40349501725 7d5cf4cf23 k

Kokosolja – gå ner i vikt med hjälp av världens hälsosammaste olja

Senast uppdaterad 26.10.2021

Kokosolja anses vara en av de hälsosammaste oljorna i världen, och det är inte utan anledning. Detta beror på dess unika sammansättning, där vi förutom en rik palett av värdefulla fettsyror för vår kropp även hittar en hel rad vitaminer och bioelement. Kokosoljans konsistens och fysikaliska egenskaper (inklusive rökpunkten) gör den till en av de mest kända fettkällorna.

Kokosolja har tack vare sina specifika hälso- och vårdegenskaper och sitt aktiva stöd för viktminskning fått många användningsområden både i köket och i kosmetika. Även om det höga innehållet av mättade fettsyror kan väcka tvivel är de på grund av sin struktur inte lika skadliga som animaliska fetter. Dessutom skulle ingen vettig person konsumera kokosolja i överskott. En liten mängd MCT-syror har ingen negativ inverkan på kroppen.

Kokosolja – konsumera den, men inte för mycket!

Det talas mycket om kokosoljans hälsofördelar, men det finns också en åsikt om att den innehåller mättade fettsyror, så man måste vara försiktig med den. Ja, du måste vara försiktig, för ingenting, inte ens den hälsosammaste produkten i världen, är hälsosamt om man äter för mycket, men samtidigt är det inte värt att förneka sig själv helt och hållet, för då går du miste om många fördelar.

När det gäller frågan om de fettsyror som finns i kokosolja bör man notera att de på grund av sin karakteristiska struktur är säkra, både för vår figur och för hälsan. Vilken är deras specificitet?

Kokosnötsoljans karakteristiska struktur

Kokosolja innehåller 80-90 % mättade fettsyror och ca 8 % omättade fettsyror (enkelomättade fettsyror ca 6 % och fleromättade fettsyror ca 2 %). Resten består av andra föreningar.

En stor del (över 60 %) av de mättade fettsyrorna i kokosolja är medelkedjiga fettsyror (MCT) med 6-12 kolatomer.

Medelkedjiga fettsyror kännetecknas av kortare kedjor än de långkedjiga fettsyror som finns i animaliska produkter. På grund av denna egenskap assimileras, smälts och metaboliseras de mycket snabbare av kroppen.

I stället för att lagras i kroppen och hamna i energireserver i form av fettvävnad, används de medelkedjiga fettsyrorna kontinuerligt av kroppen som bränsle för vävnaderna. Kokosoljans unika fettstruktur gör att den är mycket fördelaktig när den konsumeras i små mängder, både när det gäller allmäntillstånd och hälsa.Kokosoljans unika struktur gör den mycket fördelaktig när den konsumeras i små mängder, både när det gäller kroppens allmänna tillstånd, hjärt- och kärlhälsa, kolesterolnivåer och figurens utseende.

Hur mycket kokosolja ska jag äta per dag?

Hur mycket kokosolja är optimalt? Hur mycket kokosolja per dag har vi råd med? Standarden är att konsumera cirka 2 matskedar kokosolja per dag.

Men om du ofta använder andra fettkällor i din dagliga meny (till exempel om du gillar andra oljor, olivolja, smör, grädde). Om du håller på att gå ner i vikt och noggrant räknar varje kalori kan du begränsa dig till en matsked kokosolja per dag.

Kokosolja och palmolja – två mycket olika oljor som förväxlas med samma olja

Kokosolja förväxlas ibland med palmolja, men det är faktiskt en stor skillnad. Ja, förutom kanske det faktum att de båda är av vegetabiliskt ursprung och är fettämnen. Medan kokosolja framställs av nötter från kokospalmen (pressad från kopra, eller fruktköttet från kokospalmens frukt), utvinns palmolja från frukten av oljepalmen (eller guineapalmen).

Ursprunget är en sak, men egenskaperna är en annan. Som vi vet har kokosolja många värdefulla egenskaper och är en av de hälsosammaste oljetyperna, medan palmolja är raka motsatsen. Den har en hel lista med ökända brister och är tyvärr ett kännetecken för den värsta sortens mat.

Palmolja är av dålig kvalitet, har inget näringsvärde, är billig, kemiskt hydrerad och fylld med transfetter som är skadliga för hälsan. Det används i stor skala i bearbetade livsmedel. Det finns i de allra flesta sötsaker, färdiga snabbmaträtter, buljongtärningar, margarin, rostat bröd och många andra produkter. Därför är det värt att ta hänsyn till palmoljans negativa effekter (t.ex. att den höjer nivån av dåligt kolesterol och är cancerframkallande) innan vi tar till en annan produkt som innehåller den.

Raffinerad kokosolja vs. oraffinerad kokosolja

 hackad kokosnöt

Kokosolja, även känd som kokosfett eller kokossmör, är en alltmer populär produkt. Det finns inte bara i hälsokostbutiker, utan även i stormarknader (på hyllorna med super foods eller ekologisk mat) och i mindre livsmedelsbutiker.

Kokosolja har en för vegetabiliska oljor ovanlig fast form (den liknar smör). Den blir flytande först när den kommer i kontakt med förhöjda temperaturer. Det finns två typer av kokosolja på marknaden: raffinerad kokosolja och oraffinerad kokosolja. Vad är kännetecknen för den ena och den andra?

Raffinerad kokosolja

Raffinerad kokosolja är nästan genomskinlig eller något vitaktig. Den har ingen smak och ingen lukt. Den är idealisk för stekning och bakning, eftersom dess rökpunkt är endast 204 grader Celsius.

Raffinerad kokosolja förlorar tyvärr många av sina viktiga hälsoegenskaper genom raffineringsprocessen, när den utsätts för höga temperaturer. Den kanske har längre hållbarhet, men den har inte den behagliga kokosnötsdoften och inte heller så många hälsofrämjande egenskaper. Raffinering innebär naturligtvis inte att oljan helt saknar näringsvärden, utan endast att de minskar.

Oraffinerad kokosolja

Oraffinerad, kallpressad kokosolja har en vit färg och en specifik smak och doft av kokosnöt med en fin nötaktig ton. Den är rikare på näringsvärden än raffinerad olja, innehåller betydande mängder antioxidanter, vitaminer och bioelement och har ett stort antal hälsofrämjande egenskaper. Enligt många näringsexperter orsakar den inte bara ingen tillväxt av fettvävnad, utan stöder också processen att förbränna kalorier. Därför är den dyrare än raffinerad kokosolja.

Oraffinerad kokosolja lämpar sig för en mängd olika rätter, för bakning och stekning, för att breda ut på bröd och som tillägg till kalla rätter. Rökpunkten för oraffinerad kokosolja är 177 grader Celsius. Dessutom används oraffinerad kokosolja ofta i kosmetika. Den återfuktar, skyddar och ger näring till hud och hår. Det är också ett bra botemedel mot olika hudinflammationer.

Kokosolja – sammansättning

Kokosoljans värdefulla egenskaper bestäms av dess unika sammansättning, främst förekomsten av kaprylsyra och laurinsyra, vars positiva inre och yttre effekter har bekräftats av vetenskaplig forskning. Dessutom innehåller kokosolja ett stort antal vitaminer och mineraler.

En unik kombination av medelkedjiga mättade fettsyror (som har andra egenskaper än animaliska fetter) och enkel- och fleromättade syror.Den unika kombinationen av medelkedjiga mättade fettsyror (som har andra egenskaper än animaliska fetter) och enkel- och fleromättade fettsyror innebär att näringsämnena tas upp bättre och att matsmältningssystemet, levern, bukspottkörteln och gallblåsan belastas mindre.

Värdefulla ingredienser som finns i kokosolja

 • Laurinsyra,
 • Myristinsyra.
 • kaprylsyra
 • kaprylsyra,
 • palmitinsyra,
 • stearinsyra,
 • oljesyra,
 • Linolsyra,
 • linolensyra,
 • polyfenoler,
 • tokoferoler,
 • tokotrienoler,
 • fytosteroler,
 • B-vitaminer,
 • E-vitamin,
 • C-vitamin,
 • K-vitamin,
 • kalcium,
 • zink,
 • järn,
 • magnesium,
 • kalium.

Kokosolja – hälsofrämjande egenskaper

Kokosoljans inverkan på hälsan är större än vi tror, särskilt om vi använder den systematiskt, minst 4-5 gånger i veckan. Detta fett, särskilt i oraffinerad form, är ett sätt att förbättra hela kroppens tillstånd och minska många sjukdomar. Det är också en metod för att minska risken för många civilisationssjukdomar, bekämpa infektioner och förbättra immuniteten.

Här är de viktigaste egenskaperna hos kokosolja:

 • Regelbunden användning av kokosolja leder till förbättrad fettmetabolism, sänker LDL-kolesterol (dåligt kolesterol) och höjer HDL-kolesterol (bra kolesterol). Genom att normalisera kolesterolnivåerna i blodet och skydda hjärtat och artärerna förebygger kokosolja utvecklingen av åderförkalkning och andra hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Kokosolja har en positiv effekt på kroppens kolhydratmetabolism. Den ger omedelbart en stor mängd energi utan att höja blodsockernivån. Det bidrar också till att normalisera insulinutsöndringen i bukspottkörteln. Genom att delta i processen att förse cellerna med glukos har det en effekt på att sänka blodsockernivåerna.
 • Kokosolja har en utmärkt effekt på hjärnans arbete och förbättrar koncentrationen och tankeverksamheten. Det förser hjärnan med energi och gör att den arbetar effektivare. Kokosolja sägs också ha en gynnsam effekt för att förebygga Alzheimera sjukdom, Parkinsons sjukdom och demens. Det beror på att den innehåller medelkedjiga fettsyror och antioxidanter som bidrar till att förbättra hjärnans funktion.
 • Kokosolja har höga halter av antioxidanter, vilket gör den till en kraftfull allierad i kampen mot alla negativa effekter av fria radikaler. Tack vare antioxidanter minskar den inflammation och förbättrar vävnadsregenereringsprocessen. Det skyddar cellerna från skador, gör att kroppen åldras långsammare och minskar risken för cancer.
 • Kokosolja är perfekt för utvärtes bruk – på huden, håret och till och med på tänderna. Den har en renande, stärkande och antibakteriell effekt.
 • Kokosolja stärker kroppens immunförsvar. Den eliminerar patogener som hotar vår kropps hälsa. Den bekämpar virus, svamp, jäst, bakterier och parasiter som orsakar olika sjukdomar och infektioner. Minskar känsligheten för förkylning, influensa, luftvägsinfektioner, hudsjukdomar och urinvägsinfektioner. Den har också en svag smärtstillande effekt.
 • Kokosolja stärker kroppen, ger styrka och ökar den fysiska prestationsförmågan. Den lindrar trötthetssymptom, ger snabbt energi och får oss på fötter igen även när vi är mycket trötta och sömniga.
 • Kokosolja har en positiv effekt på ben och leder.
 • Kokosolja hjälper till att återställa hormonbalansen i kroppen.

Användning av kokosolja i kosmetika

 Kokosolja i en burk, bredvid blomblad

Det finns många färdiga produkter, krämer, salvor, lotioner, balsam, som innehåller kokosolja, eftersom dess vårdande och lugnande egenskaper har varit kända under lång tid. Dessutom kan vi naturligtvis applicera den i sin rena form direkt på huden i ansiktet eller på händerna, använda den som hårmask eller rengöra våra tänder med den för att bleka dem. Och det är inte allt, du kan använda den som sminkborttagning och till och med ersätta traditionellt rakskum.

Kokosolja har starka fuktgivande, vårdande och regenererande egenskaper. Den gör huden mer elastisk, slätare och fastare. Kokosolja är lämplig för alla hudtyper och stärker epidermis naturliga skyddsbarriär. Den jämnar ut färgen och minskar missfärgningar. Den har också en utmärkt effekt på håret. Det stärker dem, gör dem starkare, friskare och glansigare.

Kokosolja är en oersättlig hjälp i kampen mot akne, irritation och inflammation i huden. Den tränger djupt in i huden, eliminerar skadliga bakterier och mikroorganismer, lugnar inflammation, främjar minskningen av ärr och missfärgningar orsakade av akneförändringar. Den är användbar för att motverka alla negativa hudsymptom och är även lämplig för personer med känslig, känslig eller allergikänslig hud.

Hur använder man kokosolja på huden?

Kokosolja kan lätt användas för att göra hemgjord kosmetika för att förbättra hudens tillstånd. Masker och skrubb är de vanligaste behandlingarna med kokosolja. Den kan också användas som bas för kroppslotioner.

Här är några kosmetiska kompositioner med kokosolja:

 • Närande och återfuktande mask med kokosolja (1 matsked smält kokosolja, en halv krossad banan, 1 matsked citronsaft). Blanda ingredienserna ordentligt, applicera på ansiktet i 20 minuter och skölj sedan av.
 • Rengörande och balanserande mask med kokosolja (1 msk smält kokosolja, 1 msk grön lera, en skvätt rosenvatten eller vanligt vatten). Blanda ingredienserna, applicera på ansiktet i 15 minuter och tvätta av.
 • Uppstramande och föryngrande skrubb med kokosolja (4 matskedar smält kokosolja, 4 matskedar kaffesump, 2 matskedar kanel). Gör en homogen massa av ingredienserna. Applicera på kroppen, massera i 2 minuter och tvätta av.
 • Regenererande kroppslotion med kokosolja (3 msk smält kokosolja, 3 msk smält bivax, 2 msk mandelolja). Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Ställ in i kylskåpet för att stelna. Applicera balsamet på rengjord hud.

Hur använder man kokosolja för hår?

Kokosolja påskyndar hårets förnyelse, gör det starkare och smidigare. Det stöder också hårbottens hälsa. Du kan applicera kokosolja direkt i håret, göra en oljebehandling med den eller göra en mask med kokosolja och andra värdefulla håringredienser.

 • Regenererande och skyddande hårmask med kokosolja (2 matskedar smält kokosolja, krossad avokadomassa, 1 matsked arganolja). Applicera de blandade ingredienserna i håret i en halvtimme, tvätta av, tvätta håret med ett milt schampo.
 • Återställer hälsa, vitalitet och glans hårmask från kokosolja (3 matskedar smält kokosolja, 2 äggulor, 1 matsked honung, 1 matsked gurkmeja). Applicera en blandning av dessa ingredienser på håret, massera lätt hårbotten, tvätta efter 20 minuter och tvätta huvudet med ett milt schampo.

Kokosolja för viktminskning

Det verkar som om kokosolja på grund av förekomsten av fettsyror främjar bildandet av övervikt. Det finns dock inget mer vilseledande. Som redan nämnts har kokosfett en specifik kemisk struktur som skiljer sig från andra fetter. Det är en produkt som lätt absorberas och snabbt används av kroppen för att producera energi. Därför omvandlas den inte till fettvävnad och deponeras inte.

Kokosolja för viktminskning kan vara till stor hjälp, eftersom den påskyndar ämnesomsättningen och ökar kaloriförbränningen, samtidigt som den hjälper till att rensa kroppen från gifter. Dessutom underlättar den upptagningen av näringsämnen, inklusive kalcium och magnesium, som är så viktiga för att kroppen ska fungera väl.

Dessutom minskar användningen av kokosolja aptiten och främjar en långvarig mättnadskänsla. Dessa egenskaper i kombination med en snabbare ämnesomsättning och ökad avgiftning kan (vid regelbunden och långvarig användning av kokosolja) leda till en minskning av ackumulerade reserver i form av fettvävnad, särskilt i buken.

En viktig fördel med kokosfett är dess reglerande funktion när det gäller kolesterol- och glukosnivåer. Naturligtvis får vi inte överdriva mängden olja som vi tar in, eftersom den är ganska kaloririk. Å andra sidan är det svårt att förvänta sig att någon skulle vilja konsumera det i överskott.

Kontrollera: Rangordning av tabletter för bantning

Kokosolja – användningsområden i köket

 kokosolja i en burk

Kokosolja kan vara ett bra alternativ till andra typer av olja och olivolja, för att inte tala om animaliska fetter, när det gäller att steka mat.

Den höga rökpunkten hos både raffinerade och oraffinerade former gör det inte bara till ett hälsosammare alternativ, utan också till ett bekvämare alternativ att använda. I oraffinerad form ger oljan maträtter en exotisk smak och arom.

Den kan användas vid bakning och stekning, till exempel genom att sprida den på rostat bröd i stället för smör. På grund av sin krämiga konsistens är den idealisk för bakverk i stället för alla typer av pålägg.

Kokosolja kan också användas i soppor, såser, dressingar, ris, pasta, grönsaks- och kötträtter, kakor, kex, desserter och havregryn.

Kokosolja – recept för att stödja viktminskning

Lätt grönsakssoppa för sommaren

Smält en sked kokosnötssmör i en kastrull, stek hackade grönsaker i det (du kan lägga till (du kan lägga till blomkål eller broccolibuketter, zucchini, aubergine), häll i 1 liter kokande vatten och låt sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av med salt, peppar, paprika, currypulver och en nypa ingefära. Efter kokning, mixa till en slät pasta. Du kan tillsätta en sked lätt yoghurt i soppkrämen. Servera med krutonger eller puffade ärtor.

Instant grönsakskotletter

Tvätta blomkålen och broccolin och koka dem lite (de ska vara halvhårda). Mosa grönsakerna med en gaffel eller en press. Tillsätt ägg, salt, peppar, muskot, hackad dill eller persilja. Strö över fullkornsmjöl för att få rätt konsistens för kotletterna, tillsätt eventuellt stekt lök. Forma till patties, täck dem försiktigt med fullkornsmjöl och stek dem i kokosolja tills de är gyllenbruna.

Havrekakor

Smält 100 ml kokosolja i en kastrull. Häll i 200 gram havregryn, 150 gram mjöl (helst fullkorn), tillsätt 1 ägg och 3 matskedar honung, blanda ihop och låt svalna. Forma sedan bollar med en diameter på ca 4 cm och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till varje boll något. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. Förvara den väl kylda kakan väl tillsluten.

Fit pudding med chia frön och kokosolja

Koka upp 200 ml mjölk, häll i 3 teskedar chia frön, koka på låg värme i cirka en minut under omrörning. Tillsätt en tesked honung, rör om och ställ åt sidan för att svalna. Smält en matsked kokosolja i en stekpanna och lägg i skivade äpplen, päron eller katrinplommon, beroende på vad du vill. Låt det hela puttra i några minuter tills det är mjukt, tillsätt under tiden en stor nypa kanel. Låt frukten svalna. Lägg chia-puddingen i serveringsfat och lägg frukten ovanpå.

Category: Bantning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin