Depositphotos 147232345 s 2019

Spirulina – en blågrön alg och dess otaliga hälsofrämjande egenskaper

I århundraden har mänskligheten sökt efter naturliga botemedel mot olika fysiska och psykiska sjukdomar. Förr var det en nödvändighet, men även i dag, trots de stora framstegen inom medicinen, pågår många undersökningar om läkemedel som tas direkt från naturen. Inte sällan visar de sig vara effektivare i kampen mot hälsoproblem än klassiska läkemedel. Spirulina är en av de växtråvaror som hjälper till att reparera hälsotillstånd och eliminera många besvärliga sjukdomar. Den har en mycket värdefull sammansättning för vår organism och har en rad positiva effekter. Därför är det inte förvånande att spirulina sedan en tid tillbaka är en succé på marknaden för superfoods och kosttillskott. Lär känna de mest värdefulla egenskaperna hos spirulina.

Spirulina – vad är det?

Under handelsnamnet spirulina finns blågröna mikroalger som kallas Arthrospira platensis. De lever i vattenmiljön, tillhör gruppen cyanobakterier och förekommer i form av spiralformade, trådliknande kolonier. De anses vara en av de äldsta livsformerna på jorden.

Redan för många århundraden sedan ansågs spirulina vara ett mycket värdefullt livsmedel och ett motgift mot många sjukdomar. Dess näringsvärde uppskattades bland annat av maya och azteker. På sjuttiotalet introducerades den på marknaden som ett kosttillskott. Idag odlas den över hela världen, med Asien och Amerika som de viktigaste odlingsområdena.

Spirulina blev en succé på marknaden för kosttillskott och läkemedel när man upptäckte hur rik den är på näringsämnen och hur många nyttiga egenskaper den har. Spirulinas höga värde stöds också av det faktum att denna organism inte har några permanenta cellväggar, vilket gör att de värdefulla komponenterna som den innehåller lätt tas upp av oss och assimileras på ett mycket bra sätt.

Spirulinas imponerande sammansättning förtjänar också uppmärksamhet – den är en av de bästa proteinkällorna (så mycket som 60-70 % av dess torrsubstans är protein), samtidigt som den är en skattkammare av antioxidanter (t.ex. klorofyll, fykocyanin), omättade fettsyror och innehåller ett stort antal mineraler och vitaminer som vanligtvis är för lite i vår dagliga kost. Tack vare sitt höga näringsvärde är spirulina ett av de bästa sätten att komplettera brist på viktiga näringsämnen.

Spirulina – sammansättning. Vilka värdefulla ämnen kan vi hitta i smaragdalgen?

 Spirulina i tabletter och cocktail med spirulina

Spirulinas enorma antal hälsofrämjande egenskaper är ett direkt resultat av dess unika och rikliga sammansättning. Här är en lista över spirulinas värdefulla biokomponenter:

Vitaminer i spirulina

Spirulina innehåller ett rikt komplex av vitaminer som t.ex:

 • vitamin A (betakaroten),
 • E-vitamin,
 • C-vitamin,
 • K-vitamin,
 • D-vitamin,
 • B-vitaminer (B1, B2, B3, B6, biotin, B8, folsyra, B12).

Det är värt att betona att inte bara antalet vitaminer utan även doserna av vissa vitaminer i spirulina är mycket höga. Betakaroten kan till exempel finnas i spirulina i tio gånger högre grad än i morötter. Vitaminerna B1 och B2 finns i spirulina i större utsträckning än i de flesta andra livsmedel. Vitamin B12 är mer än i något annat livsmedel.

Viktiga aminosyror och proteiner

De byggstenar som proteiner består av är aminosyror. De delas in i sådana som kroppen själv kan producera (endogena) och sådana som den inte kan producera (exogena, essentiella) och som därför måste tillföras genom maten. När det gäller aminosyror är spirulina en perfekt leverantör av protein. Den innehåller inte bara enorma mängder protein (ca 70 % av proteinet), utan är också ett komplett och hälsosamt protein (som innehåller alla viktiga aminosyror i lämpliga proportioner).

Därför måste det sägas att protein från spirulina är extremt värdefullt för oss, så det är värt att införa denna produkt systematiskt i vår kost, särskilt om vi följer en vegetarisk eller vegansk kost, eller en kost där vi begränsar intaget av kött, mejeriprodukter och ägg. På grund av den stora mängden proteiner är spirulina ett idealiskt komplement till menyn för personer som tränar.

Mineraler i spirulina

Det är sällan man hittar ett så brett utbud av mineraler i en livsmedelsprodukt som i spirulina. Dessutom förekommer många av dem här i riktigt stora doser, så denna alg är ett utmärkt sätt att komplettera mineralbrist.

Det är också värt att tillägga att de bioelement som ingår i spirulina lätt absorberas av vår organism, vilket också är dess stora fördel. Låt oss ta järn i spirulina som ett exempel – det finns mycket mer av det än t.ex. i lever, ägg eller andra animaliska produkter, och dessutom tas det bättre upp. Ett annat exempel är kalcium. Det finns mer av det i spirulina än i ägg, naturlig yoghurt och mjölk. Mängden kalium i spirulina är också imponerande.

Listan över mineraler som finns i spirulina:

 • kalium,
 • zink,
 • selen,
 • magnesium,
 • kalcium,
 • koppar,
 • mangan,
 • jod,
 • natrium,
 • järn,
 • krom,
 • svavel,
 • kisel.

Omättade fettsyror (NNKT) i spirulina

Fetter är ett viktigt näringsämne som fyller många viktiga funktioner (t.ex. förbättrar nervsystemets funktion, stöder cirkulationssystemet, skyddar inre organ och bildar cellmembran). Alla fetter är dock inte hälsosamma. Transfetter och mättade fetter som konsumeras i överskott kan vara mycket skadliga för oss. I den dagliga menyn bör vi främst välja produkter som innehåller omättade fettsyror, som bland annat representeras av nötter, spannmål, vegetabiliska oljor och spirulina.

I spirulina finns omättade fettsyror som gamma-linolensyra (från gruppen omega 6-syror), alfa-linolensyra (från gruppen omega 3-syror) och oljesyra (från gruppen omega 9-syror). På grund av det höga innehållet av NNKT påverkar spirulina positivt funktionen hos viktiga organ som hjärnan och hjärtat, förbättrar vävnadskonditionen och stöder många processer i kroppen.

Andra värdefulla ingredienser i spirulina

Spirulina innehåller också nukleinsyror och antioxidanter som skyddar våra celler i form av pigment som klorofyll, fykoerythrin, fykocyanin, xantofyller och karotenoider. I sammansättningen av denna rika alg finns också värdefulla enzymer, kostfibrer och polysackarider.

Spirulina – hälsofrämjande egenskaper

Spirulinas enorma popularitet, särskilt bland människor som har en hälsosam livsstil och som behöver stöd efter att ha gått igenom olika hälsoturbulenser, är ett resultat av dess positiva inflytande på organens och vävnadernas funktion och en effektiv förbättring av regenerationsprocesserna. Spirulinas rika sammansättning innebär också att kroppens försvar mot negativa faktorer stärks. Här är de viktigaste egenskaperna hos spirulina:

Avgiftning av kroppen

Spirulina stimulerar processerna för att rensa organismen från alla skadliga ämnen. Det påverkar urinvägarna, ökar produktionen av urin och bidrar därmed till en effektiv eliminering av toxiner och biprodukter från ämnesomsättningen (de avlägsnas intensivt från kroppen med urinen).

Tack vare klorofyll renar spirulina blodet och stimulerar avgiftning av lever och tarmar. Den binder tungmetaller som finns i vår kropp och leder till effektiv utsöndring av dem. Det viktiga är att spirulina förutom sin renande effekt även har en avsyrande effekt.

Bättre fysisk form, längre ungdom

Spirulina är en exceptionellt näringsrik produkt som ger oss värdefulla ämnen och förbättrar vår allmänna hälsa. Den har bäst effekt när den används regelbundet och under en längre tid. Tack vare det höga innehållet av proteiner, vitaminer, mineraler och antioxidanter gör spirulina vår organism mer vital och våra vävnader och organ håller sig i perfekt skick under en längre tid.

Spirulina har också en mycket god inverkan på hudens, hårets och naglarnas tillstånd. Det gör att vår hy ser friskare och yngre ut, håret är starkare, faller mindre ut, har en bättre färg och får mer näring, naglarna är starkare och mer motståndskraftiga mot skador.

Förebyggande av cancer och andra civilisationssjukdomar, förbättring av immuniteten.

Betakaroten, klorofyll, E-vitamin, fykocyanin, alfa-linolensyra – detta är bara några av de många antioxidanter som finns i spirulina. Deras uppgift är att fånga upp och eliminera skadliga fria radikaler som förstör våra celler och bidrar till utvecklingen av cancer. Dessutom minskar antioxidanter inte bara risken för cancer, utan förebygger även andra civilisationssjukdomar som högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, ögonsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar (t.ex. demens).

Tack vare spirulinas stora mängder protein och antioxidanter stärks vårt naturliga immunförsvar, kroppen förnyas effektivare och vi blir mindre mottagliga för sjukdomar, infektioner och allergier. Algen har också antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala effekter. Det stöder kampen mot HIV, influensa, herpes och anemi.

Tack vare antioxidanterna i spirulina bromsas också organismernas åldrandeprocesser. Tack vare antioxidanter och omättade fettsyror förbättras blodkärlens tillstånd, blodtrycket stabiliseras och kolesterolnivån regleras.

Positiv påverkan på hjärnan, stabilisering av nervsystemet.

Tack vare innehållet av aminosyror, omättade fettsyror, zink, selen, magnesium och vitaminer från grupp B har spirulina en mycket gynnsam inverkan på vårt nervsystem. Den ger näring åt hjärnan och förbättrar dess effektivitet, bidrar till att förbättra koncentrationen och minnet, skyddar neuronerna från skador, minskar mental trötthet och förbättrar humöret.

Spirulina och viktminskning

 spirulina i tabletter och spirulina pulver

Det är också värt att notera en annan fördel med spirulina, nämligen multi-tasking hjälp vid viktminskning. De bästa effekterna uppnås när spirulinatillskott kombineras med en lågkaloridiet och ökad fysisk aktivitet. Då kan vi räkna med ett snabbare och enklare sätt att bli av med onödiga kilo.

Spirulina påskyndar ämnesomsättningen och intensifierar processen att bli av med fett från kroppen. Den stöder leverns och bukspottkörtelns arbete, förbättrar ämnesomsättningen av lipider och kolhydrater som tillförs via maten. Tack vare enzymer och fibrer reglerar den matsmältningsprocessen, förbättrar tarmens peristaltik och minskar matsmältningsbesvär som uppblåsthet, förstoppning och tyngdkänsla efter en måltid. Det bidrar också till utvecklingen av en gynnsam bakterieflora i tarmen.

Tack vare innehållet av fenylalanin hämmar spirulina hungern, vilket gör att vi kan ha bättre kontroll över kalorierna som vi äter. Och tack vare de komplexa kolhydraterna förhindrar algen plötsliga toppar i blodsockret. Vi plågas därför inte längre av hungerattacker och vår aptit stabiliseras. Vi känner också mindre sug efter sötsaker.

På grund av förekomsten av jod kan spirulina också hämma viktökningsprocessen och stödja viktminskning hos personer vars övervikt är förknippad med sköldkörtelproblem.

Spirulina ökar energi och vitalitet och minskar trötthet och utmattning, vilket är viktigt för aktiva bantare. Tack vare det väl absorberbara proteinet stödjer det våra muskler i deras arbete. Det ökar deras kapacitet och påskyndar regenereringen.

Spirulina – användarnas åsikter

Det är en av de mest populära och mest rekommenderade produkterna i kategorin superfoods. Vid regelbunden användning uppnår de flesta människor sina hälsomål.

De vanligaste fördelarna med denna alg är följande: förbättrad immunitet, lysande effekter när det gäller att rensa kroppen från gifter, förbättrad hudkondition, snabbare regenerering, förbättrat fysiskt och psykiskt välbefinnande, komplettering av näringsbrister och förbättrade blodvärden. Enligt många åsikter är spirulina också ett mycket bra stöd vid anemi, hypotyreos och sjukdomar i det kardiovaskulära systemet.

Spirulina – tillämpning

De mest populära formerna av spirulina är spirulinapulver och spirulinatabletter. Det finns även flerkomponents kosttillskott med spirulina i kapslar.

Spirulina i pulverform är ett bra alternativ för oss om vi vill använda den i vår dagliga meny. Den kan tillsättas i många rätter och biodrycker, inklusive mixersmoothies, juicer, pastor, såser, soppor, yoghurt, keso, omelett, pannkakor och bakverk.

Spirulina i tabletter är däremot ett bättre val för personer som föredrar snabba och bekväma lösningar när det gäller tillskott (de föredrar att ta en tablett i stället för att förbereda hälsofrämjande hopkok). Ett spirulinatillskott är också en bra lösning för personer som störs av dess specifika smak och lukt (som liknar fiskens).

På senare tid har preparat med flera ingredienser som innehåller spirulina och andra aktiva ämnen som stöder organismens arbete och renar den från gifter blivit allt mer populära.

Spirulin Plus – en kombination av spirulina och andra värdefulla ingredienser.

Det finns många produkter med spirulina på marknaden för kosttillskott. Den bästa lösningen för oss är dock en produkt med en rik sammansättning där kraften hos dessa alger kombineras med kraften hos flera kända och uppskattade medicinalväxter. Ett bra exempel är Spirulin Plus.

 Spirulin Plus

Sammansättning av Spirulin Plus

Huvudkomponenten i Spirulin Plus är spirulina som beskrivs ovan, som stöds av en annan alg med högt hälsofrämjande värde – chlorella. Vad får du mer ut av att ta denna produkt? Här är dess övriga ingredienser:

 • Maskros – en av de mest värdefulla örterna med avgiftande och leverstödjande effekter. Den stimulerar gallutsöndringen, vilket ger bättre matsmältningsprocesser. Den reglerar socker- och kolesterolnivåerna i blodet och dämpar effektivt aptiten. Den har också antibakteriella och antivirala egenskaper.
 • Alfalfa – stärker kroppen, ger kraft, renar och avsyrar kroppen. Den förbättrar matsmältningen av kolhydrater, bidrar till att sänka nivån av dåligt kolesterol och blodsocker.
 • Zink – ett element som är viktigt för vårt immunförsvar och för hudens, hårets och naglarnas tillstånd. Dessutom förbättrar zink sinnets arbete och har en positiv effekt på ämnesomsättningen.
 • Grönt te – stimulerar avlägsnandet av gifter och överskottsvatten från kroppen, förbättrar matsmältningen, förbättrar fettmetabolismen. Det ger energi och förbättrar humöret. Tack vare det höga innehållet av antioxidanter (i form av polyfenoler) tar den bort skadliga fria radikaler från organismen, stöder hjärtat och cirkulationssystemet och skyddar mot cancer. Det har också en positiv effekt på hudens och hårets tillstånd.
 • Nässlor – har en diuretisk effekt, vilket påskyndar avlägsnandet av gifter från kroppen och minskar svullnad i kroppen orsakad av överflödigt vatten. Nässlor är också ett av de mest effektiva sätten att hålla kroppen i form, stark, vital och perfekt immunförsvar.

Ta reda på andra egenskaper hos produkten genom att besöka Spirulin Plus review

Spirulin Plus – Internetanvändarnas åsikter

Effekterna av preparatet överensstämmer med vad tillverkaren anger på sin officiella webbplats. Detta bekräftas av många åsikter om Spirulin Plus. Som rapporterats av Internetanvändare syns en stor förbättring av hela kroppens tillstånd vid regelbunden användning.

Devanligaste resultaten som nämns är: viktminskning, minskad aptit, effektiv kroppsavgiftning, avsyrning, bättre humör, normalisering av blodtrycket, sänkt blodsocker- och kolesterolnivå, ökad energi och vitalitet, definitivt bättre fysisk och mental form, förbättrad hud- och hårkondition.

Tillgänglighet, pris och dosering

Den rekommenderade dosen är 1 kapsel 2 gånger om dagen (en halvtimme före måltid). Kostnaden för ett enda paket är inte hög, men om du köper en större mängd är priset på preparatet definitivt lägre.

SpirulinPlus pro 6 300x200 1

Category: Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Article by: admin