vegetables

Vitaminer för hår, stärk ditt hår och förbättra dess tillstånd med följande näringsämnen!

Senast uppdaterad: 26.05.2021

Det finns ett stort antal näringsämnen (inklusive vitaminer och mineraler) som har stor betydelse för hårets styrka och kvalitet. Att basera en kost på skräpprodukter, högförädlade produkter som är fattiga på dessa komponenter är ofta den främsta orsaken till försämrad hårkondition, för tidig grånad eller överdrivet håravfall.

Grunden för varje hårstärkande och vitaliserande behandling bör därför vara att införa en hälsosam kost som är rik på element som krävs för en god hårväxt. Här är några hårvitaminer och andra ingredienser som om du kompletterar dem regelbundet kan förbättra ditt hårs tillstånd avsevärt!

Varför försvagas håret?

Det finns många faktorer som påverkar hårets tillstånd. Försvagning och håravfall kan bero på systemiska sjukdomar, hudsjukdomar, utmattning av kroppen, t.ex. till följd av graviditet och förlossning, och på att man tar vissa mediciner.

Det råder ingen tvekan om att olika skönhetsbehandlingar i form av färgning, permanentning, frekvent användning av locktänger, plattänger och torktumlare och till och med för hård borstning har en negativ effekt på hårets kondition.

Den vanligaste orsaken till svaghet och håravfall är dock troligen felaktig kost, särskilt brist på vitaminer och mineraler, som är viktiga för att bibehålla en vacker och hälsosam frisyr.

Vitaminer för hår – vilken form ska de ha? Kost? Eller kanske kosttillskott?

Om vi vill ge näring och regenerera vårt hår och skydda det från att falla ut bör vi först ta hand om dess omfattande vitaminisering och mineralisering.

Detta kan göras på två sätt – antingen genom att tillhandahålla lämpliga mängder vitaminer och mineraler i maten eller genom att använda färdiga hårtillskott (ett exempel är ett multikomponentpreparat mot skallighet hos män Profolan och ett multivitaminpreparat som stärker håret i form av fruktgeler Jelly Bear Hair).

Den bästa och mest effektiva lösningen är dock en kombination av de två. Därför ska du inte skygga för grönsaker, frukt, spannmål och andra hälsosamma produkter och samtidigt ta hårpreparat av god kvalitet dagligen.

Vitaminer för hår – viktiga näringsämnen för friskt hår

 Grönsaker och frukt

Vitamin A

VitaminA (betakaroten) har en mycket viktig inverkan på hårets, hudens och naglarnas tillstånd. Det är ansvarigt för att hårcellerna växer ordentligt och att de metaboliska processerna i hårsäckarna och håret är korrekta. Tack vare A-vitamin är vårt hår starkt, friskt, tjockt och växer tillräckligt snabbt.

De bästa källorna till A-vitamin i kosten är morötter, gröna grönsaker, paprika, tomater, aprikoser, plommon, pumpa, fet mjölk, fet ost, lever, ägg och fet fisk.

E-vitamin

E-vitamin (känt som ungdomens vitamin) tillhör familjen antioxidanter. Den skyddar cellmembranen, hjälper till att bromsa åldrandeprocesser i våra kroppsceller (inklusive hårceller!), hjälper till att transportera näringsämnen till hårlökar, stöder regenereringsprocesser i hårsäckarna, förbättrar hårets utseende och styrka.

Stora mängder E-vitamin finns i: frön, frön och groddar, nötter, mandel, vegetabiliska oljor, olivolja, fullkornsprodukter, lever, mjölk, ägg, avokado, samt i persilja, paprika, sallad, brysselkål och spenat.

Biotin

Biotin är också känt som vitamin H eller B7. Det är ett mycket viktigt vitamin för oss om vårt mål är att stärka, förhindra håravfall och påskynda hårväxten. Tack vare biotin når tillräckliga mängder värdefullt svavel hårmatrixen, och ju mer svavel, desto starkare och tjockare hår. Dessutom reglerar denna komponent metaboliska processer och stimulerar hårväxt.

Mjölk, ägg, fisk, lever, kött, nötter, grönsaker, frukt, kli och spannmål är rika på biotin.

C-vitamin

C-vitamin, eller askorbinsyra, är ett ämne med en mångfacetterad och ovärderlig positiv effekt på kroppen. Det är inte bara en av de starkaste antioxidanterna, utan också ett element som är involverat i ett antal vitala processer, inklusive cirkulationssystemets funktion, absorption av järn eller syntes av kollagen och hyaluronsyra.

Tack vare sina egenskaper rengör och återfuktar C-vitamin håret perfekt, ger det glans och förlänger färgens livslängd, förhindrar kluvna toppar och överdrivet håravfall.

Stora mängder finns i svarta vinbär, nypon, paprika, persilja, broccoli, brysselkål, citrusfrukter och andra frukter och grönsaker.

Vitamin D3

Vitamin D3 är ett lika viktigt näringsämne som är viktigt för hälsan och har dessutom en betydande inverkan på hårets tillväxt och goda skick.

Det uppskattas dock att så många som 80 % av alla människor med hårproblem har brist på detta ämne i kroppen. Vitamin D3 stimulerar hårsäckarna, reglerar hårets tillväxtcykel, förhindrar överdrivet håravfall, försvagning av håret och negativa förändringar i dess struktur, såsom torrhet, matthet och sprödhet.

Den naturliga källan är förstås solen, men D-vitamin kan också fås från fet havsfisk, äggulor och svamp.

B-vitaminer

B-vitaminer är av stor betydelse för hela organismen, även för hårets kondition. De finns främst i spannmålsprodukter, gröna grönsaker och baljväxter, nötter, kött och fisk.

De förhindrar inte bara håravfall utan stimulerar också tillväxten av nytt hår, och vissa av B-vitaminerna bidrar dessutom till att bibehålla färgvitalitiet och en fin glans. Och så:

 • riboflavin, eller vitamin B2, förhindrar håravfall,
 • Pantotensyra, dvs. vitamin B5, främjar regenerering, fördröjer gråning och skallighet, lindrar hudinflammationer.
 • pyridoxin, eller vitamin B6, spelar en viktig roll i hårväxtprocessen och hjälper också till att behålla färgen,
 • Folsyra, eller vitamin B9, spelar en liknande roll, nämligen att den stimulerar hårväxten och förhindrar att håret blir grått,
 • Vitamin B10, som kallas ”vitaminet i vitaminet”, har en inverkan på bevarandet av hårets färg och täthet och skyddar mot håravfall,
 • Likaså vitamin B12, som dessutom stärker håret och reglerar dess oljighet.

Hair Minerals – den otroliga kraften hos bioelement

 Valnötter

Zink

Zink är ett extremt viktigt mineral eftersom det spelar en viktig roll i bildandet av keratin, hårets grundsten, och brist på zink kan orsaka olika hudsjukdomar och håravfall. Dessutom är zink en stark antioxidant och genom stimulering av thymuskörteln påverkar zink avsevärt hårbulmens och hårstammens motståndskraft. Stora mängder zink finns i kakao, pumpafrön och mandel.

Jod

Bortsett från det faktum att Jod reglerar svettkörtlarnas funktion och ger näring åt hårsäckarna, den har inflytande på den korrekta hårväxtprocessen. Den är också ansvarig för hårets elasticitet, flexibilitet och glans. Jodbrist stör sköldkörtelns funktion och påverkar hårets tillstånd, eftersom det är beroende av en korrekt nivå av hormoner i kroppen. De mest rikliga källorna till jod är havsfisk och skaldjur.

Järn

Detta element spelar en viktig roll för en korrekt celldelning, vilket direkt påverkar hela kroppens allmänna tillstånd, inklusive hårets hälsa. Vid järnbrist blir håret matt och sprött och dess regenerering saktar ner eller upphör till och med. Järn finns i animaliska produkter, särskilt i slaktbiprodukter, men också i spannmålsprodukter, äggulor, frön och frön samt kakao.

Kisel

Det är en viktig faktor för bildandet av kollagen. Den stimulerar hårväxten, säkerställer dess styrka och elasticitet och förhindrar dessutom ackumulering av olika giftiga ämnen i hudcellerna. Låga mängder kisel i kroppen innebär bland annat lägre produktion av kollagen och därmed förlust av hårets fasthet och elasticitet, försvagning av hårlökar och därmed skallighet. Kisel finns vanligtvis främst i fullkornsprodukter av spannmål.

Koppar

Koppar har i sin tur en betydande inverkan på bevarandet av färgen, vilket förhindrar gråning och missfärgning. Eftersom det deltar i bildandet av elastin och kollagen bidrar det också till att upprätthålla hårets elasticitet och flexibilitet. I naturliga livsmedel finns det i kakao, nötter och frön.

Svavel

Svavel gör håret starkt och glänsande, så om ditt hår faller ut i överflöd kan det vara ett tecken på svavelbrist. Svavel är inblandat i syntesen av keratin, hårets viktigaste byggsten. Eftersom den dessutom reglerar talgkörtlarna är den nödvändig för fett hår. Selen finns främst i lök och vitlök.

Selen

Det är ett extremt viktigt element eftersom det minskar giftiga ämnens skadlighet och hjälper till att utsöndra dem från kroppen, vilket skyddar håret mot de skadliga effekterna av gifter. Det är också en stark antioxidant och dessutom stöder det de positiva effekterna av svavel. Selen tillförs kroppen genom att äta t.ex. nötter, fisk, kycklingägg, bearbetade spannmålsprodukter och svamp.

Magnesium

Magnesiumbrist orsakar svagt och sprött hår, kluvna toppar, överdrivet håravfall och mjäll. I naturlig form innehåller fisk, fullkornsprodukter, frön, mandel och kakao mest magnesium.

Aminosyror för hår – byggstenarna i hårets strukturer

De viktigaste aminosyrorna för friskt hår är:

 • arginin – stimulerar hårväxt genom att öka kväveoxid och förbättra cirkulationen, vilket bidrar till bättre näring av hårsäckarna, finns i mejeriprodukter, fisk, nötter och frön,
 • metionin – byggnadselement för hår, hud och naglar, som inte produceras av kroppen själv och som finns i fisk, kött och spannmålsprodukter,
 • cystein – liknar metionin, innehåller svavel, hjälper till att transportera järn och zink, med åldern minskar dess nivå i organismen, finns i ägg, vitlök, broccoli och paprika,
 • cystin – en aminosyra som är särskilt viktig för immunitet och bra hårkondition, den finns i samma produkter som cystein,
 • taurin – ett derivat av cystein, vars brist leder till att hela kroppen fungerar sämre, inklusive håret, som blir svagt och tunt.
 • Tyrosin – Eftersom det är grunden för melaninproduktionen påverkar det färgbevaringen och förhindrar dessutom håravfall.

Omega 3-syror för hår – väktare av korrekt struktur och snabb hårväxt

 olivolja och gröna oliver

Det har skrivits mycket om vikten av omega-fettsyror för kroppen. Det är dock inte alla som vet att de förutom helt grundläggande funktioner som att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förbättra immuniteten eller fördröja åldrandeprocessen, har ett antal andra positiva effekter.

Det är bland annat bra för hudens, hårets och naglarnas tillstånd. Omega 3-syror De spelar en viktig roll när det gäller hår och hud. De stimulerar en god hårväxt, säkerställer dess hälsa och fina utseende.

Livsmedel som fet havsfisk, alger och skaldjur, tofu, soja- och rapsolja, sojabönor och nötter innehåller mest omega 3-syror.

Hårtabletter – en snabb lösning på hårproblem

Självklart är grunden för en god hälsa i allmänhet, inklusive vår frisyr, en korrekt kost. Under vissa omständigheter, t.ex. vid en betydande försämring av hårets tillstånd eller när du förväntar dig snabba och avgörande resultat, är det dock värt att stödja din kost med kosttillskott.

För närvarande finns det på marknaden många högkvalitativa preparat som stöder hårregenerering. Dessa inkluderar bland annat:

Avancerad förberedelse för skallighet Folisin

folisin

Locerin- en effektiv formel som stärker och påskyndar hårväxten

locerin

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin