Depositphotos 108588160 S

Örter för att sänka blodsockret – kolla vilka som är bäst och hur du använder dem!

Kolhydratrubbningar i kroppen är ett allt vanligare problem som beror på ett överskott av kolhydrater med högt glykemiskt index i kosten. En långvarig kost med mycket enkla sockerarter leder till insulinresistens och sedan till utvecklingen av den farliga sjukdomen diabetes typ 2. Den som kämpar med blodsockertoppar bör börja reagera så tidigt som möjligt. För att stabilisera blodsockernivån är det värt att titta på naturliga metoder som hjälper till att kontrollera sockret, och bland dessa är örter ledande. Många av dem är en skattkista av bioaktiva ämnen som på ett realistiskt sätt kan hjälpa till i kampen mot alltför höga blodsockernivåer. Upptäck utbudet av de bästa örterna för att sänka blodsockret!

Typ II-diabetes – en civilisationsepidemi

Typ 2-diabetes är en ämnesomsättningssjukdom som under de senaste decennierna har blivit en av världens största hälsoutmaningar. Den kännetecknas främst av minskad cellulär känslighet för insulin och otillräcklig insulinproduktion i bukspottkörteln. Till följd av att bukspottkörteln utsöndrar för lite av detta hormon kan glukos inte transporteras effektivt till kroppens alla vävnader och celler, vilket i sin tur leder till ihållande för höga blodsockernivåer.

Detta tillstånd drabbar främst vuxna, även om det också i allt högre grad diagnostiseras hos yngre generationer. Vad är orsakerna? De främsta orsakerna är en ohälsosam kost, brist på fysisk aktivitet, överskott av kalorier och socker samt stress.

Typ 2-diabetes utvecklas långsamt och är ofta symtomfri. Typiska symtom är överdriven törst, häftiga hungerkänslor, täta urinträngningar, kronisk trötthet, humörsvängningar, apati, svaghet, täta hudinfektioner och synproblem.

Till skillnad från typ 1-diabetes, som är en autoimmun sjukdom som uppkommer oberoende av kost och livsstil, är typ 2-diabetes till stor del ett resultat av ohälsosamma vanor. Det är värt att notera att lämpliga livsstilsförändringar avsevärt kan minska risken för att sjukdomen uppstår och förbättra livskvaliteten för dem som redan drabbats av tillståndet.

Hur sänker man blodsockernivån med naturliga metoder? 6 effektiva sätt

Att upprätthålla normala glukosnivåer i blodomloppet är mycket viktigt för hälsan, särskilt för personer med typ 2-diabetes. Förutom farmakoterapi finns det många naturliga metoder som kan stödja diabeteshantering och förhindra komplikationer.

Här är sex effektiva sätt att sänka blodsockret:

  1. Följ en diet rik på livsmedel som har ett lågt glykemiskt index. Undvik bearbetade kolhydrater, som snabbt höjer blodsockret, och välj hellre fullkornsprodukter, grönsaker och frukt med lågt GI.
  2. Öka ditt intag av viktiga fibrer. Fibrer bromsar upptaget av socker i tarmen och bidrar därmed till att kontrollera glukosnivåerna. Inför mer grönsaker, frön och fullkornsprodukter i din kost.
  3. Ät havregrynsgröt till frukost. De är en perfekt källa till långsamt smältande kolhydrater som stabiliserar blodsockernivån och gör att du känner dig mätt längre.
  4. Sträck dig regelbundet efter medicinalväxter. Att sänka blodsockernivån med örter är en effektiv metod, särskilt vid icke avancerad diabetes, insulinresistens och pre-diabetes. Naturliga preparat som kanel, ingefära eller bockhornsklöver kan vara mycket aktiva när det gäller att stödja glukos- och insulinmetabolismen och motverka hyperglykemi. Du behöver bara kombinera dem med din kost och använda dem systematiskt.
  5. Drick äppelcidervinäger före måltiderna. Studier visar att äppelcidervinäger sänker sockernivån efter en måltid, särskilt när den innehåller kolhydrater.
  6. Motionera regelbundet. Fysisk aktivitet ökar cellernas känslighet för insulin och bidrar till bättre glukoskontroll. Välj övningar som du tycker om så att du inte har problem med att upprätthålla en regelbunden träningsrutin.

Örter för att sänka blodsockernivån, örter för diabetes – när är de särskilt användbara?

 Maskrosrot

Framför allt är örter för att sänka sockret värda att använda för milda till måttliga glykemiska störningar. De är också användbara som stöd för de första märkta episoderna av snabba blodsockerfluktuationer, som till exempel manifesterar sig i plötslig dåsighet efter en måltid och attacker av glupsk hunger.

Örter som sänker blodsockernivån är också till hjälp vid insulinresistens, som kännetecknas av att kroppen inte reagerar på insulin, och vid pre-diabetes, där de kan bromsa utvecklingen av sjukdomen. Om du har diagnostiserats med diabetes bör du dock vara försiktig och rådfråga din läkare innan du börjar använda örter i din behandling för att undvika läkemedelsinteraktioner eller försämring av tillståndet.

De bästa örterna för att sänka blodsockret

Att hantera kroppens kolhydratbalans och bekämpa höga sockernivåer behöver inte vara begränsat till farmakologi. Vilka örter stöder dig bäst i kampen för lägre blodsockernivåer?

Vitt mullbär

Det vita mullbäret har i århundraden haft ett gott rykte inom naturmedicinen, särskilt i kampen mot högt blodsocker. Bladen innehåller föreningar som försvagar effekten av de enzymer som bryter ner komplexa kolhydrater till enkla kolhydrater, vilket motverkar postprandial hyperglykemi. På så sätt minskar vita mullbär effektivt sockertopparna efter måltider.

Forskning bekräftar de hypoglykemiska egenskaperna hos vitt mullbär, vilket innebär att regelbunden konsumtion kan bidra till att sänka blodsockernivåerna. Dessutom bidrar växten till att sänka kolesterolnivåerna, vilket är särskilt viktigt för personer med diabetes som har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Vitt mullbär förbättrar också vävnadernas känslighet för insulin, vilket är mycket viktigt för personer med insulinresistens. Som ett resultat använder kroppen insulin bättre och blodsockerkoncentrationerna är mer stabila. Regelbunden konsumtion av vitt mullbär, antingen i form av te eller kosttillskott, kan vara en värdefull del av en behandling för att hantera diabetes och dess komplikationer.

Maskros

Maskros är en växt som är känd för sina många hälsofrämjande egenskaper, bland annat för sin förmåga att reglera blodsockernivån. Den övergripande rollen i denna process spelas av maskrosroten, som bidrar till att stabilisera glykemin tack vare sitt höga innehåll av inulin, en naturlig prebiotika. Inulin är en typ av löslig fiber som inte bara främjar tarmhälsan utan också påverkar kolhydratmetabolismen.

Maskrosdryck, särskilt om den dricks före måltid, fördröjer upptaget av kolhydrater från maten och sänker därmed blodsockret.och sänker därmed det glykemiska indexet för den mat som konsumeras, vilket kan vara fördelaktigt för personer med diabetes eller insulinresistens. Maskrosen har också många andra hälsofrämjande egenskaper, som att verka vätskedrivande, underlätta matsmältningen och avgifta kroppen, vilket gör den till en värdefull del av en hälsosam kost.

Kanel

Förutom att vara en populär krydda är kanel också ett effektivt hjälpmedel för blodsockerkontroll. Systematiskt intag av extrakt från kanelbark kan sänka blodsockernivån avsevärt hos personer med typ 2-diabetes, personer med förstadier till diabetes och personer med insulinresistens.

De aktiva substanserna i kanelbark, främst kanelaldehyd , stimulerar bukspottkörteln att utsöndra insulin och ökar cellernas känslighet för insulin. Detta leder till att glukos effektivare överförs till vävnaderna istället för att cirkulera i blodomloppet. Kanel motverkar också blodsockertoppar efter en måltid genom att bromsa nedbrytningen av kolhydrater i matsmältningskanalen.

När man letar efter ett botemedel mot förhöjt socker är det värt att titta på kosttillskottet NuviaLab Sugar Control. Det innehåller bland annat extrakt av Ceylonkanel och gurkvaktel – två kraftfulla växtingredienser som hjälper till att sänka blodsockernivån.

Bockhornsklöver

Fenugreekfrön har hypoglykemiska egenskaper, vilket innebär att de förhindrar att glukosnivåerna i blodet förblir för höga. Bockhornsklöverns effekt beror på dess unika sammansättning, där aktiva substanser som 4-hydroxiisoleucin, kumarin, trigonellin, glukomannan och galaktomannan ingår.

Tack vare dessa reglerar fenugreek insulinnivån, vars uppgift är att transportera glukos in i cellerna. Genom att göra vävnaderna känsliga för insulinets verkan bidrar det till att kroppen kan utnyttja glukos mer effektivt och sänka blodsockernivån.

Dessutom bromsar fenugreek nedbrytningen av komplexa sockerarter till enkla sockerarter i matsmältningskanalen. Genom att hämma upptaget av kolhydrater från maten bidrar den till att hålla blodsockernivån stabil efter måltider. Dess frön kan tillsättas i smoothies och hälsofrämjande blandningar eller konsumeras i form av kosttillskott.

Salvia

Salvia är en av de mest uppskattade örterna och kännetecknas av sitt breda spektrum av effekter, inklusive dess utmärkta antiseptiska och sammandragande egenskaper. Det har visat sig att den också stabiliserar blodsockernivån, och det gör den tack vare aktiva föreningar som bland annat eterisk olja, triterpener, tanniner, flavonoider och saponiner.

Extrakt av salvia stimulerar den receptor som eliminerar överskott av fria fettsyror från blodet och ökar därmed vävnadernas känslighet för insulin. Detta gör att kroppen bättre kan hantera upptaget av glukos. Resultatet är mer normaliserade sockernivåer. Salvia förbättrar också matsmältningen och reglerar ämnesomsättningen, vilket är viktigt för personer med rubbningar i kolhydratomsättningen.

Vanlig nässla

Brännässlan är en av de mest mångsidiga örterna och används bland annat för att reglera blodsockernivån. Nässlans blad innehåller ett antal värdefulla ämnen (bl.a. quercetin och kemferol) som hjälper till att reglera blodsockret. En av nässlans viktigaste verkningsmekanismer är att fördröja upptaget av sockerarter från matsmältningssystemet till blodet. På så sätt motverkar örten sockertoppar efter måltider.

Nässlan har också en gynnsam effekt på bukspottkörtelns funktion, vilket är viktigt för personer med störningar i kolhydratmetabolismen. Den har också många andra värdefulla egenskaper – den förbättrar ämnesomsättningen och matsmältningsprocesserna, stärker immunförsvaret och stimulerar avgiftningen av kroppen. Tack vare sina fenolföreningar och stora mängder klorofyll visar den starka antioxidanteffekter.

Hur använder man örter för att sänka blodsockret?

Örter med hypoglykemiska egenskaper kan konsumeras som infusioner eller dekokter, beroende på vilken del av växten som utgör det växtbaserade råmaterialet.

Vi gör dekokter av de hårdare delarna av örterna, t.ex. rot, rhizom, stjälkar eller bark. Dessa bör kokas i några minuter på låg värme för att utvinna de värdefulla aktiva ingredienserna.

Delikata växtdelar som ört, blomställningar, knoppar och blad används för att göra infusioner – häll helt enkelt kokande vatten över örten och låt den stå övertäckt i cirka 10 minuter för att dra.

Kom ihåg att regelbunden användning är avgörande när det gäller örtbehandlingar. Örter med sockersänkande egenskaper bör drickas tre gånger om dagen. Infusionerna eller dekokterna ska intas omedelbart före måltiderna.

Mindre kända växtbaserade ingredienser för förhöjt blodsocker

Förutom de populära örterna som nämns ovan finns det också ett antal mindre kända medicinalväxter som också är effektiva för att sänka blodsockernivån.

Här är de örter som är särskilt värda att hålla utkik efter:

  • Gurmar – en ört som är känd som en ”sockerförstörare”. Den minskar upptaget av glukos i tarmen och dämpar sötsuget.
  • Berberis – innehåller stora mängder berberin, som förbättrar cellernas känslighet för insulin och hjälper till att reglera glykemi.
  • Enbär – dess frukt bidrar till att sänka blodsockernivån och stödjer även bukspottkörtelns funktion.
  • Rutwort – fungerar på samma sätt som insulin för att hjälpa till att kontrollera blodsockernivån.
  • Gurkört – är en växt med starka hypoglykemiska egenskaper som hämmar absorptionen av sockerarter från maten.

Category: Hälsa

Article by: admin