bör också komma ihåg att även den perfekta bantningskuren inte kommer att ge oss en permanent perfekt figur om vi efter att ha avslutat den återgår till ohälsosamma matvanor, som domineras av produkter och rätter fyllda med ohälsosamma fetter eller kolhydrater med högt glykemiskt index.

De viktigaste typerna av bantningsdieter

 kvinna håller grönkål i sina händer

Att gå ner i vikt är en utmaning som kan bli ett enkelt företag om vi väljer rätt stödverktyg . Den grundläggande är naturligtvis en bantningskost.

Det finns flera huvudtyper av dieter (beroende på menyns sammansättning), bland vilka de viktigaste är:

Kost med låg kalorihalt (låg energi)

De går ut på att i menyn huvudsakligen placera mycket kalorisnåla produkter, så att hela menyn innehåller minst flera hundra kalorier mindre än vårt dagliga behov. Genom att tillföra betydligt färre kalorier än vad vi behöver börjar kroppen intensivt använda fettreserverna. Det främsta exemplet är 1000 kcal-dieten. Denna kost är mycket restriktiv, bristfällig och i längden farlig för hälsan. Andra välkända lågkaloridieter är 1200 kcal-dieten, 1400 kcal-dieten och 1500 kcal-dieten.

Kost som inte är kombinerad (separationsdiet)

Huvudprincipen för dessa dieter är att komponera menyn på ett sådant sätt att givna produktgrupper inte kombineras med varandra inom en måltid (t.ex. I Montignaca-dieten är det till exempel förbjudet att kombinera fettprodukter med kolhydratprodukter med högt glykemiskt index, och i Haya-dieten och Diamond-dieten är det förbjudet att kombinera kolhydrater och proteiner i en och samma måltid.)

Enligt skaparna av separationsdieterna leder kombinationen av proteiner med fett eller kolhydrater med fett till störningar avEnligt skaparna av separationsdieter resulterar kombinationen av proteiner med fett eller kolhydrater med fett i en störning av ämnesomsättningen och den efterföljande bildningen av avlagringar, förstoppning och inflammation i matsmältningskanalen, ackumulering av toxiner och ackumulering av fett. Att koppla bort dessa livsmedelsgrupper ska hjälpa till att rensa kroppen, förbättra ämnesomsättningen och minska vikten.

Proteindieter

Proteindieter är baserade på magra produkter med högt proteininnehåll, vilket gör att viktminskningsprocessen går snabbare (kroppen använder mer energi för att smälta protein, vilket innebär att den förbränner fler kalorier).

Fördelen med proteindieter är att de har god kontroll över hungern (protein ger en långvarig mättnadskänsla, så att vi inte blir hungriga) och en snabb förbränning av fettvävnad. Nackdelen är däremot en hög monotoni i menyn och negativa bieffekter för kroppen (överbelastning av kroppen och till och med utmattning och försämrad hälsa till följd av överskott av protein och brist på andra näringsämnen). Den mest kända proteintypiska viktminskningsdieten är Dukan-dieten, andra populära dieter är OXY-dieten och zondieten (zone diet).

Fettsnål kost

Den viktigaste regeln för dessa dieter är att undvika livsmedel som är rika på ohälsosamma typer av fetter (transfetter och mättade fetter), nämligen: fet mycket kött och fett kött, snabbmat, fet grädde, fett, fett, bacon, bacon, smör, mycket feta ostar, snabbmat, chips, chips, friterad mat. De dåliga typerna av fett bör ersättas med hälsosamma fetter som: olja, vegetabiliska oljor av god kvalitet, avokado, nötter, mandel, frön och fisk.

Det är värt att betona att fettsnål kost inte bara är ett verktyg för att bli av med överflödigt kroppsfett, utan också för att förbättra hälsan. Fettsnål kost är en hälsokost som bland annat ger lägre kolesterolnivåer, bättre matsmältningssystem, bättre kondition i artärerna och stabilare blodtryck. Fettsnål kost rekommenderas ofta vid kardiovaskulära sjukdomar, sjukdomar i lever, bukspottkörtel, tarmar och gallgångar.

Kost med låg kolhydrathalt (low carb)

När det gäller lågkolhydratkost är det viktigaste att avsevärt minska mängden kolhydrater i kosten, särskilt.(eliminera alla sötsaker, vitmjölsprodukter, salta snacks och snabbmat från menyn, minska mängden frukt och spannmål).

Lågkolhydratkost kan vara mer eller mindre restriktiv. Den strängaste varianten är den ketogena kosten, där kolhydratintaget minskas nästan till noll! Lågkolhydratkost är mycket populärt. De gör det möjligt att gå ner i vikt mycket snabbt, men å andra sidan kan en alltför stor minskning av kolhydrater i din meny ha en negativ inverkan på ditt välbefinnande och din hälsa.

Kolla in det effektiva stödet för en lågkolhydratkost: NuviaLab Keto

Monodieter (dieter med en enda ingrediens)

Som namnet antyder är dessa dieter baserade på en produkt. Menyns bas är antingen den givna produkten eller dess olika former (t.ex. i en risdiet är menyns bas olika risrätter). När det gäller de flesta monodieter äter vi en viss produkt flera gånger om dagen och vi kan tillåta oss mycket lite variation varje dag.

Fördelen med de flesta dieter med en enda ingrediens är att vi kan äta en viss produkt tills vi är mätta och hur många gånger som helst under dagen, så vi har inga problem med en gnagande hungerkänsla. Nackdelen är stor monotoni, tristess och missmod med en viss produkt samt näringsbrist. De mest populära viktminskningskostformerna med en enda ingrediens är: kålkost, yoghurtkost, hirsestöd, grapefruktkost, havregrynskost, banankost, riskost, mjölkkost, äppeldiet, gurkkost, tomatkost.

Bantningsdieter delas också in efter hur länge de varar, och det gör vi här:

Expresskoster

Dessa är de snabbaste dieterna, men också mycket intensiva. De varar vanligtvis en, två eller tre dagar. Varje sådan ultrasnabb diet syftar inte så mycket till att bränna fett och bli av med övervikt, utan till en grundlig rengöring av kroppen från alla onödiga ämnen, biprodukter från ämnesomsättningen och gifter som finns kvar i vävnaderna.

En- eller flerdagarsdieter är vanligtvis mycket strikta och består ofta av att endast äta grönsaksjuice, kefir och yoghurt eller mosade grönsaker och frukt. Den mest radikala formen av en sådan kort diet är svält.

Kortsiktiga dieter

De vanligaste varianterna är veckodiet och 10-dagarsdieten. Dessa typer av dieter är vanligtvis ganska restriktiva. De har många restriktioner både när det gäller antalet och storleken på måltiderna och deras sammansättning (rekommenderade livsmedel är vanligtvis: grönsaker, ägg, magra mejeriprodukter, mager fisk, frukt, små mängder fullkornsprodukter).

Att skära ner på stora mängder kalorier och samtidigt eliminera bearbetade livsmedel, feta livsmedel och livsmedel som innehåller stora mängder kolhydrater från menyn gör att korttidsdieter är både bantnings- och rengöringsdieter. Effekten av denna typ av diet är en liten viktminskning (ca 3 kg), minskning av bukomfånget, avskiljning av överflödigt vatten från kroppen och avgiftning av kroppen. Under en vecka eller flera dagar av kosten förbättras också matsmältningssystemet och ämnesomsättningen.

Långsiktiga dieter

Långsiktiga dieter är långvariga kostplaner som syftar till systematisk viktminskning i måttlig takt. Dessa dieter varar från cirka 3 veckor upp till flera månader. Ibland delas de upp i 2-3 steg, där kroppen först rensas intensivt från gifter och förbereds för bantning, och sedan intensifieras fettförbränningen.

Långsiktiga dieter är i allmänhet mindre drastiska än kortsiktiga dieter, med måttliga begränsningar av kalorier och menysammansättning. Vissa långsiktiga dieter är inte så mycket tillfälliga dieter som att de är ett system för att äta som ska följa oss resten av livet och garantera hälsa, vitalitet och en smal figur.

De bästa dieterna för viktminskning

 hälsosam matbricka

En bra viktminskningsdiet är först och främst en hälsosam viktminskningsdiet. Om du vill bygga en smal figur permanent och inte ha ständiga variationer i kroppsvikten i kombination med ständiga kostrestriktioner och en ständig kamp mot dåligt humör, är det värt att drastiskt minska din vikt.Det lönar sig att avstå från drakoniska dieter och börja med en långsiktig bantningskost som samtidigt främjar vår hälsa.

Medelhavsdieten

Medelhavsdieten är den bästa dieten för många människor, eftersom den tar hand om vår figur och hälsa samtidigt. Den stöder hjärt- och kärlsystemet, är rik på värdefulla antioxidanter, bromsar åldrandeprocessen, minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och garanterar god kondition fram till hög ålder.

På grund av den stora andelen produkter som är rika på omättade fettsyror dämpar medelhavsdieten överdriven aptit, ökar mättnadskänslan, påskyndar ämnesomsättningen och bidrar till att bli av med övervikt i enlighet med kroppens rytm. Samtidigt minskar den nivån av dåligt kolesterol, förebygger åderförkalkning, stöder hjärtat och förbättrar cirkulationen.

De rekommenderade produkterna i medelhavsdieten är främst grönsaker (särskilt gröna bladgrönsaker), fisk, skaldjur, olja, samt spannmål och fullkornsprodukter, nötter, frukt, baljväxter, mjölkprodukter, örter och kryddor. Vi undviker rött kött, produkter som innehåller mycket socker och mättat fett samt bearbetade livsmedel.

En annan mycket uppskattad och effektiv diet (både när det gäller bantning och hälsa) är DASH-dieten, som liknar Medelhavsdieten, och en sammanslagning av de två, MIND-dieten.

Flexitarisk kost

Den viktminskande och hälsofrämjande kosten, som kallas Flexitarian diet, handlar om att begränsa mängden kött som konsumeras. Begränsning, men inte total eliminering, vilket skiljer den från klassisk vegetarianism. Flexitarism är helt enkelt en flexibel vegetarisk livsstil. Kosten är rik på protein, mineraler och vitaminer, men låg på fett och kolhydrater. Det finns inte heller någon plats för färdiga måltider och kemiska halvfabrikat, vilket är anledningen till att det anses vara en mycket hälsosam kosthållning.

När du följer denna diet bör menyn domineras av grönsaker och köttsubstitut som tofu, ägg och baljväxter (t.ex. bönor, ärtor, linser och kikärter). Vi tar också ofta till frukt, mejeriprodukter, frön, fullkornsbröd och andra fullkornsprodukter. Vi minskar vårt intag av kött, fisk och skaldjur till ett par eller två portioner per vecka.

Fiberkost

Fiberkost är också ett effektivt sätt att gå ner i vikt. En fiberrik kost ger en långvarig mättnadskänsla efter varje måltid. Det normaliserar blodsockernivåerna, stabiliserar insulinutsöndringen och förhindrar ackumulering av fettvävnad. Den bekämpar också hungerattacker och minskar suget efter sötsaker.

Det är lättare att hålla aptiten i schack och kontrollera kaloriintaget med fiberkost. Grönsaker, frukt, kli, spannmål, grova gryn, fullkornsbröd och andra fiberrika produkter är bra för att dämpa hungern, förbättra De hämmar hungern, förbättrar kolhydratmetabolismen, stimulerar elimineringen av avlagringar och gifter från tarmarna och gör dig smalare.

De värsta dieterna, eller hur man inte kan gå ner i vikt

 En bit knäckebröd, en blomma och en centimeter på en tallrik.

Det finns många olika varianter av viktminskningsdieter som är mer eller mindre restriktiva. Vissa av dem är mycket riskfyllda. De medför stor sannolikhet för en jojo-effekt och betydande näringsbrist, vilket kan leda till blodbrist eller andra hälsoproblem. Här är farliga dieter, som även om de är mycket populära är det bättre att undvika med en bred båge.

Dukan-kost

Dukan-dieten, eller den mest kända proteindieten, är en av de mest populära viktminskningsmetoderna under de senaste åren. Det innebär att man äter mycket protein och nästan helt utesluter fett och kolhydrater. Dukan-dieten är effektiv, leder till systematisk viktminskning och gör att du kan uppnå de förväntade resultaten på kort tid.

Fördelen med denna diet är att den inte begränsar mängden mat – vi äter när vi känner oss hungriga. Det enda viktiga är att äta livsmedel från listan över tillåtna produkter. För överviktiga personer som har problem med återkommande hunger och ökad aptit är avsaknaden av begränsningar av kaloriintaget ett mycket viktigt argument för denna diet.

Det är dock värt att notera att en proteinkost har sina stora nackdelar. På grund av det höga intaget av proteiner och brister i andra viktiga näringsämnen kan det vara orsaken till dåligt humör och många hälsoproblem. Dukan-dieten belastar njurarna och levern mycket (ibland leder den till att dessa organ inte fungerar), det kan vara Det kan också orsaka kraftig försurning av kroppen och störa hjärnans funktion (som för övrigt livnär sig på kolhydrater som saknas i Dukan-kosten).

På grund av bristen på enkla sockerarter är en vanlig biverkning av en proteinkost koncentrationssvårigheter, överdriven sömnighet, nervositet samt svaghet och konstant trötthet. Brist på vitaminer och mineraler kan påverka hår, hud och naglar, nervsystemet och immuniteten.

Köpenhamnskost

Köpenhamnsdieten, även om den kan ge bra resultat i form av en snabb minskning av flera kilo, ansluter sig till gruppen farliga bantningsdieter.Köpenhamnsdieten är en farlig bantningsdiet av en mycket enkel anledning – den minskar ditt kaloriintag, antalet måltider och typer av mat alltför dramatiskt.

I stället för att äta en ordentlig frukost dricker vi kanske bara en kopp kaffe med en sked socker. Vi äter då endast två små måltider per dag och håller vårt kolhydrat- och fettintag på ett minimum. Med Köpenhamnskuren får vi äta högst 800 kcal per dag! Det är mer än hälften av det dagliga behovet för en vuxen person.

Med sådana drastiska kalorirestriktioner är det mycket lätt att få huvudvärk och yrsel, trötthet (och till och med svimning), brist på energi, mycket sämre hjärnfunktion och sämre humör. Vi är också dömda till brist på viktiga näringsämnen, utarmning av kroppen, ökad känslighet för infektioner och sjukdomar. Ett annat argument mot Köpenhamnsdieten är den höga (om än inte 100 %) sannolikheten för yoyoeffekten. Efter att ha avslutat dieten ”ber” kroppen mycket snabbt om hälsosam mat, och i större mängder.

Ballerinadieten

När det gäller farliga dieter är det omöjligt att inte nämna den mycket strikta ballerinadieten. Det är inte värt att plåga sig med det, för förutom en tillfällig kraftig viktminskning kommer det inte att ge oss några fördelar, utan tvärtom kommer det att allvarligt hota vår hälsa, vårt välbefinnande och vår skönhet.

Ballerinadieten är mycket mer drastisk än andra dieter, eftersom den inte bara innebär en stor förändring av den dagliga menyn (den första och andra dagen dricker du bara vatten, sedan äter du bara en typ av mat under hela dagen, t.ex. bara kokt potatis, bara bröd osv.), utan den innebär också en stor risk för viktminskning. Det är inte bara det att den innebär en omfattande daglig meny (den första och andra dagen dricker du bara vatten, sedan äter du bara en typ av mat hela dagen, t.ex. bara kokt potatis, bara magert vitt kött etc.), utan den kräver också att du börjar med fysisk aktivitet från och med den tredje dagen av dieten (t.ex. träning på träningsmaskiner, jogging etc.).

Det äromöjligt att föreställa sig ökad fysisk aktivitet med sådana kostrestriktioner som ballerinadieten innebär. Alla som bestämmer sig för att fungera på detta sätt utsätter sig för extrem utmattning, uttorkning, stora näringsbrister i kroppen, störningar i ämnesomsättningen, minskad immunitet, störningar i nyckelorganen, försämrat hår och hudtillstånd. Dessutom är yo-yo-effekten garanterad.

Andra farliga, drakoniska dieter är: mayodieten, 800 kcal-dieten, köttätardieten, bandmaskdieten, Atkins-dieten, korsettdieten.

Det är inte värt att plåga sig med ortodoxa dieter! Liknande resultat (men utan jojo-effekten!) kan uppnås genom att följa en balanserad kost med reducerade kalorier (t.ex. en kost på 1500 kcal), vilket ökar mängden kalorier som kroppen förbrukar. Liknande resultat (men utan jojo-effekten!) kan uppnås genom att följa en balanserad kost med reducerade kalorier (t.ex. 1500 kcal kost), öka den fysiska aktiviteten och använda kosttillskott av god kvalitet som stödjer viktnedgång.

Är du inte säker på hur du ska hålla fast vid din diet? Stödet är viktigt
: Rangordning av bantningstabletter

 En kvinna mäter sin midja med en centimeter.

Category: Bantning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin