pizza

Hur man kan minska aptiten dvs. vi lurar vårt sinne!

I de flesta fall pratar vi om övervikt eller fetma när orsaken är överdriven aptit. Detta leder till konsumtion av stora mängder av livsmedel i förhållande till behoven av kroppen och resulterar i lagrat kroppsfett. Så om du har den här typen av problem, bör du lära dig hur man kan minska aptiten och därmed uppnå önskad kroppsvikt.

Aptit och hunger

Hunger är inte detsamma som aptit. Hunger är rent fysiologisk och uppstår på grund av brist på näringsämnen i kroppen. Den börjar gradvis och bygger upp länge, sedan åtföljs av fysiska symptom i form av gaser i magen eller tarmkramper. I ett senare skede förekommer huvudvärk, obehagskänslor, darrande händer, svaghet och även svimning.

Långvarig svält kan orsaka katastrofala, ofta irreversibla effekter – försvagat immunförsvar, störningar i vatten och elektrolyt metabolism, vilket leder till störningar i hjärtat och allmän utmärgling. Det kan också leda till utveckling av ett stort antal latenta sjukdomar.

Aptit är emellertid en plötslig lust att äta något, vanligen något specifikt, till exempel sötsaker. Aptit, dvs. sug att äta något, är psykologiskt grundad och kan orsakas av omedelbar impuls, till exempel, synen eller doften av mat, prat om mat eller negativa känslor. För många människor är maten mycket starkt förknippad med känslor och utgör ett slags kompensation för negativa upplevelser och känslor. Om hunger inte kan ignoreras, bör överdriven aptit definitivt kontrolleras.

Hur kan man minska aptiten på naturliga sätt?

Det är viktigt att ändra befintliga matvanor, bland annat den typ av produkter som ätas. Först och främst bör man ge upp högförädlade livsmedel och välja råvaror och de med låg förädlingsgrad. De hjälper till med att upprätthålla normalt blodsocker, och ger samtidigt en längre mättnadskänsla och de har oftast färre kalorier.

smoothies 2253423 1280

Fiber i kosten spelar en mycket viktig roll i detta avseende. Inför råa eller eventuiellt ångkokta grönsaker och frukter, fullkornsprodukter, magert kött och fisk, torkad frukt, linfrön och frön i dieten. Undvik produkter som innehåller skadliga tillsatser – konserveringsmedel, sötningsmedel, jäsmedel eller färgämnen. Det är bäst att förbereda måltider själv och sluta köpa färdiglagade maträtter och halvfärdiglagade maträtter.

Ett vanligt problem av personer som vill tappa extra kilon är ett sug efter något sött. Hur kan man minska suget efter sötsaker? Det är bra att prova livsmedel som innehåller krom, eftersom en reducerad nivå av detta element resulterar i ett större sötsug. De är: dadlar, päron, broccoli, äggula, nötkött. Zink brist kan i sitt tur orsaka inte bara aptit, men hetsätningsstörningar. För att undvika det, ät: ärter och bönor, lök, vitlök och kli.

När det gäller minskning av aptiten är sätt att äta också viktigt. Ät oftare, men mindre och framför allt regelbundet, 4-5 mindre måltider per dag. Då kan vi undvika plötsliga ändringar av blodsockerhalten och okontrollerbar aptit. Glöm inte att äta frukost och dricka mycket vatten och att äta livsmedel som innehåller hög vattenhalt – saftiga frukter och grönsaker. Om du ​​inte kan kontrollera önskan att äta något mellan måltider, välj friska snacks med lågt kaloriinnehåll såsom morötter, rädisor, tomater, selleri och gröna smoothies.

Hur kan man dämpa aptit med en rad olika psykologiska knep?

Eftersom småätande har vissa missbrukets egenskaper, är det värt att prova mekanismer som används i fall av andra ovanor:

  • Vänta ut aptit – ett plötsligt sug efter något sött, salt, rispigt kommer troligen att passera, om du inte omedelbart ger efter för frestelsen. Vänd uppmärksamheten från den, gå vidare med något annat, till exempel med datorspel, tidningar, städning av skrivbordet eller även med mental räkning bakåt från 100.
  • Undvik situationer kopplade till ätandet. I stället för att träffa vänner på en restaurang, stäm ett promenadmöte. När du tittar på teve, gör något med händerna – stick, teckna, gör manikyr, origami, skala morötter som kan ätas som ett mellanmål, osv.
  • Ta bort produkter som vi oftast småäta – godis, chips, pinnar – ur köket, köp torkad frukt, pumpafrön, solrosfrön, nötter i stället.
  • Förbered måltider själv (medan matlagning ska du redan äta upp dig) och planera dem försiktigt i förväg. Rätter bör vara välsmakande och estetiskt tilltalande, men inte alltför rika och mättande.
  • Ta absolut inte påfyllning. Ta en portion på tallriken som du kan äta helt, men ät inte för mycket. Åt på en liten tallrik för att måltiden ska verka större än den faktiskt är.
  • Ät långsamt, denna typ av ätande är bättre för att bedöma om man är mättad, dessutom är det fördelaktigt för matsmältningen.
  • I en extrem situation ät med vänster hand (naturligtvis med höger hand om du är vänsterhänt). Det är inte bekvämt, men det ger bättre kontroll över mängden mat som konsumeras.

Örter och tabletter för att minska aptiten

tea 3673714 640 300x206

Det finns en del örter som hjälper till med att dämpa överdriven aptit. Brakved, nässla, koriander, hallonblad kan rekommenderas. Cikoria, pepparmynta och rosmarin kan också hjälpa till.

Vanliga apotek och nätapotek erbjuder också olika typer av piller för att minska aptiten. De innehåller växtpektin såsom äppelcidervinäger och växtextrakt som är kända för sina egenskaper som dämpar aptiten och stimulerar metabolism, såsom: pomerans, guarana, svartpeppar, afrikansk mango och andra växter. Tabletter som minskar aptiten innehåller vanligen krom, elementet som ansvarar för metabolismen av glukos och när det är brist på det, ökar ett sötsug.

Rekommenderade produkter:

Piperinox – en effektiv aptitdämpare och samtidigt en fettbekämpare

piperinox

Probiosin Plus – minskar övervikt och innehåller ämnen som dämpar aptiten, ämnen som påskyndar metabolismen, samt värdefulla probiotiska medel.

Probiosin Plus

Category: BantningKosttillskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin