6788702542 943e8bca6b b

Löpning – effekter, hälsofördelar och fördelar för kroppen. Vad ger löpning dig och hur börjar du springa?

Löpning blir mer och mer populärt för varje år bland dem som lever en hälsosam och aktiv livsstil. Varför tar vi oftast jogging? Det är ett pålitligt sätt att snabbt banta din figur och bli av med fettballast samt ge ett omfattande hälsostöd. Faktum är att det finns många fler fördelar med löpning. Denna unika typ av sport har också en positiv inverkan på våra känslor, vårt humör, vår arbetsförmåga, vår personlighet och till och med på våra relationer med andra människor. Men för att kunna dra nytta av alla fördelar med löpning måste vi göra det systematiskt, vilket många tyvärr inte gör. En stor del av dem som börjar springa blir snabbt demotiverade och överger sporten. Ta reda på hur du börjar springa, hur du undviker att bli avskräckt från att springa och varför det faktiskt är värt det. Och bli smittad genom att jogga!

Löpning – det enklaste sättet att få hästhälsa och tillförlitlig mental och fysisk kondition

 en kvinna springer på fälten

Löpning är en enormt populär sport som lockar allt fler som gillar fysisk aktivitet. Löpning är enkelt, roligt och ekonomiskt (ingen kostnad, inget behov av träningsutrustning eller anläggningar). Det är också mångsidigt och tillgängligt – du kan springa i vilken ålder som helst, var som helst och i nästan alla väderförhållanden (utom regn, snö och frost, även om dessa inte är något hinder för vissa).

Framför allt är löpning extremt effektivt för att förbättra din hälsa, minska risken för sjukdomar och förbättra din fysik. Den ger också mycket snabba resultat. Efter bara några få träningspass kan du se framsteg i både fettförbränning och formförbättring.

Effekter av löpning efter två veckors regelbunden träning

Vi märker de synliga effekterna av löpning redan under den andra veckan av regelbunden träning. Vi kommer att märka en förbättring av vår fysiska form, vår träningskapacitet och vår allmänna kondition kommer att förbättras. Du kommer att kunna springa i ungefär 15 minuter åt gången, du kommer att tröttna långsammare, du kommer att vara mindre benägen att bli andfådd och dina muskler kommer att kunna göra mer arbete utan att bli utmattade.

Blodcirkulationen förbättras och andningen fördjupas, vilket gör att hela kroppen får bättre syretillförsel. Vi får mer energi på dagen och sover bättre på natten. Vår hud kommer att se mer fräsch och vital ut. Silhuetten börjar förändras från trög till dynamisk och smal. Musklerna i benen, skinkorna och magen fungerar bättre och blir starkare. Vi börjar bli av med överflödigt subkutant vatten, vår ämnesomsättning accelererar, vi börjar konsumera kalorier snabbare, vilket under de följande veckorna kommer att ge oss effekten av att minska oönskade kilo.

Effekter av löpning efter en månad

Efter en månad av systematisk löpträning flera gånger i veckan kan du redan se förändringar i din figur och kroppens funktion. Det blir mindre fett i alla delar av kroppen, silhuetten blir smalare, hållningen mer upprätt och musklerna bättre definierade. Rumpan börjar bli rundare och fastare, benen blir starkare. Du kommer också att märka en förändring av dina vader och lår – de blir smalare och mer välformade. Kroppen börjar också effektivt bränna överflödigt fett.

Efter en månads löpning kommer din hud dessutom att bli slätare och stramare, få en friskare och vackrare ton och se yngre ut. Celluliterna minskar också (löpning stimulerar blod- och lymfcirkulationen på ett utmärkt sätt, vilket gör att underhudsvatten, gifter och fettdepåer som bildar celluliter bryts ner och avlägsnas mycket effektivare och snabbare).

Regelbunden löpträning i ungefär en månad ger också en rad hälsofördelar: kroppen får mycket bättre syre och näring, hjärtmuskeln arbetar effektivare och mer normalt och tillståndet i vener och artärer förbättras.

De effekter som syns efter en månads löpning är också en mycket snabbare ämnesomsättning, bättre matsmältning och en mer normaliserad kolhydratomsättning(stabilare blodsockernivåer). Efter några veckors löpning kommer huvudvärken (om du lider av den) också att lindras, sömnkvaliteten kommer att förbättras, ditt immunförsvar kommer att stärkas och du kommer att vara mindre benägen att drabbas av stress och trötthet. Under de kommande veckorna kommer alla dessa positiva förändringar att fördjupas.

Vilka effekter har löpning? Varför springa?

 man som springer, berg och sjö i bakgrunden

Löpning är ett sätt att avstressa, slappna av, förbättra din form och figur. Det är också ett naturligt universalmedel mot många sjukdomar. Det är en extraordinär sport som enligt många människor till och med har helande egenskaper. Tack vare löpning stabiliseras blodtrycket, blodsockret och kolesterolnivåerna, det endokrina systemet fungerar bättre och rörelseapparaten fungerar effektivare, och detta är bara några av de hälsofördelar som löpning medför. Löpning hjälper också till att återhämta sig i många situationer i livet. Det finns många fall där kroniskt sjuka personer, personer med funktionshinder och personer som har genomgått allvarliga skador och annan hälsoturbulens tydligt har dragit nytta av löpning, återhämtat sig och förbättrat sitt tillstånd.

Enligt många studier lever löpare längre. Andra studier visar att löpare har en betydligt lägre risk för åderförkalkning och andra kardiovaskulära sjukdomar. Varför är det värt att springa? Här är de viktigaste hälsofördelarna med löpning:

Löpning är det mest effektiva sättet att intensivt påskynda viktminskningen.

Snabb fettförbränning är en av de viktigaste fördelarna med jogging. Den mängd energi som kroppen använder under ett enda löpträningspass och lipolysen (processen för att bryta ner fett) hos personer som joggar regelbundet är så hög att regelbunden joggning kan kallas den mest effektiva naturliga viktminskningsåtgärden. Genom att springa ungefär 4 gånger i veckan i min. 30 minuter kommer vi att märka en snabb viktminskning, särskilt om vi kombinerar jogging med en diet där mängden kalorier som förbrukas är cirka 300 kcal mindre än vårt dagliga kaloribehov.

Under löpning aktiveras alla muskler, vilket innebär att kroppen förbrukar stora mängder energi. Det är därför som kalorierna förbränns så intensivt – upp till 600-700 kcal på en timme. Effekterna av att springa i uppförsbacke (på ett löpband med ökad lutning) är ännu mer spektakulära: på 60 minuter kan vi förbränna upp till 900 kcal.

På grund av den enorma muskelinsatsen och den höga energiförbrukningen förbränner kroppen hos en löpare inte bara kalorier som regelbundet tillförs via maten, utan måste också mobilisera fettreserver. De lipider som lagras i adipocyterna (fettcellerna) bryts ner till fria fettsyror och släpps ut i blodomloppet, som sedan används av vävnaderna som bränsle. Som ett resultat av denna process krymper adipocyterna och fettvävnaden försvinner gradvis. Med en träningsplan som omfattar flera träningspass i veckan är viktnedgången därför mycket snabb – cirka 5 kg kan gå ner på en månad (och med en kostomläggning ännu mer!).

Kolla in det: Fettförbrännare ranking

Löpning är ett effektivt sätt att få en smal, atletisk figur

Fördelarna med löpning för vår figur är inte bara att minska övervikten, utan också att banta och strama upp kroppen och förbättra musklerna. Löpning är ett effektivt sätt att skulptera din figur, särskilt om du kombinerar denna disciplin med styrketräning.

Vid regelbunden löpning försvinner fettet gradvis från hela kroppen och samtidigt ökar muskelvävnaden. Musklerna i skinkorna, magen, låren, vaderna, armarna och ryggen stärks och betonas, vilket ger en atletisk touch till vår siluett. Jogging är också ett patent för att förbättra koordinationen och utveckla motoriska färdigheter som snabbhet, smidighet, uthållighet och styrka.

Läs också: Träning för minskning

Löpning har en positiv effekt på hela kroppens funktion.

 kvinna springer på stranden

Löpning har en positiv effekt på många av våra kroppsfunktioner. När vi springer blir våra lungor starkare, deras kapacitet ökar och vår puls ökar. Vi andas in mer luft, blodet cirkulerar snabbare i kroppen och därmed når mer syre och näringsämnen cellerna och vävnaderna i hela kroppen, biokemiska processer löper effektivare, system och organ fungerar bättre. Bättre syresättning innebär också bättre sömn och effektivare återhämtning under natten.

Ämnesomsättningen fungerar också bättre tack vare det ökade blodflödet i kroppen, och gifter och skadliga ämnesomsättningsprodukter avlägsnas snabbare från systemet.

Löpning stärker ben och leder

Den förbättrade gasutbytesmekanismen leder till bättre näring och mineralisering av ben och ledstrukturer. Detta leder till att de blir starkare, får ökad densitet och massa samt effektivare regenerering. Det faktum att leder och ben aktiveras regelbundet under löpning gör dem starkare och mer motståndskraftiga mot skador.

Löpning stärker kroppens motståndskraft

Regelbunden, måttlig och inte alltför intensiv löpträning förbättrar kroppens immunförsvar mot patogener. Genom att systematiskt stärka kroppen och bygga upp det naturliga immunförsvaret leder löpträning till en minskad känslighet för förkylningar, infektioner och allergier. Om virus, bakterier eller andra patogener kommer in i kroppen fångas och neutraliseras de snabbare, vilket förkortar sjukdomstiden och dess förlopp.

Löpning stärker hjärtat och skyddar det kardiovaskulära systemet.

Det är inte utan anledning som måttlig löpning rekommenderas för personer som märker de första symptomen på cirkulations- och kardiovaskulära problem, såsom förhöjt blodtryck, arytmi, arytmi, hjärtproblem och andra symptom.Det finns goda skäl till att måttlig löpning rekommenderas för dem som märker de första symptomen på kardiovaskulära problem, t.ex. förhöjt blodtryck, arytmi, åderbråck i benen, tyngd och svullnad, spindelådror eller onormala kolesterol- och triglyceridnivåer i blodet. Det råder ingen tvekan om att löpning är ett av de mest effektiva icke-farmakologiska sätten att reglera den kardiovaskulära funktionen.

När vi springer cirkulerar blodet snabbare och hjärtmuskeln arbetar hårdare för att pumpa det effektivt. Med tiden, på ett sätt som är bra för hälsan, omformas och utvidgas hjärtat (hjärtats hålrum utvidgas, vänster kammare blir tjockare). Den blir starkare, robustare och mer motståndskraftig mot all ansträngning. Löparens hjärta är också mer rymligt. Under en given tidsenhet strömmar det flera gånger mer blod genom det än genom hjärtat hos en fysiskt inaktiv person.

Det ökade blodflödet och bildandet av ett större nätverk av små blodkärl hos regelbundna löpare leder till att celler, vävnader och organ får bättre tillgång till näringsämnen (dessa transporteras med blodet). Resultatet är att organ, muskler och körtlar fungerar effektivare och att huden blir bättre. Genom att springa normaliseras hjärtats arbete, det är lugnare och dess rytm är mer regelbunden. Blodtrycket återgår till balans. Blodkärlens tillstånd förbättras också – de blir mer elastiska, mindre genomsläppliga och starkare.

Regular jogging är också ett värdefullt hjälpmedel för dem som kämpar med åderbråck. Detta beror på att löpning på ett utmärkt sätt stimulerar cirkulationen i de nedre extremiteterna, vilket gör att venerna fungerar bättre, blodet cirkulerar mer dynamiskt och slutar att stagas.och förhindrar att blodet samlas och stannar kvar i benen, vilket orsakar tryck, smärta och svullnad. Löpning minskar också risken för kardiovaskulära sjukdomar som högt blodtryck, kranskärlssjukdom, åderförkalkning och hjärtinfarkt. Löpning sänker nivån av dåligt kolesterol i blodet och förebygger blodproppar i blodkärlen.

Löpning har en mycket positiv effekt på hjärnans funktion

De positiva effekterna av löpning kommer också att kännas av vårt känsliga organ, hjärnan. Tack vare jogging får den bättre blod- och syretillförsel och kan därför arbeta effektivare. Det leder till förbättrade kognitiva processer, bland annat bättre minne (vi minns, tar till oss och återger information bättre), djupare och mer långvarig koncentration på en viss uppgift samt snabbare och mer kreativt tänkande. Med löpning förbättras också våra analytiska färdigheter, vi kan arbeta med hög mental hastighet längre och effektivare, och effekten av mental trötthet uppträder mindre ofta och är mindre intensiv.

Tack vare löpning får vi ett bättre psykofysiskt välbefinnande.

Löpning är ett botemedel mot alla slags mindre sjukdomar som vi alla har dagligen. Systematic jogging är bra för att härda kroppen, återställa homeostas i den, reglera processen för hormonsekretion. Löpare klagar mycket mindre ofta över smärta, migrän och sömnlöshet. De blir mindre ofta sjuka, är yngre och friskare längre och lever längre. När man räknar upp fördelarna med löpning kan man inte låta bli att nämna att det minskar risken för cancer, Alzheimera sjukdom, diabetes, osteoporos och depression.

Löpning förbättrar den mentala konditionen och utvecklar personligheten

 en person hoppar upp

Man får inte heller glömma löpningens positiva effekter på psyket. Löparansträngningen orsakar en ökad frisättning av neurotransmittorer som dopamin, endorfiner och serotonin i kroppen. Dessa är allmänt kända som lyckohormoner, eftersom de är ansvariga för humörhöjning och positiva känslor som glädje, tillfredsställelse och entusiasm för handling. Löpning är också ett effektivt sätt att bekämpa neuroser och depressiva sjukdomar.

Genom att träna jogging formar vi också vår karaktär, vi blir mentalt starkare, mer distanserade från problem och mer motståndskraftiga mot stress. Vi kan lättare bli av med negativa tankar, vi är mindre benägna att känna oss nedstämda, ledsna, ledsna, ledsna, modfällda eller uppgivna. Istället ökar vårt självförtroende, vi blir starkare motiverade att göra positiva förändringar i våra liv och framför allt lyckligare.

Kolla in: Stresspiller utan recept – Ranking

Hur börjar du springa och vilka misstag ska du undvika?

Löpning kan ha en mycket positiv inverkan på vår hälsa, vårt liv och vår figur, men innan vi börjar springa är det värt att känna till några värdefulla tips.

Om du tränar för intensivt i början av ditt löparäventyr kan du bli övertränad, övertrött och avskräckt. De kan också leda till skador eller ledspänningar. Låt oss komma ihåg att varje fysisk aktivitet, inklusive löpning, kräver en gradvis start. Samtidigt är det många som bestämmer sig för långa, dynamiska löprundor redan från början, vilket tyvärr ofta slutar med en enda stor andfåddhet, utmattning och ett snabbt avhopp från sporten.

Hur kommer du igång med löpning? Här är vad du ska komma ihåg:

  • Börja springa gradvis och välj din löptid utifrån din egen förmåga. I början kan du börja med att gå i stället för att springa länge på en gång. Öka gradvis distansen och intensiteten på dina löprundor. Under ditt första träningspass bör du välja en dynamisk promenad med korta joggingfaser. Under den efterföljande träningen ska du förlänga löpfaserna och förkorta gångfaserna. Med tiden kommer du att kunna springa i ungefär 15 minuter i ett svep. Nästa steg är 20 minuter, sedan en halvtimme kontinuerlig löpning och så vidare.
  • Spara den dagliga löpningen till senare skeden av löpningens utveckling. Till att börja med räcker det med att springa ungefär tre gånger i veckan. Först när muskler och leder har vant sig vid löpning kan du besluta att öka träningsfrekvensen till 4-6 gånger i veckan. Även på en hög nivå är det dock värt att ta minst en dag ledigt för att återhämta sig.
  • Om du vill att löpning ska ge dig en snabb viktminskning ska du se till att du också får rätt kost. För bästa resultat ska du följa en hälsosam kost baserad på naturliga produkter och en välbalanserad kost (som innehåller alla näringsämnen i rätt proportioner) med något reducerade kalorier (ca 200-300 kcal).

Läs också: Minskad kost

  • Kom ihåg att ta in tillräckligt med vätska. Vatten är naturligtvis viktigt, men du behöver inte bara dricka vatten. Ta också gärna frukt- och grönsaksjuicer, isotoniska drycker, grönt te, vatten utspätt med fruktjuice osv. Före och efter träningen, drick min. 300-400 ml vatten. Drick dessutom vatten i små portioner under hela dagen. För att undvika uttorkning bör du dricka cirka 2,5 liter vatten per dag (plus andra vätskor).
  • Utrusta dig med speciella löparskor som ger tillräcklig dämpning, stabilitet och skydd för dina leder. Spring inte i casual träningsskor eller gymnastikskor.
  • Använd en uppvärmning innan du springer och en avkonditionering efter löpningen, stretching. Ta hand om återhämtningen efter träningen (tillräcklig mängd och kvalitet på sömnen, vila). Och viktigast av allt – överträna inte, träna inte för intensivt. På så sätt undviker du skador, led- och senorskador och försämrad form.

Category: Träning

Article by: admin