thistle 2702532 1280

Örter för hår – ta reda på 7 naturläkemedel mot håravfall och hårväxt

Senast uppdaterad: 04.02.2022

Örter för hår kan vara en mycket effektiv ersättning eller ett tillägg till stärkande och regenererande behandlingar med färdiga kosmetiska preparat. Väl utvalda örter som används regelbundet och tillräckligt länge är ett effektivt sätt att ta itu med många irriterande och fula brister. Håravfall, sprött och ömtåligt hår, överdriven fetthet i håret, mjäll, långsam hårväxt, matt hårfärg och hårregenerering.Dessa och liknande nackdelar kan bekämpas effektivt tack vare kraften hos växtextrakt.

Olika orsaker till försämring av håret, men effekten är densamma – en oattraktiv frisyr.

 en kvinna med en kam i handen

När 50-100 hårstrån faller ut varje dag behöver du inte bli orolig. Detta är helt naturligt. När vi däremot varje dag drar av en handfull hår från en kam eller en borste, när vi hittar mer hår överallt, även på kudden och kläderna, är det ett tecken på överdriven håravfall. Det kan finnas olika orsaker till detta:

 • en minskning av kroppens immunförsvar,
 • försvagat hår på grund av aggressiva stylingbehandlingar,
 • näringsbrister,
 • Androgenetisk alopeci hos män,
 • stress,
 • årstidernas växlingar,
 • vissa inre sjukdomar,
 • Sjukdomar i hårbotten som alopecia areata, psoriasis, mjäll eller seborrheisk dermatit.

För andra hårproblem som t.ex: brist på glans, elasticitet och vitalitet i håret, grovt hår, torrhet, spruckna toppar, sprött hår, blekt hår.Orsaken är oftast otillräcklig hårvård, en ohälsosam livsstil och dålig kost (brist på vitaminer, mineraler och proteiner).

För tidig gråning orsakas också vanligtvis av en för dålig kost (t.ex. brist på komponenter som koppar, järn, zink, selen och biotin). Andra vanliga orsaker till grått hår är kronisk stress, långvarig trötthet, sömnbrist, överarbete, rökning, alkoholmissbruk, depression och vissa sjukdomar.

Det är möjligt att delvis eller helt minska ogynnsamma fenomen för varje problematiskt hår och att förbättra dess tillstånd och utseende. Örter är ett värdefullt livbälte för hår som kräver särskild vård. Intressant nog har vi en hel arsenal av dem att välja mellan, så vi kan perfekt matcha växtbaserade resurser till vårt hårproblem. Vi kan också kombinera örter i kompositioner och på så sätt öka deras effektivitet. Örter för hår kan användas i olika former, beroende på vad som passar oss bäst.

Hur utför jag en hårbehandling med örter?

 Örter

Växtliga råvaror utmärker sig genom sin goda effektivitet för att förnya hårets struktur. För att uppnå bästa möjliga resultat måste de användas enligt vissa regler:

 • använda växtbaserade behandlingar under en längre tid, åtminstone i några veckor,
 • Använd växtbaserade behandlingar systematiskt, helst dagligen eller minst fem gånger i veckan,
 • använda kända och uppskattade arter av örter som är lämpliga för det problem som vårt hår lider av,
 • byt inte recept för ofta, använd inte för många örter och behandlingar samtidigt, det är bättre att välja en ört eller en uppsättning örter och en typ av behandling (mask, sköljning eller gnidning) och hålla sig till den.
 • Efter avslutad behandling ska du ta en kort paus och eventuellt påbörja en ny behandling.
 • Använd material av god kvalitet, helst köpt i örtbutiker, eftersom de är mer aktiva.

Hur använder man örter för hår?

 • Sköljningar – fördjupa allt tvättat hår i vatten blandat med en stark örtinfusion och skölj i 2-3 minuter.
 • Hydrolater – Häll vatten med en stark örtinfusion (hälften och hälften) i en förströarflaska. Strö det på torrt eller vått hår och gnugga försiktigt in i hårbotten.
 • Masker – gör en stark infusion eller avkok av utvalda örter, sila den, tillsätt yoghurt, linfrö, honung eller andra ingredienser, gör en tjock pasta och applicera den i håret. Alternativt kan du blanda örterna, hälla en liten mängd kokande vatten, svalna och applicera på håret.
 • Infusioner – brygg örterna i en liten mängd vatten (det är bäst att mala dem först), svalna, silas och gnugga in slammet i hårbotten.

Örter för håravfall, hårväxt och förbättring av skadat, livlöst hår

 Nässelbuskar

Svagt, långsamt växande och fallande hår kräver först och främst en förstärkning av hårlökarna och en återuppbyggnad av hårsäckarna samt en hämning av deras miniatyriseringsprocess. I en försvagad, krympt follikel kan håret antingen inte förankras alls, eller så är förankringen dålig och hårets tillväxt- och utvecklingsfaser störs och är kortare än de borde vara. Det nya håret är därför tunt och sårbart, växer långsammare och faller ut snabbare.

Vilka hårörter ska du välja för att minska håravfall, påskynda tillväxten och förbättra hårets tillstånd?

Nässlor

Nässlor innehåller mycket stora mängder ämnen som är värdefulla för hårets hälsa, t.ex. vitaminer från B-gruppen, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, flavonoider, karotenoider, mineralföreningar (kisel, jod, järn, svavel), organiska syror, aminosyror, eteriska oljor och triterpener.

Nässelört, som mättar hårstrukturer med värdefulla element, minskar håravfall och säkerställer ett friskare utseende. Det påverkar positivt hårsäckarnas tillstånd, underlättar förankringen av nytt hår. Förbättrar blodtillförseln till hårbotten, ger näring till hårlökarna, stärker håret, gör det tjockare och mer motståndskraftigt. Det stimulerar också hårväxten, vilket gör att nya hårstrån blir större och växer snabbare. Nässlor för hår är värda att använda både internt (genom att dricka infusioner) och externt (t.ex. genom att göra sköljningar och masker).

Fågelfotsklöver

Fågelpersilja, även känd som sparvtunga, är en mindre känd men mycket effektiv ört för att minska håravfall och regenerera håret. Den innehåller ett rikt utbud av värdefulla näringsämnen: flavonoider, slemhinnor, eterisk olja, tanniner, kiseldioxid, mineralsalter, salicylsyra, vitamin K, vitamin A och vitamin C.

Fågelpersilja stödjer återuppbyggnaden av skadade vävnader. Det utvidgar blodkärlen, vilket ökar flödet av näringsämnen till hårbottens celler. Det stärker hårets struktur, gör håret mer vitalt och hälsosamt, samtidigt som det minskar håravfallet.

Åkerpaddor

Tagelstjärt innehåller en riklig mängd lättupptaglig kiseldioxid, som har en mycket gynnsam effekt på både hår och hårbotten. Förutom kisel innehåller åkerfräken även fenoliska syror, mineralsalter, flavonoider och C-vitamin.

Örten med hästsvans är ett mångsidigt botemedel mot hårproblem. Det är inte bara bra för hår som faller ut, växer långsamt och är svagt, utan även för livlöst, sprött och skadat hår som orsakats av aggressiv styling. Det stärker håret och återuppbygger dess struktur. Förebygger kluvna toppar. Ger glans och framhäver den naturliga hårfärgen och återställer dess strålande utseende. Förebygger håravfall och stimulerar hårväxt. Dessutom reglerar den talgkörtlarna och motverkar överdriven oljighet.

Bockhornsklöver

Malda bockhornsklöverfrön lämpar sig utmärkt för hemmagjorda hårinpackningar med en stärkande och hårförbättrande effekt. Bockhornsklöver innehåller A-, C- och B-vitaminer, kolin, slem, lecitin, kisel, järn, kalium, magnesium och selen. Om du använder bockhornsklöverfröna regelbundet gör inpackningar eller masker håret starkare, tjockare, tätare och mindre benäget att falla ut. Det är värt att notera att bockhornsklöver också har en positiv effekt på hårbotten och normaliserar talgutsöndringen. Örten ger också volym, glans och elasticitet till håret, vilket gör det mer lätthanterligt och snyggare.

Ginseng

Ginseng Den stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, vilket leder till en bättre försörjning av hårstrukturerna med uppbyggande och närande ämnen. Råvaran innehåller fytosteroler, triterpensaponiner, fenolföreningar, aminosyror, mineralsalter, eteriska oljor, koppar, vitamin A, E och B.

Ginsengrot stärker hårrötterna och minskar håravfall. Genom att öka blodtillförseln till hårbotten visas mer baby hair i hårbotten. Håret växer också snabbare än tidigare. Ginseng hjälper också till att regenerera skadat hår. Den reparerar skador, återställer hårets mjuka struktur och skyddar det från skadliga element. Den gör håret glansigt och friskare.

Svart rova

Även om det inte är en ört utan en grönsak är det värt att nämna eftersom det är ett av de mest effektiva naturmedlen för att stärka håret och stimulera dess tillväxt. Svarta rovor innehåller ett rikt utbud av mineraler och vitaminer med positiva effekter på håret. Det är viktigt att den är rik på svavelföreningar som bekämpar inflammation, skyddar hårets hälsa och stimulerar hårtillväxten. Svart rova gör ditt hår motståndskraftigt mot håravfall och skador, tjockare, tätare, mer disciplinerat och vitaliserat. Den ger också hårbotten ett bättre skick.

Kolla in dessa avancerade kapslar för håravfall och hårväxt: Locerin

Örter för mjäll och seborré

 Klöver

Klöver

Burdock anses vara en av de mest effektiva örterna för att bekämpa seborré och mjäll. Det fungerar också bra för hår som faller ut, är tunt och sprött. Klöverrot innehåller många vitaminer och mineralsalter som är viktiga för håret, samt saponiner, svavel, proteiner, eteriska oljor och flavonoider. Klöverrot har antiinflammatoriska, svampdödande och antibakteriella egenskaper. Den normaliserar talgkörtlarnas arbete, minskar talgutsöndringen och lindrar irritation i hårbotten. Den bekämpar mjäll och seborré, stärker och förnyar håret och förbättrar dess utseende på ett omfattande sätt.

Skäreljus

Skörbladet är ett exempel på en ört mot seborré som också är en effektiv ört mot håravfall. Det kan också påskynda hårväxtprocessen. Den stärker hårets struktur, vitaliserar håret och ger det en naturlig glans. Den minskar risken för fett hår, hjälper till att bli av med mjäll och håller håret fräscht och attraktivt längre.

Sage

Salvia har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Den hjälper också till att hantera svampinfektioner i hårbotten. Den minskar talgproduktionen, lindrar irritation och förhindrar att håret blir fett. Den ger näring till rötterna och stärker håret.

Andra örter som hjälper till att bekämpa mjäll och överdriven fetthet:

 • Potatisrot,
 • ringblomma,
 • rosmarin,
 • kamomill,
 • lind,
 • björkbark,
 • pilbark,
 • kalamus rhizom,
 • mynta.

Färdiga växtbaserade preparat för hår

På grund av tidsbrist avstår vi ofta från att förbereda örtbehandlingar för håret på egen hand. I apoteken finns färdiga kosmetiska preparat baserade på växtextrakt som hjälper oss att förbättra hårets tillstånd på ett snabbt och enkelt sätt. Här är de.

 Green Pharmacy

Green Pharmacy Hair Herbal Elixir

Green Pharmacy Hair Elixir är en sammansättning av fyra örter berikad med sojaproteiner. Formulan innehåller extrakt av åkerfräken, björnloka, hästkastanj och lupin.

Green Pharmacy hårförlustdryck hjälper försvagat hår att återfå styrka och vitalitet, minskar överdrivet håravfall, ger näring åt håret och förbättrar dess utseende. Dess formel är baserad på gamla recept från örtmedicinare.

Aktivt hårserum 7 örter Apteczka Agafii

 Aktivt hårserum 7 örter Apteczka Agafii

Örter för hår fungerar bäst i form av högkoncentrerade kompositioner med flera ingredienser. Aktivt serum från Apteczka Agafii är en av dem. Preparatet är en sammanställning av så många som sju medicinska växter: valerian, ginseng, kinesisk citronella, kardborre, nässlor, citronmeliss och björksaft.

Tack vare sin rika palett av ingredienser hjälper den till att lösa många olika hårproblem. Bland annat lindrar den överdrivet håravfall, får håret att växa snabbare och tjockare, hjälper till att regenerera skadat hår, minskar fett hår, minskar risken för hårbrott, minskar risken för hårbrott.Den lindrar överdrivet håravfall, får håret att växa snabbare och tjockare, hjälper till att regenerera skadat hår, minskar fett hår, bekämpar mjäll, förbättrar hårbottens och hårets tillstånd.

 Regenererande hårtonic Agafii Receptury

Regenererande hårtonic med Agafii Receptury

Regenerating Hair Tonic från Receptury Agafii-serien är en flytande formula som innehåller 4 örter för att stärka håret.

Preparatet kännetecknas av en intressant, komplex sammansättning, som tyvärr saknar de mest välkända örterna för hår, som t.ex. åkerfräken eller nässlor. I stället förekommer här medicinalväxter som tistel, mjölktistel, kaprifol och alkkottar.

Agafii Regenerating Tonic Recipe har en regenererande effekt på hår och hårbotten, hjälper till att minska håravfall och stöder hårets vitalisering.

 Farmona Herbal Care

Farmona Herbal Care ampullbehandling

Farmona Herbal Care Ampuller innehåller ett högkoncentrerat extrakt av åkerfräken, som anses vara en av de mest effektiva örterna mot håravfall. Det finns även andra växtbaserade ingredienser som aloe vera-juice och ginseng. En förpackning räcker för fem regenerationsbehandlingar.

Farmona Herbal Care-ampullbehandlingen hjälper till med hårproblem som överdrivet håravfall, för tunt hår, försvagat, skadat, splittrat och livlöst hår.

 Capitavit Herbapol

Capitavit Herbapol hårmask

Capitavit Herbapol är ett preparat för att stärka, ge näring och förbättra hårets utseende, avsett att gnidas in i hårbotten. Den kommer säkert att vara av intresse för personer som vill få håret att växa så snabbt som möjligt och för dem som klagar över svagt, tunt, tunnt, skadat och tråkigt hår.

Produkten innehåller välkända och uppskattade örter för hårväxt, såsom nässlor, kalmus, kardborre, åkerfräken, ringblomma och humle. Dessutom är den berikad med vitamin F.

 Elfa Pharm

Serum burdock mot håravfall med tillväxtaktivator Elfa Pharm

Serum burdock serum från Elfa Pharm är baserat på burdock, känd för sina positiva effekter på håret, som har genomgått CO2-extraktionsprocessen för ökad styrka. Serumet innehåller också en rad växtingredienser (t.ex. sabalpalmsfruktextrakt, nässlor, knuttimjan, timjanolja, rosmarinolja) samt proteiner och vitaminer.

Burdockrot och andra ingredienser som ingår i serumet har en stärkande och regenererande effekt på håret, stimulerar Serumet innehåller burdockrot och andra ingredienser som stärker och förnyar håret, stimulerar hårväxt och minskar håravfall samt gör håret glansigt och friskt, estetiskt utseende.

 Orientana

Ayurvedisk behandling för håravfall Orientana

Produkten är baserad på traditionella ayurvediska formler. Formulan innehåller välrenommerade örter mot håravfall samt oljor och extrakt med stärkande egenskaper.

Den stärker håret, förbättrar dess utseende, förbättrar hårbottens tillstånd och stimulerar hårväxten. Några av ingredienserna i kosmetiken är: kokosnötsolja, sesamolja, mandel, mjölkferment, Centella Asiatica, lavendel, kardemummaolja.

Category: Skönhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin