Depositphotos 152242576 S

Vad för uppblåsthet och tarmgas – huskurer, örter, läkemedel och kosttillskott. Hur blir man av med uppblåsthet och gas och normaliserar matsmältningen?

Flatulens är en mycket vanlig magbesvär som drabbar både unga, medelålders och äldre. Det är oftast ett resultat av dåliga matvanor. Den yttrar sig som ett överskott av tarmgaser som gör att bukhålan blir utspänd, vilket leder till den så kallade ballongliknande buken. Flatulens är en mycket besvärlig och tröttsam åkomma, särskilt om den uppträder ofta och i hög intensitet. Det finns dock många enkla sätt att bli av med uppblåsthet, inklusive en hel arsenal av beprövade örter och naturliga preparat.

Vad är uppblåsthet?

Den mat vi äter bryts ner i mindre partiklar. Nödvändiga näringsämnen absorberas i vävnaderna och onödiga näringsämnen metaboliseras av bakterier (tarmjäsning) och utsöndras sedan. En biprodukt av matsmältningsprocesserna är den gas som bildas i tarmkanalen. Tarmgasen omfattar bland annat väte, metan, koldioxid och vätesulfid.

Under normala förhållanden är gasvolymen i tarmarna cirka 200 ml. Denna mängd är helt naturlig. Den tyder inte på någon matsmältningsstörning och orsakar inga obehag. Det är en annan sak när det bildas för mycket gas i tarmarna. Uppblåsthet i buken är just en följd av för mycket tarmgas. I de flesta fall är uppblåsthet ett resultat av dåliga matvanor, t.ex. att man äter ohälsosam eller tungt smältbar mat, att man äter över sina tillgångar eller att man äter på ett felaktigt sätt (t.ex. att man äter för snabbt).

 Grafik som visar en uppsvullen mage och tarmar.

Tillsammans med förstoppning är flatulens ett av de mest besvärliga matsmältningsbesvären. Problemet drabbar människor i alla åldrar, och de som är särskilt benägna att drabbas av uppblåsthet är:

  • personer som äter mycket gasbildande livsmedel,
  • Personer över 65 år.
  • överviktiga och feta personer,
  • personer som inte är särskilt fysiskt aktiva,
  • personer som lider av tarmsjukdomar och matallergier,
  • Gravida kvinnor.

Orsaker till uppblåsthet och tarmgaser

Alla som kämpar med uppblåsthet och gaser vet mycket väl att de är extremt störande för det dagliga livet och effektivt får dig att känna dig obekväm. Hur kan vi bekämpa denna obehagliga åkomma? Vi bör säkert börja med att observera vår egen kropp och ta reda på orsaken till problemet och sedan eliminera den, antingen genom att ändra kostvanor, förändra vår livsstil eller använda lämpliga örter och huskurer.

De vanligaste orsakerna till ökad gasansamling i matsmältningskanalen och bildandet av uppblåsthet i buken är följande:

  • Överskott av enkla sockerarter i kosten,
  • konsumtion av feta och tunga måltider,
  • en kost som är baserad på mycket bearbetade livsmedel,
  • konsumtion av uppblåsta rätter,
  • För mycket fibrer i kosten (utan att man samtidigt dricker mycket vätska),
  • En stillasittande livsstil,
  • dricker kolsyrade drycker,
  • Ökad sugning och sväljning av luft (särskilt om man äter för snabbt och tar för stora bitar),
  • överätning och kvarhållande av mat i mage och tarmar,
  • Överdriven jäsning i tarmen,
  • inflammatoriska tarmsjukdomar,
  • tarmobstruktion,
  • sjukdomar i lever, bukspottkörtel och gallvägar,
  • irritabel tarm,
  • nedsatt tarmperistaltik,
  • otillräcklig utsöndring av laktas (det enzym som gör det möjligt att smälta laktos) och andra matsmältningsenzymer.

Vilka är symptomen på flatulens?

 En man som håller sin uppsvullna buk.

Den omedelbara orsaken till uppblåsthet är ackumulering av gas i matsmältningskanalen, främst tjocktarmen.

Symtom på uppblåsthet är följande:

  • Förstorning av bukens omkrets,
  • Svullnad av buken (så kallad ballongliknande buk),
  • buksmärta,
  • En känsla av ökad spänning i buken och att den expanderar inifrån,
  • Ökade utsläpp av ”vind”,
  • En känsla av överbelastning i bukhålan,
  • Uppstötningar,
  • tarmkolik, tarmkramper,
  • Överflöd i buken,
  • illamående.

Hur blir man av med uppblåsthet genom kosten, dvs. vad ska man äta för att minska tarmgaser?

 Ett menykort, bredvid en sallad i en salladsskål.

Flatulens är mycket ofta resultatet av en ohälsosam kost, att äta måltider som är för rika och svårsmälta och ett överskott av kolhydrater. Särskilt om uppblåsthet och gaser följer med oss efter att ha ätit bör vi ta en närmare titt på vår meny.

7 tips att genomföra när du kämpar med uppblåsthet:

  • Se upp för grönsaker med uppblåsta egenskaper, inklusive lök, gräslök, vitlök, purjolök, baljväxter (t.ex. Akta dig för grönsaker med uppblåsta egenskaper, inklusive lök, gräslök, vitlök, purjolök, baljväxter (t.ex. ärtor, bönor, bondbönor, kikärter), brassica-växter (t.ex. kål, brysselkål, blomkål, broccoli). Även om de är mycket hälsosamma bidrar de ofta till uppblåsthet och gaser när de äts i stora mängder. Du behöver inte undvika dem helt, men försök att äta dem i små portioner åt gången och inte äta dem för ofta. Det är en bra idé att dricka ett örtte efter en måltid med uppblåsta grönsaker.
  • Om du blir uppblåst av att äta mejeriprodukter kan du lida av laktosintolerans. Om så är fallet bör du begränsa mjölk (du kan välja laktosfri mjölk i stället för traditionell mjölk), mjölkdrycker, mjuka ostar och grädde, och oftare ta till fermenterade mejeriprodukter (yoghurt, kefir) och hårdost, som innehåller mycket mindre laktos.
  • Begränsa din konsumtion av honung och frukter med hög fruktoshalt. Fruktos är en typ av socker som absorberas ganska dåligt och kan stanna kvar i tarmarna, vilket leder till överdriven gasbildning i tarmarna. Sorbitol, mannitol och xylitol kan också ha denna effekt.
  • Undvik kolsyrade drycker. De innehåller mycket koldioxid, vilket ökar bildningen av tarmgaser. Se också upp för alkoholhaltiga drycker, som också kan leda till uppblåsthet. Istället för att sträcka dig efter ohälsosamma drycker, drick rikligt med stilla vatten. Vatten med citron fungerar också bra (du kan också lägga till några färska myntablad).
  • Undvik att äta stora, mättande och rejäla portioner på en gång. Det är bättre att äta oftare, men i mindre portioner. Då löper matsmältningsprocesserna smidigt och maten absorberas och metaboliseras i realtid, i stället för att dröja kvar i tarmarna och avge ökade mängder gas.
  • Undvik sötsaker, färdigrätter, feta och mjöliga livsmedel. Fokusera på lättsmälta, naturliga, näringsriktiga måltider.
  • Ät inte i brådska, ta små bitar av maten. Svälj inte maten omedelbart efter den första tuggningen, utan mal den grundligt och långsamt i munnen och svälj först.

Örter mot flatulens – förbättra matsmältningsprocessen och minska uppblåst mage.

 Örtte i en kopp

Att dricka örter är ett sedan länge etablerat botemedel mot flatulens. Växtingredienser har fördelen att förbättra hela matsmältningssystemet, vilket minskar inte bara uppblåsthet utan även andra obehag. I stället för att ha en tillfällig och ad hoc-effekt har de dessutom stärkande egenskaper. Genom att stödja matsmältningsprocesserna, reglera ämnesomsättningen, stimulera funktionen hos de organ som ingår i matsmältningssystemet och stimulera utsöndringen av matsmältningssaft bekämpar de både effekterna och orsakerna till magproblem.

Hur använder man örter mot flatulens? Det är bäst att dricka dem regelbundet. De ger då mycket bättre resultat än en enstaka konsumtion av en örtinfusion. Optimala resultat uppnås genom att dricka infusioner dagligen (1 eller 2 gånger om dagen beroende på ört) i minst en månad. Om du inte vill dricka örter varje dag, gör dig åtminstone en stark infusion varje gång du äter en svårsmält maträtt eller en måltid som innehåller livsmedel med uppblossande effekter.

Några av de mest kända och effektiva örterna mot flatulens är: pepparmynta, fänkål, kummin, kamomill, slät lakrits, anis, citronmeliss, boldo, angelica litvora, ingefära, kronärtskocka och valerian.

Hur fungerar de enskilda örterna mot flatulens?

Kamomill mot flatulens

Har utmärkta diastoliska egenskaper. Genom att slappna av musklerna i matsmältningskanalen ger den lindring av buksmärtor. Den stimulerar också utsöndringen av matsmältningssaft. Den stimulerar tarmpassagen, vilket leder till effektivare utsöndring av avföringsmassor och eliminering av överskottsgas.

Fänkål mot flatulens

Minskar spänningen i de glatta musklerna i mag-tarmkanalen, vilket motverkar besvärliga kramper. Den förbättrar tarmens peristaltik och förhindrar produktion av överflödig tarmgas. Den har en vindlande effekt, bekämpar kolik, mättnadskänslor och flatulens.

Boldo mot flatulens

Stödjer gallgångarnas, leverns och tarmarnas funktion. Genom att öka utsöndringen av matsmältningssaft motverkar den matsmältningsbesvär, för långsam matsmältning, förstoppning och flatulens. Minskar magsmärtor.

Mynta mot flatulens

Lindrar effektivt kramper i matsmältningskanalen, hjälper till att lättare bli av med tarmgaser, eliminerar känslan av uppblåsthet och fyllighet i buken. Den har en kolagogisk effekt, förbättrar tarmmotiliteten och bekämpar flatulens.

Kummin mot flatulens

Har kramplösande effekter, förbättrar tarmfunktionen och matsmältningsprocesserna. Den hämmar gasproduktionen i tarmarna, vilket minskar risken för flatulens. Den är också till hjälp vid förstoppning, halsbränna, illamående och buksmärtor.

Anis mot flatulens

Stimulerar matsmältningen, motverkar mag- och tarmspasmer, underlättar avlägsnandet av gas från kroppen, förhindrar överdriven jäsning i tarmarna, minskar flatulens. Den stimulerar också processen att rensa kroppen från gifter.

Läkemedel mot uppblåsthet i buken och tarmgaser

De flesta av de läkemedel som finns på apoteken mot uppblåsthet och tarmgaser innehåller simethicone, en ytaktiv substans vars verkan är att neutralisera ytspänningen hos de gasbubblor som finns i tarmarna. Effekten är att gasbubblorna bryts upp och blir lättare att driva ut ur kroppen.

Sådana läkemedel hjälper visserligen i viss mån, men de har en ganska kortvarig och kortvarig effekt och är inte ett heltäckande hjälpmedel som örter eller vissa växtbaserade och probiotiska preparat med flera ingredienser. De bekämpar endast effekterna av gasansamling, men påverkar inte återställandet av tarmmikrofloran, ämnesomsättningen eller mag-tarmfunktionen och normaliserar inte matsmältningsprocesserna.

Kosttillskott med flera komponenter – omfattande stöd vid förstoppning, matsmältningsbesvär, uppblåsthet i buken och tarmgaser.

Multikomponentkosttillskott är oftast ett mångsidigt stöd för olika typer av matsmältningsbesvär. De hjälper till att bli av med inte bara flatulens och gaser, utan även de ofta medföljande: förstoppning, magbesvär, uppstötningar, fyllnadskänsla i buken, tunghet, ämnesomsättningsstörningar, matsmältningsbesvär, övervikt, ohälsa.

Genom att stimulera utsöndringen av matsmältningssaft gör växtbaserade kosttillskott matsmältningen av fett, kolhydrater eller proteiner effektivare. Många kosttillskott aktiverar på grund av sitt fiberinnehåll tarmens peristaltiska rörelser, vilket resulterar i en effektiv rensning av tarmarna från avlagringar, gifter, gaser och metaboliska biprodukter.

Probiotika för flatulens

 En kvinna håller händerna på sin platta mage.

Probiotika är extremt användbara stammar av mjölksyrabakterier som tar hand om den korrekta sammansättningen av vår tarmmikroflora och på så sätt stärker den mag-tarmkanalen, ser till att matsmältningsprocesserna löper smidigt, förbättrar immuniteten och skyddar mot infektioner.

Konsumtion av probiotiska produkter rekommenderas för personer som klagar över olika matsmältningsproblem, inklusive försvagad tarmperistaltik, uppblåsthet och förstoppning. Probiotika kan tas i form av färdiga preparat som innehåller utvalda stammar av mjölksyrabakterier eller fermenterade mjölkprodukter (kärnmjölk, yoghurt, kefir).

Kolla in det breda utbudet av probiotika berikade med växtextrakt som förbättrar matsmältningen: Probiosin Plus

 Probiosin Plus

Huskurer mot flatulens – beprövade traditionella recept

Förbättra matsmältningen och minimera produktionen av tarmgaser som leder till uppblåsthet med några omedelbara och enkla recept:

  • Häll 1 tesked krossade kumminfrön över en kopp kokande vatten. Låt det dra i 15 minuter, täckt, i 15 minuter. Sila. Drick denna infusion i mindre portioner (2-3 gånger om dagen) vid måltiderna.
  • Före måltiderna, ta 1 mkt tesked malen spiskummin blandad med marjoram och drick ett glas vatten.
  • Förbered en örtblandning med ingredienser som fänkålsfrukt, myntablad, kronärtskocksört, mjölbanksblad, citronmelissblad och kamomillelök. Häll kokande vatten över en sked av blandningen och låt den dra (täckt) i cirka 20 minuter. Drick 2-3 gånger om dagen.
  • Tillsätt kryddor med egenskaper som förbättrar matsmältningen och förhindrar överdriven utsöndring av tarmgaser till måltiderna (särskilt de tunga och svullna): basilika, timjan, oregano, mejram, rosmarin, kummin, dill.
  • Häll en tesked malda linfrön i ett ofullständigt glas varmt kokat vatten. Vänta en stund tills det sväller, rör om och drick (helst ca en halvtimme före måltid). Kom ihåg att inte överskrida en dos på 2-3 matskedar linfrö per dag. Under linfröbehandlingen ska du komma ihåg att öka mängden vatten som du dricker under dagen.
  • I en mixer mixar du samman: 1 grapefrukt, 1 äpple, 1 banan, 1 matsked linfrö, 1,5 koppar vatten. En smoothie som förbereds på detta sätt för tarmrening dricks bäst på morgonen flera gånger i veckan.

Vad mer hjälper mot uppblåsthet – ovärderlig fysisk aktivitet

Tarmarna gillar definitivt inte stagnation. De flesta människor som promenerar lite, inte idrottar och tillbringar större delen av sin tid sittande kämpar med uppblåsthet och förstoppning.

Därför är det en bra idé att införa regelbundna, frekventa promenader eller någon annan form av aktivitet i schemat, t.ex. jogging, aerobics, simning, lagspel, mattgymnastik osv. Våra ”lata” tarmar kommer då att stimuleras att bli aktiva, vilket i sin tur kommer att resultera i snabbare förflyttning av matrester in i tjocktarmen, lättare passage av gaser och ingen uppblåst buk-effekt.

Källor:

  • https://www.healthline.com/health/gas-flatulence
  • https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-bloating
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating

Category: Hälsa

Article by: admin