grapefruit g94fb819da 640

Avgiftning av kroppen – hur man effektivt renar kroppen från gifter på naturlig väg?

Senast uppdaterad: 09.03.2022

Avgiftning av kroppen (även känd som kroppsavgiftning, avgiftning av kroppen eller helt enkelt rengöring av kroppen från gifter) är en behandling som alla bör besluta sig för från tid till annan. Hur ofta den upprepas beror på vår livsstil och hur förorenad vår organism är. Som bekant leder olika miljöfaktorer, överskott av stimulantia och felaktig kost till att skadliga ämnen ansamlas i vävnaderna. Symtom som dålig kondition på hud, hår och naglar, huvudvärk, brist på energi, nedsatt immunitet och matsmältningsproblem kan tyda på en hög nivå av ackumulerade gifter. En avgiftande behandling hjälper oss att befria kroppen från alla onödiga och skadliga ämnen och får vår ämnesomsättning och kroppens arbete att återgå till balans, vilket leder till ett bättre välbefinnande.

Varför ansamlas gifter i vår kropp?

mint geb7cb223a 640

Avgiftning av kroppen syftar till att avlägsna tungmetaller, onödiga ämnesomsättningsprodukter, skadliga ämnen som kommer in i kroppen genom användning avSyftet med avgiftningen är att avlägsna tungmetaller, avfallsprodukter, skadliga ämnen som kommer in i kroppen via livsmedel eller ohälsosamma livsmedel samt tarmavlagringar, dvs. allt som utgör avfall, är onödigt och stör kroppens normala funktion.

Vår kropp är naturligtvis utrustad med självrengörande mekanismer, så varför ackumuleras gifter i den och orsakar ett antal besvärliga symtom och ökar till och med risken för farliga civilisationssjukdomar? Den främsta orsaken är deras överskott. Vi tar upp gifter i stora mängder eftersom de finns praktiskt taget överallt. Vi absorberar dem med mat, luft eller vatten. De kan till och med produceras av vår egen kropp till följd av metaboliska förändringar, kronisk stress eller onormala reaktioner från immunsystemet.

De viktigaste orsakerna till att gifter samlas i kroppen är följande

 • användning av stimulantia (alkohol, droger, cigaretter, kaffe),
 • ohälsosam mat (starkt bearbetad och rik på mättade fetter och konstgjorda sockerarter),
 • Miljöföroreningar (smog, förorenat vatten, förorenad mark),
 • tar mycket mediciner,
 • långvarig stress.

Kroppen renar sig själv från gifter genom:

 • huden (med svett och talg),
 • levern (en av dess viktigaste funktioner är att filtrera och neutralisera gifter),
 • lungorna (genom hosta, nysningar etc.)
 • tarmarna (genom avföring),
 • njurar (med urin).

När de absorberar för stora mängder gifter blir de självrenande mekanismerna otillräckliga. Kroppen kan inte hålla jämna steg med elimineringen av skadliga ämnen, vilket leder till att de tränger djupt in i vävnaderna och stör många organs arbete och rubbar ämnesomsättningen. De orsakar också ett antal ihållande symtom.

Toxiner ansamlas i kroppen på många ställen, bland annat i fettvävnad, gallblåsa, hud, hår, naglar och i viktiga organ som lever, lungor, tarmar, njurar och till och med hjärnan.

De vanligaste symtomen på överskott av gifter i kroppen

 • huvudvärk,
 • svaghet,
 • sämre fysisk prestation, brist på vitalitet, tunghet,
 • nedsatt immunitet, ökad känslighet för förkylningar och infektioner,
 • brist på energi, ofta trötthet, sömnighet,
 • matsmältningsproblem (t.ex. magsmärtor, diarré, förstoppning, gaser, flatulens, oregelbundna tarmrörelser),
 • försämring av huden (t.ex. torrhet, frekventa hudinfektioner, missfärgning, irritation, svårläkta sår),
 • grå, tråkig hudfärg,
 • utslag, akne,
 • en metallisk smak i munnen,
 • dålig andedräkt, plack på tungan,
 • påsar och blåmärken under ögonen,
 • bräckliga, sköra naglar,
 • håravfall och försämring avhårets kondition,
 • dålig psykisk hälsa,
 • sänkt humör, apati,
 • depressiva tillstånd,
 • irritabilitet,
 • sömnproblem,
 • koncentrationssvårigheter, dåliga mentala prestationer,
 • viktökning, problem med viktminskning.

Avgiftning av kroppen – mindre och mer radikala metoder

 En tomat och en gaffel på din tallrik

När kroppen inte klarar av att rengöra sig själv och ger oss signaler i form av ovan nämnda symtom är det nödvändigt att ta till ytterligare medel som stimulerar processen att avlägsna gifter från kroppen. Det finns många metoder för att rengöra kroppen, men vissa av dem är mycket restriktiva (om de utförs på ett inkompetent sätt kan de göra mer skada än nytta) och passar inte alla.

En av dessa radikala metoder för att rensa kroppen är svält. Å ena sidan kan det vara till stor hjälp för att bli av med gifter som ackumuleras i vävnaderna, men å andra sidan är det en krävande och svår behandling. Först och främst måste organismen förberedas ordentligt för detta. Redan två veckor före hungerstrejken bör du börja utesluta produkter som du äter varje dag från din kost, och under de sista dagarna bör din meny endast bestå av gryn, grönsaker och frukt. En reningsfasta bör inte pågå längre än några dagar. En hungerstrejk som varar för länge bidrar till att kroppen blir utmattad. Det kan också leda till att kroppen senare tar upp gifter mer intensivt.

En annan radikal metod för att avgifta kroppen är hydrokolonoterapi, dvs. avlägsnande av avlagringar från tjocktarmen. Förfarandet utförs genom att filtrerat, varmt vatten med lämpligt tryck förs in i tjocktarmen. Detta leder till att alla fekalier, matrester, gifter, parasiter, jäst, konserveringsmedel, läkemedelsrester och till och med gallstenar avlägsnas från tjocktarmen tillsammans med vattnet. Förfarandet är effektivt men inte bekvämt och trevligt, och därför är det inte många som väljer att göra det.

Rengöringsdieter är också ett av de mer rigorösa sätten att avgifta kroppen. De innebär vanligtvis svåra kostrestriktioner. Sådana dieter är vanligtvis baserade på färskpressade grönsaks- eller fruktjuicer, grönsakssoppor eller mixercocktails. Vissa reningsdieter innebär att man äter endast en eller ett fåtal livsmedel under flera dagar, t.ex. äpplen, ris, gryn, bovete och grönsaker.

Tyvärr kan dessa typer av dieter, på grund av att menyn begränsas till ett fåtal ingredienser, leda till näringsbrist och orsaka försämrat humör, långsammare ämnesomsättning, oregelbundenhet i organens arbete och störningar i kroppens kolhydratomsättning. Det är inte alla som kan överleva på en kost som bara består av grönsaker, ris eller juice.

Vi behöver dock inte ta till hårda och kontroversiella metoder. Vi har också en rad mer lättillgängliga metoder för att avgifta kroppen, inklusive örter som har diuretiska egenskaper. Med sådana örter utsöndras gifter effektivt från kroppen tillsammans med urinen. Det finns också örter som hjälper levern att filtrera blodet. Örter är dock bara en av många huskurer för att rensa kroppen från gifter.

Kolla in ett enkelt sätt att avgifta din kropp ordentligt: Spirulin Plus

SpirulinPlus pro5 300x200 1

Var ska man börja med att avgifta kroppen?

Processen för att rensa kroppen från gifter bör föregås av en eliminering av de faktorer som bidrar mest till ackumuleringen av skadliga ämnen. Därför bör vi utesluta produkter med högt innehåll av animaliska fetter, vitmjölsprodukter, godis, salta snacks, färdigmat och färdigsåser från vår kost. Rött kött bör också undvikas; i stället kan du välja magert vitt kött och mager havsfisk, men inte i stora mängder.

Mjölk och sötade mejeriprodukter bör också begränsas. Det är bäst att helt avstå från cigaretter, kaffe och alkohol (eller åtminstone minska deras andel i vårt dagliga liv), eftersom de har en De har en mycket negativ inverkan på vår kropp, inte bara när det gäller ansamling av gifter utan också när det gäller överbelastning av viktiga organ, som lungor och lever.

När vi förbereder oss för att avgifta kroppen bör vi införa ökade mängder grönsaker och frukt samt vatten i menyn. Även fullkornsprodukter, frön och gryn rekommenderas. Generellt sett bör alla bearbetade livsmedel försvinna från vår meny och ersättas av naturliga produkter. Före detoxen är det också lämpligt att minska måltidernas kalorivärde en aning och utesluta svårsmälta rätter. Alla dessa förfaranden hjälper oss att avlasta kroppen, lugna matsmältningssystemet och förbereda kroppen för en grundlig avgiftning.

Naturlig kroppsavgiftning – grapefruktbehandling

 Grapefrukt som skärs på mitten.

Grapefrukt kännetecknas av utmärkta avgiftande egenskaper. Den renar blodet, avgiftar levern och njurarna och förbättrar deras arbete, deltar aktivt i filtrering och neutralisering av gifter. Den har också antioxidativa egenskaper, bekämpar fria radikaler och skadliga mikroorganismer och minskar inflammation. Samtidigt förbättrar den ämnesomsättningen, hjälper till att förbränna onödig fettvävnad samt vitaminiserar och mineraliserar kroppen.

Hur utför man en grapefruktdetox?

En avgiftande grapefruktbehandling kan utföras genom att dricka färskpressad grapefruktjuice varje dag. Eventuellt kan du använda köpt juice, men det ska vara en riktig juice av god kvalitet, inte nektar, som säljs i överflöd nuförtiden. För det andra får den inte vara sötad eller innehålla andra tillsatser.

Vi konsumerar grapefruktjuice flera gånger om dagen – det första glaset på morgonen, på tom mage, det andra – runt middagstid, under resten av dagen når vi ytterligare 2 portioner. För att få bättre effekt kan vi tillsätta färsk citronsaft och en liten mängd olivolja till saften. Grapefruktbehandlingen bör pågå minst en vecka och helst 2-3 veckor.

Hur man rengör kroppen med hjälp av medicinalväxter – växtbaserad avgiftning

 Örtinfusion i ett glas, bredvid bulk örter

Med hjälp av en växtbaserad avgiftningsbehandling befrias kroppen inte bara från kvarvarande gifter utan även från vatten som har samlats under huden.

Vattenretention i kroppen är ett vanligt fenomen som bland annat beror på att man äter för många produkter med hög natriumhalt, dricker för lite vätska och hormonella svängningar. Överskott av subkutant vatten leder till svullnad av kroppen (bland annat på låren, i ansiktet, fingrarnaAnsamling av gifter och vattenansamling i kroppen kan leda till svullnad av kroppen (t.ex. i låren, ansiktet, fingrarna, magen, vaderna och fotlederna) samt till en känsla av tyngd, fyllighet, vattencelluliter och viktökning. Ansamling av gifter och vattenansamling i kroppen går ofta hand i hand.

Att dagligen dricka örtinfusioner med vätskedrivande och avgiftande egenskaper hjälper oss att eliminera båda dessa ogynnsamma fenomen och bidrar till att förbättra vårt välbefinnande och viktminskning.

För att utföra en örtbehandling använder vi medicinalväxter som har diuretiska egenskaper och samtidigtreglerar ämnesomsättningen, stimulerar gallutsöndringen, stöder levern och förbättrar matsmältningsprocessen. Dessa inkluderar:

 • Nässla – genom sin diuretiska verkan hjälper den till att rensa kroppen från gifter och onödiga metaboliska produkter. Det leder också till att överflödig urinsyra avlägsnas från systemet, vilket förebygger gikt. Den förbättrar ämnesomsättningen, stöder matsmältningsprocessen och sänker nivån av dåligt kolesterol. Den stöder gallgångarna och förebygger urinvägsinfektioner. Den påverkar blodkärlens tillstånd positivt och stärker kroppen.
 • Maskros – renar effektivt kroppen från gifter, stödjer lever, njurar och gallgångar, hjälper till att eliminera tungmetaller från kroppen. Maskros ört minskar också inflammatoriska tillstånd i kroppen, tar hand om bukspottkörtelns korrekta arbete, stimulerar utsöndringen av magsaft, hjälper matsmältningen, förbättrar kroppens funktion.Den stöder matsmältningen, reglerar tarmrörelser, bekämpar matsmältningsstörningar och hjälper till att bli av med övervikt på ett effektivare sätt.
 • Björk – rikligt med flavonoider, organiska syror, trierpener, mineralsalter. Den har avgiftande, antibakteriella, svampdödande, antivirala och antiinflammatoriska effekter. Björkbark fungerar som ett diuretikum och stimulerar utsöndringen av gifter och andra skadliga ämnen från kroppen, samtidigt som den stöder urinvägarna och förebygger infektioner. Den tunnar ut blodet, utvidgar blodkärlen, har antioxidativa egenskaper, stöder immunförsvaret och hjälper till att bekämpa förkylningar.
 • Skäreljus – har diuretiska, purgativa, antiinflammatoriska och antiallergiska effekter. Den har också en antiblödande effekt. Den hjälper till att bli av med onödiga metaboliska produkter från systemet och med de gifter som finns kvar i systemet. Den stöder matsmältningssystemet, stimulerar gallproduktionen och förbättrar matsmältningsprocessen.
 • Viola tricolor – på grund av dess svett- och diuretiska effekter stimulerar den organismens avgiftningsprocess. Påverkar hudens tillstånd på ett positivt sätt, bekämpar eksem och andra hudförändringar. Den reglerar ämnesomsättningen, sopar bort alla skadliga ämnen från kroppen och kan ha en lätt laxerande effekt. Den violetta blomman stöder också cirkulationssystemet, reglerar blodtrycket och stärker blodkärlen. Den hjälper mot urinvägsinfektioner, njursten och reumatism.
 • Fältpärlstång – är mest känd för sina hårstärkande egenskaper, förhindrar håravfall och påskyndar hårväxten. Men den saknar inte heller avgiftande egenskaper. Tack vare sin vätskedrivande verkan tar den bort gifter och skadliga metaboliter från kroppen. Det hjälper också till att eliminera bakterier, parasiter och svampar. Åkerpäpple har också en positiv effekt på hjärta och blodkärl. Den förbättrar matsmältningen och har en positiv effekt på bukspottkörtelns arbete.
 • Grönt te – innehåller stora mängder antioxidanter som bekämpar fria radikaler och bromsar åldrandet. Den deltar också aktivt i rengöringen av kroppen från gifter. Den förbättrar matsmältningssystemets funktion, ökar utsöndringen av matsmältningsenzymer och förbättrar därmed matsmältningsprocessen. Infusioner och extrakt av grönt te reglerar också ämnesomsättningen och hjälper till att minska fettansamlingen.

Hur använder man örter för att avgifta kroppen?

Vi förbereder en blandning av utvalda örter eller använder dem individuellt. Häll ett glas kokande vatten över 1-2 matskedar torkade örter och låt det stå övertäckt i ca 10 minuter. Drick infusionerna 2-3 gånger om dagen.

Andra örter och livsmedel som stimulerar rensningen av kroppen från gifter är:

 • grönt korn,
 • ingefära,
 • rensa,
 • kardborre,
 • tusensköna,
 • mjölktistel,
 • ringblomma,
 • persilja,
 • chlorella och spirulina,
 • surkålssaft,
 • rödbetsjuice,
 • äpplen,
 • selleri,
 • aloe vera,
 • grönkål,
 • havregryn.

Ultra ett enkelt sätt att rensa kroppen från gifter – citronbehandling

 två glas vatten med citron

Citron är en av de främsta frukterna när det gäller avgiftning av kroppen! En rengöringsbehandling med den är extremt enkel, snabb och prisvärd. Citronsaft ökar urinproduktionen, vilket gör att gifter som ackumulerats i kroppen stöts ut. Dessutom påskyndar citronsaft ämnesomsättningen, underlättar viktminskning och hjälper till att motverka försurning av kroppen.

Hur man genomför en citronkur?

Tillsätt saften från en halv citron i ett glas vatten. Drick den varje morgon på tom mage. Drick cirka 3 glas vatten med citronsaft extra under dagen.

För att göra kroppens avgiftning ännu effektivare är det en bra lösning att tillsätta en annan avgiftande ingrediens till citronsaftvattnet, till exempel ingefära, chili, kanel eller gurkmeja. Citronbehandlingen bör pågå i minst två veckor, men det är definitivt värt att göra morgonens glas citronvatten till en permanent vana!

Avgiftning av kroppen – vad mer bör man komma ihåg?

Att applicera en rengöringsbehandling är inte allt. Om vi bestämmer oss för att genomföra den är det också värt att se till att organismen inte utsätts för absorption av andra gifter, vilket skulle störa avgiftningseffekterna. Därför bör vi avstå från stimulerande medel, bearbetad mat, färgglada söta drycker, snabbmat och godis. För att avgiftningen ska få långvariga effekter bör man också se till att hälsosamma matvanor och undvikande av stimulerande medel fortsätter efter avslutad behandling.

Hur kan man förstärka effekterna av avgiftning?

Både under och efter avgiftningen av kroppen är det värt att basera kosten på produkter som är rika på Kostfiber (grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, spannmål, sädesslag).

Kostfibrer är ett mycket effektivt sätt att stimulera tarmens peristaltik och rensa ut alla avlagringar, biprodukter från ämnesomsättningen, matrester och gifter från matsmältningskanalen. Tack vare den lämnas inga jäsningsrester kvar i tarmarna, och vår kropp förgiftas alltså inte!

Lär känna kostfiber för viktminskning och avgiftning: Fibre Select

pro4 1 1 300x200 1 Fibre Select class=”wp-image-3928″>

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin