Kapsaicin, en substans som är ansvarig för chilipeppars starka smak, är en organisk förening som tillhör till alkaloider och har en positiv inverkan på hälsan, förutsatt, naturligtvis, att den intas i mindre mängder. Kapsaicin kännetecknas av antioxidanta, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, den kan också vara till hjälp under bantning.
Innehåll
Kapsaicin – hälsofördelar och medicinska egenskaper
Forskningar har visat att om chilipeppar i torkad form, som kallas kajennpeppar, ätas regelbundet, men i mindre doser, har den en positiv inverkan på kroppen. Den har nämligen en stor mängd av C-vitamin som är större än i citrusfrukter, A-vitamin i större mängder än i morötter, B-vitaminer och andra värdefulla ämnen, såsom: järn, zink, koppar, kalium, magnesium, selen som har en positiv inverkan på vårt immunsystem. Främjande av matsmältning, ökad ämnesomsättning och termogenes bestämmer i sin tur om ett betydande inflytande av kapsaicin på bantning. – https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-cayenne-pepper
Och det är inte allt. Detta viktiga ämne har också antiinflammatoriska egenskaper, den kan t.ex. hjälper att rensa näsan och bihålorna vid en förkylning och är nyttig även vid halsont, huvudvärk och nervsmärtor. Den lindrar inte bara smärta, den har även antibakteriella egenskaper, genom att hämma utvecklingen av olika bakteriestammar. Dessutom rekommenderas kapsaicin i hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom den kan sänka blodtryck och kolesterolnivån på ett betydande sätt, den förbättrar också blodcirkulationen. Den minimerar därför risken för slaganfall, hjärtinfarkt, åderförkalkning. (1)
Kapsaicin för cancer
Hälsofördelar av kapsaicin i hjärt- och kärlsjukdomar gäller dess förmåga att minska oxidativ stress. Detta ämne är en kraftfull antioxidant, vilket ger stora och positiva konsekvenser inte bara för dessa sjukdomar, men även för andra fysiologiska funktioner. Brittiska forskare har visat till exempel att kapsaicin har också anti-cancer egenskaper, eftersom den dödar cancerceller utan att samtidigt skada friska celler. Man tror att kapsaicin är mest effektivt för att hämma utvecklingen av lungcancer, koloncancer, prostatacancer, glioblastom och melanom. (2)
Kapsaicinhar också en stor betydelse när det gäller förebyggande av cancer, eftersom den skyddar mot uppkomsten av genmutationer som orsakar cancer.
Underbar kapsaicin – bantning på en hög nivå
Precis som andra starka kryddor har kajennpeppar en termogen effekt, dvs. stimulerar en ökad värmeproduktion inom kroppen och därigenom främjar den viktminskning. Kapsaicin, som har en termogen effekt, förhöjer värmeproduktionen genom att öka utsöndringen av adrenalin och noradrenalin från binjuremärgen. Den aktiverar fettmetabolismen och därmed påskyndar förbränningen av kroppsfett. (3)
Samtidigt dämpar kapsaicin aptiten och har en positiv inverkan på nedbrytning av kolhydrater, vilket avsevärt bidrar till viktminskning. Dessutom förhindrar den ansamlingen av fett och genom att öka utsöndringen av magsafter, reglerar den ämnesomsättningen.
Kapsaicin kan rekommenderas paradoxalt nog inte bara till de som aktivt utövar sport eftersom den främjar en fysisk träning, men även, och kanske framför allt, till de är stillasittande och lider ofta av matsmältningsproblem.
Naturligtvis betyder det inte att det räcker att inkludera kajennpeppar i din kost för att gå ner i vikt. De bästa resultaten uppnås genom att kombinera rätt kost, motion och tillskott som främjar viktminskning. Det skulle bli bra att hitta ett tillskott som inte bara innehåller kapsaicin, men även andra ämnen med liknande effekter.
Kapsaicin – bantningspiller
Konsumenternas intresse över alla viktminskningstillskott, inklusive de så kallade fettförbrännare, har förmodligen överträffat även tillverkarnas förväntningar. Det är inte konstigt att nya produkter som främjar viktminskning dyker upp på marknaden gång på gång och annonseras ut som sensationella och det mest perfekta sättet att tappa extra kilon. Du bör vara försiktig och ta sådana uppgifter med en nypa salt, eftersom de flesta preparat som innehåller ämnen med termogena egenskaper, även de baserade på naturliga ingredienser, har vissa biverkningar.
Detta gäller även för kapsaicin, som naturligtvis är tillgänglig i tablettform och har dessutom använts med positivt resultat av stjärnor som Angelina Jolie, Jennifer Lopez och Britney Spears.
Kapsaicin – recensioner, effekter, biverkningar
Men inte alla kan använda denna typ av viktminskningsprogram, eftersom ett långvarigt intag av kapsaicin kan leda till skador i mage och utvecklingen av magsår. Å andra sidan kan även små doser ha negativa effekter hos en del människor, såsom illamående eller kräkningar, magsmärtor, leverproblem och även hudförändringar. Även om användningen av kajennpeppar i små mängder och i naturlig form i daglig kost är i princip säker, kan intaget av en koncentrerad dos av ren kapsaicin orsaka sådana symptom.
Hur kan man välja det optimala tillskottet som å ena sidan orsakar termogenes och å den andra inte har negativa hälsoeffekter och obehagskänslor? Det är värt att särskilt lägga märke till sammansättningen av ett visst preparat. Det bör ha en balanserad sammansättning, där enskilda, naturligtvis, naturligt förekommande ämnen kompletterar varandra, vilket ökar deras effekt.
Sådana tillskott är bland annat Silvets och Garcinia Cambogia Actives. De båda, i motsats till homogena tabletter med kapsaicin, äha en noggrant balanserad sammansättning av ingredienser som är kända för deras egenskaper som påskyndar metabolismen, dämpar aptiten och främjar minskning av kroppsfett.
I Silvets sammansättning ingår bland annat: kajennpeppar, guarana, acaibär och grönt te. Garcinia Cambogia Actives tillskottet har i sin tur: koncentrerat extrakt av mangostan, växten känd för sin förmåga att minska fett och dämpa aptiten, kajennpeppar, guarana, grönt kaffe och te. Det är ingen tvekan om att som resultat av deras koncentration är effekten av enskilda ämnen större än i fallet av enstaka ämnen.
- Jolayemi AT, Ojewole JA. Comparative anti-inflammatory properties of Capsaicin and ethyl-aAcetate extract of Capsicum frutescens linn [Solanaceae] in rats. Afr Health Sci. 2013;13(2):357–361. doi:10.4314/ahs.v13i2.23
- Georgescu SR, Sârbu MI, Matei C, et al. Capsaicin: Friend or Foe in Skin Cancer and Other Related Malignancies?. Nutrients. 2017;9(12):1365. Published 2017 Dec 16. doi:10.3390/nu9121365
- Zheng, Jia & Zheng, Sheng & Feng, Qianyun & Zhang, Qian & Xiao, Xinhua. (2017). Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: From mechanism to clinical implications. Bioscience reports. 37. 10.1042/BSR20170286.