kale 233127 1280

Grönkål – en skattkammare av hälsa och vitalitet. Vilka egenskaper har grönkålen och vad kan du göra med den i köket?

Grönkål är en fantastisk grönsak på många sätt. Den är mångsidig i matlagningen och rik på hälsobringande ämnen. Den innehåller en otrolig mängd antioxidanter (inklusive några av de mest kraftfulla), vilket gör den bra för immunförsvaret. På grund av sina attraktiva, skrynkliga blad är den också mycket dekorativ. Grönkål är ännu inte särskilt populär, även om den har en stor inverkan på kroppen och utmärker sig med en intressant smak. Det lönar sig dock att leta efter den så ofta som möjligt i butikerna när man handlar och att inkludera den på olika sätt i den dagliga menyn. Vilka värdefulla ingredienser finns i grönkål? Hur påverkar den vår kropp? Hur förbereder man grönkål?

Vad är grönkål?

 Grönkål

Grönkål är en kålgrönsak, men i själva verket liknar den mer sallad än kål. Smaken av grönkål kan jämföras med vitkål, kinakål eller broccoli. Grönsaken har långa, ganska hårda, rynkiga blad som är mörkgröna, grönbruna eller grönvioletta. Grönkålsblad är en uppskattad kulinarisk ingrediens. De kan läggas till i en mängd olika rätter, ätas råa eller tillagas varma.

Du kan också köpa grönkålspulver på rea, som du kan tillsätta i gröna smoothies från en mixer, yoghurt, såser, soppor osv. Både malen och färsk grönkål har ett mycket högt näringsvärde.

Grönkål har odlats sedan urminnes tider, och under medeltiden var den en av de mest utbredda och mest ätbara grönsakerna. Idag odlas denna ovanliga kålsort i många delar av världen, med de största odlingarna i norra och centrala Europa, Nordamerika och Asien. Grönkål är inte krävande och anpassar sig lätt till sin miljö. Den växer i vilken bördig jord som helst, det enda den behöver är tillräcklig dränering.

Grönkål – näringsvärden

En viktig fördel med grönkålen är dess mycket höga mättnadsgrad av värdefulla biologiska ämnen. Den innehåller mycket betakaroten, som kroppen producerar A-vitamin ur, stora mängder K-vitamin, C-vitamin och en mängd andra vitaminer och mineralsalter. Särskilt anmärkningsvärt är de många komponenter som fungerar som antioxidanter (antioxidant). Det handlar bland annat om flavonoider, C-vitamin och klorofyll. Grönkål, liksom andra brassica-grönsaker, är också rik på sulforafan, en av de starkaste antioxidanterna.

Vilka värdefulla saker kan vi hitta i grönkål? Förteckning över ingredienser:

  • B-vitaminer (inklusive folsyra, tiamin, niacin och riboflavin),
  • C-vitamin,
  • E-vitamin,
  • K-vitamin,
  • järn,
  • Kalium
  • kalcium,
  • magnesium,
  • mangan,
  • koppar,
  • zink,
  • selen,
  • natrium,
  • fosfor,
  • omega 3-syror (alfa-liponsyra),
  • polyfenoler (flavonoider),
  • karotenoider (lutein, zeaxantin),
  • klorofyll,
  • sulforafan,
  • indoler,
  • kostfiber,
  • protein.

Grönkål – hälsoegenskaper

 Grymtad grönkål

Systematiskt ätande av grönkål är ett av de bästa sätten att ge kroppen omfattande näring och fylla på vitamin- och mineralbrister. Grönsaken visar många positiva åtgärder. Det stärker immun- och nervsystemet, har egenskaper mot cancer och är ett värdefullt stöd för att förebygga många sjukdomar (t.ex. kardiovaskulära sjukdomar). Det minskar också risken för civilisationssjukdomar och hjälper till att bli av med många sjukdomar, inklusive de som har att göra med ackumulering av gifter i kroppen.

Det råder ingen tvekan om att grönkål är en av världens hälsosammaste bladgrönsaker. Här är dess viktigaste hälsofrämjande egenskaper.

Positiva effekter av grönkål på blodet

Frekvent konsumtion av grönkål är en metod för att förbättra blodkvaliteten. Grönkål är en av de få växtprodukter som innehåller stora mängder K-vitamin, vilket är mycket viktigt för att vår kropp ska fungera väl. Andra livsmedel som är rika på detta vitamin är mörkgröna grönsaker som broccoli, spenat, romansallad, brysselkål, ruccola och savoykål. K-vitaminbrist leder till störningar i blodkoagulationsprocessen, blödningar, försämrade blodkärl (läckage, förkalkning), ökad känslighet för virus-, bakterie- och svampinfektioner.

Kale kommer att komplettera brister i vitamin K och därmed förbättra blodkoagulationen, öka motståndskraften mot åtgärden.Det minskar inflammationen i kroppen, minskar blödningsbenägenheten och bildandet av blåmärken. Folsyra och klorofyll i grönkålen har också en positiv effekt på blodet.

Dessutom ökar grönkålen innehållet av järn, hemoglobin och röda blodkroppar i blodet, vilketGrönkål minskar risken för anemi eller hjälper till att bekämpa den effektivare om den uppstår.

Grönkål för ett friskt kardiovaskulärt system och ett starkt hjärta

Grönkål innehåller stora mängder polyfenoler samt kalium, magnesium och kalcium som bidrar till att upprätthålla ett friskt hjärt- och kärlsystem. Den förseglar blodkärlen och ökar elasticiteten i deras väggar, bidrar till att sänka blodtrycket, stärker hjärtat och stabiliserar dess arbete, förbättrar blodflödet i vävnaderna. Det minskar risken för hjärtinfarkt och kardiovaskulära sjukdomar. Genom att minska nivån av dåligt kolesterol hämmar den processen för trombocytaggregation och förhindrar bildandet av tromber och åderförkalkning.

Antioxidativa och immunstärkande effekter av grönkål

En av de viktigaste fördelarna med grönkål är dess ovanligt höga nivå av antioxidanter. Denna funktion uppfylls av alla de ämnen som finns i denna grönsak: klorofyll, C-vitamin, E-vitamin, polyfenoler, karotenoider, sulforafan, alfa-liponsyra (ALA). Det imponerande antioxidantinnehållet innebär att grönkålen är aktiv:

  • hämmar kroppens åldrandeprocesser,
  • stärker immuniteten,
  • bekämpar skadliga fria radikaler som orsakar oxidativ stress i cellerna, skyddar DNA-celler från skador och förhindrar förändringar i deras struktur och mutationer,
  • minskar risken för cancer, t.ex. bröstcancer, lungcancer, kolorektalcancer, äggstockscancer, matstrupscancer, urinblåsecancer, prostatacancer, gallblåsecancer och levercancer,
  • I tidiga stadier av cancer kan det hämma tumörtillväxten och minska risken för metastaser,
  • minskar risken för högt blodtryck, stroke, kranskärlssjukdom, åderförkalkning, astma, diabetes och ledsjukdomar,
  • minskar risken för neurodegenerativa sjukdomar som demens, Alzheimera sjukdom,
  • minskar inflammation i kroppen,
  • stimulerar regenereringsprocesser.

Grönkål är ett värdefullt stöd vid rengöring och avsyrning av kroppen.

Det är omöjligt att inte nämna grönkålens renande effekt. Tack vare en stor andel klorofyll som finns i dess blad, liksom sulforafan och kostfibrer, stimulerar den aktivt processerna för att binda och avlägsna alla skadliga ämnen från kroppen, till och med på cellulär nivå. Genom att eliminera gifter, tungmetaller, avlagringar och skadliga produkter från ämnesomsättningen bidrar den till att kroppens system och organ fungerar effektivare.

Ett effektivt sätt att avgifta kroppen: Detoxyn

Eftersom grönkål har en alkalisk effekt motverkar den också försurning och hjälper till att återställa balansen mellan syror och baser i kroppen och att bli av med obehagliga symtom på försurning, t.ex. matsmältningsbesvär, svaghet, huvudvärk, dålig smak i munnen, dålig andedräkt, muskelvärk, minskad koncentration, brist på energi, irritabilitet, nedsatt immunitet, hud- och hårproblem.

Läs också: Avsyrning av kroppen

Grönkål stöder viktminskning

En annan värdefull egenskap hos grönkålen är att den hjälper dig att gå ner i vikt. Grönsaken är rik på kostfibrer, vilket gör att den hjälper till att kontrollera aptiten bättre och stöder matsmältningsprocessen. Tack vare alfa-liponsyra förbättrar grönkålen ämnesomsättningen av fett och kolhydrater, ökar vävnadernas känslighet för insulin, normaliserar blodsockernivån och minskar hungerattacker. Genom att förbättra ämnesomsättningen ökar kroppens energiförbrukning (kalorier från maten förbränns mer aktivt).

Grönkål – kalorier

Grönkål är en av de minst kaloririka grönsakerna. I 100 g av produkten finns endast 36 kcal. Två nävar grönkål ger oss cirka 15 kcal. Inte bara på grund av det låga kaloriinnehållet, utan också på grund av det höga fiberinnehållet och kraften i vitaminer och mineraler.(inklusive elektrolyter som kalium, magnesium och kalcium), är grönkål en produkt som rekommenderas starkt i kosten för personer som strävar efter att minska sin kroppsvikt.

Kontrollera: Rangordning av tabletter för viktminskning

Varför ska du annars äta grönkål?

  • Tack vare en stor dos kalcium har grönkålen en positiv effekt på benens och ledernas tillstånd (stärker dem, ökar styrkan, gör dem motståndskraftiga mot skador).
  • Många antioxidanter samt A-, E- och B-vitaminer som finns i grönkålen har en positiv effekt på hudens, hårets och naglarnas tillstånd.
  • Tack vare lutein, zeaxantin och vitamin A är grönkålen mycket bra för ögonen. Det stöder god syn och skyddar näthinnan, förebygger nattblindhet och skyddar mot ögonsjukdomar, inklusive makuladegeneration och grå starr.
  • Tack vare den höga dosen C-vitamin minskar grönkålen känsligheten för förkylningar och infektioner, underlättar deras förlopp och förkortar deras varaktighet.
  • Grönkål är en utmärkt källa till sulforafan som bekämpar Helicobacter pylori-bakterier. Det motverkar därmed gastrit och magsår i magsäck och tolvfingertarm som orsakas av dessa bakterier.
  • ALA-syran och antioxidanterna i grönkålen hjälper till att avgifta levern och har en regenererande och skyddande effekt på detta organ.
  • Grönkål är en allierad för personer som tränar. Genom att tillhandahålla protein, komplexa kolhydrater, vitaminer och mineraler hjälper den till att regenerera organismen efter träningen, främjar välbefinnandet och har en positiv effekt på vår fysiska prestation och muskelarbete.

Grönkål – kontraindikationer. Vem bör inte äta grönkål?

Grönkål är en säker produkt, men det finns några få kontraindikationer mot att den konsumeras ofta. Personer med njursten och gikt bör inte äta grönkål eftersom den innehåller höga halter av oxalater.

På grund av innehållet av goitrogener, som hämmar absorptionen av jod, bör den också undvikas av patienter som lider av sköldkörtelsjukdomar. Det finns dock ett sätt att kringgå detta – goitrogener oxideras vid höga temperaturer, så genom att bara värmebehandla grönkålen (t.ex. genom att blanchera eller kortvarigt koka den) blir den säker för personer med sköldkörtelproblem.

Hur förvarar man grönkål?

Grönkål är inte en särskilt hållbar produkt. Om vi inte ska använda grönkålen direkt efter köpet måste vi förvara den på rätt sätt. Det är en mycket känslig grönsak som reagerar särskilt illa på fukt och höga temperaturer. Det bör vi komma ihåg:

  • Förvara grönkålen i kylskåpet hela tiden,
  • Innan du förvarar grönkålen i kylskåpet, lägg den i en plastpåse med små luftgenomsläppliga hål (då håller den sig fräsch längre),
  • Tvätta inte grönkålen omedelbart efter att du har tagit hem den, utan gör det först innan du äter den (fukt påskyndar fördärvningen).

Om du vill förvara grönkålen under en längre tid kan du också frysa in den.

Recept på grönkål. Vad ska man göra med grönkål? Hur man komponerar rätter med grönkål?

 Grönkålssoppa

Även om det kan tyckas svårt att göra en specifik maträtt av grönkålen är den mycket mångsidig när det gäller kulinariska tillämpningar. Den är ett utmärkt komplement till både kalla och varma rätter och lämpar sig för både små snacks och huvudrätter.

Grönkålen är naturligtvis mest näringsrik när den äts rå (t.ex. i smoothies och sallader). Om du vill servera grönkålen varm och samtidigt behålla så mycket av näringsämnena som möjligt, kan du i stället för att koka den länge hälla kokande vatten över den, blanchera den eller ånga den en kort stund.

Hur förbereder man grönkål rå?

Det finns dussintals sätt att använda rå grönkål. Du kan lägga till den i smörgåsar, tortillachips, sallader, sallader och små snacks med fyllning som rullar, wraps och tarteletter. Grönkålssmoothies är också en mycket hälsosam och näringsriktig idé.

Du kan göra en smoothie med grönkål genom att blanda grönkålens blad med andra grönsaker och eventuellt med frukt, nötter och frön.

Exempel på smoothieingredienser:

  • grönkål, kiwi, äpple, selleri, gurka,
  • Grönkål, spenat, apelsin, ingefära,
  • grönkål, morot, selleri, persilja, citronsaft,
  • grönkål, banan, mandariner, solrosfrön,
  • grönkål, selleri, päron, persilja.

Hur tillagar man grönkål varmt?

En mättande och näringsrik grönkålsgräddsoppa är ett alternativ som särskilt tilltalar dem som följer en lågkaloridiet.

Den tillagas genom att man kokar grönkål och andra valfria grönsaker (t.ex. gröna ärtor, kikärter, färsk lök eller gräslök, vitlök, persilja, selleri, morötter osv.) och sedan kombinerar man ingredienserna med bröd.), sedan kombinerar du ingredienserna med magra buljongen, mixar allt tills det är slätt och kryddar till sist.

Det finns även andra intressanta recept på grönkål. Det är faktiskt en mycket mångsidig grönsak som passar till de flesta kulinariska produkter. Den kan bräseras, stekas, kokas, bakas, läggas till i fyllningar, soppor, grytor, pizzor, såser och även göras till grönsakskotletter.

En av de snabba, lättlagade och mycket goda rätterna är grönkålsomelett.

Tvätta färska grönkålsblad (ca 5 stycken), skär bort de hårda stjälkarna och skär dem i mindre bitar. Skär paprikan i tärningar. Stek grönkål och paprika i olja eller olivolja. Häll 2-3 uppslitna ägg och fördela dem i stekpannan. Stek på låg värme tills äggen är fasta, rör på stekpannan då och då. Tillsätt den smulade fetaosten i slutet av stekningen. När osten smälter är rätten klar.

Andra intressanta grönkålsrätter:

  • bakad grönkål med makaroner och ost,
  • Tårta med grönkål, oliver och skinka,
  • pasta med grönkål och soltorkade tomater från en stekpanna,
  • grönkålspesto,
  • kycklingbröst fylld med grönkål,
  • En soppa med grönkål, kikärter, vitlök och tomater i en gryta,
  • gröt med grönkål och svamp,
  • lätt grönsakssoppa med grönkål, morötter, purjolök, paprika, zucchini och tomater,
  • gröna grönkåls-kartoffelbullar,
  • hälsosamma grönkålschips,
  • grönkåls- och ostbullar.

Kontrollera: Chasteberry och dess egenskaper

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin