smoothie 1578253 640

Rödbetsjuice – egenskaper, åtgärder, recept. Upptäck den ovanliga kraften i juice från en vanlig grönsak

Rödbetor är en av världens billigaste, vanligaste och hälsosammaste grönsaker! Du kan köpa dem var som helst och när som helst, oavsett årstid. Eftersom de är rika på C-vitamin, E-vitamin, mineraler och många andra värdefulla ämnen är det värt att göra dem till en ofta förekommande gäst i köket. Elixiret för hälsa, vitalitet och ungdom, dvs. rödbetsjuice, kan enkelt framställas av rödbetor i hemmet. Det finns flera olika sätt att förbereda den. Den kan baseras på råa eller inlagda rödbetor, men vi kan också tillsätta många andra ingredienser eller göra rödbetssirap.Vi kan också göra rödbetssirap eller rödbetssurdeg med liknande egenskaper. Hur gör jag rödbetsjuice? Varför är det viktigt att dricka rödbetsjuice regelbundet?

Rödbetor – näringsvärden. En grönsak med enastående hälsoegenskaper

 Ett gäng rödbetor

Om vi vill stärka vår organism och förbättra vårt välbefinnande bör vi konsumera rödbetsjuice regelbundet! Rödbetor är en av de främsta grönsakskrafterna när det gäller näringsvärde och förekomst av biologiskt aktiva föreningar. Den innehåller även flera element som sällan förekommer i livsmedel, t.ex. cesium och rubidium.

Den starka röd-lila färgen hos rödbetor beror på ett högt innehåll av pigment från beta-cyaningruppen (främst betanin), som har en mycket positiv effekt på vår hälsa, inklusive cirkulationssystemet. Dessa pigment, liksom flera andra biologiska ämnen som finns i rödbetan, fungerar som antioxidanter och skyddar kroppen från skadliga fria radikaler.

Förteckning över ingredienser som ingår i rödbetor:

 • vitamin A,
 • C-vitamin,
 • E-vitamin,
 • K-vitamin,
 • ett brett spektrum av B-vitaminer,
 • kalium,
 • magnesium,
 • mangan,
 • kalcium,
 • järn,
 • natrium,
 • zink,
 • selen,
 • kisel,
 • klor,
 • fosfor,
 • fluor,
 • koppar,
 • kobolt,
 • cesium,
 • litium,
 • rubidium,
 • kostfiber,
 • kolin,
 • fytosteroler,
 • flavonoider,
 • proteiner,
 • alfa-liponsyra (ALA),
 • betacyaniner (betanin),
 • betaxantiner (vulgaxanthin),
 • organiska syror (inklusive äppelsyra, vinsyra, citronsyra och oxalsyra),
 • resveratrol,
 • nitrater.

Essentiell rödbetsjuice – hälsoegenskaper

 Rödbetsjuice i ett glas, bredvid ett äpple och en rödbeta.

Rödbetsjuice har ett brett utbud av biologiskt aktiva ämnen som stödjer alla organ och system i kroppen. Dess värdefulla egenskaper kommer också att uppskattas av vår hud och figur! Här är några av de viktigaste åtgärderna i detta hälsoolixir:

Rödbetsjuice för ett friskt kardiovaskulärt system

Att regelbundet dricka rödbetsjuice är ett av de mest effektiva naturliga sätten att på ett omfattande sätt förbättra det kardiovaskulära systemets funktion. Tack vare antioxidanter och mineraler som kalium, magnesium och kalcium stöder denna dryck hjärtfunktionen, förbättrar cirkulationen och hjälper till att sänka och normalisera ett för högt blodtryck.

Tack vare nitrater stimulerar den produktionen av kväveoxid i kroppen, vilket vidgar blodkärlen och ökar transporten av blod och syre till celler och vävnader.

C-vitamin och många flavonoider som finns i rödbetsjuice förbättrar blodkärlens tillstånd – de stärker dem, förseglar dem och förhindrar överdriven permeabilitet. Genom att förbättra funktionen hos venerna minskar rödbetsjuice allvaret i problem med åderbråck och minskar svullnad i nedre extremiteterna.

Tack vare många antioxidanter och fytosteroler sänker rödbetsjuice dessutom kolesterolnivån (den för hälsan ogynnsamma fraktionen, dvs. LDL), skyddar hjärtat, minskar risken för hjärtinfarkt och kardiovaskulära sjukdomar som hypotoni.Det skyddar hjärtat, minskar risken för hjärtinfarkt och kardiovaskulära sjukdomar som ischemisk hjärtsjukdom (kranskärlssjukdom), reglerar homocysteinnivån, förhindrar uppbyggnad av aterosklerotiskt plack och bildning av blodproppar.

Rödbetsjuice är också en bra metod för att förebygga och bekämpa anemi. Tack vare innehållet av järn, zink, koppar och B-vitaminer mobiliserar rödbetsjuice kroppen för att öka produktionen av röda blodkroppar och har en blodbildande effekt.

Rödbetsjuice för god immunitet och effektiv kamp mot patogener

Rödbetsjuice är en dryck med en stark antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Genom att dricka rödbetsjuice systematiskt blir vi mindre mottagliga för olika infektioner, förkylningar, inflammationer i luftvägarna, influensa och andra virussjukdomar.

Rödbetsjuice stöder vårt immunförsvar på ett omfattande sätt, stärker organismen, bekämpar överflödiga fria radikaler som är ansvariga för oxidativ stress i cellerna och orsakar skador och farliga mutationer.

Tack vare sina antioxidativa egenskaper minskar rödbetsjuice risken för olika civilisationssjukdomar som cancer, åderförkalkning, stroke, högt blodtryck och diabetes. Tack vare sin antioxidativa effekt saktar rödbetsjuice ner kroppens åldrandeprocesser.

Kolla in probiotiska kapslar för hög immunitet: Probiosin Plus

Rödbetsjuice för viktminskning, matsmältning, normala blodsockernivåer och god leverfunktion

Rödbetsjuice innehåller kostfibrer, vilket är en av de viktigaste komponenterna i en bantningskost. Tack vare den stimulerar den tarmens peristaltik, förbättrar matsmältningsprocessen och hjälper till att stabilisera blodsockernivån. Det ökar också kontrollen över aptiten, dämpar suget efter sötsaker och eliminerar hungerattacker som resulterar i okontrollerat upptag av kalorier.

Och tack vare alfa-liponsyra förbättrar den ämnesomsättningen och hjälper till att bränna kalorier snabbare. Allt detta gör det lättare för oss att gå igenom processen att gå ner i vikt.

Råa rödbetor har ett lågt glykemiskt index (30), så juice från denna grönsak kan permanent ingå i menyn för personer som kämpar med insulinresistens, diabetes och pre-diabetes. Den rekommenderas till och med starkt – tack vare alfa-liponsyra och kostfibrer saktar den ner nedbrytningen av socker, förhindrar plötsliga toppar i blodsockret och ökar vävnadernas känslighet för insulin.

Men inte bara vid övervikt och glykemiska problem, utan även vid olika matsmältningsbesvär och vid en överbelastad lever hjälper rödbetsjuice oss.

Det stimulerar avlägsnandet av onödiga metaboliska produkter från systemet, förbättrar matsmältningssystemet, eliminerar förstoppning, flatulens och hjälper till att återställa den regelbundna rytmen av tarmrörelser. Det är till hjälp vid hyperaciditet, reflux, halsbränna och magsår. Den påverkar levern positivt (avgiftar, skyddar, stöder regenerering), stöder gallgångarna.

Kontrollera: Rangordning av tabletter för viktminskning

Rödbetsjuice hjälper till att avsyra och rensa kroppen från gifter.

En mycket viktig egenskap hos rödbetsjuice är dess avsvårande och avgiftande effekt. Rödbetsjuice är alkalisk, vilket bidrar till att återställa syra-basbalansen i systemet. Tack vare kostfibrer och antioxidanter stimulerar den processen för att avlägsna gifter och avlagringar från kroppen och förbättrar på så sätt ämnesomsättningen.

Genom att motverka försurning och rensa kroppen från skadliga ämnen förbättrar den vårt humör och hjälper oss att bli av med ihållande sjukdomar som huvudvärk, dålig andedräkt, dålig andedräkt, matsmältningsproblem, koncentrationssvårigheter, apati och svaghet.

Kolla in praktiska kapslar för avsyrning och rengöring: Spirulin Plus

Andra värdefulla egenskaper hos rödbetsjuice

 • Rödbetsjuice stärker ben och leder, den har också en positiv effekt på musklernas arbete (ökar deras syre- och näringsnivå) och ökar kroppens uthållighet.
 • Rödbetsjuice hjälper till att gå igenom klimakteriet på ett smidigare sätt (minskar värmevallningar, bekämpar migrän, förbättrar humöret, ökar motståndskraften mot fysisk och mental trötthet).
 • Rödbetsjuice ökar syretillförseln i hjärnan och kan därför vara till stor hjälp när det gäller att förebygga demens eller hindra utvecklingen av demens.
 • Rödbetsjuice påskyndar läkningen av sår.
 • Rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter är rödbetsjuice ett naturligt elixir för ungdom och god hudkondition. Den stimulerar produktionen av kollagen, skyddar hudcellerna mot fria radikaler, hämmar åldrandeprocessen och bildandet av rynkor. Den förbättrar hudens fasthet, ger huden näring och gör att den ser mer vital ut. Om vi konsumerar rödbetsjuice systematiskt kommer vi också att ge näring och stärka vårt hår och våra naglar.
 • En portion rödbetsjuice flera gånger i veckan är ett effektivt sätt att återfå vitalitet och energi och förbättra humöret. Tack vare sitt höga näringsvärde stöder denna dryck dessutom koncentrationen och förbättrar hjärnans funktion på ett omfattande sätt.

Vem har särskilt nytta av att dricka rödbetsjuice?

Rödbetsjuice rekommenderas för personer som kämpar mot högt blodtryck och andra kardiovaskulära sjukdomar. Den rekommenderas också för personer som är försvagade och har nedsatt immunitet, som ofta drabbas av infektioner, förkylningar, blodbrist och under konvalescens efter sjukdomar, operationer och skador.

Att dricka rödbetsjuice rekommenderas också vid fysisk och psykisk utmattning, hormonella svängningar, depressiva tillstånd och dåligt nervöst tillstånd. Förbrukning av rödbetsjuice är också ett bra alternativ vid en inte helt hälsosam kost som innehåller mycket högbearbetad mat, liksom vid användning av stimulantia, en ”hektisk” livsstil, stor mental ansträngning och kronisk stress.

Rödbetsjuice är också bra för personer som utsätts för hårt fysiskt arbete och för amatör- och professionella idrottsmän. Det är också värt att dricka vid hudsjukdomar, dåligt hudtillstånd, försvagade naglar och tunt, sprött, livlöst och fallande hår.

Rödbetsjuice bör också konsumeras av personer som lider av lever- och gallgångsproblem, matsmältningsproblem ochRödbetsjuice bör också användas av personer med problem med lever och gallgångar, problem med matsmältningen, övervikt och de som söker naturliga metoder för avgiftning, för att tappa några kilon och för att ge kroppen en omfattande tillförsel av värdefulla näringsämnen.

Kolla in preparatet som stärker immuniteten och underlättar viktminskning i form av geler: Hey!Gummy

Hur dricker man rödbetsjuice?

 Rödbetsjuice i ett spår

Både rå rödbetsjuice och inlagd rödbetsjuice bör drickas dagligen eller nästan dagligen för att känna dess fulla hälsofrämjande effekter. Börja med mindre mängder (t.ex. en tredjedel av ett glas rödbetsjuice i kombination med en tredjedel av ett glas vatten). Öka successivt mängden tills du når upp till cirka 200 ml per dag.

Det är bäst att dricka rödbetsjuice i början av dagen – då förbättrar den vår ämnesomsättning, ger oss energi i många timmar och ger oss många värdefulla ingredienser som stöder oss när vi är som mest aktiva.

Rödbetsjuice – recept, sätt att servera. Vad kan den lila grönsaken kombineras med?

Det är mycket enkelt och snabbt att förbereda rödbetsjuice.

Skär först den råa rödbetan i tjockare skivor och lägg dem sedan i juicepressen. Istället för en juicepress kan vi använda en långsam juicepress. Om du inte har någon av dessa kan du skära betorna i finare bitar och sedan blanchera dem.

Var och en av dessa metoder för att extrahera juice är bra, men valet beror naturligtvis på vilken utrustning du har och på din egen bekvämlighet och smak. Juice som görs i en juicepress är klarare och tunnare (mycket av fruktköttet försvinner), medan juice från en juicepress är klarare och tunnare (mycket av fruktköttet försvinner).Juicen från en juicepress är klarare och tunnare (mycket av fruktköttet försvinner), medan juicen från en juicepress och en mixer är tjockare och mer koncentrerad (den är inte helt utan fruktkött) och har därför ett något högre näringsvärde.

Juice från råa rödbetor har en specifik, lätt jordig smak. En del människor gillar den väldigt mycket, men det finns också de som inte gillar den alls. Om du inte gillar smaken av ren rödbetsjuice kan du variera den med andra ingredienser och på så sätt bli av med den karakteristiska eftersmaken.

Vad ska rödbetsjuice kombineras med? Det finns många möjligheter. Bland annat följande är perfekt lämpade:

 • äpple,
 • orange,
 • grapefrukt,
 • jordgubbar,
 • citron,
 • lime,
 • avokado,
 • peppar,
 • morötter,
 • gurka,
 • selleri,
 • tomat,
 • rovor,
 • kålrabbi,
 • selleri,
 • spenat,
 • vitlök,
 • fältsallat,
 • persilja,
 • marjoram,
 • dill,
 • timjan,
 • kärleksört,
 • koriander,
 • basilika,
 • mynta,
 • ingefära.

De angivna ingredienserna kan naturligtvis kombineras fritt med varandra.

Här är ett mycket enkelt recept på rödbetsjuice med tillsatser:

4 stora råa rödbetor, 2 äpplen, 2 morötter och en halv selleri tvättas, skärs av och passerar sedan genom en juicepress. Tillsätt citronsaft, en nypa salt och socker efter smak, en nypa chili för att få lite krydda och du är klar.

Inlagd rödbetsjuice – recept

 rödbetsjuice i kilish

Inlagda rödbetor (liksom saften som tillverkas under inlagringen) är rika på probiotika (mjölksyrabakterier som är nyttiga för vår kropp), vilket gör att de har ytterligare hälsofrämjande egenskaper. Naturligtvis innehåller inlagda rödbetor också en hel rad värdefulla biologiska ämnen som råa rödbetor har i sin sammansättning.

Inlagd rödbetsjuice (dvs. rödbetssurdeg) påverkar positivt tillståndet för tarmmikrofloran, förbättrar matsmältningen, minskar inflammation, bekämpar patogener, stöder tarmarbetet, stimulerar kroppens avgiftningsprocess och påskyndar uppbyggnaden av hög immunitet i kroppen.

Hur gör man inlagd rödbetsjuice?

Vi skalar, tvättar och skär i små bitar ca 1-1,5 kg betor. Lägg i en stor glasburk. Lägg kryddpeppar, några vitlöksklyftor, pepparkorn och lagerblad mellan betorna. Häll i ca 2 liter kokat och kylt vatten med 2 matskedar salt. Vattnet ska täcka betorna helt och hållet. Lägg en skiva surdegsrågbröd ovanpå. Täck över med en tallrik. Ställ undan på en varm plats i ungefär en vecka. Efter denna tid är saften klar att dricka.

Rödbetssirap – recept

Förutom rödbetsjuice har rödbetssirap också hälsofrämjande egenskaper. Det är värt att använda särskilt vid nedsatt immunitet, försvagad organism, förkylning och luftvägsinfektioner. Den är bra mot hosta och heshet, hjälper mot halsont, torr hals samt bihåleinflammation och katarr.

Hur man förbereder rödbetssirap?

Skär bort botten på en stor rödbeta och lägg den på en tallrik eller en bricka. Gräv ut grönsakerna från toppen. Hålet ska vara ungefär 2-3 centimeter i diameter, det ska också vara ganska djupt, men du måste vara försiktig så att det inte går igenom. Häll honung eller socker i den. Efter några timmar börjar sirapen att bildas. Drick rödbetssirap efter 1 matsked flera gånger om dagen.

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin