Hur sänker jag mitt kolesterol? Denna fråga ställs av många patienter när de ställs inför onormala blodprovsresultat. Förhöjt kolesterol är ett av de vanligaste hälsoproblemen idag. Den orsakas oftast av dålig kost, övervikt och ett överskott av stimulantia. Tyvärr är en för hög kolesterolnivå ett farligt fenomen, särskilt om det följer med oss under lång tid. Det är ett förspel till allvarliga kardiovaskulära sjukdomar och syndrom som hjärtinfarkt eller stroke. Men det finns också goda nyheter – i kampen mot högt kolesterol är enkla huskurer och lätt tillgängliga kosttillskott baserade på naturliga extrakt från lämpliga medicinalväxter mycket ofta till hjälp i kampen mot högt kolesterol. Ibland kan även små förändringar i kostvanorna bidra till att sänka kolesterolet och förbättra cirkulationssystemet.
Innehåll
Vad är kolesterol?
Enligt konvention används termen ”kolesterol” för att hänvisa till LDL-kolesterol, det dåliga kolesterolet som är ansvarigt för utvecklingen av aterosklerotiska plack. Men det finns också en fördelaktig fraktion av den, nämligen HDL-kolesterol. Om koncentrationen av HDL-kolesterol är tillräckligt hög är våra artärer och vårt hjärta väl skyddade. Vad är kolesterol egentligen?
Kolesterol är en organisk kemisk förening som klassificeras som en lipid (fettämne), eller mer exakt som en steroid. Det finns i varje cell i animaliska organismer och behövs för att kroppen ska fungera ordentligt. Dess huvudsakliga funktion är att bygga upp och stabilisera cellmembranen, men den spelar också flera andra roller, bland annat:
- ser till att hjärnan fungerar korrekt,
- deltar i syntesen av många hormoner och D-vitamin,
- är en komponent i neuronernas myelinskida och påverkar synapsernas funktion,
- är ett av de substrat som behövs för att producera gallsyror.
I människokroppen finns kolesterol bland annat i blodplasma, vävnader och organ som hjärtat och hjärnan. Det produceras i levern (endogent kolesterol), varifrån det transporteras till vävnaderna. Det finns också i maten (exogent kolesterol).
För att kolesterolet ska vara bra för vår hälsa måste nivåerna vara tillräckligt låga. Om det finns för mycket av det i kroppen börjar det göra skada, bland annat genom att försämra blodkärlens tillstånd och öka risken för hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem.
Bra och dåligt kolesterol. Vilka är normerna för kolesterol i blodet?
Kolesterol bildas delvis i kroppen, särskilt i levern, tarmarna och huden, och delvis genom tillförsel av livsmedel. De viktigaste källorna är animaliska fetter, köttprodukter och ägg, och i liten utsträckning även mejeriprodukter.
De grundläggande formerna av kolesterol som finns i kroppen
- Kolesterol HDL (det så kallade goda kolesterolet) – lipoproteiner med hög densitet. Deras uppgift är att transportera överskottskolesterol till levern så att det kan metaboliseras effektivt, användas för att skapa gallsyror eller avlägsnas från kroppen.
- Kolesterol LDL (s.k. dåligt kolesterol) – lipoproteiner med låg densitet. Deras uppgift är att transportera kolesterol till celler i hela kroppen. Överskott av LDL-kolesterol ansamlas i artärkärlen och bildar aterosklerotiska plack.
Kolesterol – standarder
Både HDL-kolesterol och LDL-kolesterol behövs för att kroppen ska fungera ordentligt, men de måste ligga inom normerna för att kunna göra sitt jobb bra. Särskilt viktigt är nivån av LDL-kolesterol. Ett överskott av fett främjar bildandet av aterosklerotiska lesioner och kan också vara en faktor som ökar risken för hjärtinfarkt, vilket är anledningen till att det är tillrådligt att regelbundet utföra en lipidprofil (lipidogram).
En lipidprofil är ett test där man förutom koncentrationen av bra kolesterol HDL och dåligt kolesterol LDL även bestämmer nivån av triglycerider. Alla dessa indikatorer ger information om tillståndet i kroppens lipidmetabolism och den potentiella risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglyceridstandarder:
- LDL-kolesterolnorm – mindre än 100 mg/dl (2,6 mmol/l)
- Normalt HDL-kolesterol – mer än 50 mg/dl (1,3 mmol/l)
- Triglyceridstandard – mindre än 150 mg/dl (1,7 mmol/l)
Kolesterol HDL och kolesterol LDL utgör tillsammans det totala kolesterolet. Normvärdet för totalkolesterol i kroppen är 125-190 mg/dl. Det är mycket oroväckande om totalkolesterolnivån pendlar runt 200-300 mg/dl.
Högt kolesterol – orsaker, symtom och effekter
Överskott av LDL-kolesterol avsätts på väggarna i artärkärlen, inklusive de kärl som ansvarar för att förse hjärtmuskeln med syre och näringsämnen. LDL-kolesterol leder till hypertrofi av bindväv och glatt muskulatur, vilket gör att artärernas lumen förträngs, blodflödet försämras och koaguleringsprocessen ökar (vilket i slutändan främjar bildandet av farliga tromber).
Ett långvarigt tillstånd av förhöjt kolesterol är en av de viktigaste faktorerna bakom kranskärlssjukdom och andra livshotande hjärt- och kärlsjukdomar.
Orsaker till högt kolesterol
- en kost som är rik på ohälsosamma mättade fettsyror (de största mängderna finns i fett kött, fettfett, smör, fett kött),
- stora mängder snabbmat, högförädlad mat och konfektyr i kosten,
- en kost med lågt innehåll av kostfibrer,
- övervikt, fetma,
- stillasittande livsstil, för lite fysisk aktivitet,
- stress,
- alkoholmissbruk,
- rökning.
En faktor som ökar sannolikheten för en för hög kolesterolnivå i blodet är också förekomsten av vissa sjukdomar (t.ex. Förekomst av vissa sjukdomar (t.ex. njursvikt, hypotyreos, diabetes mellitus, högt blodtryck, leversjukdomar med gallstas) och användning av vissa mediciner (t.ex. Glukokortikosteroider, antiepileptiska läkemedel, preventivmedel).
Symtom på högt kolesterol
- stram, glänsande hud på benen,
- smärta och domningar i benen,
- Sår i fotlederna,
- gulaktiga fläckar och förtjockning på kroppen (under brösten, i armbågarnas böjningar, i knäböjningarna, runt ögonlocken),
- knölar på handledssenerna och akillessenerna,
- huvudvärk och yrsel, svaghet,
- problem med minnet och koncentrationen,
- tunt, långsamt växande hår.
Konsekvenser av förhöjt kolesterol
- vävnadsischemi.
- ateroskleros,
- ischemisk hjärtsjukdom (kranskärlssjukdom),
- slaganfall,
- ischemi i de nedre extremiteterna,
- hjärtinfarkt,
- perifer artärsjukdom.
Hur sänker man kolesterol med huskurer?
Högt kolesterol är ett betydande hälsoproblem i det moderna samhället. Upp till 7 av 10 personer beräknas ha problem med denna sjukdom. Intressant nog är denna sjukdom främst förknippad med ålderdom, men den skonar inte heller unga människor. Redan i 30-årsåldern kan kolesterolnivåerna stiga och farliga förändringar kan uppstå i cirkulationssystemet. Oavsett ålder kan kolesterolnivåerna sänkas på ett effektivt sätt med enkla medel. I de flesta fall är det inte nödvändigt att ta till läkemedel, utan endast att göra livsstilsförändringar. Detta omfattar dagliga vanor, motion och kost.
Hur sänker man kolesterol med kost?
En bra kost är avgörande för att sänka kolesterolnivåerna. Om vår kost innehåller mycket mättade fetter och transfetter (t.ex. köttprodukter och bearbetade livsmedel) kan kroppen inte metabolisera och utsöndra dem effektivt. Som en följd av detta deponeras de i artärernas väggar och ger upphov till aterosklerotiska plack.
För att förbättra fettmetabolismen och därmed minska kolesterol- och triglyceridnivåerna i blodet och hämma utveckling av aterosklerotiska plack är det nödvändigt att ändra kosten och begränsa andelen farliga fetter.
Framför allt är det lämpligt att avstå från rött kött (på bekostnad av fisk och magert, vitt fjäderfäkött), köpta sötsaker och alla färdigrätter och rätter för snabb tillagning. Menyerna bör vara baserade på frukt och grönsaker. Man bör också införa fullkornsprodukter som ersättning för vitmjölsprodukter.
För att förbättra lipidprofilen och artärernas tillstånd är det värt att införa stora mängder kostfibrer i kosten, som finns bland annat i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och det populära vita mjölet.( Vitala fibrer är de fragmenterade skalen och fröna från mjölbanan och äggplantan.) Fibrer har en positiv effekt på matsmältningsprocessen, inklusive matsmältningen av fett, stimulerar avlägsnandet av fettdepåer och leder till en minskning av kolesterolnivåerna.
Upptäck marknadens rikaste vitala fiber: Fibre Select
En viktig roll i kosten mot kolesterol spelar också nyttiga typer av fetter, främst omega 3-fettsyror (som bland annat finns i havsfisk, spannmål och vegetabiliska oljor), som leder till att nivån av bra kolesterol ökar, medan nivån av dåligt kolesterol minskar. Det lönar sig också att inkludera produkter som är rika på B-vitaminer, C-vitamin och A-vitamin i menyn.
I en kolesterolsänkande kost är det bra att äta rätter baserade på grönsaker och baljväxter med nyttiga fetter (t.ex. lins- och tomatkrämsoppa med pumpafrön) och rätter baserade på havsfisk med mycket grönsaker (t.ex. sallad med sallad, avokado och rökt lax, grönsaksgryta med rökt makrill).
För att sänka kolesterolet bör du införa livsmedel som:
- spannmålsprodukter (t.ex. havregryn, råg, bovete, kli),
- gryn (t.ex. bovete, korn, havre, hirs),
- grönsaker,
- frukt,
- fet havsfisk,
- Fullkornsbröd och fullkornsbröd, fullkornspasta, brunt ris,
- olivolja,
- Vegetabiliska oljor (t.ex. rapsolja, linolja, tistelolja, hampaolja),
- frön(linfrö, psyllium, solros),
- baljväxter,
- nötter.
Undvik mat och rätter som:
- fett kött,
- stekta rätter,
- tunga, feta eller mjöliga såser,
- ister,
- ister,
- hårda margariner,
- fet kallskuret kött,
- konserver, patéer,
- slaktavfall,
- snabbmat,
- Salta snacks (t.ex. chips),
- sötsaker (t.ex. kakor, våfflor, kakor, godis),
- konfektyr,
- färdiga måltider.
Begränsa ditt intag av produkter som t.ex:
- Ägg (särskilt rätter med flytande äggula),
- gula ostar,
- fet mjölk,
- smör
- grädde,
- vitt bröd,
- kokosolja.
Hur man sänker kolesterolet med naturläkemedel – örter och kosttillskott
Det finns en rad naturläkemedel som kan göra det mycket snabbare att sänka kolesterolet. Dessa finns i handeln i olika former, från pulverformade ingredienser till örtteer. Vi kan också inkludera färdiga kapslar eller tabletter för att sänka kolesterolet i vår kost om vi inte har tid att brygga örtinfusioner eller göra hopkok och om vi hoppas på omedelbara resultat.
Ingredienser som är särskilt användbara i kampen mot högt kolesterol är:
- långt ostron,
- vanlig vitlök,
- kronärtskocka,
- oliv,
- mjölktistel,
- kolin,
- ingefära,
- filt,
- vit mullbär,
- Maskros
- lucerne,
- bockhornsklöver.
För bättre resultat kan vi kombinera enskilda växtbaserade ingredienser eller använda färdiga preparat. Ett av de mest intressanta medlen på marknaden för att minska kolesterolnivåerna är Lipid Control Plus. Den innehåller en rik sammansättning av extrakt som förbättrar fettmetabolismen och stimulerar utsöndringen av dåligt kolesterol och triglycerider från kroppen. De aktiva ingredienserna hjälper inte bara till att sänka kolesterolet, utan stöder också hjärtat och cirkulationssystemet på ett omfattande sätt och har en positiv effekt på levern.
Vad kan vi göra mer för att sänka kolesterolet?
Normalisering av kolesterolnivåerna stöds också av:
- regelbunden fysisk träning (t.ex. lätt träning 3-4 gånger i veckan, frekventa promenader, cykling osv.),
- Minskning av kroppsvikten till ett lämpligt BMI-värde (BMI bör ligga mellan 18,5 och 24,9 kg/m2),
- Rökavvänjning,
- sluta med eller minska alkoholkonsumtionen.